Отговори
# 300
Харесахме жилище на последен 4-ти етаж без асансьор (държим на последен етаж!). Доколко липсата на асансьор е основателна причина да се откажем от него? Ясно, че пренасянето на мебели и ремонтът ще са по-трудни, чудя се обаче доколко ще ни пречи в ежедневието след това.
Има ли някой, който живее или е живял така да сподели опит?
Вие бихте ли взели такова жилище, ако отговаря на всичките ви останали критерии?

# 301
Аз лично не бих взела без асансьор, ако го взимам за лично ползване дългосрочно. Като остарееш не е лесно с тези стълби.. Но ако имаш планове на старини да живееш другаде, в къща например, е ОК.

# 302
  • София
Не бих.
Аз също търся последен етаж, но асансьорът е задължителен, тъй като имам болки в коленете.

# 303
Харесахме жилище на последен 4-ти етаж без асансьор (държим на последен етаж!). Доколко липсата на асансьор е основателна причина да се откажем от него? Ясно, че пренасянето на мебели и ремонтът ще са по-трудни, чудя се обаче доколко ще ни пречи в ежедневието след това.
Има ли някой, който живее или е живял така да сподели опит?
Вие бихте ли взели такова жилище, ако отговаря на всичките ви останали критерии?

Реално никой не може да прецени между вас. Има си и плюсове и минуси. Качването по стълби ще ви донесе здраве и съответно по-малко разходи за лекарства, но също така може и да се окаже затруднение в даден момент.

# 304
2 етаж, хайде 3 надпартерен някак се преживява. Но 4... Носенето на покупки, качване и слизане по няколко пъти на ден.. Да не говорим ако човек претърпи контузия или счупване на крак.
Ако сте млади, нямате деца, за да мислите как ще мъкнете колички, тротинетки и тн, взимайте го с идеята , че някой ден ще го смените.

# 305
Освен това липсата на асансьор може да намали цената, ако един ден решите да го продавате/отдавате под наем.

# 306
  • София
Аз търсех задължително последен етаж. Намерих перфектното за мен жилище, като единственият минус, който за мен конкретно не е чак толкова фатален, е липсата на асансьор. Взех го ремонтирано и обзаведено,  така че този ангажимент отпадна. Неудобство беше качването на отделни допълнителни мебели при пренасянето и дообзавеждането, но това беше еднократно неудобство. Всеки ден слизам и се качвам пет етажа пеша, нямам никакъв проблем. Движението за мен е здраве, смешно ми е като ми дойде някой млад човек на гости и до горе вече е запъхтян и идва диша. Все пак пет етажа не са кой знае колко. Качването на торби е неудобство, но се преживява, а и аз не пазарувам в огромни количества, вече има магазини на всеки ъгъл и не е нужно да се товаря като магаре. Като цяло изобщо не съжалявам за последния етаж, нито пък липсата на асансьор е чак кой знае каква драма. Като дойде време да остарявам ще го мисля, никой не е казал, че ще живея до пенсия е него. Виж, ако планирах дете, щях да се замисля, тъй като катеренето нагоре с количка и бебе си е проблем, но съседката гледам си оставя количката в общата стаичка на първия етаж, така че явно и това не е драма.

# 307
Драмата идва, когато детето трябва да се качи до апартамента без асансьор. Докато не се научи да ходи, някой трябва да го носи - това са минимум 10 кг. После то може да не иска да се катери. Имам пример пред очите си - две деца, които сутрин и вечер реват, ама реват все едно някой ги коли, защото не искат да се качват до 5 етаж в панелката.

# 308
Четвърти етаж не е толкова много, винаги може да пратиш мъжа си на покупки или до кофата за боклук, ако не ти се качват стълби. Но четири етажа са нормално за да се поддържаш спортна форма без да се задъхваш особено, то пък не е казано че трябва да се тича по стълбите. С количка е гадно, но ти си знаеш по тоя въпрос, пък и зависи от стълбите, има някои са с ниски и широки стъпала и лесно става, други са по-високи и е мъка.

# 309
  • София
И аз качвам пеша 5 етажа, но по желание. Когато се връщам с 8-9 килограма пазар хич не ми се качва пеша и си взимам асансьора.

За мебели, ремонти и детска количка вече са казали, но има и други моменти - колела, шейна, ски... Всеки си представя леко качване по тениска, все едно тренировка, но ако си с токчета и тясна пола, не е така приятно, а пък зимата е доста кофти с палта, шалове, шапки и багаж.

Оценихме наличието на асансьор и когато мъжът ми си счупи крака. Щеше да е почти изцяло закотвен вкъщи, ако го нямаше.

Свекърва ми, която до преди няколко години без проблем качваше същите стълби, сега си взима асансьора всеки път, когато идва. Родителите ми също.

Та има значение кой и (до) кога ще живее там.

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 19:03 от Илит

# 310
ет.4 без асансьор !!!  От мен имаш 100пъти за
10 год.2 деца родих и отгледах , стръмни вити стълби , етажа 5 , прекрасно се чувствах и изглеждах  ..и да качване и ремонт са еднократно/двукратно събитие
но и в панелите с ню ню асансьорите не можеш мебели да качиш/ детска количка / велосипед .. та така
п.с. сега и без багаж само д.то да си кача до ет.3 и съм с оплезен език и си гоня въздуха... загубих форма ..от  липсата на 5 ет.  по 3.40м височина всеки

# 311
На 22-23 се качвах до 12 етаж с една кратка почивка за минутка (за поемане на дъх) на 10 ет. С ходещо вече малко дете и с торбите. Това в случаите на повреден асансьор. Отдавна вече не мога да го направя, нито пък бих си го причинила отново. И количка с дете съм вдигала и носила по стълби до 3 етаж, но отново не бих го направила (няма да влизам в подробности, но за жените не е препоръчително, те си знаят защо). Да оставиш количка в предназначеното затова партерно помещение е вариант, но не е толкова идеален, за колкото се представя. Защото в количката трябва да сложиш детето, бутилки, дрехи, играчки, завивка и т.н., а за себе си носиш поне дамска чанта. Отделно са покупките, които правиш междувременно.  Накратко - целият цирк заедно с шапитото.

# 312
Банките са длъжни да приемат, срещу документ за произход. Все пак парите са законно платежно средство и не са отменени. Но ще вземат такса за целта.
...
за ес май ще има ограничение .

# 313
Понеже упорито се обсъждат асансьори, преди време в един разговор с познати възникна спор дали и от каква височина има задължение сградите да имат асансьор. Някой запознат ли е с нормативните изисквания?
На практика аз не съм виждал нова сграда без асансьор, дори да е само на 2 или 3 етажа. Най-малкото винаги има и подземен етаж с гаражи, т.е. имаш най-малко 3, обикновено по-скоро 4-5 етажа, които трябва да се обхванат с асансьора. Но пък ако си строиш къща на 3 етажа повечето хора не си слагат асансьор в нея. Та ми е чудно как стоят нещата формално.

Мандаринке, то и за мъжете има някои физиологични особености, които се оказват проблемни при прекомерно носене на тежко, та не е само за жените. А партерното помещение за колички (както и за велосипеди, ски и други подобни) има за цел да не вкарваш мръсотия вкъщи и да не ти се пречка в коридора на жилището, а не да ти спести носенето на покупките нагоре.

# 314
Нормативната уредба е до 4 етажа може без асансьор. Ако има 5-ти и нагоре вече е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт