Отговори
# 720
Ми нормално. Проблема със закупуването на собствен имот е глобален. Въпрос на време беше да стигнем и ние до тук. Аз ако съм на ваше място няма да се кахъря или да отричам очевидното и неизбежното. Въпроса е какво следва? Това, което трябва са се случи е да се регламентира (законово) в много по-големи детаили отдаването/наемането на имот. Щото това ги чака много хора - живот под наем ( което не е лошо де).
Този проблем може да е глобален, обаче за държави, където има прилив на имигранти и то не тия дето са "лекарите и инженерите" от Афганистан. Тук по-скоро в момента се наблюдава паника, защото българинът чу заветната дума "инфлация" и се сети, че само в това може да си държи спестяванията без да се обезценяват (евентуално).
И да, брокерите в момента са "юруш на маслините" както спомена една съфорумка. И нормално, те по този начин си изкарват хляба.

# 721
  • София, Bulgaria
6 страници * 35 обяви на страница = 210

толкова са 3стайните над 300 хил в маркираната от теб част на София в имот.бг
210!!!! за половин София

мисля, че просто манипулативно засили цените
средната класа успява да напазарува и за 200 хил

500к + ремонт 🙄🙄🙄

Радвам се, че  може да си купите за 200К хубав тристаен ап. с акт 16, поне 95-100 кв.м. ЗП.
Но преди това, като гледате имот.бг, махнете всички ап. , без акт 16, махнете 2-ри и последен етаж, тези с отворени тераси над тях и сложете задължително гараж и пак бройте. Махнете и тези, които са баш с лице към голям булевард и тези в района на Женския пазар например. А забравих, внимавайте за повтарящи се и фалшиви обяви.
За съжаление моят опит е, че 250 -270 000 евро не ни стигат за нормален 3-ст апартамент, без да има кой знае какви забележки. И търсейки имоти, като харесам нещо и опааа... цената е над 300К, а дори не е с ново обзавеждане.
На пръв поглед мисията е възможна, но като влезеш в детайли, картинката е много различна.

# 722
Да се намеся от собствен опит: средната класа категорично НЕ може да си позволи такива имоти, но да не забравяме, че БГМАММА не е средна класа (надявам се долавяте иронията). Relaxed Средната класа гледа нещо между 2-стаен и 3-стаен, но ако може да е много изгодно, да се направи отстъпка, пък ако може да се делят разходите по прехвърляне, пък сделката да се изповяда на по-ниска цена заради данъците, пък другото да се пишело обзавеждане, подобрения и не знам още какви глупости. Пазаренето е за всяка стотинка буквално. И след консултация с банката за заем, често се оказва, че вноската е непосилна и се започва пак отначало като вече критериите се свалят, съответно и парите. Защото обикновено се тръгва с голямата кошница, а след огледи и договорки, човек осъзнава докъде точно са възможностите му и чак тогава започва реалното търсене, което много често пък е далеч от мечтите.

Аз пък, честно казано, не знам кой точно е средна класа. Винаги съм си мислела, че аз съм от средната класа. Когато поискам да отида на ски, на море или в ресторант обаче почвам да се съмнявам и да ми се струва, че съм от по-долната класа (как ли и е името?). От друга страна, като чета имотните декларации на политиците ни се чувствам като висша класа и ми става жал за тях, колко сиромашки живеят...

П.П. Ако много хора от средната класа си бяха купили преди пет години, вместо да чакат да се сринат цените, щеше да им е съвсем по джоба добро жилище.

# 723
Колко забавно Simple Smile

В България такова нещо като средна класа в буквалният му смисъл съпоставимо със западните стандарти не съществува.

Тук се хвърлят цифри 300,400,500к в евро ей така за добър ден, все едно говорим за вестници. Това са суми за които 95% от Българите дори не са посмяли да мечтаят.

Масово тези които уж се мислят за средна класа са овъртяни до ушите в кредити и лизинги и всичко се изплаща.

Един двустаен/тристаен апартамент за 110/120к ЕВРО с ипотечен кредит за 30г стандартно се движи около 900лв вноска на месец. Като добавим и всички сметки, данъци, месечни разходи, автомобил, гориво, живот и здраве 1-2 деца - картинката става доста различна за нормалния човек.

Но няма проблем, този форум тук, както и много други обикновено се посещават от хора със "завидни финансови възможности" които май живеят в паралелна вселена.

# 724
Не мисля, че средната класа на Запад, че даже и ниската горна класа, живеят без кредити и ипотеки.

# 725
Мисля, че понякога трябва да игнорираме Томова. То средни класи, то  500к, то отпуски... на мен малко в повече ми идва тоя драматизъм.

# 726
А какво невярно каза Томева???

Тя написа, че според нея пазарът е полудял и цените са скочили толкова, че за нормалния човек става невъзможно да си купи нормално жилище, защото всичко нормално, тоест без дефекти, е непоносимо скъпо за средния човек. И мисли да излезе в отпуск, защото не може да намира оферти за клиентите си. Та аз тук не виждам нищо невярно, никакво изхвърляне и прочее. За неможещите да четат тя повтори :

Цитат
Според мен средната класа, ако мога така да нарека, всички купувачи с доходи около и над 5000 лева, нямат шанс на пазара. 300-400-500К евро + разноски и ремонт за 3-ст. апартамент не е бюджет за средната класа. Та те директно отиват или в панелките и ЕПК или в западните квартали...или са пас и излизат от пазара.

Какво не одобрявате в това? Или виждате по друг начин нещата?

# 727
  • София
Скрит текст:
Да се намеся от собствен опит: средната класа категорично НЕ може да си позволи такива имоти, но да не забравяме, че БГМАММА не е средна класа (надявам се долавяте иронията). Relaxed Средната класа гледа нещо между 2-стаен и 3-стаен, но ако може да е много изгодно, да се направи отстъпка, пък ако може да се делят разходите по прехвърляне, пък сделката да се изповяда на по-ниска цена заради данъците, пък другото да се пишело обзавеждане, подобрения и не знам още какви глупости. Пазаренето е за всяка стотинка буквално. И след консултация с банката за заем, често се оказва, че вноската е непосилна и се започва пак отначало като вече критериите се свалят, съответно и парите. Защото обикновено се тръгва с голямата кошница, а след огледи и договорки, човек осъзнава докъде точно са възможностите му и чак тогава започва реалното търсене, което много често пък е далеч от мечтите.
Аз пък, честно казано, не знам кой точно е средна класа.
Скрит текст:
Винаги съм си мислела, че аз съм от средната класа. Когато поискам да отида на ски, на море или в ресторант обаче почвам да се съмнявам и да ми се струва, че съм от по-долната класа (как ли и е името?). От друга страна, като чета имотните декларации на политиците ни се чувствам като висша класа и ми става жал за тях, колко сиромашки живеят...

П.П. Ако много хора от средната класа си бяха купили преди пет години, вместо да чакат да се сринат цените, щеше да им е съвсем по джоба добро жилище.
Обособена средна класа в БГ реално няма, но говорим за средностатистическо семейство с двама работещи на що-годе добри позиции и със сравнително добър доход. И да добавим две деца. Е, тези хора няма как да си позволят имот от 500 000 euro, нищо, че и те имат мечти и вероятно с удоволствие биха обитавали такъв, ако някой им го даде за 200 000 евро обаче.

Скрит текст:
Колко забавно Simple Smile

В България такова нещо като средна класа в буквалният му смисъл съпоставимо със западните стандарти не съществува.

Тук се хвърлят цифри 300,400,500к в евро ей така за добър ден, все едно говорим за вестници. Това са суми за които 95% от Българите дори не са посмяли да мечтаят.

Масово тези които уж се мислят за средна класа са овъртяни до ушите в кредити и лизинги и всичко се изплаща.

Скрит текст:
Един двустаен/тристаен апартамент за 110/120к ЕВРО с ипотечен кредит за 30г стандартно се движи около 900лв вноска на месец. Като добавим и всички сметки, данъци, месечни разходи, автомобил, гориво, живот и здраве 1-2 деца - картинката става доста различна за нормалния човек.

Но няма проблем, този форум тук, както и много други обикновено се посещават от хора със "завидни финансови възможности" които май живеят в паралелна вселена.
Абсолютно!

Постът на Томева е 1:1 със ситуацията на пазара на имоти в момента.

# 728
А какво невярно каза Томева???

Тя написа, че според нея пазарът е полудял и цените са скочили толкова, че за нормалния човек става невъзможно да си купи нормално жилище, защото всичко нормално, тоест без дефекти, е непоносимо скъпо за средния човек. И мисли да излезе в отпуск, защото не може да намира оферти за клиентите си. Та аз тук не виждам нищо невярно, никакво изхвърляне и прочее. За неможещите да четат тя повтори :

Цитат
Според мен средната класа, ако мога така да нарека, всички купувачи с доходи около и над 5000 лева, нямат шанс на пазара. 300-400-500К евро + разноски и ремонт за 3-ст. апартамент не е бюджет за средната класа. Та те директно отиват или в панелките и ЕПК или в западните квартали...или са пас и излизат от пазара.

Какво не одобрявате в това? Или виждате по друг начин нещата?

Да, по друг начин ги виждаме.

# 729
  • София
Цитат
Истината написана с няколко думи.

# 730
На много хора тук им трябва да запишат курс "четене с разбиране". Не се учудвам, защо редовни потребители спряха да пишат. Уморително идва на моменти....

# 731
Всеки пазар, достига точка на насищане. Ето Томева го усеща по клиентите. Заплатите не растат с тази скорост, така че всичко е въпрос на време.
Но, си има и добри страни. Всичко, което не става и излезе на пазара - заминава. Така че и това изчистване на "боклуците" на пазара си има добри страни.

# 732

Да, по друг начин ги виждаме.

Обясни, де Simple Smile

# 733
и къде се чистят? някой ще се зароби да оправя боклуци
много хубав живот и голям комфорт

# 734
Масова психоза/истерия е често срещано явление и никога не свършва добре. Сега да видим тази средна класа как плаща кредит и как си посреща нуждите. И бизнеса как процъфтява в такава среда. Pink glasses ON.

Общи условия

Активация на акаунт