Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 33

• 36 081
  • 488
  •   1
Отговори
# 135
Това ще го пропусна.
То бива бива да ламтиш за пари, но Тасос вече е прекалено.
Искрено се надявам никой да не я купи и най-после да се усети, че феновете искат Песен за огън и лед, а не залъгалки.

# 136
  • Русе
Наистина става дразнещо.

Същият материал го има в "Света", "Огън и кръв", "Прицът ренегат" и "Принцесата и кралицата". В тях понякога се повтарят цели пасажи 1 към 1, просто копирани. Сега същото вече за пети път, но с повече рисунки. В следващия (шести) път сигурно рисунките ще са за оцветяване.

Дори Дисни имат по-добър метод за доене.

# 137
  • Вестерос
За оцветяване има отдавна 😁😁

# 138
'огън и кръв' не е ли достатъчно схематична?

# 139
  • Русе
Може би да, може би не. По-скоро е достатъчно неносеща приходи вече.

# 140
  • Вестерос
Светът е схематичен достатъчно според мен.

# 141
  • Варна
Аз го разбрах, че ще е част от "Светът на огън и лед" но със 180 картинки. Боже, да ги направи празни, а картинките да се печелят от дъвки ... или кауфланд ... Shame! Bell

# 142
Е, не...не е истина

Разбирам да беше някой интересен разказ за Сотоьрос, Гогосос, Юай Тай т..е. да запълни празнини от знания, а той повтаря стари неща.

# 143
И на мен, честно казано, ми втръсна от Таргариени вече Tired Face
Напът съм и въобще да загубя интерес какво ще се случи в поредицата. То толкова се разводни с тези версии, сериали и с премятането на едни и същи сюжети от предисторията... Един път вече препрочитах книгите, ама то стана ред пак да си ги припомням, а май вече нямам никакво желание.

# 144
Коментирайте моля ви пролога на Сблъсък на крале.
как си обяснявате, че Мелисандра не се отрови, след като пи с Кресен от чашата?

Аз имам две хипотези - че тя някак си е прокарала отровата през тялото си или че в пламъците е видяла че Кресен се кани да я убие, разпознала е отровата и е взела антидот.
Разбира се и двете хипотези имат слабости, в единия случай трябва да приемем че Мел не е човешко същество, в другия - че когато я заплашват може да вижда много по-ясно в пламъците, отколкото в други ситуации
Скрит текст:

Ръцете му не се бяха държали толкова послушно от години. Давос видя, но никой друг. Беше сигурен. С чашата в ръка се надигна.

— Може би наистина съм бил глупак. Лейди Мелисандра, ще изпиете ли с мен чаша вино? Чаша в чест на вашия бог, вашия Господар на Светлината? Чаша тост за неговата власт?

Червената жена го изгледа преценяващо.

— Щом държите.

Усещаше погледите на всички. Докато ставаше от пейката, Давос го стисна за ръкава с пръстите, скъсени от лорд Станис, и прошепна:

— Какво правите?

— Това, което трябва — отговори майстер Крессен. — За кралството и за душата на господаря ми. — Отърси ръката на Давос и разля от виното върху чергилата.

Тя го срещна под високата маса и ги гледаха всички. Но Крессен виждаше само нея. Червена коприна, червени очи, рубина, червен на гърлото й, червени устни, извити в лека усмивка, щом положи ръка над неговата, около чашата. Кожата й беше топла, сякаш гореше в треска.

Все още не е късно да плиснете виното, майстер. -

— Не — изшепна той дрезгаво. — Не.

— Както искате.

Мелисандра Асшайска взе чашата от ръцете му и отпи дълго и дълбоко. Беше останала едва половин глътка на дъното, когато му я върна.

— А сега вие.

Ръцете му трепереха, но той събра сили. Един майстер от Цитаделата не можеше да се страхува. Виното загорча на езика му. После пръстите му се разтвориха и празната чаша се пръсна на пода.

— Той има власт тук, милорд — каза жената. — И огънят пречиства.

Рубинът на гърлото й сияеше червен.

Крессен понечи да отвърне, но думите се спряха в гърлото му. Кашлицата се превърна в ужасно тънък писък, докато се мъчеше да си поеме дъх. Железни пръсти стегнаха гърлото му. Докато се свличаше на колене, продължи да тресе глава, отричайки я, отричайки властта й, магията й, отричайки нейния бог. А кравешките хлопки дрънчаха на рогата му и пееха: глупак, глупак, глупак, и червената жена го гледаше отгоре с жалост и пламъците на свещта танцуваха в червените й, съвсем червени очи.

Както се вижда от текста Мелисандра знае намеренията на Кресен.  Възможно ли е да е направила някаква огнена магия, за да очисти тялото си? — Той има власт тук, милорд — каза жената. — И огънят пречиства.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 16:11 от Лорд Сняг

# 145
  • Варна
Нямаме достатъчно конкретна  информация за случая, но аз по-скоро клоня на теорията, че Мелисандра е приела отровата без тя да успее да въздейства върху организма й.
Това ми се струва най-логично след като вече знаем, че Мелисандра няма нужда да приема храна и вода за да фунционира организма й, но тя го прави за да не буди подозрение. Т.е. храната и водата не й вредят, но и нямат полза за нея - същото и с отровата.

Дори да е видяла заплахата в пламъците, знаем че тези видения са неясни и често подвеждат.
Последните й думи са просто демонстрация на превъзходство, тържество над този, който я отрича нея и нейния бог, показно на тези които не вярват. Не се случва нищо, което да предполага правенето на магия в този момент.

# 146
в миналото сме коментирали много пъти податките в текста. Например Тивин в  два различни случая казва съответно на Тирион и Джайм "ти не си мой син". В този смисъл "огънят пречиства", е интересна податка, особено след като Мелисандра в предното изречение говори за силата на Огнения бог.
Възможно е огънят, да има пречистваща сила за отровата.

Що се отнася до магията - казано е, че рубинът на Мелисандра сияе. Това го възприемем в смисъл че е активиран. Всички знаем, че Мел го използва в изключителни случаи - напр. за да промени вида на Манс Райдър и пр.
Възможно е да прави магия, и никой да не забелязва.

Очите им трябва да те притесняват, не ножовете им — предупреди го тя.

— Илюзията, да. — Рубинът в черната желязна гривна на китката му сякаш запулсира...

Заклинанието е направено от сянка и внушение. Хората виждат каквото очакват да видят

Направи го да прозвучи просто и лесно. Не биваше изобщо да разберат колко трудно е било, нито колко й е струвало. Този урок Мелисандра бе научила много преди Асшаи: колкото по-безусилно изглежда чародейството, толкова повече се страхуват хората от чародея. Когато пламъците бяха заблизали Дрънчащата ризница, рубинът на гърлото й се бе нажежил толкова, че се уплаши собствената й плът да не задими и почернее.

от дадени текстове, се вижда, че всеки път когато активира рубина Мел прави магия.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 16:58 от Лорд Сняг

# 147
  • Варна
Скрит текст:
в миналото сме коментирали много пъти податките в текста. Например Тивин в  два различни случая казва съответно на Тирион и Джайм "ти не си мой син". В този смисъл "огънят пречиства", е интересна податка, особено след като Мелисандра в предното изречение говори за силата на Огнения бог.
Възможно е огънят, да има пречистваща сила за отровата.
Дори да е така, тя не е направила някакво действие с огън в момента, виждаме, че става дума за бързо действаща отрова.

Що се отнася до магията - казано е, че рубинът на Мелисандра сияе. Това го възприемем в смисъл че е активиран. Всички знаем, че Мел го използва в изключителни случаи - напр. за да промени вида на Манс Райдър и пр.
Възможно е да прави магия, и никой да не забелязва.

Този рубин държи магията на външността й, би трябвало да е винаги активиран.. Когато превърна Манс в Дрънчащата ризница, той също носеше рубин.

# 148
Именно - в случая с Манс е използвана илюзионна магия.
Любопитно е, че Манс споменава че иска да отхвърли рубина и той започва да пулсира. Възможно е да има вграден защита.

Възможно е в случая на Кресен да е използвана илюзионна магия - например - за да се види как поглъща виното или  някаква друга за да може да се предпази от ефекта му. Не ни е дадено как прави магия с огън, това е вярно. Но може да я е направила още преди влизането в залата на Кресен, и той да не знае това метаигрово

Според Кръпчо "дойдоха сенките и за  танц  танцуват тази нощ".  Възможно ли е да има предвид Мелисандра?
Мелисандра говори "умен глупак и глупав мъдрец".

за нея Кресен забелязва, че
"Кожата й беше топла, сякаш гореше в треска. "

Това го съотнасям  към случая горе в "Мелисандра"  "Когато пламъците бяха заблизали Дрънчащата ризница, рубинът на гърлото й се бе нажежил толкова, че се уплаши собствената й плът да не задими и почернее."

Eдит - ето една малка част от арсенала на Мел. използва специални прахове

"  Пушек за истина, пушек за страст, пушек за страх, и гъст черен дим, който можеше да убие човек на място. Червената жрица се въоръжаваше с по щипка от всеки."

и Тук на Вала беше по-силна, по-силна дори отколкото в Асшаи. Всяка нейна дума и жест притежаваха мощ. и можеше да прави неща, които никога преди не бе правила

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 17:23 от Лорд Сняг

# 149
Понеже има недоволство, като се обсъждат книгите в сериалната тема, преминавам тук.

Няма начин да не е било обсъждано, ама сега вади очите.
 Нещата не е чак толкова трудно да се напаснат, ам трябва и да се напишат в съотв. глави през съответните очи. Това го бави според мен. И частта с Бран..
Последно уж в момента имал вдъхновение и пишел.
Сигурно не е невъзможно, но на мен ми се вижда много трудно. Този сюжет изисква време и страници, с които Мартин не разполага. В най-добрия случай, Денерис ще се дотътри до Вестерос в края на Ветровете. В Мечта за пролет тя трябва да се разправя с Егон, да гори бродници, да се залюбва с Джон, а може би да опатква и Юрон и Церсей. Твърде много неща. Не може и да увеличава книгите, зимата дойде, трябва да се върви към финал. Струва ми се, че му е невъзможно на Мартин да покаже сюжетите, така, както ги е мислел, по удовлетворяващ за него начин. Ще трябва да се откаже от някои неща, да забърза други, а едва ли му се иска.
Колкото и да си падам по блекфирските конспирации, Егон беше излишен. Може би единственото полезно при него е, че ще е добър катализатор за деградацията на Денерис и превръщането и във втора Ренира. Не е трудно да си го представим. И сега из Вестерос вървят какви ли не ужасяващи слухове за нея. И изведнъж като се изсипе с тия дотраки и неопетнени... А хората вече ще са заобичали перфектния Егон. Тя вероятно ще узнае по някакъв начин, че той не е синът на Регар и че ще е права в претенцията си, но за всички останали тя ще е злата чуждоземка, опитваща се да изземе правото на племенника си. Пътят към огорчението, отмъстителността и злобата, по подобие на Ренира, ще е открит. А не с едно щракване с пръсти да се превърне във вестероски Хитлер, както го сервираха в сериала.

Общи условия

Активация на акаунт