Отговори
# 555
Приятелка наскоро продаде къща, на нея са й казали, че до 5г след покупка ако се продаде, се дължат тези 10%.

Понеже е къща, със земя най-вероятно, а не апартамент.

Цитат
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

# 556
Сега предварително се извинявам, но смятам че тук имам по голям шанс за адекватна помощ.
Търся адвокат по недвижими имоти. Трябва ми за дела и то ми трябва човекА, да е много навътре в материята , направо да диша и живее в имотното право!
ако имате моля за контакти на ЛС , да не преча на темата

# 557
Станция, така както е написано ако през годината си продал само 1 имот, важи правилото за 3 години, без значение какъв тип е имота.
Ако са повече от един, вече зависи типа - ако са "селскостопански или горски" важи 5 години, независимо от броя им. В останалите случаи 5-те години важат, ако са макс. до 2 имота.

Или казано иначе - ако си продал 3 или повече имота през една календарна година, и те не са "селскостопански или горски", дължиш 10% данък, без значение кога си ги купил.

Що се отнася за декларирането на дохода в данъчна декларация - въпросът беше дали трябва да се попълва декларация ако продажната цена е същата (или по-ниска) от покупната, т.е. ако няма реализирана печалба при продажбата. След като няма печалба, значи няма доход, съответно няма какво да се декларира, без значение дали е облагаемо или не и без значение дали би подлежало на деклариране. Няма как да декларираш липсващ доход, колкото ще да е облагаем.

Но тука зависи как е формулиран въпроса в декларацията - ако се пита "Имате ли реализирани приходи от продажба на недвижими имоти", тогава отговорът е не. Ако се пита "Продавали ли сте недвижими имоти през календарната година" тогава е редно да се отговори с "да", дори от тази продажба да няма доход.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 18:30 от Slashy

# 558
  • Варна
Имам нужда от компетентен съвет. Продава се имот на отлична локация. Познавам добре района. Как мога да се свържа с  реалния собственик, без посредничество на брокери? Три агенции рекламират имота. Предполагам, че нямат сключен договор с продавача.

# 559
може ли линк, къде в сайта на НАП се вади удостоверение за липса на задължения
имам и ПИК и електронен подпис, но не можах да го намеря

предварително благодаря Hands Pray

Преди седмица влизах с ПИК, но оттогава са променили сайта. Имат нов портал за е-услуги.
portal.nra.bg

Ваденето на удостоверение за липса на задължения с КЕП е в списъка (уникален номер 560), но аз не мога да вляза там, защото нямам електронен подпис. Има и обучителна секция. Laughing

Питай и нотариуса, дали ще приеме удостоверение с електронен подпис, защото Томева, мисля, че беше споделяла, че си зависи от нотариуса, някои си искали документите на хартия с подпис и печат.

# 560
мерси, Мандаринка
поръчала съм го вчера от стария сайт, ама си мислех, че идва веднага

# 561
Имам нужда от компетентен съвет. Продава се имот на отлична локация. Познавам добре района. Как мога да се свържа с  реалния собственик, без посредничество на брокери? Три агенции рекламират имота. Предполагам, че нямат сключен договор с продавача.
Като за начало - да пратиш на оглед някой твой приятел, който да разузнае живеят ли хората там, после да говори със съседите и тн.

# 562

Търси домоуправителя на сградата.

# 563
Ето какво ще строят на мястото на бившия завод за фотохартия в Бояна:
https://fakti.bg/imoti/625874-eto-kakvo-stroat-na-mastoto-na-biv … otohartia-v-boana

# 564
е, короната доказа, че милиардии хора по света могат да живеят без да работят ... та за какво е завод? важно е да има 2,3,4,5 , ...ти жилища

# 565
Фохар го затвориха някъде средата на 90-те години на миналия век. След това сигурно са го приватизирали. Може да са ползвали сградите за нещо друго.

# 566
Здравейте. Гледам жилища в момента в най-различни квартали. Попринцип се целя в източни квартали. Дружба 1 или 2 е по-добраа идея за живеене с малко дете ?  Гледам също така Младост, Полигона, Гео Милев, макар че там са високи цените. Както и Кръстова вада  но там няма училища и ДГ. Може ли някой да изкаже мнение за Дружба и Слатина като места за живеене с деца ?

# 567
има тема за кварталите на София

# 568
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ks-otmeni-dve-razporedbi-v-zut-va … adev-nalozhi-veto

Добре, че поне КС е последователен при подобни дела. Да вземе кметството да си влезе в градоустройствените задължения. За да няма разни тесни сокаци във всички посоки.

# 569
По пътя на логиката ще поевтинеят ли новопостроените ? Или цените не са по пътя на логиката ...

Общи условия

Активация на акаунт