Отговори
# 75
В момента по мои наблюдения има повишение на цените на предлагане, което е логично с оглед на инфлационните процеси и лихвите на ипотечните кредити. За да има намаление на цените, трябва първо да преминем през забавяне и застой.

# 76
Ами честито, да си живеете дружно и с любов и разбирателство! И правилно разсъждаваш, че животът е един и не можеш да натиснеш пауза, докато паднат цените (и се спука балонът! Smirk).
Пък после да кажеш как си се справил с ремонта.

Благодаря!
Основният ремонт леко ще го отложим. Търсехме нещо за тотален ремонт с идеята, че така или иначе едва ли ще попаднем на такъв, направен кадърно, и само ще се наръгаме с по-голяма сума, а после ще трябва да започваме всичко отначало.
Обаче май уцелихме златната среда. Жилището е старо, но без кухнята и коридора, които са с ламинат, в трите стаи е естествен паркет. Дограмата е сменена навсякъде. Двете спални са с нови мебели, северната тераса (на кухнята) също е много грамотно остъклена. Банята и тоалетната са скоро ремонтирани. Има забележки по изпълнението, но цветово са ОК, бойлерът също изглежда на не повече от 2-3 години, така че спокойно може да се живее, докато се избистрят идеите занапред. Абе, идеално е за сбирки с приятели Simple Smile
Старият собственик, самотно живеещ мъж, ни го предаде в идеална чистота.

Понеже едно от най-важните обсъждани неща тук е цената, тя не е тайна - 62К евро (левовата им равностойност по курс продава на банката на продавача и закръглена нагоре на пълни сто лв.Money).
Предварителният договор беше сключен преди около два месеца.
Дотогава около на тази цена и за подобна площ попадахме само на курници, където и вода не можеш да си налееш, или пък водата щедро се лееше от тавана Simple Smile

По наше настояване изповядахме сделката на реалната цена.

# 77
Много добре сте постъпили, че сте взели нещо за ремонт. В кой град?
Прави ми впечатление, че за да вдигнат цените замазват с евтини нови мебели. Да, но всеки има различен вкус и дори да е приличен, рано или късно новия собственик ще промени почти всичко..

# 78
Аз също когато съм търсила предпочитам да е за тотален ремонт.
Винаги всичко при мен подлежи на изораване Wink , никакъв шанс нещо да ми е харесало и да съм го оставила. До момента 3 жилища така съм купувала и процедирала.
Много ми е весело като ми напишат в обявата продава се с луксозно обзавеждане (СКШ-та и мебели Виденов и плочки Кай)  еми не мерси, вземете си лукс обзавеждането и си го махнете няма да плащам и на хамалите да Ви го изхвърлят.

# 79
А може ли да дадеш някакъв ориентир за цента на ремонта на кв.м? С половинката сме в спор - той иска да купим нещо в добро състояние, ремонтирано преди 5-7 години и само да боядисваме стени и сменяме мебели.
Аз му казвам, че по-добре тотална щета за по-ниска сума и ремонт за 200 евро на квадрат, но не знам тази сума реалистична ли е. Не говорим за лукс, а за средно качество настилки, евентуално смяна на Ел и ВиК, латекс.

# 80
  • София
Една статия от в-к Сега за жилищните кредити:
https://segabg.com/hot/category-economy/bnb-reshi-da-ohladi-kred … scvAT6m9YRDHw6BlU

# 81
А може ли да дадеш някакъв ориентир за цента на ремонта на кв.м? С половинката сме в спор - той иска да купим нещо в добро състояние, ремонтирано преди 5-7 години и само да боядисваме стени и сменяме мебели.
Аз му казвам, че по-добре тотална щета за по-ниска сума и ремонт за 200 евро на квадрат, но не знам тази сума реалистична ли е. Не говорим за лукс, а за средно качество настилки, евентуално смяна на Ел и ВиК, латекс.

Толкова долу горе, ако не ползвате интериорен дизайн, покриване на стените с декори и супер лукс мебели, а някакви от икея, еником и др подобни. Иначе пълната услуга на интериорен дизайнер (която включва и организация и следене на ремонт и обзавеждане) струва около 50е/кв, а лукс мебели вече не знайно колко могат да оскъпят. Декора също излиза солено, но предполагам за средностатистическия апартамент не се слага деокр а просто латекс. Един лукс ремон би стигнал 400-500е/кв.

Тези са се объркали. Централните банки не създават балони, те помагат на хората да живеят по-добър и безопасен живот. Интересно дали бай Иван ще осъзнае и приеме тези мерки, като за него имотите са права черта нагоре. И как така че има забавяне на икономиката? Нали се напринтиха тонове пари, нали се раздадоха тонове пари, заплати се вдигнаха. Да не се окаже че масата народ се е объркал. Не може да бъде Grinning

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 09:36 от Gogo1979

# 82
  • София
zigizagi, не е към мен въпроса, но все пак изхождайки от това какво аз съм свършил за средно 70 евро/м2 смятам, че за 200 ще свършиш това, което очакваш.
Без труд е това, защото минимално съм ползвал платен такъв само за неща, които не можем сами ( смяна хоризонтални щрангове и полагане гранитогрес на пода в банята над мозайка).
Ел инсталация не е сменяна.

# 83
Въпросът ми е към всички, които имат желание да отговорят. Без дизайнер и луксозни мебели, средностатистическо жилище имам предвид.

# 84
  • София, Bulgaria
Трудът е скъп при ремонта, не толкова плочки и настилки, като материали. А и уж дребни неща, а хвърлят много.
За 3-ст. ап. готов на шпакловка и замазка само за довършване, обзавеждане и оборудване 40..45000 евро си летят...

# 85
Много добре сте постъпили, че сте взели нещо за ремонт. В кой град?
Прави ми впечатление, че за да вдигнат цените замазват с евтини нови мебели. Да, но всеки има различен вкус и дори да е приличен, рано или късно новия собственик ще промени почти всичко..
То е за ремонт (неспешен), но е много по-добро състояние от продавани като "ремонтиран" и "обзаведен". Тук евтините нови мебели са си направо лукс. Масово за продажба и под наем се предлагат антики, но без антична стойност.
Стара Загора е градът.

# 86
Странно как аналогично нещо се случи и в сащ точно вчера. Странно как и бнб ги е страх от лоши кредити като икономиката уж просперира. Но не се съмнявам в най-добрите намерения на БНБ и ЕЦБ. Родните цб ни пазят Simple Smile
https://money.bg/finance/bnb-ogranichava-kreditiraneto-zaradi-bu … techni-zaemi.html

Трудът е скъп при ремонта, не толкова плочки и настилки, като материали. А и уж дребни неща, а хвърлят много.
За 3-ст. ап. готов на шпакловка и замазка само за довършване, обзавеждане и оборудване 40..45000 евро си летят...

Томева това идва 400-450е/кв

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 13:27 от Gogo1979

# 87
  • София, Bulgaria
Гого и аз се стресирах, като го сметнах на квадрат...

Ремонтът винаги излиза повече от това, което сме си мислили, че ще бъде...

# 88
Ами за това се степенува . За ремонт, за саниране, за ...
И всеки си преценява какво може и кога и до колко и т.н.
Ама да решаваш или между евтин ламинат или саниране ... ?
Не е нужно. Има и други възможност.

# 89
Странно как аналогично нещо се случи и в сащ точно вчера. Странно как и бнб ги е страх от лоши кредити като икономиката уж просперира. Но не се съмнявам в най-добрите намерения на БНБ и ЕЦБ. Родните цб ни пазят Simple Smile
https://money.bg/finance/bnb-ogranichava-kreditiraneto-zaradi-bu … techni-zaemi.html

Нещо не ти схващам идеята на коментара. В момента имаме така наречения "инфлационен растеж", поради напомпаните пари от централните банки. Това се направи за да се предотврати срив от Ковид. Сега обаче трябва да се прецени кога да се направи баш обратното, за да не стане този растеж прекалено силен,м което води до прегряване и срив след това. И мерките трябва да се правят изпреварващо, защото когато мине пикът и тръгне спад ще е късно. Икономиката е инертна и ако си учил теория на управлението ще знаеш какво значи изпреварващо управление. И аз тук изобщо не виждам грешка в ЦБ, а точно обратното - върши си работата на регулатор. Тоест пази икономиката (не отделния човек, той трябва сам да се пази).  Та не разбирам, честно казано, какво точно искаш да кажеш.

Общи условия

Активация на акаунт