Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 33

• 35 984
  • 488
  •   1
Отговори
# 210
И за мен Емонд има "Синдрома на втория син". То този списък включва доста хора - Деймън Таргариен, Станис, Аря (втора дъщеря), Визерис, Тирион и пр.
Аря изобщо не е за този списък.
Да не говорим, че не е втора в линия за унаследяване. Тя изобщо не се чувства ощетена, че няма да наследи титла, даже е благодарна за това.

Не става дума само за титлата или за унаследяването, а че вечно си в сянката на по-големия. В случая с Аря, тя постянно бе в сянката на Санса. Каквото и да направеше Санса я представяха като съвършената лейди, спрямо нея. Всеки от споменатите има същия проблем. За Станис Аша забелязва "Този крал живее в сянката на брат си".  Подобно е и мнението на Баристан за Визерис - че над него тегне сянката на Регар. Регар това - Регар онова.
Вторите синове /дъщери имат тегобата, че всичката радост на света е останала за първото дете. (най-често син.)

# 211
  • София
Вторите синове /дъщери имат тегобата, че всичката радост на света е останала за първото дете. (най-често син.)

Понякога не.
Цитат от друг филм, но доста точно изразява чувствата на Аря според мен:

"Sister, I suppose I should thank you. For being so perfect, so I do not have to be."

# 212
  • Варна
Колкото до случката с прасето, сякаш вината отново пада върху синовете на Ренира, а ми се стори, че основен инициатор е брат му; да не говорим, и че той е най-голям и най-съзнателен. И въпреки всичко се държи тъпо и инфантилно.
Според мен няма значение на кого е вината. Бих направила даже паралел с Тивин Ланистър.Както Тивин Ланистър се е ужасявал от това да му се смеят и е стигал до големи зверства за да го избегне, така и Емонд е дотолкова чувствителен към подигравките, че реагира на тях прекалено.

И на двамата тази "травма" е получена в детството. Пиша травма в кавички, защото как се отнасяш към нещо е субективно усещане. Вероятно въпрос на темперамент и характер.

# 213
Има си слабост Мартин към вторите синове. И в основната поредица те често са по-важните персонажи от първородните. Тирион, Станис, Оберин, Юрон, "Черната риба", Нед е втори син също. И цяла наемническа дружина има на вторите синове. Чак се зачудих да не би той да е втори син, но се оказа, че имал две по-малки сестри. Иначе и аз съм втори син, така че, да живеят вторите синове! Grinning

# 214
Има си слабост Мартин към вторите синове. И в основната поредица те често са по-важните персонажи от първородните. Тирион, Станис, Оберин, Юрон, "Черната риба", Нед е втори син също. И цяла наемническа дружина има на вторите синове. Чак се зачудих да не би той да е втори син, но се оказа, че имал две по-малки сестри. Иначе и аз съм втори син, така че, да живеят вторите синове! Grinning

Реално и аз съм втори син... Чак сега го осъзнавам кристално ясно. По нов начин Grinning Да живеем!

# 215

Точно - цяла наемническа банда има на "Вторите синове". Често отбелязват, че макар някога да е имало чест в нея, напоследък са позагубили блясък.

# 216
  • Русе

Понякога не.

"Sister, I suppose I should thank you. For being so perfect, so I do not have to be."

Чувствата на Аря се изразяват най-добре от самата Аря, а те са както следва:

Цитат
Sansa had the grace to blush. She blushed prettily. She did everything
prettily, Arya thought with dull resentment. It wasn’t fair. Sansa had everything. Sansa was two years older; maybe by the time Arya had been born, there had been nothing left. Often it felt that way. Sansa could sew and dance and sing. She wrote poetry. She knew how to dress. She played the high harp and the bells. Worse, she was beautiful. Sansa had gotten their mother’s fine high cheekbones and the thick auburn hair of the Tullys. Arya took after their lord father. Her hair was a lusterless brown, and her face was long and solemn. Jeyne used to call her Arya Horseface, and neigh whenever she came near. It hurt that the one thing Arya could do better than her sister was ride a horse.

Очевидно е, че тежко страда от синдрома на по-малкото дете, което се чувства ощетено и пренебрегнато покрай по-голямото, което вижда като любимец на родителите си. Едва някъде към последния сезон успява да го надрасне.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 13:39 от Koronis

# 217
сега се сетих, че и Лиза Арин е втора дъщеря. И тя страда от този синдром - всичката любов е отишла за Кейт и тя я ненавижда (макар че Кейт не го осъзнава), точно като при отношенията Аря-Санса в първа книга.

# 218
  • Варна
Скрит текст:

Понякога не.

Чувствата на Аря се изразяват най-добре от самата Аря, а те са както следва:

Цитат
Sansa had the grace to blush. She blushed prettily. She did everything
prettily, Arya thought with dull resentment. It wasn’t fair. Sansa had everything. Sansa was two years older; maybe by the time Arya had been born, there had been nothing left. Often it felt that way. Sansa could sew and dance and sing. She wrote poetry. She knew how to dress. She played the high harp and the bells. Worse, she was beautiful. Sansa had gotten their mother’s fine high cheekbones and the thick auburn hair of the Tullys. Arya took after their lord father. Her hair was a lusterless brown, and her face was long and solemn. Jeyne used to call her Arya Horseface, and neigh whenever she came near. It hurt that the one thing Arya could do better than her sister was ride a horse.

Очевидно е, че тежко страда от синдрома на по-малкото дете, което се чувства ощетено и пренебрегнато покрай по-голямото, което вижда като любимец на родителите си. Едва някъде към последния сезон успява да го надрасне.
Tц.. проблемът не е в отношението на родителите..
Не става дума, че Аря е пренебрегната, тя просто не е толкова добра в това, което се изисква от нея, като бъдеща лейди. Явно осъзнавайки, че не може да се съревновава на тази плоскост, я води до развиването на други интереси. Wink

сега се сетих, че и Лиза Арин е втора дъщеря. И тя страда от този синдром - всичката любов е отишла за Кейт и тя я ненавижда (макар че Кейт не го осъзнава), точно като при отношенията Аря-Санса в първа книга.
Май не всичката любов, а любовта на Петир.. Всичката любов е била за Едмур.
В случая става дума за ревност.
Не се сещам за никакъв намек че Кат е била любимка в семейството.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 14:04 от Хексе

# 219
Не става дума само за Петир. Като млада Кейт е набедена за красавица, Лиза - не.
После пък баща им урежда политически бракове, но докато Кейт е предвидена за хубавеца Бриндън Старк (по-късно го замества Нед, които също е на годините на Кейт), то за Лиза остава стареца Джон Арин. Интересно защо баща ми не е направил обратното - Лиза за Бриндън , а Кейт за Джон Арин. Та нали пак щеше да се свърже с тези династии?.
Самата Кат размишлява, че от всичките си деца баща й се е отнасял най-добре  с нея,. С Черната риба почти престанали да си говорят, а накрая разбира че има пръст в първия аборт на Лиза. неслучайно на смъртния одър я молеше да му прости.

# 220
  • Варна
Не става дума само за Петир. Като млада Кейт е набедена за красавица, Лиза - не.
После пък баща им урежда политически бракове, но докато Кейт е предвидена за хубавеца Бриндън Старк (по-късно го замества Нед, които също е на годините на Кейт), то за Лиза остава стареца Джон Арин. Интересно защо баща ми не е направил обратното - Лиза за Бриндън , а Кейт за Джон Арин. Та нали пак щеше да се свърже с тези династии?.
Сякаш не си чел!

Лиза е компрометирана, затова се жени за Джон Арин и това даже е твърде голяма отстъпка, тъй като Арин са грандлордове.
И двете не са набедени за красавици, красавици са си били.

# 221
Самата Лиза казва "Трябваха му единствено мечовете на Джон Арин". Ако ставаше дума само за компрометирането можеше да я омъжи за Петир Белиш и честта щеше да е спасена. Или поне да я прати в септа. Не,  на баща й му е трябвало непременно политически брак. Неизвестно какъв е бил смисълът на подкрепата на Джон Арин, Тълитата не са се възмогнали в резултат от този брак. Няма нито един представител на Тъли в Малкия съвет на Робърт. нито са спечелили земя или богатства

"С чакането в края на краищата беше привикнала. Близките й винаги я бяха карали да чака.

— Гледай за мен, котенцето ми — бе казвал винаги баща й, когато тръгнеше било за кралския двор, било за турнир или битка "- Кейт

"Едва след като изминаха първата третина от пътя и се бяха отдалечили достатъчно от другите, Бриндън Тъли се обърна към нея:

Е, детето ми, кажи ми сега за тази твоя буря - съвсем няма толкова ласкави обръщения за Лиза."

Бриндън Черната риба й отвърна с уморена усмивка.

— Дано да си права, детето ми.

Една жена може да управлява не по-малко мъдро от един мъж — вметна Кейтлин.

— Подходящата жена — да. — Чичо й я изгледа косо. — Не се заблуждавай, Кат. Лиза не е като теб.

Лиза дори като момиче не е била хубава - значително по-ниска от сестра си, с воднисти очи и малка нацупена уста....трудно би минала за красавица.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 14:57 от Лорд Сняг

# 222
  • Варна
Откъде да те почвам.. Дискусията не е за тази тема и знам, че сигурно няма да те убедя...но за принципа -
Самата Лиза казва "Трябваха му единствено мечовете на Джон Арин". Ако ставаше дума само за компрометирането можеше да я омъжи за Петир Белиш и честта щеше да е спасена. Или поне да я прати в септа. Не,  на баща й му е трябвало непременно политически брак. Неизвестно какъв е бил смисълът на подкрепата на Джон Арин, Тълитата не са се възмогнали в резултат от този брак. Няма нито един представител на Тъли в Малкия съвет на Робърт. нито са спечелили земя или богатства
Ето причината за брака -
Цитат
Lysa's match with Lord Arryn had been hastily arranged, and Jon was an old man even then, older than their father. An old man without an heir. His first two wives had left him childless, his brother's son had been murdered with Brandon Stark in King's Landing, his gallant cousin had died in the Battle of the Bells. He needed a young wife if House Arryn was to continue . . . a young wife known to be fertile.
Скрит текст:
"С чакането в края на краищата беше привикнала. Близките й винаги я бяха карали да чака.

— Гледай за мен, котенцето ми — бе казвал винаги баща й, когато тръгнеше било за кралския двор, било за турнир или битка "- Кейт

"Едва след като изминаха първата третина от пътя и се бяха отдалечили достатъчно от другите, Бриндън Тъли се обърна към нея:

Е, детето ми, кажи ми сега за тази твоя буря - съвсем няма толкова ласкави обръщения за Лиза."

Бриндън Черната риба й отвърна с уморена усмивка.

— Дано да си права, детето ми.

Една жена може да управлява не по-малко мъдро от един мъж — вметна Кейтлин.

— Подходящата жена — да. — Чичо й я изгледа косо. — Не се заблуждавай, Кат. Лиза не е като теб.
Тука не знам какво да коментирам, защото нямаме текст как са се обръщали към Лиза. Но съм убедена, че е било пак нещо такова галено..
Лиза дори като момиче не е била хубава - значително по-ниска от сестра си, с воднисти очи и малка нацупена уста....трудно би минала за красавица.
Сега , хайде да не се обиждаме на височина... Simple Smile Хубава е била Лиза..
да не търся сега поотделно цитати - виж в уикито и си потърси.
Цитат
Lysa was a pretty, slender, high-breasted girl in her youth, dimpled and delicate
https://awoiaf.westeros.org/index.php/Lysa_Arryn

# 223
  • Русе
Tц.. проблемът не е в отношението на родителите..
Не става дума, че Аря е пренебрегната, тя просто не е толкова добра в това, което се изисква от нея, като бъдеща лейди. Явно осъзнавайки, че не може да се съревновава на тази плоскост, я води до развиването на други интереси. Wink

Хексе, е то именно това е синдромът на по-малкото дете (от моята гледна точка, де, то и аз съм втори син). Не външните фактори сами по себе си, а вътрешният мир. Осъзнаването, че не успяваш да отговориш на нечии очаквания (особено болезнено се чувства, когато идват от родителите) и когато постоянно ти дават за пример по-голям брат/сестра и те сравняват с него/нея до степен, че ти самият почваш сам да се сравняваш и да измъчваш от това, ако ще и иначе да знаеш, че е нелогично и безпредметно. Особено тежко е в детските години, когато обикновено не си наясно с последното.

Същината (по моите разбирания) е чисто и просто, че самото сравнение те напряга, измъчва и те боли от него. Ако не го надмогне, с времето човек дори да се комплексира. Наличието на всякакви други интереси и по-силни страни няма никакво значение, ако ще човек да е по-добър и в хиляда различни неща – важното е, че (1) го сравняват с брат/сестра му и (2) това му тежи.

Тирион е по-добър от Джайм в милион неща, но е класически пример за комплексиран от синдром на по-малкия брат, постоянно страдащ от това (дори без личната омраза на Тивин вероятно щеше да е). Станис е същата бира. Аря също, преди да я затрупат далеч по-належащи тегоби.

ПП: Колкото до Лиза, не помня да е имала подобни терзания във връзка с това, че Кейтлин е била любимото дете на баща им. Отношенията им са обусловени предимно от манията й по Петир и че предметът на фикс идеята й всъщност си пада по сестра й – за Лизините неволи е без значение дали й е сестра, братовчедка, майка или друго. Ако Кутрето се заглеждаше по Едмур, той щеше да го отнесе...
Инак и аз бях останал с впечатлението, че можем само да спекулираме как Кейтлин е любимката на баща си, но реално изобщо не е неоснователно предположение. Отвъд вече цитираното от Джон има още:

Скрит текст:
Hoster married Lady Minisa Whent, who gave birth to four sons and two daughters. Following the death of his two eldest sons, Hoster came to regard his eldest daughter, Catelyn, as his heir, until another son was born to him. Hoster and Minisa had another daughter, Lysa, who was followed by a son, Edmure. According to Catelyn, she was Hoster's favourite child.

Погледнах препратките в уикито за горепосоченото и там се посочва следното:

Цитат
„Винаги съм изпълнявала дълга си“ — помисли тя. Затова може би лорд баща й я ценеше най-много от всичките си деца.

Така че според Кейтлин баща й наистина я счита за своя любимка и явно е го е показвал и външно по някакъв начин. Дали и доколко на Лиза това й се е отразило изобщо, не мисля има ориентир, но в същата глава има податка, че пък Едмур носи собствени комплекси и май се чувства недооценен от баща си:

Цитат
— Кажи на татко, че може да се гордее с мен. — Брат й се метна в седлото, лорд от глава до пети в бляскавата си броня и дългия, оцапан с кал мокър плащ. Сребърна пъстърва красеше гребена на големия шлем, близначка на изрисуваната на щита му.

— Той винаги се е гордял с теб, Едмур. И те обича безкрайно. Вярвай ми.

— Решен съм да му дам по-сериозен повод от едното раждане.

# 224
  • Варна
И аз съм втора дъщеря.. хаха.. Само че друго влагам в този " синдром" . Той си важи за Вестерос. Вторият син е този който има повече качества в повечето случаи, а първородния получава наследството по право. Това поражда драмата.

Общи условия

Активация на акаунт