Какво правят жени в менопауза, когато... 9

• 109 205
  • 756
  •   1
Отговори
# 390
Отказах бирата, някак от нищото натрупах 3-4 кг.
Сега се мъча да се ограничавам.

# 391
1 час преди сън пия хапче Мелатонин от 5мг.

# 392
1 час преди сън пия хапче Мелатонин от 5мг.

Всяка вечер ли? От колко време?
Имайте предвид, че мелатонинът е хормон - много мощен хормон, с който трябва да се внимава. Приемът му съвсем не е безвреден, а нежеланите странични действия при дългосрочна употреба - все още недобре проучени. Не зная къде живеете и дали там свободно се продават такива концентрации, но преди известно време в Европейския съюз забраниха хранителни добавки с над 1 mg мелатонин в дневна доза. Всичко над тази концентрация е лекарство по лекарско предписание.

Аз се включвам, за да се похваля с наистина чудесни резултати от мерките, взети срещу ужасното ми безсъние. Вече е в историята и съм много щастлива.
Лягам в 23, ставам в 6, за да тренирам преди работа и съм бодра, отпочинала и свежа. Ако се будя през нощта, то е 1-2 пъти и за съвсем кратко (преди спях неспокойто, имах по 3-6 събуждания, като често се случваше да стоя будна повече от половин час, понякога и повече от час, ужас просто).
Мерките са прости:
- редуциране на алкохола. Обожавам вино и всяка вечер пиех по 1-2 чаши вино с вечерята. Сега пия вино само ако на следващия ден няма да тренирам - това са 2-3 вечери в седмицата и се старая приемът да е рано.
- приемам адаптогени - ашваганда (индийски женшен) и габа (гама-аминомаслена киселина). Някой помоли за линкове към тези добавки. Всъщност във всяка аптека могат да се намерят, но ето два примера:
Ашваганда: https://revita.bg/shop/ashwagandha-ashvaganda-500-mg-h-60-kapsul … 6ZJYaAjwwEALw_wcB
Габа: https://galen.bg/suonsan-gaba-500mg-h-100-swanson-health

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 10:00 от Vetrena

# 393
Здравейте! На 58 г. съм, от 11 г.съм в менопауза. Качих 10 кг., сега съм 70 кг., 170см. съм висока. Доста съм закръглена. Имам си всички екстри, като ме притесняват най- много 3 неща. Първо- потенето, направо е ад. Все ми е горещо, при минимум физическо усилие, почервенявам, потя се, имам чувството че ще ми стане лошо. Едвам изкарах горещините. Второ- напълняването в коремната област. И трето- скоро си правих липиден профил и леко завишени холестерол и триглицериди. HDL ми е под нормата. Не спортувам, но се движа по 4-5 км.всеки ден. Някакви добавки дали ще помогнат за намаляване на вълните и горещината, която чувствам? В началото пих нещо със соя, не помня как се казваше, но ефект нямаше.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 11:18 от maca-niki2008

# 394
За горещите вълни ползвам сироп Менолукс. Доволна съм, като уточнявам, че има подсладител и доста сладък за мен и действа докато го пия (веднъж на ден сутрин). Когато спра приема горе долу на третия ден започват да се завръщат горещините. Другото хубаво при него е и отводняването Simple Smile

# 395
За горещите вълни ползвам сироп Менолукс. Доволна съм, като уточнявам, че има подсладител и доста сладък за мен и действа докато го пия (веднъж на ден сутрин). Когато спра приема горе долу на третия ден започват да се завръщат горещините. Другото хубаво при него е и отводняването Simple Smile
Хранителна добавка ли се води, иначе е добре, че действа отводняващо, защото се чувствам подута и си личи, особено лицето.

# 396
Хранителна добавка на билкова основа.

# 397
От известно време страдам от безсъние, пия вечер по 1 мг  мелатонин, но няма ефект.. Спя по 2-3 часа на нощ, което крайно ме изтощава.. Дайте препоръки за нещо ефикасно, отминава ли безсънието с времето?

# 398
От известно време страдам от безсъние, пия вечер по 1 мг  мелатонин, но няма ефект.. Спя по 2-3 часа на нощ, което крайно ме изтощава.. Дайте препоръки за нещо ефикасно, отминава ли безсънието с времето?
Чувствам се почти щастлива, че не съм сама. Вече си мислех, че ще мра, защото в последно време денем ми се вие свят и залитам (права, седнала, легнала) от безсъние. И се чувствам безпомощна.
А, да - мелатонинът е едно голямо нищо. На моята (нашата) възраст плацебо-ефектът не действа.

# 399
  • София
1. Дозата за сън e 3 mg. Не е плацебо.
2. Има хормоно-заместваща терапия при менопауза. И спиш 7-9 часа.
3. Редовен секс.
4. Повече време на въздух.

# 400
Sharky, отказах се отдавна от мелатонина. Нямам намерение да почна пак. За мен не работи
На ХЗТ съм от 4 години. Помага ми за доста неща, но не и за безсънието. Сексът ... нещо за ядене ли беше? Grinning
Въздухът е както  дойде
Безсънието е кошмарен факт

# 401
  • София
Simple Smile. И за ядене.

Миналата година си купихме 30-годишна къща на брега на морето в Гръцко. Трите седмици, докато я изчистим/разчистим, заспивахме в 9 вечерта, още по светло. И сега, като ходим там, спя като пън (ставам до тоалетна, след бира може и на всеки кръгъл час, обаче после заспивам веднага). Физическата умора има голямо значение.

Пробвала ли си да медитираш? А дишането на Вим Хоф?

# 402
...Пробвала ли си да медитираш? А дишането на Вим Хоф?
1. Не
2. Може ли да ми спестиш едно търсене в Гугъл?  Wink  Laughing

За физическата умора съм съгласна. Тя ми е нещо като секса Laughing

# 403
  • на село
В другата крайност съм, много ми се спи. Лягам заспивам, мога да стана до тоалетна, да се събудя като звъни аларма и пак да заспя, голям сън, голямо чудо, а уж с годините се нуждаем от по- малко.
Иначе за вълните- през повечето време, вече над 9г съм без цикъл, пия масло от вечерна иглика, действа ми добре, спя и не съм се потила прекалено много.
Сега се взех Лейди хармония, да сменя и тя ми е добре Grinning

# 404
  • оттам, откъдето започва България
Психическата умора ме убива и ми докарва безсъние, а това е ежедневието ми, когато съм на работа. Отпуската е друго.😊

Общи условия

Активация на акаунт