Отговори
# 360
  • София
Да не сме придирчиви. Фасадата не е връх, но може да си я пипнеш, ако искаш.
Иначе, бая стабилна работа е като обем, и състояние (и като за цената си тогава). За тия пари започнаха да се предлагат пълни коптори, с по 1 стая и пред разпад. Тук имаш масивна ограда, подземно ниво огромни гаражи, огромна тераса с мрамор, може 30 човека да събере.
Не е връх на лукса, но определено може да се живее като начало и без ремонт. А след това да си пипнеш само което ти е мерак.
А достъпът е песен. И като инфраструктура и почистване, и като разстояние. Отделно имаш и автобус, магазин. Студентски ти е на 10 мин Simple Smile

# 361
Е едноетажна, ама ако около тебе всички са на 3 етажа, малко си прецакан.
Другия вариант е купуваш 10 дка двор и не те интересуват параметрите на застрояване... Ама там наистина е много кисело.

# 362
наистина е доста грозничка . има ли асансьор с всички тези етажи?

# 363
  • На земята, която е всъщност звезда.
Едната ми съседка е на около 80, придвижва се с бастун. Еми, качва си се жената и слиза всеки ден. С почивки, разбира се, но чак толкова невъзможно усилие не е.

Жива и здрава да е, ама един ден роднините ѝ ще се тръшкат - Бърза помощ, държавната, която осигурява лекар в линейката, не осигурява сваляне на болния от етажите. Казват - извикайте съседи и го/я свалете, ние не сме хамали (което е вярно, лекарите и сестрите не са хамали, друга им е работата) или извикайте частна линейка. Частната линейка охотно идва, 50 кинта е услугата, имат си и колички, и носилки, пригодени и за асансьор, и за по стълби, шофьорът и вторият мъж в линейката свалят за 0 време, но пък в линейката няма лекар, което в дадено състояние може да е фатално.

Травми се случват не само на възрастни хора - крак чупят и млади. Без асансьор си затворник в къщи, айде за прегледите ще викат съседи или частна линейка. Така че никой не е застрахован от инциденти.

Носилките не влизат в стандартните асансьори и това ще се случи на всеки етаж над първи, дори да има асансьор.

Някой по- горе беше написал, че продажната цена ще бъде по- ниска, но ако кварталът е от най- търсените в София и апаратаментът е направен добре, в момента цената си е същата като на 2-3 етаж. Заради малкото предлагане, предполагам.

# 364
Носилки не влизат в стандартни асансьори, но колички влизат. И след това обикновено има няколко стъпала (около половин етаж макс) със стълби, по които с необходимия модел количка (с дръжките отпред и отзад) и 2 души може човек да бъде свален. А в една частна клиника съм виждала супер-дупер количка с допълнителни подвижни колела, с която 1 човек сваляше по виещи се стълби (клиниката е в стара обновена къща) седнал пациент.

Но както писаха и други хора - ако има асансьор, никой не те кара насила да го ползваш, качвай си се пеша, колкото душа иска. Ако обаче няма асансьор, ще драпаш нагоре и надолу по етажите с покупки, багажи, деца и т.н. И нямаш друг вариант.

# 365
Теорията е едно, практиката е друго. Аз където живея  няма сгради с асансьор. 3-4 етажни сгради строени преди войната. Оплакват ли се бабите - оплакват се. Спрели ли са да излизат - не са спрели. Хвърчат ли линейки постоянно за хора със счупени крайници - не хвърчат.

# 366
  • София
Току що се прибрах с 3-4 килограма плодове, сако и шлифер на закачалки от химическото, кутия 40х40х10 от куриерска служба, дамска чанта и голям чадър.
Ами много му се зарадвах на асансьора.

Ако бях на 70, щях още повече да му се зарадвам.

Някои централни сгради без асансьор имат предвидени шахти за такъв. Наши познати пък ще слагат такъв откъм вътрешния двор на сградата. И това е вариант.

# 367
Не мисля, че някой отрича удобството на асансьора... темата започна от там дали ако всичко останало е приемлиево за теб дали липсата на асансьор трябва да те накара да правиш компримис с локация, изложение, големина итн.

# 368
  • София
Когато търсихме жилище за нас наличиета на асансьор беше така да се каже дийл брейкър. Ако няма, просто подминавахме. Не искахме първи етаж и последен. Търсихме си го за живеене дългосрочно и само мисълта да качваме чанти с покупки до 5 етаж или живот и здраве (както и стана в последствие) бебешка количка или пък да се наложи да приютим при нас някой родител временно, който в общия случай почва да има проблеми със ставите, ни накара да зачеркнем всичко без асансьор. Човек не е само млад и здрав. Всичко става.
Да не говорим за купищата багаж, които пренасяме напред-назад покрай разни почивки + велосипеди.

# 369
Ти гаража под земята ли смяташ да ти е че титрябва асансьор от гаража? Ако терена е равен и всичко е на едно ниво включително и гаража няма нужда от асансьор.
Темата не е на дневен ред, така че каквото и да кажа е в сферата на фантастиката, но ако ще се заемам с къща, то ще бъде за да реализирам неща, които не са реализируеми в апартамент. Едно от тях е достатъчно голямо "гаражно помещение", което значи поне 100-120 кв.м. за да има място за 4-5 коли, без да внимаваш като отваряш вратата. Не че притежавам толкова сега, но дотогава може и да станат 3 семейни, а трябва да има място и за гости. Предвид това, мисля гаражът да е под земята, за да не отнема от разрешения процент застрояване, а дори той да е достатъчен, по-добре да не ми заема място от двора. Наясно съм, че копаенето на подземни етажи струва допълнително Simple Smile

То копаенето може да е последния ти проблем. Аз по- бих се притеснявал от големи снегове или дъжд. Аз съм живял в такава къща с подземен гараж и изобщо не ми беше забавно да почиствам снега през зимата. Ако навали здраво през нощта не може да си излезеш сутринта. А ако вали здрав дъжд и не е планирано добре може да се наводни.

# 370
Илит, би ли могла, ако е удобно да попиташ хората колко им излиза този асансьор към вътр. двор. Аз съм си го мислела само това като идея, но сигурно другите няма да искат, било заради цена, било заради близост до прозорец. И все пак съм любопитна как реално се случва. И до кой етаж. При нас е 4+партер.

# 371
Много е скъпо. Преди 3-4 години гледах имот в Красно село. 10 хиляди беше на апартамент за асансьор за 6 етажа, т.е. около 180 000 лв.
Хората 20-30 лв такса за вход не искат да плащат, камо ли 10 хиляди.

# 372
180 000 ми се струва безумно висока цена.

# 373
# 374
Да zigi, така е. По скоро ми беше интересно освен цена, как реално се е случило? Как са стигнали до съгласие, имало ли е много възрастни, или млади семейства са били болшинството.. Просто любопитство как се е случило това чудо, да стигнат до съгласие. Wink

Общи условия

Активация на акаунт