Какво правят жени в менопауза, когато... 9

• 109 212
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Някой с Хашимото ползвал ли е Климениум и как ви се отрази на ТСХ?
Пих го около месец и хормонът спадна под референтните стойности. После го спрях и пак започнах. Хормонът не се подобри и се наложи да пия лекарство за покачване. Ендокриноложката твърди, че не е възможно да е от Клименума. Но аз имам подозрения, че е от него.

# 226
  • София
Когато съм на добавка от естрогени, ТСХто ми скача и трябва да пия по-голяма доза левотироксин, за да намалее. И обратно, по времето, догато чаках да ми разрешат ХЗТ и естрогенът ми беше нисък, и ТСХто ми беше по-ниско. Та, друг път не е възможно...

# 227
Здравейте, въпроса ми малко не е свързан пряко с темата, но искам да попитам някой запознат ли е с червената детелина, див ям, бял равнец и др. подобни билки които ги дават за менопауза, понеже моя проблем е хормонален дисбаланс, висок тестостерон и тези билки ги дават за това, жена на 22 години съм. Имам редовен цикъл, но прекомерно омазняване на кожата, акне по лицето и гърба, както и депресивни и променливи настроения. Дали има някакъв риск при употребата на подобни билки

# 228
Колко ти е нивото? Защото и аз се отказах с такъв. По принцип - Висок тестостерон добър естроген, при мен доведе до отлагане на менопауза. Проблеми би имало само ако имаш повишено окосмяване. Но и това се решава с лазерна епилация. Така че високия тестостерон не пречи на качството ти на живот.
Акнето ще бориш с режим на  хранене и хигиена. Ако е нещо по - сериозно специалист дерамтолог задължително. Това е болестно състояние което изисква лечение. има си антибкиотчина и витаминна терапия, лекар ще реши каква да нарочи. Променливите настроения са от женските хормони, не от мъжките.
В.резюме - не пий нищо странично. Само ще си бъгнеш системата щом имаш Редовен цикъл.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 20:25 от _re_ge

# 229
Колко ти е нивото? Защото и аз се отказах с такъв.
ами ми референтни стойности 0.084 - 0.481 ng/mL, моя е 0.572. Според ендокринолога това не било повишен тестостерон и акнето не било от него. Но аз съм сигурна, че това си е хормонален дисбаланс и трябва да се нормализира, защото имам почти всички симптоми само цикъла ми си е нормален, но все пак се притеснявам да не си го разбутам и да стане по зле

# 230
  • Бургас
Преди тоталната хистеректомия,гинеколози и ендокринолози ме съветваха да се консултирам с гинеколог-ендокринолог.Ако можеш да откриеш,опитай.

Акнето може да е не само от хормони,може да има нужда от антибиотици,но те се назначават от лекар.
Майка ми е микробиолог и цял живот прави и такива изследвания.Определено е добре да се направи микробиология и да се пусне антибиограма,ако излезе патоген.

Билките ИМАТ странични ефекти,това,че са билки,не е гаранция,че нямат.Следователно има риск.И лошото е,че се продават като добавки и никой няма да поеме отговорност,ако си ги вземеш на своя глава.
Макар и по-слаби,макар и фитоестрогени,все има вероятност да поразбутат твоите собствени хормони.

# 231

Акнето може да е не само от хормони,може да има нужда от антибиотици,но те се назначават от лекар.
Майка ми е микробиолог и цял живот прави и такива изследвания.Определено е добре да се направи микробиология и да се пусне антибиограма,ако излезе патоген.
.
Може ли малко по-подробно разяснение и към кого да се обърна за такива изследвания

# 232
  • Бургас
По принцип е редно да е към дерматолог,който да назначи изследвания.

В някои лаборатории се предлага консултация с лекар,това също е вариант.

Всяка микробиологична лаборатория може да направи тези изследвания,на място обясняват какво да се направи или вземат проба.
И вече с готови резултати пак човек е добре да се насочи към лекар,по възможност не личния лекар да изпише лечение.Ако даде талон за дерматолог-ок.Ако не,си струва да се плати консултацията.
Предишната ми лична лекарка не можеше да се справи с кожен проблем,тя знаеше две диагнози-краста и дисхидроза.Нито едното,нито другото обаче важеше в моя случай.Дано не се налага пак да ходя по кожни лекари,макар че попадах на компетентни хора.

# 233
Преди тоталната хистеректомия,гинеколози и ендокринолози ме съветваха да се консултирам с гинеколог-ендокринолог.Ако можеш да откриеш,опитай.

Билките ИМАТ странични ефекти,това,че са билки,не е гаранция,че нямат.Следователно има риск.И лошото е,че се продават като добавки и никой няма да поеме отговорност,ако си ги вземеш на своя глава.
Макар и по-слаби,макар и фитоестрогени,все има вероятност да поразбутат твоите собствени хормони.
Здравейте пихте ли нещо за горещите вълни, краката... Изобщо добавки след тоталната хистеректомия?

# 234
  • Бургас
Е,пих добавки,но не видях особена полза.
От Клименум имаше съвсем минимално подобрение,но него го започнах две години и половина след тоталната хистеректомия.Беше ад първите две години.
И сега се потя в пъти повече от нормалното,през зимата ми е горещо,вечер след 20:00 часа ми е невероятно топло...
И понеже минаха десет години,че и повече,вече ми казват че ще е така,да потърся невролог.Невролозите вдигат рамене за потенето и вагиналната атрофия,така било,явно ако промените настъпят 20 и повече години преди нормалното влизане в менопауза,било по-драстично,дрън,дрън...

# 235
ами ми референтни стойности 0.084 - 0.481 ng/mL, моя е 0.572. Според ендокринолога това не било повишен тестостерон и акнето не било от него. Но аз съм сигурна, че това си е хормонален дисбаланс и трябва да се нормализира, защото имам почти всички симптоми само цикъла ми си е нормален, но все пак се притеснявам да не си го разбутам и да стане по зле

Моят е 0,59. Не се смята за повишен. Както казах в определени акпекти  е и плюс - стегната фигура, плосък корем, редовен цикъл. Продължавам да твърдя че акнето е въпрос на хранителен режим и лечение, а настроенията се дължат на женските хормони. Хормоналния дисбаланс  по принцип не включва само тестостерон, с билки можете да си разместите женските хормони и тогава стой та гледай. Аз не бих пила дори билки без да имам нередовен цикъл, зацапвания, кисти... Обаче си е ваша работа.

# 236

Моят е 0,59. Не се смята за повишен. Както казах в определени акпекти  е и плюс - стегната фигура, плосък корем, редовен цикъл. Продължавам да твърдя че акнето е въпрос на хранителен режим и лечение, а настроенията се дължат на женските хормони. Хормоналния дисбаланс  по принцип не включва само тестостерон, с билки можете да си разместите женските хормони и тогава стой та гледай. Аз не бих пила дори билки без да имам нередовен цикъл, зацапвания, кисти... Обаче си е ваша работа.
Искате да кажете, че и вашият е малко над нормата? Ами искам да ви кажа, че вече буквално съм отчаяна обиколила съм над 5 дерматолози, нито един не ми помогна, нито един не ми каза да си пусна изследвания, само ти взимат парите и ти губят времето, затова се реших да отида на ендокринолог и гинеколог, но и там същото пуснаха ми 2, 3 хормона и аз като не разбирам и не знам кои други да изследвам, след това започнах да се интересувам, и разбрах че още няколко трябва, но без направление ще ми излезе доста скъпо, затова сега пак се насочих към ендокринолог. Акнето ми е ген попринцип, но от една година започнаха супер много пъпки да ми излизат по рамената, деколтето и горната част на ръцете, където попринцип не съм имала, пъпките са дълбоки и болезнени, и това ме навежда на мисълта, че е на хормонална основа

# 237
В бг мама има тема за пубертетите. Наскоро много широко се дискурураше темата за акнето. Дълбоки възпаления , болезнени с белези, по рамене, гръб... Имаше споделяния с примери, лечения, лекари. Сега ще потърся линк. Потърсете точно в последното издание на последните десетина страници.
А бях с акне през пубертета, но после си изчезна. Дъщеря ми има на 24 е, но ако пази диета ( без шоколад, яйца, млечни) и се оправя. Отпусне ли се и й се влошава. преди цикъл естествено има засилване на акне.  Наистина не намирам връзка с тестостерона. Може да е бактериално.
Ето линка.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1449095

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 20:38 от _re_ge

# 238
Привет момичета, на 48г съм, от година и нещо без цикъл. Преди 5 дена получих обилно кървене и днес ми направиха абразио на лигавицата на матката,  доктора сподели, че е отстранил доста материал и каза, че било най-добре да се премахне матката, иначе само проблеми щяла да създава. Имам и една миома 3-4см. Ще се консултирам и с друг лекар като ми излезе хистологията, но има ли някой в сходно положение?

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 09:39 от Анонимен

# 239
Анонимен, на мен ми предложиха същото нещо преди 10 г (сега съм на 40 г и поддържам цикъл с ХЗТ).
Отказах. Миомата ми не расте, а за тези 10 г общо 2 пъти съм правила абразио за почистване и нито веднъж не ми се повтори обилното кървене. Бях се изплашила от него и почти бях приела, когато ЛЛ ме посъветва да изчакам и ако продължи тогава да мисля за отстраняване на орган. За сега не се налага. Пожелавам и ти да нямаш проблем, но се консултирай и с друг лекар (по възможност не хирург).

Общи условия

Активация на акаунт