Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 57

 • 21 265
 • 388
 •   3
Отговори
# 105
 • Мнения: 6 364
Преди толкова години вероятността застраховката да е към застрахователя на банката (дъщерно дружество) е много голяма. Тогава това беше практика (незаконна бих казала).
Така че наистина потърсете си документите, намерете читав кредитен консултант, ако трябва и адвокат по застрахователни искове.

# 106
 • София
 • Мнения: 7 266
На този етап застрахователен адвокат не им трябва. Необходимо е да проверят в банката дали има застраховка, след което да подадат претенция за плащане пред застрахователя като подадат необходимите документи - искане, удостоверение за наследници, съобщение за смърт и тн, които са посочени в общите условия на застраховката. Банката няма интерес да крие наличието на застраховката, защото ще си получи веднага всички пари от застрахователя, вместо да се занимава години наред с плащане на вноски от наследниците. Ако банката откаже да даде информация за застраховка, в което много се съмнявам, трябва наследниците да пуснат молба в КФН да им се предостави информация какви застраховки има техния близък, като приложат копие от удостоверението за наследници. Може да се подаде и молба в БНБ да се даде информация какви банкови сметки е имал човекът и е кои банки, за да се проследят и други негови задължения или спестявания.
Дори да има застраховка, съществува шанс застрахователят да не плати, ако лицето е починало от болест, която е съществувала преди сключването на застраховка, възникнала е в срока на нейното действие, но застрахователя не е уведомен или е изключен риск по общите условия.
Ако кредитът е голям, а цялото наследство е по-малко от него, могат да се откажат от наследството. Така няма да получат нищо, но няма и да дължат нищо на банката. За целта се изисква декларация от всеки наследник, която се вписва в районния съд по последното местожителство на починалия. За тази процедура вече е добре да помага адвокат.

# 107
 • Мнения: 6 364
На този етап застрахователен адвокат не им трябва. Необходимо е да проверят в банката дали има застраховка, след което да подадат претенция за плащане пред застрахователя като подадат необходимите документи - искане, удостоверение за наследници, съобщение за смърт и тн, които са посочени в общите условия на застраховката.

Дори да има застраховка, съществува шанс застрахователят да не плати, ако лицето е починало от болест, която е съществувала преди сключването на застраховка, възникнала е в срока на нейното действие, но застрахователя не е уведомен или е изключен риск по общите условия.


Ако застрахователят отказва да плати, на този етап, според мен, е добре да се направи консултация с добър адвокат по застрахователни дела. Близък приятел имаше проблем със застраховател, не за ипотечен кредит, а за гражданска отговорност за кола. Бяха предявили иск, който противоречеше на константна съдебна практика, включително тълкувателно решение на ВКС (май). Намериха си добър адвокат с опит в такива дела, искът беше отхвърлен, адвокатът си прибра хонорара от застрахователя. Просто застрахователите действат на принципа, че само 1-2-3 от 10 граждани ще се занимават с дела, останалите ще се спекат и ще си платят, предполагам, че и за това имат статистически данни.

Застрахователното право си е много специфично, иска се опит и познаване на материята, следене на съдебната практика. Обикновеният средностатистически гражданин няма тези познания, затова е добре да се ползва професионалист.

# 108
 • София
 • Мнения: 7 266
Мандаринка, тия неща ги работя 20 години. Адвокат по застрахователно право ще им потрябва ако застрахователят откаже да плати. Ако не откаже, защо да плащат за консултация и подаване на претенция, което могат да направят и сами?

# 109
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 307
12,5 % лихва...такава лихва с Банка??? Много се съмнявам. Да не би да друга, небанкова финансова институция? Или да и кредит без доказване на доходи, но пак ми се струва много висока и през годините, да не е търпяла корекция...

# 110
 • Мнения: 5 592
Аз доколкото разбирам кредитът е на 10 години, значи 2011.. не помня да имаше такива лихви тогава, освен към БНП Париба. Но това не е банка, и мисля, че нямат ипотечни кредити. И на мен ми е интересно коя е банката.

# 111
 • Мнения: 6 364
Зигизаги, и аз това написах - ако застрахователят откаже да плати, тогава консултация с адвокат.

# 112
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 307
По-интересно е в жилищните ипотечни кредити на кое място е в България.

# 113
 • Мнения: 12 196
Как повишените такси на банките в България "гонят" пари към имоти - https://www.24chasa.bg/novini/article/10229089

# 114
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 738
По-интересно е в жилищните ипотечни кредити на кое място е в България.
Въобще не е интересно. Доста хора вече са задоволили жилищните си нужди и имат по някой свободен имот, който се чудят какво да правят. Няма откъде да дойде динамика на пазара ¯\_(ツ)_/¯

# 115
 • Мнения: 466
Повечето имат по няколко свободни искаш да кажеш. И изведнъж се оказа, че цялото забавление струва доста и сега се чудят какво да ги правят. Още малко ще действа плашилото и прах в очите инфлация и после ?

# 116
 • Мнения: 286
Най- голямата ирония е че хората купуват надценени имоти за да предпазят спестяванията си от инфлация. Тя инфлацията се е случила вече. Покупка на имот може да предпази от бъдеща инфлация.

# 117
 • Мнения: 22 362
То е ясно, че от бъдеща. Каквото и да правиш днес, то е с оглед на бъдещето.

# 118
 • Мнения: 705
Не знам какъв дял от търсенето е наистина от хора, които "няма какво да си правят парите". Около мене много хора търсят, поне 6-7 човека, някои вече купиха, някои тепърва започват, но никой не е в категорията "имам излишни пари". Повечето притежават 0 имота и това ще им е първи. Други имат по нещо наследствено по разни села и градове в провинцията, което не им върши работа, така че де факто също започват от нулата.

Има ли някъде някаква статистика за това? То е ясно, че няма да е представителна, защото информация по въпроса "защо купувате имота?" не се декларира при сделките, но може да се съди по косвени индикации. Например който купува без кредит, е ясно че иска да си спаси някъде кеша. Ако кредитът е под 40-50% от цената, също може да спадне в тази категория - просто излишния кеш не стига за това, което искаме. Сделките, които се изповядват на цена силно под пазарната (в краен случай на данъчна оценка) също са силна индикация за налични пари "под масата", които трябва да се изсветлят по някакъв начин.Защото не виждам причина човек с легален, доказуем и обложен с данъци доход да тръгне насила да го "закопае" като сам си смъкне цената на това, което е купил.

Та има ли някакви наблюдения по темата?

# 119
 • Мнения: 22 362
Според мен е по възраст основно - по-младите купуват първо жилище, а дъртите евентуално инвестират кеша във второ такова.

Общи условия

Активация на акаунт