Отговори
# 210
Това е чужбински трик и то доста разпространен. Но не за така безсрамно големи с=сти.
Сара рискуваш доколкото знам 2 неща, които не знам колко са вероятни в България. Отдавна не живея там . Първо може данъчните като го получат това нещо да дойдат да проверят това скъпо обзавеждане реалност ли е и да ти се инвалидира сделката с всички последствия.
Второ ако другия реши все пак да си го иска обратно може да каже, че договора не е правилен- невалиден по тази и тази причина ...
Разправиите не са лесна, кратка и приятна работа.
НЕ знам обаче дали е реално в БГ. Питай някой спец в темата.

# 211
  • София
Имаше нещо и от данъчна гледна точка - това е приход за теб (продажба на стоки) и мисля има някакъв праг, над който може да попаднеш в обхвата на ЗДДС. При мен продавачът се отказа от този вариант заради това, макар че действително бяхме уговорили две отделни суми за апартамента и за обзавеждането и това щеше да отговаря най-точно на уговореното между нас. Цялата сума в моя случай беше посочена за покупката на недвижимия имот.

# 212
  • София
По-добре се разберете да си разделите в някакво съотношение таксите. Колко ще спести с тези "врътки"? Може да поемете някаква част от това, което евентуално купувачът би спестил, ако не е толкова съществено спрямо размера на сделката.

# 213
Аз не бих се съгласил на такава сделка, възможните бъдещи негативи/рискове за теб за много повече от колкото плюсовете.

Ако апартамента е 100 000 да речем, какво ще е това обазавеждане за 50 000? На данъчните също може да им стане много любопитно.

# 214
  • София
Според мен шансът да се случи проблем е по-малък от 1 на 1000.
Реално, НИКОГА не съм чувал за случай с проблем.

Не съм имал ревизия от данъчни, но доколкото е говорено какво търсят, те търсят преки доказателства. Фактури се сравняват с други фактури, банкови преводи. Няма как да ти търсят сметка защо продаваш един диван за 1000лв или 20000лв. Решил си, продал си. Може да е антикварен.
Ако апартаментът се продава на цена, по-висока от данъчната няма за какво толкова да се хванат.

# 215
https://www.mediapool.bg/bankite-i-inflatsiyata-naduvat-tsenite- … a-news327135.html

Има интересни части в статията, според мен - че повече от половината оферти не подлежат на договаряне и сделка се сключва на офертна цена. А за част от останалите оферти, отстъпката е само до 5К евро.

"Престояли на пазара жилища от 10 години днес се реализират безпроблемно". Явно все повече продавачи, които не са "на зор" преценяват че пика на цените е достигнат.

# 216
Хахах, я и аз да се включа веднъж с линк за макроикономически анализ - има и за недвижимите имоти, има и за заплатите, и за инфлацията.

https://www.mediapool.bg/risk-ot-postoyanno-visoka-inflatsiya-vs … a-news327125.html

# 217
Здравейте,
Продавам жилище в София. На брокерката и бях казала, че държа сделката да се изповяда на пазарна цена. Намери купувач, изпрати ми споразумение-разписка за платено стоп-капаро и там пише, че нотариалните такси са за негова сметка. След това, обаче ми каза, че той искал да не плаща голям данък и нот. такси и щяла да раздели сумата 50% за имота и 50% за обзавеждане. Това ме притеснява. Озаконяват ли се така парите, които получавам?
Стана дълго.., благодаря на отзовалите се!

Това 50 на 50 ми е странно, защото сделка не може да се извърши под данъчна оценка, а оценките, макар и ниски, май не са чак пък наполовина???  Но ако сумата за апартамента е над данъчната оценка принципно нямаш проблем. И ако и двете плащания са по банков път и има писмен документ, че продаваш обзавеждането за толкоз и толкоз, парите ти са законни. Тоест ако имаш пари по банков път и основание за превода им парите са си ОК. Вече данъчните да дойдат да проверяват май не се случва. И за ДДС могат да те хванат само ако продаваш трети път (даже не и втори имот) за 12 месеца. По принцип след като направиш "оборот" от 50 000 лева трябва да се регистрираш по ДДС, но за имотите има изключение - до два имот се приемат за нормална, непрофесионална продажба и не трябва нищо да правиш. Даже да решат, че продажбата на мебелите не влиза в изключението, пак ако след това нищо не продаваш нямаш проблем.
Но, разбора се, най-добре си е всичко да е чисто, а брокерката не я е грижа за твои евентуални проблеми след сделката.

# 218
Според мен шансът да се случи проблем е по-малък от 1 на 1000.
Реално, НИКОГА не съм чувал за случай с проблем.

Не съм имал ревизия от данъчни, но доколкото е говорено какво търсят, те търсят преки доказателства. Фактури се сравняват с други фактури, банкови преводи. Няма как да ти търсят сметка защо продаваш един диван за 1000лв или 20000лв. Решил си, продал си. Може да е антикварен.
Ако апартаментът се продава на цена, по-висока от данъчната няма за какво толкова да се хванат.
Реално съм чувала и не само; налагало се е в съд да ходя и да се установяват с вещи лица реални  ли са стойностите на движимите вещи и на жилището; И да се иска разваляне на сделката , като се върнат само 50% за жилището;
Всеки да си преценява сам;

# 219
Риск винаги има. Много по-разумно е да е 70 на 30% или някаква друга стойност, която не надвишава значително действителната стойност на обзавеждането.

# 220
  • София

Това 50 на 50 ми е странно, защото сделка не може да се извърши под данъчна оценка, а оценките, макар и ниски, май не са чак пък наполовина??? 
А, и много под половината може да е.
Данъчната оценка на жилището, в което живея, е 23 144 лева. Пазарната е около 130 000 лева.
Имам наследствени земи - там е 9-10 пъти.

# 221
А какво ти е мнението по коментарите на въпросния макроикономист?

Той просто реитерира същата приказка, която на запад тръбят. Временна инфлация, породена от счупени вериги и отваряне на икономиките. Това е още един пример как нашите управници са просто кукли на конци и биват управлявани от запада.

Иначе и аз съм съгласен с някои от неговите тези - икономиката е зле, инфлацията е транзитивна, ръста на заплатите изостава. Но тази транзитивност може да продължи доста време, защото сме в световна икономическа война и е въпрос на време световните сили да се разберат, но колко ще е това време само те си знаят.

Но не съм съгласен, че няма очаквания за инфлация, дори напротив, има огромни такива. Не съм съгласен, че няма и кредитен бум сега. Периода 2006-2009 за който той говори има удвояване на размера на кредитите. За периода 2017-2021 се наблюдява същото. Ето тук може да се види по месеци размера на кредитите специално за НИ https://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StDepositsA … aSeries/index.htm
Затова и бнб вече пуска статийки, че ще затягат кредитирането, за да предотврати балон.

И за финал - всяко публично, държавно или финансово/икономически свързано лице винаги публично ще тръби, че проблеми няма и че всичко е овладяно. Никога никой няма да тръгне да всява паника. Така че такива статии винаги ги приемам с доза съмнение.

# 222
... Това е още един пример как нашите управници са просто кукли на конци и биват управлявани от запада.
...
Аз както го виждам не е от запада. И запада е също като нашите. Вчера статия във всекидневника. Снимка на Ушито с някакъв под развети знамена ... и заглавие нещо от сорта Как Европа да стане играч, а не да бъде топката ...
НЕ ми се търси днес, но вчера се набиваше на очи.

# 223
Западния елит имам предвид, богати и властни хора и корпорации. Иначе от държавите САЩ диктува правилата, Европа следва. Ушито не знам кой е.

# 224
Гого, въпросният икономист беше вече главен икономист на същата банка по времето на предишния имотен бум. Та знае нещата от първа ръка, не от лекции във ВУЗ или статии в Интернет.
Друг е въпросът дали казва цялата истина или част от нея - все пак не се изказва като "независим" експерт.

Общи условия

Активация на акаунт