Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 681
  • 505
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Навици, по-скоро умения има, но не е задължително да правя никякви неща все едно е на работа с длъжностна характеристика, иначе наказание.

# 241
  • Пловдив
Не мога да кажа как се отразява това на навиците и бъдещото развитие, но да, също смятам, че нищо не пречи едно дете и още повече "дете" на 14 да помага по малко в домакинството. Както и да е, не на това реагирах горе.

# 242
Аз не разбрах какво общо има отличният успех с това да свършиш нещо вкъщи. При авторката явно е имало успех това постоянно натякване от страна на бащата. Няма как до 18 да не преместваш нищо от тук до там и хоп навършваш 18 и ставаш чистница, подредена и перфектната домакиня. Познавам лично няколко дами, които на 30 г. не могат да сварят една вода и не правят разлика между тиган и тенджера, щото имаха баби и майки, дето им подгъзваха и все още продължават. Все бяха много заети с учене или друго и някак с времето им стана под достойнството да разберат как се пуска пералнята.

# 243
Тук е важно да се спомене таткото дали е измил нещо. И каква е според него жената - домакиня  с някаква работа, или нещо по-различно. Че то ничии чинии не са останали да мухлясват по мивките.

# 244
Аз говоря и за двата пола. Добре е от детска възраст да имат някакви задължения. Щото познавах един, дето трупаше мръсни дрехи в ъгъл в коридора и чакаше маминка да дойде веднъж в седмицата, да сложи всичко в пералнята и да я пусне, после и да простре.

# 245
  • Пловдив
Аз съм съгласна, че е напълно възможно и след 18 да започнеш да се учиш как се пуска пералня (и аз не знаех до късно) и как се вари яйце, стига да си дадеш поне тогава сметка, че си възрастен и не е редно да чакаш мама да дойде да ти изпере. Един не се светва, друг се светва, но не му пука, щом мама е насреща, трети се светва и си поема грижата за себе си, хора разни. Готова съм да се съглася, че домакинстването преди пълнолетие не е задължително условие за адекватен възрастен. Но беше тъпо, хора, това за работническата класа!

# 246
Аз не съм казала да не научат децата на домакинска работа, а да не ги тормозят за това. Натякването на родителите ми си има голям ефект върху мен, но аз предпочитах да бъда смела и откачена, отколкото страхливка и без самочувствие. За съжаление най-много страдат хората като мен, тъпчат ги, защото не можем да си отворим устата, защото като бяхме малки и си отваряхме, един шамар и ни се затваряше устата.

# 247
Да, и на мен ми дойде като гръм от ясно небе това с работническата класа. Като казвам от детска възраст, нямам предвид Анна Бикова, която описва как научила седемгодишна да й сервира чай. Говоря за една възраст от 14-15 г. вече да имаш някаква самостоятелност. Примерно, ако майка ти трябва да излезе сутрин, да приготвиш закуска за себе си и по-малко дете. А не майката да стане в 6, щото преди да излезе в 7.30, трябва да остави закуска на всички.

# 248
Аз да се оплача, че явно съм била много тормозено дете, защото на 14 г. не само чинии миех, но и цялата къща чистех, че и шестици по всички предмети изкарвах през цялото време, ама сигурно не съм имала трудни предмети. А, да и освен това намирах време да изляза с приятели и да си чета книжки за кеф. 🤔
Ох, старата мантра, аз великата бунтарка, ама тати ме наби и затова си мълчах. Сега кое вярно, че си бунтарка или страхливка?
Преживей го вече, голяма си. Като си родиш деца, възпитавай ги, както искаш.

# 249
  • София
Децата прекрасно могат да се научат да правят всичко, когато помогнат за едно или за друго, когато е нужно. Но не като задължение - Иван хвърля боклука, Петър зарежда миялната, Славка се занимава с прането.

# 250
Тати като те е набил, тъкмо на 18 да започнеш да работиш, да спестиш пари и да се махнеш от тях. Щото той тати обикновено не е сам, и мама присъства, ама тя явно не може да говори.
Преди малко една майка що не извади ръката на дъщеричка си. Щото епилирания батка нещо беше решил да се прави на възпитател пред хората. Красота.
Поне твоят си е твой.
Може и да не ме хулите, наистина си беше грозно. И знам, че не при вас така, знам колко е трудно на новото семейство,  и т.н. Просто беше грозна сцената.

# 251
  • Пловдив
Децата прекрасно могат да се научат да правят всичко, когато помогнат за едно или за друго, когато е нужно. Но не като задължение - Иван хвърля боклука, Петър зарежда миялната, Славка се занимава с прането.
Ако не е задължение - не го вършат. Затова делегирам задължения и следя за спазването.

# 252
  • София
Вършат го. Може да мрънкат на моменти, но вършат. Рядко има хора, независимо дали са деца или възрастни, които умират от желание да вършат домакинска работа.

# 253
Но беше тъпо, хора, това за работническата класа!
Тъпо е, защото очевидно нищо не си схванала, а имаше претенции към други хора. Не реагирах, когато разказа, че си ударила детето ти, защото не ме засяга въобще какво правиш с него или другите потребители на някакъв си форум. Но очевидно и обиждаш другите, само защото ти не си схванала.

Обърнах се към конкретен потребител и конкретна случка. Баща, който казва на детето си, че от него "няма да стане нищо", въпреки че има отлични оценки, но не искало да мие пода, е точно това, което съм написала. А ти имай претенции каквито си пожелаеш. Това даже не би трябвало да те засяга, освен ако у вас не е същото.

И други неща мога да ти кажа, но не ме интересуваш чак пък толкова. Просто ми стана смешно как три пъти за една страница обясняваш на хората колко тъпо било изказването ми, което ти, умната, не си разбрала даже.

ПП Мога да сложа и емотикони за по-пъстричко и прегледно Hug Flowers Hibiscus Grinning

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 22:06 от Анонимен

# 254
Аз продължавам да не виждам общото между шестицата и това, че баща й я накарал да свърши нещо. Да, използвал е по-остри думи. Може би е преценил, че дъщеря му е склонна към мързел. Има хора интелигентни и талантливи, но заради мързел, шефовете им се настройват срещу тях. Да работиш си е ценност, разбира се. От навици като да си оправиш леглото и подредиш стаята, после се градят други навици, организация на времето, ангажиментите на работното място. Не виждам по какъв начин да готвиш за семейството си примерно, те слага в графа "работническа класа". Просто беше ненужна генерализация. Да се опиташ да възпиташ у детето навик за труд, това си е подготовка за самостоятелност. Абсурдно ми е някой да смята задълженията в къщи за терор над дете. Пък и нали бяха равни на възрастните... значи трябва да се грижат за дома наравно с тях. Trollface

Общи условия

Активация на акаунт