Отговори
# 165
И на мен ми е интересно как се преброяват жилища, в които не живее никой - 2-3-5-10 жилище на някого? Преброяваш се там, където живееш на практика, а останалите ти жилища?
И как точно ще те глобят за това, че си отказал да се преброиш, ако не си бил на място, като е дошъл преброителят? А ако входът е заключен и преброителят не може да влезе?

# 166
Толкова много сценарии има при преброяването, че изобщо се съмнявам някой да бъде глобен наистина и да се стигне до реално плащане на глобата.
Съседен апартамент в блока се обитаваше наскоро постоянно, но собствениците се изнесоха в по-голям наблизо и го ползват за хоум офис, пренощуване на близки хора и т.н. Най-вероятно са се преброили онлайн или в другия им имот. Според мен няма как да се засече. Биха били нужни да се впрегнат изключително много рисурси (човекочасове, заплати), за да се проследят и засекат всички такива непреброени имоти, за което много се съмнявам, че има предвиден бюджет изобщо. Най-вероятно ще ги пишат в графата необитаеми, което ще изкриви статистиката естествено.

# 167
Поне да беше полезен и да каже нещо конкретно, пък то общи приказки. Лихвите по депозитите са мизерни от 2017 и ниски по кредити от 1.5 година. Стройтелни материали скочиха, че някои и паднаха, други се вдигат. Изобщо нищо ново. Да беше казал кои са тези имоти на зелено извън София, това си е цяла България и има много цени под 1000е/кв.

Аз не виждам никакви "общи приказки" в много конкретното ми съобщение, че конкретно електрическите кабели, които се ползват в строителството, са повишили цената си над 2 пъти. Ти казваш, че някои строителни материали поскъпнали, а други пък поевтинели и така било винаги и нямало нищо ново под слънцето. За да не говорим "общи приказки", аз се осведомих и за другите стройматериали - дървения материал, който се ползва в строителството, е поскъпнал от май месец насам над 40%, арматурното желязо - над 150%. Същото е положението с абсолютно всеки един материал, който се ползва при строителни работи - от май до октомври 2021, поскъпването е между 30 и 300 процента.

Хайде сега, за да не говорим общи приказки, ти да кажеш кой е този конкретен строителен материал, който е поевтинял за последните 5-6 месеца (понеже твърдиш, че има и такива), и с колко  му е паднала цената. Слушам те. Simple Smile

# 168
Писали сме по темата, ето да се осведомяваш вьреално време а не със закъснения. Провери си lumber и iron ore
https://tradingeconomics.com/commodities

# 169
  • София
... още от комунистическо време, когато нямаше понятие "бизнес", масово се дават жилища срещу наем "на ръка". Всъщност може би тогава не е имало и друг начин - като се замисля не знам какво е трябвало да направи човек по време на комунизма, ако иска добросъвестно да си декларира дохода от наем и да го обложи с данък. Ако някой има спомени от това време, да сподели.
До 89та година беше задължително да се мине през "Балкантурист".
Аз съм бил малък тогава, и не съм 100% сигурен, но мисля беше нещо от порядъка, 1 лев на легло за предоставящия стаята и 4-5лв за Балкантурист. Това за чужденци. За българи, нямам идея.
Разбира се, ако се сприятелиш с някои редовни туристи, не пречи да ти "гостуват" следващата година (и следващите 5) на черно.

Така че, ... данък през комунизма .., хе хе! Съотношението е по-скоро обратното 20 - 80, като за теб остават 20те %, а за тях лъвския пай от 80%.
За мен Созопол винаги си е бил класика, обединяващ плаж, атмосфера, хубав климат. Но не го препоръчвам, да не ми вдигате пазара. Заплюл съм си да си купя къща след 4-5 години. А и не ги знам, де ги тия апартаменти в стария град. Там блокове (и кооперации) няма.
Даването под наем за 1 месец, без да се присъства на място, па и с фирма, па и с чистачка, някак ми се струва прекалено теоретично. Навремето нашите продадоха 1 голям апартамент в Созопол на 1ва линия, точно защото няма кой да го наглежда.
Иначе, ако е голям и луксозен, може да има пазар за семейства. До колкото чувам се дават луди пари за къщи под наем по морето. Може големият апартамент да е алтернатива.

# 170
Писали сме по темата, ето да се осведомяваш вьреално време а не със закъснения. Провери си lumber и iron ore
https://tradingeconomics.com/commodities

Изглежда не съм се изразил правилно. Аз не искам да ми показваш с колко се е увеличила или паднала цената на златото, чая или на палмовото масло на международните пазари. Simple Smile Попитах нещо по-просто - кои строителни материали в България са поевтинели през последните 5-6 месеца - някои видове тухли ли, някои видове ел кабели ли, дървесина ли, бетон ли, арматурно желязо ли и т.н.

Простата истина е, че абсолютно всичко, което се ползва в строителството в България, през последните месеци лети нагоре. Това, плюс общото поскъпване на живота от пролетта насам, плюс безпрецедентните банкови лихви по спестяванията на населението (фактически - пълната липса на такива лихви, плюс увеличение на банкови такси за всяка операция) от лятото насам - всичко това определя неизменен в последните месеци тренд, особено при новото строителство, само нагоре. Колко ще продължи поскъпването е трудно да се каже, но не виждам какво ще го забави в обозримо бъдеще.

# 171
Аз гледах една лекция наскоро, не мога да кажа човекът колко разбираше. Но каза, че 2022 поне цените на имотите все ще са нагоре, а пък лихвите по кредитите нямало да растат. Ако сме приемели еврото щели още да паднат. Цените на материалите били много нагоре, но пък цените на имотите били все още доста ниски спрямо европейските (отношение цени-заплата) и щели да ги гонят.
Отделно аз чета, че все още има проблеми със supply chain-овете, които май няма изгледи да се оправят в идните месеци, пък сега Китай спира още производства заради power supply issues. Отделно от това цената на газта много ще се вдига и ще има някаква проблеми и заради нея.

# 172
Няма как да минем без тези ценови шокове. Умните управляващи в цял свят с доброто си планиране и анализ предизвикаха перфектна буря като убиха производството/предлагането, смятайки че и търсенето ще намалее (и то беше намаляло за втората половина на 2020), но след това скочи рязко докато отварянето и наваксването на предлагането не може да се възстанови толкова бързо.
Отделно зелените адженди и политическите войни между Русия и Европа и Сащ и Китай също втежниха енергийните цени. За капак монетарната и фискалната политика забиха ножа. Толкова е нескопосано и аматьорско, че ще си рече човек, че няма как освен да умишлено го правят Simple Smile. Ама дали…

Даже и действията на Китай, който в момента умишлено убива цялата си икономика като се започне от фондовия пазар, заводи, строителните гиганти и имотния пазар и се стигне до крипто валути, знаменитости и бизнесмени. Направо имам чувството ме Китай умишлено така си бори инфлацията и балоните. И има ефект, всички цени щри тях са надолу здраво.

# 173
поне до 2025 г., тенденцията ще е с по 10% нагоре (минимум) годишно... Това според приятел инвеститор в тази област... Много са факторите... И това не само в България...

# 174
Това е знак че Европа и света не трябва да чакат на Китай, а да си върнат заводите и производството, отдавна трябваше да го направят, а не да сме зависими и да ни доят сега, цените на китайското производство се вдигнаха и смисъла е никакъв, а и нашите икономики и заводи ще заработят

# 175
Аз чух че с тая хиперинфлация и по 20% на год щели да се вдигат. А като влезем в ЕУ ни очаква още един главоломен скок защото лихвите ще станат под 1%.

За Китай - да, не трябва да ги оставяме те да ни произвеждат и да ни държат притиснати. Сега новия министър като вземе властта набързо ще вдигнем 50-100 завода и ще започнем сибствено производство. Чувам че има проекти за зелена енергия, до пролетта ще изградят нови ВЕЦ’ове и фотоволтайчни паркове на площ 100-200хил декара и ще си решим проблема с ресурсите.
Но много приятели ми казват че фиатните пари ще загинат, мисля че това ще стане към края на 2023 и ще трябва да минем на бтк като валута. А президента каза че трябва да сменим автопарка с ел автомобили, което ще стане най-късно до 2-3 години. Но всичко това не ме интересува, защото аз 2025 ще се релокирам на марс. Вече съм си направил вноска за апартсмент там, докато са евтини Grinning

# 176
  • София
Благодаря на всички, които се включиха по моя въпрос. Ще потърсим кредитен консултант най-вероятно. Иначе банката е ДСК.Застраховка живот няма - свекър ми имаше сърдечно заболяване, предполагам, че заради това. И да, не се плаща само лихва, намаляла е и главницата, но вноските са повече лихва и по-малко главница и направо ми се уплаши окото, като видях какво е плащано и какво е погасено Simple Smile Благодаря още веднъж.

# 177
Първо си помислих, че Гого се майтапи, ама май си вярва.
И един въпрос, какво означава У-то от ЕУ?

# 178
Мандаринка, естествено че се майтапя в стил ЕЖК. Иначе ЕУ е EU на кирилица.

# 179
Мандаринка, естествено че се майтапя в стил ЕЖК. Иначе ЕУ е EU на кирилица.
ти се "майтапи", в една страна от EU( Нидерландия), от 2013 до сега жилищата са поскъпнали средно с 78 %... А и преди не бяха евтинки...

Общи условия

Активация на акаунт