Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 33

• 36 074
  • 488
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
И на мен Брандън. Тоя Сивия старец дори не си го спомням.

# 121
E, как той е легенда за Железнородените.  Живял 1000 години, сидял в Престола от морски камък и научил Железнородените на сума ти неща.

едит - извинявам се, той не бил Сивият старец, а Сивият крал.

# 122
  • Варна
Оф бе, Лорде, караш ме да се съмнявам в себе си Simple Smile
На железните май само ти си им фен. Имаха един крал, дето се опитал да ги вкара в "21 век" един вид и му видели сметката.

# 123
И аз съм им фен.Grinning Чудя се защо са толкова непопулярни. Това са викингите на Вестерос, а викингите уж са масово харесвани.

# 124
  • Русе
Предполагам, че е защото през повечето време ги виждаме предимно в ролята на коварни и хлъзгави пирати и опортюнисти без морал Simple Smile . Отделно, че Мартин често описва средният железороден като някакъв разпасан, нечистоплътен тип с гнили зъби и мазна коса, на чийто фон Аша, Виктарион и Трис Ботли изпъкват като хора, които се мият или изглеждат що-годе нормално. На континента положението е обратното и нелицеприятните черти и описания са запазени главно за назованите лошковци, а сред хората на Старк, Ланистър, Мартел и останалите не са толкова чести названията тип Куция сатър, Пиянката, Трикракрия женкар, Черния зъб и прочие подсъзнателно действащи.

Също така навредиха на всеобщите любимци Старк, след което се изтърси Юрон и положението съвсем се забатачи. И вероятно защото Мартин ги включи съществено чак в четвърта книга и някои хора ги възприемат като второстепенни, разводняващи персонажи, които отнемат от времето на интересуващите ги по-ранни сюжети и съответно ги недолюбват в сравнение с другите.

# 125
  • Варна
И аз съм им фен.Grinning Чудя се защо са толкова непопулярни. Това са викингите на Вестерос, а викингите уж са масово харесвани.

Не и от живеещите на едно плаване растояние! Joy

Пък и Аря им съсипа религията. "Което е мъртво няма да умре" ... ама друг път! Simple Smile

# 126
И вероятно защото Мартин ги включи съществено чак в четвърта книга и някои хора ги възприемат като второстепенни, разводняващи персонажи, които отнемат от времето на интересуващите ги по-ранни сюжети и съответно ги недолюбват в сравнение с другите.
То и с дорнците е така, но те като че ли са по-харесвани. А според мен са по-досадни. Така навремето чичо беше дал избор да чете спойлерна глава на Ариан или на Ерон "Мокра коса" и народът избра Дорн. След години, като излезе и главата на железородените, хората се ядосваха що не са избрали нея.

# 127
@ maskara Зависи какво разбираме под това "да ги вкараш в 21 век". Има много пиратски главатари, които са се опитали да им върнат могъществото и някои са успели (Например Торгон, Дагон и пр.); тяхната култура обаче е нетрадиционна, те живеят на една гола и неплодородна земя, няма как да орат, сеят и пр. нормално е, че повечето стават викинги.
Впрочем баш викингите са много интересни за фентъзи културата -неустрашими войни, дали практиката на дракарите и викингски погребения с изгаряне в лодка или сал. Културата им се е рапростнила в Англия, Франция, Италия, Византия. Създатели са на Киевска Рус и са откриватели на Северна Америка. От тях идат саги като например "Беулф" или "Сага за Зигфрид", легендите на  Рагнар Лодброк и пр.
Сериала викинги за мен бе повече от интересен. представиха ги не само като воини, но и с фолклора им, вярванията им, всичко.
Железнородените не са вредили само на Старките. Вредили са на Ланистърите, Тирелите, на клана Мормон, на Нощния страж, на диваците и да - на Старките, т.е. на всички които живеят достатъчно наблизо.
В същото време нямам тактическа дисциплина, а изпадат във воинска ярост.
за мен е странно да харесваме Тормунд и хората му,  в тяхната първобитност, а да не харесваме викингите. Слагам ги на едно културно ниво, а като технология викингите са дори малко по-напред, доколкото имат някаква йерархия и добиват желязо. Дори названия като Големия Морж, са много близки да речем до Дагон Кита.
Впрочем този който се опитва да ги вкара в 21 век - мисля че Хегон се казваше - е твърде слаб, за да наложи възгледите си. Викингите уважават силата.  А и през средновековието смяната на религията се е налагала чрез рязане на глави - виж Борис I, а преди него - Мохамед.
Впрочем това с немиенето е по-скоро част от културата на жреците им - някои жреци се къпят само в солена вода, или пък не ядат нищо друго освен риба, т.е. малко като първите християнски свещеници са представени (и като Йоан Кръстител), а не толкова като жреци на Удавения бог.
Теон бе нетипичен викинг. С малко късмет можеше да стане като легендарния Роло - да му дадат крепост, която да защитава срещу събратята си. Уви, не бе предвидена такава нишка за него.

@The one true king Дорнците  и на мен са ми досадни...пу-пу-пу да не ме чуе Хексе Stuck Out Tongue Winking Eye голяма част от тях използват отрови и разни подли номера, не изпъкват с храброст.

@Коронис, то точно Юрон, който го играеше садист- психар  и Ерон, който го играеше фанатик, на мен ми бяха най-итереснни. Но да, предполагам че това, че навредиха на Старките изигра своята роля. Само че по същата логика популярността на Ланистърите трябваше да спадне, а те почти до края бяха изключително популярни, дори и Церсей

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 09:36 от Лорд Сняг

# 128
  • Варна
Лорде, това с 21 век имах предвид да ги цивилизоват. Ако си спомняш в Историята - един крал са имали, който се е опитал да им оправи икономиката и да прекрати грабежите и войните, и те са му видели сметката за отрицателно време.
То се видя и на кралския събор - имаха Аша, която им предложи кажи-речи същото като този отдавнашен крал - търговия, просперитет, без войни, имат си Харолд Четеца, дето не го бръснат за хм, да не казвам какво. Ама не, дай им на тях Юрон и прочее кретени. Железните са рядко прости парчета по мое мнение. Това не ми пречи да не харесвам особено и дорнците де.
Това всичкото - без да си правя илюзии и за разните му там други средновековни изроди. Не си правя илюзии нито за Старк, нито за Ланистър. Може би ако ги нямаше изродите и книгата нямаше да е толкова интересна и истинска.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 22:20 от maskara

# 129
Маскара, те гледат от позицията на силата. Ако не си налагаш културата със сила не си силен. Съвсем не е един крал - цяла поредица от крале са,  пригали златния закон. Той започва да измества железния, но сред железните това се приема за слабост.  Защо да търгуваш и да даваш нещо от себе си, ако можеш да грабиш и да взимаш безнаказано? значи очевидно не можеш да плячкосваш, а щом не можеш да плячкосваш си слаб. Как тогава да уважават такъв крал. Таргариените защо не са изтъргували престола си с нещо, а са наложили вижданията си с кръв и стомана? Тивин как приемаше за слабост да спаси 10 човека, в името на това да пожертва 1000? (Червената сватба).
Тормунд как приемаше за слабост колениченето? същите са нещата - разсъждава се от позиция на силата. Така е било цялото средновековие. (изключвам Византия, която прилага културна асимилация. Но пък Византия е империя, за разлика от Британия)

Да, лично за мен изродите и психарите правят поредицата интересна. Толкин бе интересен през 90-те, сега е модата на историческото фентъзи-

Едит - ти вероятно говориш за Хармунд Хубавия, един от най-слабите им крале. Под влиянието на майка си си кралица Лелия Ланистър ограничил редица от изконните права на железнородените - правото да си взимат солени съпруги, правото да грабят и пр. Само че когато налагаш нови виждания на хоарата си трябва да си готов за ги защитир с планира от кости и реки от кръв, а оня е бил мамино синче и човек на книгите. Самият факт, че за издигането му е спомогнала жена е накарала воините му да изгубят всякакво уважение към него. Тоя номер може да мине само в Дорн.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 23:12 от Лорд Сняг

# 130
  • Варна
Лорд, пак си ги навърза, както само ти си знаеш. В книгата изрично пише:

Цитат
Собствените му синове израснали с Вярата, или по-скоро необичайната нейна версия на крал Хармунд. След смъртта му най-големият се възкачил на трона. Хармунд Хубавия (насърчен според някои от майка си, вдовстващата кралица Лелиа) обявил, че грабителите ще бъдат бесени като пирати, а не възхвалявани, и забранил на капитаните да си вземат солени жени, като децата от подобни съюзи вече били смятани за незаконородени, без право на наследство. Докато обмислял да сложи край и на робството един свещеник, известен като Сврака, започнал да проповядва против краля.

Ти веднага го изкара мамино синче. Това много напомня момента при отвличането на Ерис, където жената на лорда в Дискъндейл "го била насъскала".

В няколкото абзаца преди този се говори за дядо му и баща му - единия все пак се е научил да чете, а другия е наблегнал на дипломацията, а не на брадвата.
В крайна сметка Хармунд са го свалили жреците на Удавения, защото не им е харесвало да имат конкуренци.

Ти другия брат, Хагон, дето осакатил майка си ли смяташ за "големия мъж"?

И ти напомням, че викингите, дето ги смяташ за голямата работа, щото били пирати, много повече са търгували и са търсили земи за заселване, отколкото да плячкосват. Точно това им предложи Аша. Ама нееее, дай им брадви да въртят, да припикават дърветата и да отвличат солени жени.

# 131
Не става дума кого смятам аз за големия мъж, а кого смятат железнородените. (лично на мен Хагон ми е противен.)Викингите са започнали да търгуват едва от края на XI в. и началото на XII в. когато вече не са били толкова страшни за англичани и французи и е трябвало да изкарват пари по друг начин.  Същото се отнася за земите за заселване - това става много по-косъно. В началото има основно битки в морето между датските, норвежките, шведските, викинги и нашествия към Англия, Ирландия, Русия и Северна Франция.Много ясно, че като си слаб ще въртиш търговия. В противен случай просто отиваш избиваш всички и взимаш каквото ти душа иска. Ти "Викинги" гледала си?И Рагнар го сметнаха за слаб, като реши да се "покръства" пред Париж (той бе казал само на Бьорн че това е хитрост). Викингите  9-10 в. са въртяли Северна Европа на малкия си пръст.
Лично аз ги смятам за голяма работа, не защото са пирати - за сравнение Летящия Холандец, както и Черната брада не ги смятам за голямата работа - а защото са завоеватели. Има разлика, нали? и защото са успели да наложат културата си  в достатъчна степен и тя да стигне до нас.

Относно текста - самият факт, че жена се е намесила в престолонаследяването при железнородените прави управляващия слаб. А факта, че е отменил привилегиите на железните, говори че е работил срещу интересите на собствения си народ.  И именно насърчен от майка си е отменил всички права на своите хора, в полза на Седемте кралства - например да спре грабителството.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 22:25 от Лорд Сняг

# 132
  • Варна
Лорде, не е ФАКТ, ами някой си казал, че майка му се била намесила. Ти правиш ли разлика между факт и "една жена на опашката за пипер каза..."
Пак ти казвам, насосваш си ги както ти отърва. Приключвам темата.

# 133
  • Варна
https://www.ploshtadslaveikov.com/fenovete-chakat-kraya-na-pesen … -za-targarienite/

Това има ли смисъл да го коментираме или е ясно на всички Simple Smile

# 134
  • Вестерос
Демек смеска между Огън и кръв и Света.. не, мерси! Поредната претоплена манджа..

Общи условия

Активация на акаунт