Отговори
# 660
Здравейте. Тъй като търся да си купя жилище и гледам всякакви опции дори ателиета. Примерно гледах апартамент, който е многостаен ссъс статут на ателия на последен етаж. Това създава ли някакви проблеми с адресна регистрация ? Примерно за кандидатстване на детето за 1ви клас ? Може ли да има някакъв вид проблеми ? Ако някой е по-запознат нека сподели моля.
Да, по закон ателиетата не са за живеене, затова нямат право да ви регистрират. Аз не бих купила ателие, ако е за собствено жилище.

Това не звучи хич добре. Какво правят хората, които живеят в такива жилища със статут на ателие ?
Да са му мислили, когато са купували. Човек като дава толкова пари, да се информира какво що.

# 661
Едва ли на живеещите в ателиета, които са адресно регистрирани там, ще им анулират регистрацията. Но виж, ако тръгнат да продават, новият собственик отива не с адресна регистрация, а само с акт за собственост и теслА - отказ за регистрация.

# 662
# 663
Последните промени в ЗУТ от началото на годината улесниха приравняването на ателиетата като жилища в изцяло жилищни сгради. В сградите със смесено предназначение също би трябвало да има възможност за смяна на статут на ателие, ако то отговаря на условията за жилище, но е там има малко място за свободно тълкуване от архитекта и юристите на съответната Община.
Конкретно за София, чувал съм, че Община Слатина се правят на по светци от папата, но може би е ставало дума за изолирани случаи, както сега преобразуват празни офис сгради в жилищни и подобни.

# 664
Смяната на статута на ателие си е процедура, изискваща време и пари.
Автоматично приравняване от служителките на гишето ЕСГРАОН не може да се очаква. То и не би трябвало да става така, защото те нямат нужната компетентност (не са нито строителни инженери, нито архитекти), нито разполагат с необходимата документация за това.
А пък инвеститорите, които вече са получили разрешение за строеж на ателиета, едва ли ще се впрегнат да дават пари и да губят време в промяна на статута и промяна на вече одобрената строителна документация, след като и така си продават обектите.

# 665
Да имаш ателие е супер, не ги слушай, можеш да живееш, да го даваш и под наем даже, а аз го взех и на много добра цена. Що се отнася до селската учителка кметица скоро ще я изгоним. Ателиетата имат статут на жилища вече

# 666
Да имаш ателие е супер, не ги слушай, можеш да живееш, да го даваш и под наем даже, а аз го взех и на много добра цена. Що се отнася до селската учителка кметица скоро ще я изгоним. Ателиетата имат статут на жилища вече
Те и хотелите са със статут на жилища. Ателиетата от години са със статут на жилища, но след запетаята пише ателие, а не апартамент.

# 667
И какво като пише ателие, хора живеят, в Сф има много такива,  Артекс продават много ателиета и даже на цени по 3000 е квадрата, та не разбрах къв е проблема, нито с цената на тока има проблем, нито с отпадъци, не можело да се регистрираш на адрес  по заповед на Фандъка, скоро и това ще мине? В Париж и мегаполисите живеят в тавански кутии по 12 кв законно без прозорец даже ние станахме по папи от папата

# 668
Въпрос към по запознатите, по отношение на тази промяна в ЗУТ че можеш да получиш разрешение за, строеж само ако има приложена улична регулация? Какво значи точно, цялата  улица или съседите, и ако е частна улица?

# 669
  • Sofia
Ателието не е "супер", по изброените в статията по-горе фактори и то не са малко. Да се мисли с идеята, че номера винаги минава и че администрацията ще е ОК срещу подкуп да затвори очи не е според характера на всеки. Да не говорим за чисто практическите проблеми защо на първо място ателието не е апартамент. Нима липса на парко място, мазе, вентилационни отвори за кухня, прозорци, изложение, височина и скосявания са малки недостатъци?
Нима по-нисък данък и такса смет (в някои общини) или пък да разчиташ на благоволението на ЧЕЗ да ти даде битов ток, а не да плащаш многократно по-скъп "бизнес" ток (както виждаме, какво се случва)? Изобщо тези ателиета през последните 20 години са голяма драма и закупуването на подобен имот не е ОК да се поставя в категорията "няма проблем, супер е", а на много ясна преценка, че взимаш нещо МНОГО, МНОГО изгодно, така, че да компенсира всички огромни недостатъци, които потенциално може да има.

# 670
Мдааа, постоянно ревем, че не се спазват законите, а когато законът най-после се спазва (както в случая с ателиетата) и не ни отърва, почваме да ревем срещу държавата.

Ателието не е "супер", по изброените в статията по-горе фактори и то не са малко.
Изобщо тези ателиета през последните 20 години са голяма драма и закупуването на подобен имот не е ОК да се поставя в категорията "няма проблем, супер е", а на много ясна преценка, че взимаш нещо МНОГО, МНОГО изгодно, така, че да компенсира всички огромни недостатъци, които потенциално може да има.
Абсолютно съм съгласна. Интересното е, че в моята сграда ателиетата бях на същите цени като апартаментите и пак се изкупиха (става дума за строеж на Артекс). Е, после съседите ми ореваха света и оплюха жената в общината, кмета, държавата и света, защото не са чели, когато са подписвали.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 17:24 от Donna Paulsen

# 671
Още един експерт, говори теоритично и чул нещо от някъде и какво пише. Аз имам ателие и е класи над много апартаменти  И отвори си имам коминни и височина и паркомясто и прозорци френски  и светлина  от повечето  уж нормални затворнически с решетки стари апартаменти с гледка в на съседа отсреща стаята. Разликата е че не съм платил 120 000 а 50 000 Grinning

# 672
Ами направи го апартамент и го продай за 130.

# 673
Ами не ми трябва, скоро ще премахнат статут ателие и ще се имат за жилищни, защо трябва да ме рекетират по общините . Ателиетата ги приеха заради инвеститорите строители да могат да строят максимума, но с паркирането  става проблем и ще спрат статут ателие.

# 674
Ами направи го апартамент и го продай за 130.
С това северо-западно изложение трудно ще стане апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт