Отговори
# 780
Обсъждали ли сте този проект на Контракт Сити в Дружба 2? https://contract-city.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%8 … shna-sgrada-bella

Днес звънях да питам за цена, схема на плащане и т.н, но ми казаха да следя в сайта. Скоро щели да ги обявят там. Вече над 100 души са се били обадили. Това не разбрах в каква връзка ми го споменават, но явно интересът е голям

# 781
Е, беше казано "ремонти, работа и почистване", нали? Или няма чистене и работа по поддръжката?

Беше казано "постоянни ремонти", а това просто не е вярно.
Иначе поддръжка и работа си има, ако иска човек 1-2 декара двор, все някаква работа ще изисква. Иначе имам приятели, които имат само райграс и почти няма работа по него, но на тях така им харесва.

# 782
Голям е с повече разходи.
Къща пък е с постоянни ремонти , работи и почистване няма край...

Вие живели ли сте в къща?
Ако се направи читаво, какви ремонти ще правите постоянно?

Аз живея в къща. При това доста читаво направена. Непрестанно се правят неща. Непрестанни разходи за поддръжка. Но и в жилище съм живяла. Там пък общите разноски разказваха играта. Сега   разноските nи за топла вода и парно са колкото на жилищеto с половината площ. Защото там се плащаха общи разноски, загуби се разпределяха , ток за общи гаражи, автоматични врати, входове , портиери, домоуправители и какво ли не беше. Т.е. ... всичко е хубаво стига да ти пасва и да си го харесваш. Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 23:49 от bella-ciao

# 783
Направо като чета, и се ядосвам...буквално който е успял да купи изгодно преди 2 години сега е супер на далавера. Ние продадохме преди 2 години супер апартамент ,  3стаен, южни квартали, с гледка, изцяло ремонтиран , с нови хубави мебели,  за 100К  Е и супер се ядосвам, ако бях изчакала сега сигурно 250-300К можехме да го продадем.

# 784
Ако имаш няколко дървета и басейн освен райграса усилията се увеличават многократно. Неслучайно хората след определа възраст си продават къщите и се местят в апартамент. Другия вариант е да плащаш на някой. Аз хората от които купих къща имаха градинар - 350 долара на месец, поддръжка басейн 150, чистачка 200 на чистене,  хора които пръскат за буболечки и разни гризачи 100 долара, и всичко това преди месечни сметки които не са малко.

# 785
Освен ако имаш много време и желание да си работиш нещата и градината. Имам съседка на 84 , която цял ден поддържа голяма градина, но наистина в къщата живеята и двете и дъщери със семейства и си помагат. Но голяма къща имат. Много ме радва бабката. Много е готина.

# 786
Може ли някой, който е купувал скоро в София да каже става ли вече автоматично регистрацията в данъчното или не?

# 787
По-скоро няма, поне в моя случай за НС. Преди да отида до местни данъци и такси по община се обадих да попитам все пак дали излиза нещо.

# 788
От моя опит от миналата и тази година - не, не става автоматично, поне не и в 2-месечния срок за подаване на декларация. За 2 различни малки общини говоря.
Та подаването на декларация е добре да направи и продавачът (има кратка декларация от 1 страничка за бившия собственик, за отписване на имот от партида в данъчното), иначе трябва да разчита на купувача да подаде декларация в срок. И след това да се разправя с данъчните за корекция на начислени данъци (и лихви).

# 789
  • инфантилно и разглезено хлапе
Направо като чета, и се ядосвам...буквално който е успял да купи изгодно преди 2 години сега е супер на далавера. Ние продадохме преди 2 години супер апартамент ,  3стаен, южни квартали, с гледка, изцяло ремонтиран , с нови хубави мебели,  за 100К  Е и супер се ядосвам, ако бях изчакала сега сигурно 250-300К можехме да го продадем.
Спокойно. Тия, които сега продават също ще се ядосват след 2-3 години, когато цените ударят 350~450 000 евра

# 790
  • инфантилно и разглезено хлапе
Жилищата в момента не са само жилища, а през последните години се превърнаха в спекулативен актив, и така е по целия свят. Цените им вече не зависят от това кой може да си ги позволи... Според някои, жилищата вече са отделен клас активи(подобно на акции, криптовалути, злато)...

Преди няколко дни попаднах на кратко филмче за имотите във Великобритания. Точно това се обсъждаше -  заради кризата цените толкова са излетели, че семейство със средностатистически доходи повече не може да си позволи закупуване на приемливо жилище в големия град...

# 791
Която и да е стока, а жилищата са стока, не може да не зависи от търсенето.

# 792
Имате сериозен пропуск.
И да не живеят хората в София, жилищата за подсигуряване на пари се купуват в София. Само тук има възвращаемост.
И изпускате огромната държавна администрация, без първа линия бачкатори.
Останалите заплати са феноменални, без да броим допълнителното материално стимулиране. Що фондове се обърнаха в имоти.
Кметът на малкото градче, от което съм аз, обърна всички си пари в къщи за децата в Бояна и по 2-3 апартаментчета и офисчета в Лозенец. Малък град с малък бюджет за осветление, зимно почистване и обновяване на града.

Така че в София купувачи ще има до безкрай.

# 793
Средната класа в момента навсякъде по света се затруднява да си купи жилище

Не е по-различно от БГ.
На много места всъщност е доста по-различно от БГ, създават се допълнителни улеснения за определени категории купувачи, които са най-затруднени в покупката на собствено жилище. Отделно някои държави ползват инструменти за контролиране на пазара, пак със същата цел. В България няма такива неща, няма и политика за тяхното създаване, поне за момента, хората си го знаят и имат навика да пестят (за жилище). Това са няколко поколения със спестявания и тия готови пари още дълго ще хранят пазара Moneybag Moneybag

# 794
Моля някой да пусне нова тема.

Общи условия

Активация на акаунт