Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 571
  • 505
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Не е толкова лесно да се отнеме дете, колкото си мислят доста хора. ОЗД не тръгват при първия сигнал от Иванчо или Марийка да отнемат деца. Правят се проверки преди това не само на родителите, а ако трябва и в училище, детското заведение. То не става така - обаждам се на ОЗД или на полицията и хоп, те цъфнали да вземат детето на комшийката!

# 436
В момента не. Именно затова бяха протестите преди няколко години - за да не се приеме точно това недоразумение  да се отнемат деца по сигнал без никакви доказателства. Подобно на Норвегия например.

Имам познати, живеят в Дания и са ми разказвали, че там на децата не се казва нищо, дори и да пищят или да се въргалят по земята. Особено на публично място.... Всяка забележка дори се смята за нарушаване на "правата" на децата и се стартира проверка на семейството.

# 437
  • Пловдив
Имам познати, живеят в Дания и са ми разказвали, че там на децата не се казва нищо, дори и да пищят или да се въргалят по земята. Особено на публично място.... Всяка забележка дори се смята за нарушаване на "правата" на децата и се стартира проверка на семейството.
Вярно е. Била съм au-pair в Дания. Още преди 20 години беше така. Стоиш и чакаш да му писне да се търкаля на пода в магазина. Не е чак до забележки, но определено не може да го ошамариш на публично място, даже да заслужава. Понеже никак не ми харесва резултата - имам деца в Бг.

Не са стигнали още до забележки, но....

# 438
  • някъде в орбита...
Изненадва ме това за Дания. Не знам защо, но мислех че са подобни на британския модел на възпитание...

# 439
От дете до дете има огромна разлика...Някои деца разбират само от думи, други за съжаление не.
Зависи и дали родителят е проспал някои неадекватни прояви от по-ранна възраст. За да се развие по един определен начин, често "детето с темперамент" си е показвало най-вероятно разни отклонения от нормата по-рано, което също е било извинявано "с темперамент". Е, с шамари може пък да си промени въпросния.. темперамент. С терапия обаче е по-вероятно и по-безболезнено.

# 440
От дете до дете има огромна разлика...Някои деца разбират само от думи, други за съжаление не.
Зависи и дали родителят е проспал някои неадекватни прояви от по-ранна възраст. За да се развие по един определен начин, често "детето с темперамент" си е показвало най-вероятно разни отклонения от нормата по-рано, което също е било извинявано "с темперамент". Е, с шамари може пък да си промени въпросния.. темперамент. С терапия обаче е по-вероятно и по-безболезнено.
Да де,  то нали сега мастити психолози съветват, че не трябвало да се караме при такива прояви, а "да валидираме чувствата". Трябвало да кажем "знам, че искаш да хвърляш и крещиш, но когато се почувстваш така, винаги може да дойдеш да се гушнеш в мен." Добре, пробваш и като пак хвърля и чупи следващия път? Излиза, че не ти пречи това поведение. Един ден като тръгне на работа, кой ще му валидира чувствата, като почне и там да крещи и хвърля. Ще му посочат вратата. Причинно-следствените връзки се разясняват точно първите седем години. Чупиш нарочно телевизора - значи не обичаш да гледаш тв. Повече не гледаш и не получаваш подаръци докато родителите ти не съберат пари за нов тв. Чупиш си тела от яд - не виждаш повече тел, докато не си купиш със собствени пари.

# 441
Нямам представа в България как е. Мои приятелки са в областта, но в Австрия и определено не е така въпросът с чупенето и удрянето. Не мога да кажа за други държави.

Единствените търкалящи се по пода деца, които бяха и набити насред ресторанта след това, съм виждала при руснаците на нашето море. Нямах никаква представа, че е масово явление в Дания, Англия и не помня кои други страни. Ако там е масово, значи си е тяхната норма. Как иначе да се коментира такова явление..

# 442
  • София
Ще му ги валидират още в училище - като започне с проблемите там, веднага ще има намеса.

Започне ли някой мастит психолог да ми обяснява разни работи, веднага проверявам от какво се изхранва. И то обичайно не е от терапия, а от книги и курсове. Човекът си гледа бизнеса. На терапия няма как да изтърпи дете, което се държи безобразно.

# 443
  • Пловдив
Ще му ги валидират още в училище - като започне с проблемите там, веднага ще има намеса.
В България много хубаво ги валидират - спасението на давещите се трябва да е дело на самите давещи се.

# 444
  • Най-красивата страна
Против физическото насилие съм,но смятам,че и прекалено либералното възпитание не води до нищо добро.
Скандинавският модел не е добър пример за подражание.

# 445
Имаше една тема от майка на първокласник, която искаше да мести детето в друго училище на втория месец, щото госпожата не му търпяла изцепките. Той бил "изразявал себе си и не обичал да му се налагат правила, пък тя не го разбирала"..... Когато ѝ се каза, че детето трябва да се възпитава на първо място в семейството, тя скочи като ужилена. Накрая не се стигна до нищо, само си начесахме клавиатурите....
Та, мисълта ми е, че проблемите първо трябва да бъдат осъзнати от родителите и тогава да се работи по тях. Когато мамин златен е толериран във всяко отношение, смята се, че лиготията и невъзпитанието са "изразяване на характер" и забележките "ограничават" неговото себеизразяване, ще се роят такива лигльовци и ще четем за проблеми по-натам.
Съседското дете се "възпитава" по подобен модел - никакви забрани, никакви забележки или подобни. Детето е на 5 години, но удря другите в парка, обижда, не се съобразява. Реакция от родителите - нула. Ще видим след 2-3 години как ще бъде в училище....

# 446
  • Най-красивата страна
При такива деца големите проблеми започват,когато тръгнат на училище.Лошото поведение,липсата на възпитание и дисциплина се отразяват и на успеха им и на отношенията им с околните-и учители и съученици.Защото в училище си има ред и правила...
А и останалите родители въобще не са склонни да търпят целия клас да страда заради нечие невъзпитано отроче...
И ако родителите на такова проблемно дете си затварят очите и не правят нищо,направо му провалят бъдещето...

# 447
Така си продължават и в живота. Сякаш някой им е длъжен...
Когато родителите не осъзнават проблема, учителят не може да се пребори. В класа на детето има цели три такива примера.
Едното (доста едро и агресивно дете) беше удряло моя син и звъннах на майката. Тя - Аааа, не е вярно това. Не може да бъде.... После обаче ѝ обясних, че има и свидетели, тя започна - Ама, сигурно твоят син го е провокирал нещо.... (Нали!?! Все някой друг е причината....)
Да не говорим, че въпросното "изразява себе си" удряйки не само моя син, а почти всички деца от класа. И няма оправия. Родителите са викани в училище постоянно, но си затварят очите и отричат да има проблем. Все някой друг е виновен според тях. Това поведение без корекция ще ескалира. Силно се надявам да не сме свидетели на бъдещото развитие.

# 448
  • Най-красивата страна
Да,така става.И обикновено родителите на проблемното дете обвиняват учителите,другите деца...министъра,държавата..
После го местят в друго училище,където обаче всичко се повтаря...
За съжаление тези родители не осъзнават,че така провалят собственото си дете.Следва лош успех,съответно  детето не може да влезе в добро училище,попада в лоша среда и т.н..Някои стават престъпници даже,други вечно безработни висят на гърба на мама и тате..

Защото живеем в общество,а не в гората и навсякъде има някакви норми на поведение,които трябва да се спазват.
Мама и тате могат да изтърпят всичко от собственото си дете.
Обаче хората навън не са склонни  да търпят безобразия,не са и длъжни.

# 449
  • France
...
Да де,  то нали сега мастити психолози съветват, че не трябвало да се караме при такива прояви, а "да валидираме чувствата". Трябвало да кажем "знам, че искаш да хвърляш и крещиш, но когато се почувстваш така, винаги може да дойдеш да се гушнеш в мен." ...
При нас това действа почти безотказно. Другото, което действа много добре е да го попитам какво точно чувства - тъга, болка, скука или има много енергия. Ако и това не помогне, го изпращам за "спокоен момент" в стаята.

Общи условия

Активация на акаунт