Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 33

• 36 105
  • 488
  •   1
Отговори
# 165
Баристан е сър Дядо.

# 166
  • Варна
Сър дядо е Баристан. Тя не знае за съществуването на Тирион. Точно да отиде сама само с Дрогон е съвсем в стила на Дани. А може да са и/подготвили / Илирио да речем, някаква лична охрана от Неопетнени . Доста варианти и ма. Не мисля че повече ще се бави на Есос.

# 167
  • Варна
Трябва да седна да прочета пак края. Баристан не го ли чакахме да умре в битка край Мийрин?

# 168
  • Варна
Трябва да седна да прочета пак края. Баристан не го ли чакахме да умре в битка край Мийрин?
Е, що да мре?
Тъкмо драконите се включиха, а и Виктарион ще удари едно рано.

Научила съм си урока с очакванията от първата книга - чаках хал Дрого да помете Седемте кралства, пък той взе че умря.

# 169
  • Варна
Имаше някаква спойлерна глава ... мисля.

# 170
  • Варна
Имаше някаква спойлерна глава ... мисля.
Има я. Съвсем жив си е Баристан.

# 171
Те в сериала го убиха Баристан в Мирийн по време на бунтовете на харпиите. Но това може и да си е било самостоятелно решение на ДиД. В книгите нищо чудно да се върне във Вестерос с Денерис.
Обаче аз вече не вярвам да ги видим тези книги. 😕

# 172
Те в сериала доста глупости натвориха. Най-много ме беше яд за Рикон, как му беше абсолютно безсмислено съществуването в сериала, пък в книгите аз го гласях за последния Старк, който ще се завърне в Уинтерфел (нали винаги трябвало да има Старк там).

# 173
И аз се надявам съдбата на Рикон да е различна. Дори да умре в някакъв момент дано остави следа след себе си.

# 174
  • Варна
Специално за Баристан Мартин изрично потвърди, че няма да умира още в книгите.
За Рикон, най-вероятно ще умре, тъй-като края ще е същия и Санса става кралица на Севера... за да стане това Рикон не може да е жив или поне да знаят къде е.

# 175
  • Вестерос
Наскоро във фб някой спори с мен, че Мартин вече бил казал, че краят нямало да е същият за всички..

# 176
  • Варна
Наскоро във фб някой спори с мен, че Мартин вече бил казал, че краят нямало да е същият за всички..
Oще тогава го казваше, но ставаше дума за по-дребните сюжетни линии.
Да речем Аша, Бриен, Едмур... вероятно и Аря/няма да управлява нищо тя, но как ще живее.../.
Но за тези, които остават в историята - като Бран - крал на Седемте кралства, Джон - в изгнание, Дани - мъртва, Санса - кралица на Севера си остават така.
Освен ако не е променил решението си, но то ще е в нюансите.
Това е дългогодишен труд, семената са посяти още в първата книга, а ко тепърва променя нещо генерално ще се загуби логиката и всички намеци и подсказки , които е оставил в процеса на писане на останалите книги.

# 177
Специално за Баристан Мартин изрично потвърди, че няма да умира още в книгите.
За Рикон, най-вероятно ще умре, тъй-като края ще е същия и Санса става кралица на Севера... за да стане това Рикон не може да е жив или поне да знаят къде е.

Добре де, но тогава каква изобщо му е ролята на Рикон? Тоест съществуването на този персонаж, ако стане като в сериала, е безсмислено - нито допринася  за развитието на историята, нито има собствена сюжетна линия, общо взето и без него, все тая. Няма как да има герой (и то Старк) без никакъв замисъл. Мартин е имал нещо предвид, може и да не стане крал на Севера, но някъде трябва да изскочи и то не само, за да го убият набързо.

# 178
Понеже има недоволство, като се обсъждат книгите в сериалната тема, преминавам тук.

Няма начин да не е било обсъждано, ама сега вади очите.
 Нещата не е чак толкова трудно да се напаснат, ам трябва и да се напишат в съотв. глави през съответните очи. Това го бави според мен. И частта с Бран..
Последно уж в момента имал вдъхновение и пишел.
Сигурно не е невъзможно, но на мен ми се вижда много трудно. Този сюжет изисква време и страници, с които Мартин не разполага. В най-добрия случай, Денерис ще се дотътри до Вестерос в края на Ветровете. В Мечта за пролет тя трябва да се разправя с Егон, да гори бродници, да се залюбва с Джон, а може би да опатква и Юрон и Церсей. Твърде много неща. Не може и да увеличава книгите, зимата дойде, трябва да се върви към финал. Струва ми се, че му е невъзможно на Мартин да покаже сюжетите, така, както ги е мислел, по удовлетворяващ за него начин. Ще трябва да се откаже от някои неща, да забърза други, а едва ли му се иска.
Колкото и да си падам по блекфирските конспирации, Егон беше излишен. Може би единственото полезно при него е, че ще е добър катализатор за деградацията на Денерис и превръщането и във втора Ренира. Не е трудно да си го представим. И сега из Вестерос вървят какви ли не ужасяващи слухове за нея. И изведнъж като се изсипе с тия дотраки и неопетнени... А хората вече ще са заобичали перфектния Егон. Тя вероятно ще узнае по някакъв начин, че той не е синът на Регар и че ще е права в претенцията си, но за всички останали тя ще е злата чуждоземка, опитваща се да изземе правото на племенника си. Пътят към огорчението, отмъстителността и злобата, по подобие на Ренира, ще е открит. А не с едно щракване с пръсти да се превърне във вестероски Хитлер, както го сервираха в сериала.

По едно време Мартин е писал, че даже се чудел дали да не напише три книги вместо две, ама сакън обещал бил вече. Просто от самото начало не си представял, че толкоз материал ще се натрупа. Като добавим факта, че е трил стотици страници, включително написани спойлерни глави, предполагам че се чуди как вмести този материал в две книги.
---
За Станис също е ясно, че краят няма да е същият. Най-малкото нито Мелисандра, нита Шарийн тръгват с него, а и той сямият обича дъщеря си. Има препратки, че ще заложи някакъв капан на Болтън с мнима смърт.
Хрътката никога не се е срещал с Бриен, нито с Тормунд. Линията на Санса е съвсем друга.

И, да, Мартин многократно е казвал, че краят няма да е същият за някои от главните герои, защото ДиД не са искали да го послушат.

Втори едит - веднъж преди много време когато бе говорил за бъдещите си планове във Ветровете, Мартин бе казал, че Джон вижда в един сън Рикон и вълка му да ядат месо  на еднорог т.е. очевидно е че се намират на Скагос.   Веднъж Джон зърва в съня си вълчището на Рикон, което яде еднорог. https://clubz.bg/82376-dzhordzh_r_r_martin_vav_vetrovete_na_zima … shte_ima_ednorozi   Беше отделил внимание на пегасите и еднорозите, та съм го запомнил. За мен главите на Рикон сигурно са свръзани с главите на Давос, обаче тази линия я претупаха.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 00:30 от Лорд Сняг

# 179
  • Варна
Добре де, но тогава каква изобщо му е ролята на Рикон? Тоест съществуването на този персонаж, ако стане като в сериала, е безсмислено - нито допринася  за развитието на историята, нито има собствена сюжетна линия, общо взето и без него, все тая. Няма как да има герой (и то Старк) без никакъв замисъл. Мартин е имал нещо предвид, може и да не стане крал на Севера, но някъде трябва да изскочи и то не само, за да го убият набързо.
Съвсем не е безсмислено, аз си имам свои идеи, какво би могло да стане с Рикон, а сигурно Мартин има още по-добри.
Както Лорд Сняг писа, има теория че Рикон се намира на Скагос, заради сънищата на Джон.
Но далеч по-достоверната теория е, че Рикон се намира при Мандърли, който е решен да отмъсти на Болтън за Червената сватба.
Както знаем, в момента в ЗХ се случва нещо безпрецедентно. Там са домовете от Севера и Фрей, хванати са в капан. Недоверието и напрежението са на връхната си точка, това гърне чака да избухне.
Възможно е тези, които мразят Болтън да вземат превес и ако Мандърли държи Рикон нищо чудно да го обяви за крал на Севера и отново да имаме Старк в ЗХ.
Там обаче не са предвидили настъплението на Другите, така че Рикон по един или друг начин, най-вероятно ще загине. Как и защо - Мартин ще го измисли.

Общи условия

Активация на акаунт