Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 592
  • 505
  •   1
Отговори
# 375
Продължавам да съм убедена, че ако човек шамари детето си редовно, то това един ден ще създаде пропаст в отношенията. Лично аз бих се притеснила, дали това дете като порасне няма да реши да ме нашамари мен. Съмнявам се на човек да му бъде приятно да бъде ударен от собственото си дете, затова е добре да се замислим преди да замахнем.
То и ако му угаждаш за всичко и в един момент кажеш "Стига!", пак може да те ошамари.

# 376
  • София
Кой говори и кой оправдава редовна шамаросване?

# 377
  • София
Според мен, едното върви с другото. Т.е. пренебрегващите родители са склонни да ползват боя като възпитателно средство. Схемата върви така - я не ме занимавай сега, зает съм, какво ме занимаваш с твоите глупости. И един ден - олеле, двойка! Или друга издънка. Сега ще видиш ти! Бой!
Ама как се е стигнало до двойката, този родител е пропуснал. И в един момент решава да се отчете като родител. Да стегне редиците. С абсолютно безсмислено действие - насилие.
Също така, самият родител не е наясно какво е довело до проблема и как да го реши.  За него това е задача с 2 неизвестни, на която просто къса листа!
Ако един родител познава детето си, то след една определена възраст много добре знае какво прави това дете, защо го прави и как да спре да го прави без бой.

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 12:59 от Rockstar

# 378
Продължавам да съм убедена, че ако човек шамари детето си редовно, то това един ден ще създаде пропаст в отношенията. Лично аз бих се притеснила, дали това дете като порасне няма да реши да ме нашамари мен. Съмнявам се на човек да му бъде приятно да бъде ударен от собственото си дете, затова е добре да се замислим преди да замахнем.
То и ако му угаждаш за всичко и в един момент кажеш "Стига!", пак може да те ошамари.
Предполага се, че  заради шамарите децата изпитват респект и страх към родителите.

# 379
Предполага се, че  заради шамарите децата изпитват респект и страх към родителите.
Не вярвям, че много хора го мислят.

# 380
Щом посягат значи го мислят иначе защо ще го правят, за да си го изкарват на децата? Така си мислят, че показват на детето, че са по-силни и трябва да бъдат уважавани.

# 381
  • София
Силно казано мислят...

# 382
Ясно, че не е оправдание, но затова го правят повечето.

# 383
  • Варна
Фатално е, когато родителя оказва натиск, без да е осъзнал негативите от своето възпитание.
Вие ще обичате ли апатичен, господстващ насилник?
Често виждам истерични крясъци над малки деца. Убедена съм, че не са предизвикали гнева. Но родителя не съумява да се контролира. Родителят не е прав априори. Детето е личност, със свое мнение и права. Непонятно ми е как се изискват норми от дете, при липса на елементарна самокритика?
Познавам жена, която не може да изгради трайни връзки. Била е малтретирана, но по-често изолирана. Втори брак , с материален интерес. Втълпили са и да търпи и да е благодарна, за наличните "грижи". Сантиментът, целувките и емпатията са обект на слабост и подигравки. Кавгите и налагането на мнение са част от ежедневието им. Логично, тя бяга от тази среда. Но партньорите и са имали друг, противоположен, семеен модел. И тя остава сама. Парадоксалното е, че въпреки разделите, тя не се коригира. Дори когато е имала шанса и помощта от стандартни семейства.

Последна редакция: вт, 02 ное 2021, 18:22 от Viviana91

# 384
  • София
Родителят не е прав априори. Детето е личност, със свое мнение и права.Непонятно ми е как се изискват норми от дете, при липса на елементарна самокритика.
Има неща, които родителят знае от първа ръка и не иска детето да ги научи по трудния начин. Макар че, както казвам - понякога човек трябва да настъпи собствените си мотики, чуждите разкази колко боли не вършат работа.

Но ето, по-назад Янтра даде добър пример. Децата й са 3, а нейните нерви са само един комплект. Така че по-добре инцидентно леко наказание, вместо родителят да стиска зъби дори ако детето си го заслужава. Нека му останат нерви за повече деца. Satisfied

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 16:14 от Cuckoo

# 385
Да, има родители, които през цялото време проявяват агресия към детето, но има и такива, които възпитават с шамарче и удар по дупето,  правят го, когато наистина е необходимо - например детето е решило да изяде нещо от земята - един път му казваш не, вотори път не, че и му обясняваш защо, третият път -няма какво да коментираме. Такива, които се възпитават така в краен случай не се оплакват колко са травмирани от побоя, знаят, че правят нещо нередно.

# 386
  • Варна
Ако детето пострада от огън, ще го набиете ли възпитателно?

# 387
Няма смисъл да го шамаросваш като вече е пострадало, а преди да пострада след няколко предупреждения.

# 388
  • София
Ако детето пострада от огън, ще го набиете ли възпитателно?
Това ми припомни случка от  моето детство. Някъде на около 6-7 години съм. Играя навън. Майка ми минава и ми казва да се прибера и облека по-добре, че е студено. Берем ябълки с едно съседче, аз падам и си чупя ръката. Прибирам се мрънкаща, а майка ми ми поотупа дупето, като ме видя необлечена. Впоследствие Пирогов и т.н. Още си спомням колко възмутена бях, че ме е ступала (не е било всъщност повече от едно две пошляпвания) и чак после ме е питала защо мрънкам. Въпреки, че тя намаше как да знае какво е станало, това ми остана като някаква случка с незаслужено наказание. Със сигурност е имало и други, но явно са си били заслужени и не съм ги запомнила.

# 389
  • Пловдив
mlv - ама ти си била необлечена, тя ти е казала няколко пъти, кое е незаслуженото?

Общи условия

Активация на акаунт