Отговори
# 90
Това пък последното е толкова елементарно и доста глупаво обяснение , което обаче претендира за непоклатимата истина. За пореден път. Ако световните проблеми за милиарди , остави сумите, но в хора ... се обясняват така .

# 91
ЧС нищо проактивно няма в действията на цб, дори фед и ецб си го казват публично, че са реактив и то с огромно закъснение уж с цел да не избързат както 2018г.

# 92
Ти беше дал линк за БНБ, а после беше попитал защо правят така, като икономиката расте. Аз отговорих на това.

# 93
Бнб прави каквото им кажат от горе.

# 94
Щом казваш. Няма смисъл да спорим.

# 95
# 96
Точно това последното щях да постна и аз. Всъщност тази статия е линкната като свързана към предишната за БНБ.

Има ли някой реални наблюдения за спадане? Щото аз нямам такива, поне не за второто 3-месечие, нито пък за третото. От сега напред е възможно да има известен спад, не знам, но последната половин година е точно обратното.

Всъщност двете статии малко си противоречат, едната казва, че БНБ предприема мерки заради растящия имотен пазар, а другата казва, че имотния пазар всъщност е почнал да спада, и то още преди 3 месеца...

# 97
А аз не виждам какво страшно има, ако цените спадат. Нито с какво този факт (ако е така) е аргумент в разговора. Ми ако спадат, да спадат. Ви наги е по-добре парата да се изпуска по малко и навреме, отколкото да има взрив.

# 98
Станция, ако се отнася за мен - не съм казал, че е страшно ако цените падат, даже точно обратното. Просто ме изненадва, че се твърди, тъй като реалните ми наблюдения са други. И явно и тези на БНБ са други, щом предприемат мерки...

# 99
Здравейте! Някой да има впечатления от този инвеститор: https://buildest.net/%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81/ ?
В момета строй комплект в Кръстова вада и за 8 месеца е излял първата плоча ... нещо ми се струва много бавно да върви и притеснително.... дал е по табела 2 години със срок от ян. начало на строителната работа, обадих се казаха, че вървели по план и че се очаквал акт 16 август 2023.... но просто аз виждам как за 6 месеца вече се вижда строеж при други инвеститори .... :/
Кръстова вада, защо там, там е вторите Манастрирски ливади, супер презастроено, ваша работа, но ми се вижда много прецакване.

# 100
Станция, ако се отнася за мен - не съм казал, че е страшно ако цените падат, даже точно обратното. Просто ме изненадва, че се твърди, тъй като реалните ми наблюдения са други. И явно и тези на БНБ са други, щом предприемат мерки...

За Гого беше, твоят пост се е появил докато съм писала.

# 101
  • София
Здравейте, не съм сигурна че въпроса ми е за тук, но виждам, че има хора наясно с ипотечните кредити. Свекър ми почина и мъжа ми наследи ипотечен кредит с лихва 12.5, което е направо безбожно. Плащани са 10 години и все още се плаща само лихва. Може ли да ме насочите как да процедираме и има ли начин да се предоговори нещо със задна дата! Предварително благодаря!

# 102
Първото и най-важно нещо е да намерите договора на свекъра - дано да се пази някъде - и да го прочетете, за предпочитане от корица до корица. Там пише всичко, кога какво при какви условия можете и не можете да правите, и какво банката може и не може да прави.

Какво имаш предвид "все още се плаща само лихва"? То лихва се плаща през целия период, но освен лихва се плаща и главница, за да може реално да намалява кредита. Ако се плаща само лихва, кредита ще върви до безкрай. Когато е сключен договора са ви направили погасителен план, там пише за всеки месец до края на кредита каква вноска се дължи, колко е размера на кредита преди вноската и след вноската, каква част от нея е лихва и каква е главница.
Вече ако сте просрочвали вноски и изоставате от плана, това е друг въпрос.

Със задна дата е почти изключено да можете да предоговорите каквото и да било. Не пречи да опитате и да видите какво ще кажат, но като цяло забрави за този вариант. Това, което можете да направите, е да предоговорите условията занапред, за да не продължавате да плащате по 12% лихва. Вижте какви условия ще ви предложат, и ако не се съгласят се преместете при друга банка.

"Преместването" се нарича "рефинансиране" и означава да изтеглите нов кредит от друга банка, при актуалните условия и лихви в момента, и с него да погасите съществуващия. С това стария кредит приключва и оттук насетне изплащате само новия към другата банка.

Добрата новина е, че както беше обсъдено надълго и нашироко по-горе, от няколко години насам по закон банките са задължени да предлагат "безплатно" предсрочно погасяване, т.е. ако решите да сменяте банката, от старата банка не могат да ви налагат наказателни такси за това, че изплащате кредита предсрочно. Вашият кредит вероятно е сключен преди съществуването на този закон, съответно в договора ви сигурно фигурират наказателни лихви, но още по-добрата новина за вас, е че този закон изрично важи и в заварено положение за вече съществуващи кредити.

Ако ви е трудно да се ориентирате, най-добре наемете кредитен консултант, което също обсъждахме по-горе.

# 103
  • София
Също така към ипотечните кредити обичайно има застраховка живот в полза на банката, от която се удовлетворяват при смърт на кредитополечателя. Проверете дали има такава. Би следвало с удостоверение за наследници да получите копие от договора от банката.

# 104
  • Sofia
Това последното не е задължително в днешно време и не съм убеден, че вече е често срещана практика, тъй като този тип изисквания от известно време не могат да се наложат (като задължение) от банката, тъй като се води двойно обезпечаване на кредита - един път от самата ипотека/имот и втори път в случай, че се случи нещо с кредитополучателя. Тази застраховка се подновява всяка година.

Тъй като кредита е на 10+ години е напълно възможно застраховка да е продължена да се прави по инерция, въпреки, че се подновява ежегодишно, така, че наистина е добра идея да се изровят документите, тъй като банката и застрахователя (които може да не са едно и също дружество) няма да се сетят сами, като имаше такива известни случаи, където хората си плащат години на банката, тъй като наследниците не са се сетили да направят регресивен иск към застрахователя да погаси дълга към банката Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт