Отговори
# 255
Mollica защото законите трябва да се спазват.

# 256
Еха, тоя форум не мога да му хвана края, последните 2-3 седмици беше лежерно с по няколко поста на ден - сега човек два дена го няма и бум, 70 нови мнения в една тема...

Относно разделението на продажната цена на обзавеждане и недвижимост, и според мен 50:50 е безумно съотношение. Ако наистина купувам обзаведено жилище (което лично аз не бих, но това е субективно), бих се съгласил да се впише като цена на обзавеждането само толкова, колкото е пазарната стойност на обзавеждането ако се препродаде в момента. Защото ако и без това ще изрина всичко и ще го правя наново, какъвто е масовия случай, бих бил леееко прецакан, защото след като си направя интериора, както искам за себе си, аз оставам само с жилището "на половин цена", плюс купеното от мен допълнително обзавеждане, а хипер ценното обзавеждане дето струва колкото имота, съм го изхвърлил на боклука...

Напълно подкрепям мнението на Бащаткото, че правилата са да се спазват и данъците са да се плащат, и някой, който е с нагласата да мине метър и да "прецака системата", не заслужава да бъде удостоен с честта да стане с четвърт или половин милион по-богат (примерно). На всичко отгоре това ще са "черни" пари, които той после ще иска да изхарчи по също толкова сенчест начин, за да не бият на очи, т.е. ще продължи да прави схеми и да укрива данъци и нататък по веригата.

Не знам защо всичката ни е такава на българите, че ако има правило, трябва да се заобиколи, дори да е в наша собствена полза. И с ваксините по същия начин, половината свят вече забрави за ковид, обаче баба Пена като най-виден вирусолог се плюнчи срещу ваксината и размишлява кой иска да я чипира, нищо че комшията вчера е починал от ковид.

Молика и Илит, и аз не съм юрист, но според мен има разлика между тълкуванията по ЗДДФЛ и по ЗДДС. Ако си продал движимо имущество за 100 хил. лв. (по документи) това може да необлагаемо по ЗДДФЛ (= печелиш 10%), обаче ако се тълкува като оборот е доста над границата за регистрация по ДДС и спокойно може да се обложи там (= губиш 20%).

# 257
Молика и Илит, и аз не съм юрист, но според мен има разлика между тълкуванията по ЗДДФЛ и по ЗДДС. Ако си продал движимо имущество за 100 хил. лв. (по документи) това може да необлагаемо по ЗДДФЛ (= печелиш 10%), обаче ако се тълкува като оборот е доста над границата за регистрация по ДДС и спокойно може да се обложи там (= губиш 20%).

Разбира се, че има разлика между двете, те са си отделни, а и касаят нещо различно - едното облага печалбата, а другото оборота. Обаче за ДДС-то си в грешка. Ако ще и да си продал имот за един милион, пак не дължиш ДДС за тази продажба, защото към момента и не си регистриран по ДДС. Задължен си чак след нея, на база на реализирания оборот, да се регистрираш и за следващите вече трябва да внасяш ДДС.

# 258
Скрит текст:
Няма проблем, че е куп покъщнина. В закона се визира "една продажба", а не брой артикули. Ако продаде всички маси столове, дивани и прочее в една сделка проблеми няма.
Всъщност, това даже не се визира в закона, а е наложила се тълкувателна практика.
Уточних, че при наличие на други продажби е уязвима (поне според същата тази практика).
Без да съм наясно точно кой закон визирате, започвам да се дразня от явната Ви нужда НЕ да се помогне на потребителите, а да се раздумваме в безсмислени постове. Какво общо има питането на жената със спорадични продажби на тостери, прибори и др.? Защо всявате ненужна тревога у хората да се чудят дали не са загазили, ако са си продали тостера малко преди да продадат имот? Темата е за недвижими имоти и е повече от ясно, че щом пита тук, очевидно не е наясно и има нужда да й се обясни за конкретния казус - продажба на имот. Който се занимава системно и има бизнес, свързан с търговия на недвижими имоти, надали ще търси съвети във форум! Що за ненужни навлизания в дебрите на куп закони и тълкувателни практики.
[/quote]
Хем не сте наясно, хем се дразните, хем не можете да схванете някои връзки, хем сте забравили, че темата не касае само продажба на имот, а и имуществото свързано с него, хем даже не сте разбрали или не искате да разберете, каква роля биха изиграли някои предварителни продажби на част от имуществото (прословутият тостер, който боде очите)... Ами, като се дразните, подминавайте.
Имаше питане от потребителка и изнесохме информация, която може да й е полезна, защото потупвания по рамото и цитати от закони извън контекста няма да й помогнат при една евентуална бъдеща среща с органите по приходите. По форумите и в реала изобилства от хора, които "реват", след като са слушали окуражаващи съвети.
Изложените ми последни мнения са на база дългогодишна практика, отделени време, нерви и пари за обучения, вкл. съвсем "пресен" курс относно облагането доходите на физическите лица.
Но сте права, че трябваше да не се откъсвам от това, за което ми плащат, вместо да давам дразнещи и тревогоподбуждащи съвети.

П.П.: За да не е този пост само хабене на енергия, ми се иска да направя едно уточнение, което пропуснах.
Беше даден пример за картина, за която трудно някой може обективно да определи дали вписана по документ за продажба цена е реална. Това е така, но има и друг аспект.
Действително съществува изкушението при така визираната схема имот/обзавеждане = 50/50, квотата на обзавеждането да бъде запълнена с някоя "уникална" картина или антична ваза. Моля, имайте предвид, че доходите от продажба или замяна на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети не са необлагаеми.
Извинявам се за безпокойството още веднъж.

# 259
  • София
Доста по-добре от 2020, но два пъти по-зле от 2019.
Доволни сме, живи, здрави, ваксинирани, преболедували, некупили нищо тази година. Цените и на Слънчев бряг тръгнаха нагоре - докато преди година можеше да се купи читав двустаен в хубав комплекс за 22-23, сега под 30 нямаш шанс. Сезонът си беше 35 дни - 15.07-20.08, толкова коли не бях виждала за 10 години в комплекса.
В София му направи впеатление че движението е доста натоварено, явно не сме в локдаун. И така Simple Smile

# 260
China, добре си се завърнала!
И да не е само спам: Инфинити почват нов обект, жилищна сграда до Интер Експо Център на Цариградско шосе. https://www.infinityproperty.bg/description/83
Все едно детето на архитекта си е поиграло с цветовете докато го е нямало. Да не говорим за самата локация: само индустриални сгради са наоколо. Ще ми е интересно какви са цените.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 01:57 от Не се сърди, човече

# 261
Е то там се изкупиха всички Цариградски и други комплекси, сигурно и това ще се изкупи..

# 262
Разбира се, че има разлика между двете, те са си отделни, а и касаят нещо различно - едното облага печалбата, а другото оборота. Обаче за ДДС-то си в грешка. Ако ще и да си продал имот за един милион, пак не дължиш ДДС за тази продажба, защото към момента и не си регистриран по ДДС. Задължен си чак след нея, на база на реализирания оборот, да се регистрираш и за следващите вече трябва да внасяш ДДС.
Станция, извинявай, ама явно нещо си бързала и не си вникнала в идеята ми.

Естествено, че ДДС и данък доход са различни понятия, но тука ставаше дума в контекста на конкретния случай. Припомням - Молика твърди, че има изключение в ЗДДФЛ изрично за продажбата на движимо имущество от частно лице и че доходът от такава продажба не се облага. Като аргументът беше, че поради това изключение е "сейф" са пишеш половината (или там колкото искаш) от продажната цена на имота като обзавеждане.

На това аз отговарям, че това че случаят е изключен от обхвата на ЗДДФЛ не пречи да бъде обложен по ЗДДС, като на всичко отгоре там става дума за 20%, а не за 10, колкото е данък доход. Това че едното е от оборота, а другото е от прихода още повече влошава нещата при варианта ДДС, макар че в случая не играе роля, защото целия оборот се явява приход. И разбира се, че за да се стигне до принудително облагане с ДДС, трябва да има доста предпоставки, например прословутите 3 продажби на дреболии (хаштаг #тостер) и така нататък. Идеята е просто, че изключването по ЗДДФЛ не значи непременно, че всичко е в кърпа вързано.

# 263
Допреди 1-2 години Инфинити май бяха от стабилните, но по-малки строители, работещи по 1-2 сгради едновременно. Оттогава насам почнаха по 4-5 сгради едновременно. Явно се разрастват. Продаваха дори досегашния си офис в първата или една от първите им сгради (след ремонт, но вече я няма обявата), предполагам, че ще се преместят в по-голям.

А тази сграда са я пуснали в имот-беге-то, ето
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=22&id=a112712299167994 … amp;f4=&f11=2

# 264
  • София
Съвсем добри цени са това, предвид мястото, качеството на Инфинити, използваните материали и т.н.
Не бих имал притеснения да купя на тъмно зелено от тях, каквито бих имал ако беше някое неизвестно ЕТ.
Смятам, че много бързо ще разпродадат.

# 265
Определено бързо разпродават - някой беше коментирал за обекта им в Зоната до парк Възраждане, че са останали само компромисни.

# 266
https://m.dnevnik.bg/biznes/companii/2021/10/11/4262489_kak_edin … dni_iaki_pari_ot/
 Интересен анализ, не казвам, че е тотално вярно, но звучи обективно.

# 267
https://m.dnevnik.bg/biznes/companii/2021/10/11/4262489_kak_edin … dni_iaki_pari_ot/

Принципно си е съвсем вярно, като учебник. Е, има някои неверни детайли като тези 2% от стойността на имота за данъци, но иначе е вярно и никой не би оспорил такива неща. Също така се пропуска, че при ръст на цените печелят всички - и умни, и глупави. И чак при обръщане на тренда губят глупавите, при това не всички, а само набуталите се последни в края на ръста, баш на върха на пика. Досега обърнат тренд не е имало близо 15 години и всеки, инвестирал преди десет или пет години вече е на далавера. Проблемите са по-скоро за тези, които сега се хващат на хорото, като пак са хипотетични. Или по-точно шансът за загуба е 50/50 - или ще загубиш, или няма да загубиш Grinning пропуска се и още нещо - загубата от материални активи като имот съвсем не е изключена, но практически не може да стане 100% и да изгубите всичко. Може да изгубите 5, 10 20 процента, което не е приятно, но в повечето случаи не е и катастрофа. Катастрофата е само за хипер будалите, взели заем за да инвестират. Или ипотекирали дома си, защото за тях 10-20% загуба може наистина да са фатални. Например преди време четох тук писание от една девойка, чието гадже убедило нея и майка и да ипотекират апартамента за да вложат всичко в биткойни...

# 268
ЧС - губят тези които ще продадат на загуба. Печелят тези които ще продадат на печалба. А обикновено докато цените вървят нагоре хората стискат и чакат още преди да продадат, изпускат влака и така и не продават навърха.

Но има няколко много грешни неща в статията.
1. Никой не си прави сметка колко ще държи имот и дали и кога ще продава. 5г срок пък си е напълно измислен.
2. Обикновено хората не продават, освен ако не са в нужда, а когато са в нужда пазара не е благоприятен.
3. Никой не трупа 20г 300хил лева, за да се събуди един ден с мисълта да инвестира и прави пари от имоти. Ако пък е така, то да го прави на исторически високи нива наистина е глупост и е най-логично да го направи с макс ипотека, така че ако пазара се обърне и не може да си позволи да я плаща да решава дали да продава или не на време.

А това което казваш, че при възходящ пазар хората с имоти печелят, реално не е така, но на практика има психологически ефект върху хората и те започват да харчат повече и да си угаждат повече.

# 269

Принципно си е съвсем вярно, като учебник. Е, има някои неверни детайли като тези 2% от стойността на имота за данъци, но иначе е вярно и никой не би оспорил такива неща. Също така се пропуска, че при ръст на цените печелят всички - и умни, и глупави. И чак при обръщане на тренда губят глупавите, при това не всички, а само набуталите се последни в края на ръста, баш на върха на пика. Досега обърнат тренд не е имало близо 15 години и всеки, инвестирал преди десет или пет години вече е на далавера. Проблемите са по-скоро за тези, които сега се хващат на хорото, като пак са хипотетични. Или по-точно шансът за загуба е 50/50 - или ще загубиш, или няма да загубиш Grinning пропуска се и още нещо - загубата от материални активи като имот съвсем не е изключена, но практически не може да стане 100% и да изгубите всичко. Може да изгубите 5, 10 20 процента, което не е приятно, но в повечето случаи не е и катастрофа. Катастрофата е само за хипер будалите, взели заем за да инвестират. Или ипотекирали дома си, защото за тях 10-20% загуба може наистина да са фатални. Например преди време четох тук писание от една девойка, чието гадже убедило нея и майка и да ипотекират апартамента за да вложат всичко в биткойни...
Зависи кога са инвестирали. В момента нали знаеш, че биткойна е на рекордно високо ниво?

Общи условия

Активация на акаунт