Отговори
# 315
Благодаря, Чичко Simple Smile
Да поясним - 4 етажа над партер, 4 надземни етажа (вкл. партер) или 4 етажа "обхват" на асансьора, заедно с подземните?

# 316
В Резиденшъл парк са по 3 етажа сградите без асансьор. Май имаха подземен етаж за паркоместа.

# 317
  • На земята, която е всъщност звезда.
Харесахме жилище на последен 4-ти етаж без асансьор (държим на последен етаж!). Доколко липсата на асансьор е основателна причина да се откажем от него? Ясно, че пренасянето на мебели и ремонтът ще са по-трудни, чудя се обаче доколко ще ни пречи в ежедневието след това.
Има ли някой, който живее или е живял така да сподели опит?
Вие бихте ли взели такова жилище, ако отговаря на всичките ви останали критерии?

От 20 години живея така. Свикнала съм и не ми пречи, но със сигурност преди 20 години ми беше по- лесно изкачването. Срещу нас са семейство с тинейджър и бебе, нямат проблеми. Плюсове: обикновено това са малки кооперации, познаваме се, нямаме кражби (особено на 4 етаж без асансьор), само живущите се качваме на етажа, няма замърсяване, шум, чужди хора. Лятото буквално не затварям кухнята с терасата. Ходя си по бельо на отворени прозорци и не се притеснявам. *Всичко това с уточнението, че съседите са ок и наоколо няма крими елементи. Относно мебели и ремонт, за сама жена естествено ще е трудно да качи мебел, за мъж, който не е много възрастен или със здравословен проблем-  не. А ремонти не се правят всяка година. Ако само това е минус, не бих се колебала.
Минуси: ако трябва да слезеш да дадеш или вземеш нещо, все пак не е като да го подадеш или хвърлиш от 1-2 етаж.

# 318
  • София
Ако всичко друго наистина е точно както искам, не бих губил и миг заради единия асансьор. Знаем колко е трудно да намериш всички изисквания покрити - че и за място, за цена, за разположение...
Всичко като размер може да ви бъде доставено до дома и без асансьор, дори да изисква допълнително заплащане.
Но това се случва толкова рядко и ще ми е последната грижа. То и да има асансьор, не е като да не сме мъкнали матраци 160/200 по етажите.

# 319
Когато ние търсехме, един от най-хубавите апартаменти, на които попаднахме, беше на четвърти, но предвид партера, реално пети етаж. Беше съвсем близо до настоящото ни жилище, с прекрасно разположание (без преходни стаи), хубави тераси, превърнати в кътове за почивка. Мислих, мислих... хубаво нещо е спортът, обаче има моменти, в които наистина съм скапан и не ми е до катерене. Съпругата също често се връща с багаж и на токчета.
Родителите ни гостуват много рядко и срещите биха ставали на техен терен, но пък нямаше как да огранича приятелския си кръг само до хора в добра спортна форма. А и това беше една от причините да търсим ново жилище - да имаме терен за срещи с приятели. В крайна сметка се отказахме.
Но пък, който не е имал тези спънки, би се радвал на чудесно жилище на цена под средната на пазара.

# 320
Да се качиш до 5тия етаж не изисква да си в добра спортна форма Wink

# 321
Благодаря, Чичко Simple Smile
Да поясним - 4 етажа над партер, 4 надземни етажа (вкл. партер) или 4 етажа "обхват" на асансьора, заедно с подземните?
https://lex.bg/en/laws/ldoc/2135637125
Мисля, че гледаме чл. 14. Дано това отговаря на въпроса.

# 322
Ние също гледахме прекрасен мезонет, слънчев, топъл, в центъра на София.
Първата ми мисъл, като катерех стълбите, беше, че родителите ни никога няма да могат да го видят, защото да се качат и да слязат от 3 надпартерен етаж ще им коства много време и болка.

# 323
  • София
Първата ми мисъл, като катерех стълбите, беше, че родителите ни никога няма да могат да го видят, защото да се качат и да слязат от 3 надпартерен етаж ще им коства много време и болка.
zagi, това е емоция. Да, съкровена, дълбока, лична, но все пак емоция. Не те ли гъделичка отвътре сега, че си отминала тази опция? Мен би ме. Ще наема професионалист ако трябва да направи видео с всяка подробност и от всеки ъгъл за да им го дам да се радват. Но все пак това е моето жилище, моето бъдеще и моето място 🙂
С Орландовци какво стана? Действаш ли? Отиде ли на място?

# 324
  • София
Ако намеря мечтаното жилище това, че родителите ми евентуално няма да могат да го видят, ще е риск, който със сигурност ще поема. Все пак това е моят дом. А и веднъж,
с почивки, все ще могат да се покатерят си мисля. Едната ми съседка е на около 80, придвижва се с бастун. Еми, качва си се жената и слиза всеки ден. С почивки, разбира се, но чак толкова невъзможно усилие не е.

# 325
Едната ми съседка е на около 80, придвижва се с бастун. Еми, качва си се жената и слиза всеки ден. С почивки, разбира се, но чак толкова невъзможно усилие не е.

Жива и здрава да е, ама един ден роднините ѝ ще се тръшкат - Бърза помощ, държавната, която осигурява лекар в линейката, не осигурява сваляне на болния от етажите. Казват - извикайте съседи и го/я свалете, ние не сме хамали (което е вярно, лекарите и сестрите не са хамали, друга им е работата) или извикайте частна линейка. Частната линейка охотно идва, 50 кинта е услугата, имат си и колички, и носилки, пригодени и за асансьор, и за по стълби, шофьорът и вторият мъж в линейката свалят за 0 време, но пък в линейката няма лекар, което в дадено състояние може да е фатално.

Травми се случват не само на възрастни хора - крак чупят и млади. Без асансьор си затворник в къщи, айде за прегледите ще викат съседи или частна линейка. Така че никой не е застрахован от инциденти.

# 326
Не ми се струва удачно родителите ни да не идват в София или да спят на хотел, защото не могат да се качат у нас без усилия и болка. Майка ми идва много често за лечение и за мен е недопустимо да я настанявам на хотел, защото съм решила да си купя апартамент без асансьор. Да не говорим, че в един момент,може да се наложи по-дълго да пребивават у нас, когато остареят още повече и имат нужда от грижи.

Мандаринка е дала и примери.

Преди години си пукнах Коста на един от пръстите на краката - общо взето дребна травма. Тогава толкова ограничения и трудности в придвижването си търпях, че не ми се мисли, ако става дума за счупен крак или друго сериозно нараняване.

Не съм ходила още в Орландовци, защото много задачи ми се събраха, а и чакам да мине ретроградния Меркурий, че ми писна от имотни разочарования Kissing Heart

# 327
Точно това със СП съм го играла с близък. Кофти е да будиш съседите в 3 през нощта.. затова и в началото писах, че ако ще живея в такъв апартамент в напреднала възраст съм не мерси.

# 328
Каквото и да си говорим, неудобството си е.
Когато обсъждаме ел. уреди, залитаме в какви ли не екстри само да ни е по-удобно (в повечето случаи това означава по-мързеливо), като се започне от дистанционно за телевизора, което вече никой не го брои за екстра, мине се през гласови команди, безжични слушалки, фурни, които се чистят сами, хладилници, които се саморазмразяват, програмируеми устройства, прахосмукачки-роботи и т.н. и изведнъж да приемем, че принудителното качване по стълби не е голямо неудобство. Ами, нека си го има асансьорът, пък аз ако преценя, мога и десет курса да направя нагоре-надолу.

# 329
Моите примери са съвсем реални и от мои познати- пенсионер си чупи бедрената става (подхлъзване в банята), Бърза помощ отказва да го свали от 2 етаж на нова кооперация с нов асансьор. Викали са частна линейка, имат си количка с колела и дръжки отпред и отзад, 2 души хващат за дръжките, когато се налага по стълби да се сваля/качва.
Възрастен 120 кг. мъж получава инсулт - 6 етаж без асансьор, старо строителство с високи тавани. Драмата тогава е била пълна - и за свалянето за болницата, и за качването след изписване от болницата.
Ще добавя и активен мъж на около 40 години, пътна травма - нещо по крак и гръбнак, 4 етаж, добре че има асансьор, докато се възстанови за около месец и половина да не стои само в къщи, че жена му 1,60 и 50 и малко килограма нямаше да може да го сваля по стълбите дори за лека разходка.

Общи условия

Активация на акаунт