Отговори
# 435
Слаши, мнението ми не беше към теб и прекрасно те разбрах, даже моето не се различава от твоето изобщо. Обаче другите коментари са в стила на бабичките пред блока и "Това новото поколение..."

Темата за цената на бензина в Германия ли е?

# 436
Да, и аз останах с впечатление че сме на едно мнение Simple Smile
Темата ако имаш предвид заглавието на (под)форума естествено че не е бензина, ама не е и бабичките и раждаемостта, така че...

# 437
Погледнах във фокус пишеше, че на някои бензиностанции по аутобаните са ударили някои сортове бензин 2 евро. Натрупали се немците да наливат в Чехия... и в Австрия била по-ниска цената ... В същност цената е собствена продукция и без данъци и такси би трябвало да е Super 65 Cent, Diesel 70 Cent ... Виж във фокус онлайн статията е още на първа страница.
А тези данъци и такси се опитват сега да ги направят европейски за да пазим климата и да постигаме цели .
Но да видим нататък.
Като говорите за цените на горивото в Германия, надявам се знаете, че там няма пътни такси и винетки за леки автомобили, а данък "пътища" е включен в цената на горивото? И това е вероятно най-справедливият метод за облагане - колкото повече шофиране, толкова повече данък за поддръжка на пътищата.

# 438
Това за пръв път го чувам.  Не съм сигурна че е вярно. Ще го проверя.
Като писахте за високи цени на ваканционни имоти то защо чета на няколко пъти, че разни планински хотели и по-големи сгради за гости имали големи проблеми и не можели да се издържат ? И то не само ски, ами и във Велинград например? Вярно ли е това ?

# 439
 И къде го четеш това? Колкото пъти съм тръгнала да си запазвам нещо във Велинград, толкова пъти всичко е било заето, трябва с месец предварително. Можеш и сама да си провериш - отваряш Букинг и гледаш колко "не издържат".

# 440
Хубавите хотели за "хубави" дати винаги са пълни. Другите май са позатворили. Може за тях да става дума.

# 441
Редовно ходя, не съм видяла да има позатворили хотели. Може да има 1-2, ама така да се твърди, че масово затварят хотели...

# 442
От няколко места чувам, че строителни фирми предпочитат да развалят договора с клиента и да заплатят неустойки, отколкото да продават на договорената цена на "зелено"... Поради поскъпването на някои строителни материали с над 100% спрямо януари.
Било им по-изгодно така....

# 443

Кои са тия материали които са поскъпнали над 100% Laughing Цените на желязната руда и дървесината са паднали над 2 пъти спрямо април-май тази година.

# 444
Като говорите за цените на горивото в Германия, надявам се знаете, че там няма пътни такси и винетки за леки автомобили, а данък "пътища" е включен в цената на горивото? И това е вероятно най-справедливият метод за облагане - колкото повече шофиране, толкова повече данък за поддръжка на пътищата.
Че няма винетки и пътни такси е вярно,  което е чудесно от гледна точка че не се занимаваш, а не защото е по-евтино. В горивото има включен "данък минерални масла" (Mineralölsteuer = mineral oil tax), като под "масла" се има предвид всички петролни продукти. Идеята на тоя данък е да е с екологичен характер, т.е. да прави ползването на автомобил по-неатрактивно. Подобно на СО2 сертификатите за въглищата. Директен пътен данък няма включен в цената на горивото.
В България за сметка на това годишната винетка е под 50 евро, което един дори не твърде редовен шофьор надвишава многократно под формата на "минералния данък".

Всъщност поддръжката на пътищата в Германия се финансира главно през общия бюджет от "стандартните" данъци. А тях ако ги въведат в БГ в същите размери (прогресивно растящ данък с макс. ставка от 45%) няма да останат хора в държавата...

# 445
добави задължителните застраховки и осигуровки и други такси. Simple Smile

# 446
Е за дървесината специално е паднала спрямо май, ама сравнено с 2019 изглежда е доста нагоре, сигурно 70-80 процента има.

Иии
https://www.economic.bg/bg/a/view/stroitelite-iskat-da-vdignat-c … ogovori-na-zeleno
Сигурно вече 200К за тристаен ще се води евтино...

# 447
А като не е заложено в договора дали може да стане? Ще тръгнат ли хората да оспорват или чинно ще си платят колкото и каквото им поискат? Ако След 3 месеца им поискат и още? Аз преди казах, че крайния потребител го отнася накрая и тея дето се радваха, че са купили на 1100е/кв сега като нищо да плащат по 1500. Като са се хванали на хорото едва ли ще се пуснат, а ако строежа е 2-3 години, може и още да индексират. Със сигурност ще има доста компромиси, влошаване на качеството и скрити дефекти.  Иначе какво става ако масата народ се откаже - строителите ще увиснат и следват фалити. Няма да се учудя ако скоро се появят новини за замразени строежи и фалити.

# 448
На мен лично не ми изглежда възможно, просто го пускам като новина. Ако все пак искат да направят нещо такова, би трябвало да се обвърже с възможност за отказ от договора на купувача и връщане на всички платени суми.

# 449
Да, ситуацията е доста необичайна. Ако държавата се намеси това ще е прецедент и вече никой няма да счита договорите за "договорени", което е много лошо за целия ни живот и ще има дълготрайни последици.
Много по-добре ще е ако държавата използва завишените приходи от скока на цените (повече ДДС) за да даде някакви компенсации на строителите, но да не допуска прецедент с договорите.
Но даже и да се разреши промяна в договорите не знам дали това ще предотврати сума ти съдебни процеси. Там юристи да кажат, ама ми се струва, че обжалващите ще спечелят.
И най-накрая, даже да бъде направено и да мине в съда, подобна клауза за едностранна промяна не може да бъде безопционална, непременно ще има нещо като "или - или". Тоест купувачите да имат възможност да избират дали да доплатят, или да си върнат парите, евентуално даже и с неустойката. Което може да е също толкова тежко за фирмите. Интересни времена настанаха...

Общи условия

Активация на акаунт