Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 33

• 36 105
  • 488
  •   1
Отговори
# 180
честно казано винаги съм се чудил ако Рикон  се намира при Мандърли, за какъв дявол му трябваше на Мандърли да изпраща Давос чак на Скагос? Обезмисля се цялото му задание. Вместо да го праща там, Мандърли можеше да го прати обратно при Станис и да измислят някаква коалиция срещу Болтъните. А ако В.М. не иска Давос да научава, че Рикон е жив най-простото бе да резне тиквата на Давос.
Аз предполагам че ако Рикон е на Скагос (и яде месо от еднорог), ще ни покажат повечко от Скагос и това най-вероятно ще стане през главите на Давос.

# 181
  • Варна
Виман Мандърли  е мъдър човек. Защо да убива Давос като може да го прати на Скагос. Очевидно стана че действа задкулисно и много внимава да не се издаде.. Щом цял флот строи зад гърба на Церсей.  Има си свои планове, а никой не иска да крои планове със Станис - твърде праволинеен е. Може да те подкрепи и после да ти резне тиквата за измяна. А и залитането по магии не му помага

# 182
Не споря че е мъдър, но не виждам какво печели?
От една страна има хипотеза, че Станис се прави на убит и дал меча си на Мандърли за да може Болтън да пусне "убитите" хора. Малко като с Рагнар Лодброк пред Франция. Сега ясно е, че ако Станис е скаран с Мандърли този вариант е невъзможен.
От друга страна  - какъв е смисълът  ВМ да разказва  на Давос цялата история за Рикон , ако той е при него. Може да си измисли някакъв повод, например че му трябва някакъв вълшебен меч или нещо от тоя род, за да мине на страната на Станис ако е искал да разкара Давос на  Скагос. Цялата концепция, че ще му обяснява за Рикон ми се вижда глупава и не в духа на Мандърли. ОСвен това ако Рикон беше при него той вече щеше да го е оженил за някоя от дъщерите си. Ако е искал да се отърве от  Давос, лесно можеше да убие него и да го прати на  Церсей, вместо да си дава зор да трепе престъпници. А ако на Скагос няма нищо и Давос все пак се върне жив, той може  при една спечелена от Станис битка да хвърли обвинения срещу Мандърли. И накрая - но не без значение - според самия Мартин, Рикон и рошльо ядат месо от еднорог. Това навява мисли за Скагос.
 Флота Мандърли си го строи вече цяла година, това не е новина, още  Роб Старк му го възложи, а това че Церсей подцени този факт говори зле за нея.

За мен е грешка, че Станис не изпробва реално магиите на Мелисандра (изключвам смъртта на лорда на Бурен край). Тя твърдеше, че ако пожертва Едрик Буря може вдигне каменен дракон. Би ми било интересно дали може или не може. Скъгс твърдеше, че кръвта на Аша може да промени времето. Силна е кралската кръв.
Донякъде така си обяснявам съживяването на Джон, което стана в сериала макар да не го обясниха - бе пожертвана Шарийн и Мелисандра се сдоби с повече сила от обичайното. Но тя не помогна на войската на Станис, а на Джон.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 11:05 от Лорд Сняг

# 183
  • Варна
Половината от поста ти не го разбрах. За пръв път чувам за Станис правещ се на убит.. пък тоя Рагнар също/ някакъв викинг ли е? Не му знам случая/.  Станис пробва магиите вече няколко пъти, а от главата на Аша знаем че ще пробва още.  Ако систематизираш тезите си ще е по-лесно.  Пък и дали вече Мандърли не е оженил Рикон за дъщеря си? Не знаем. По- разумно е да изчака развитието в ЗХ.

# 184
Как е възможно? коментирали сме когато коментирахме спойлерните глави преди 3-4 години, че е много възможно Станис да се прави на убит. Има явна препратка, Станис изпраща Маси да наеме 20 000 меча и му казва, че може да чуе слух, че е убит,* не трябва да се предава. Няколко пъти му го натяква. Имаше съмнения, дори че Станис се крие в снеговете и затова Мел не може да го види.
Имаше хипотези, че Станис ще спечели битката при езерото, Мандърли ще се обърне срещу Рамзи, и после ще занесат меча на  Станис на Болтън, и ще му кажат че Станис е убит.

Случаят на Рагнар Лодброк - най-известният викинг в цялата история на викингите -е че обявява, че умира и иска да се покръсти и пускат 20 души и него  в селището, уж без оръжие...и там настава клане.
В сериала "Викинги" също имаше такъв момент - той (Рагнар) е покръстен малко преди да умре (по време на обсадата), починал е и внасят тялото му в града. И изведнъж "мъртвият" изскача с две брадви от ковчега и Шааааац - почва да реже главите на франсетата. Обикновено представят тази история за Париж, когото Р.Л. обсажда, но май е за по-малка френска крепост.

Станис точно тази магия с вдигането на каменните дракони не я пробва, защото Давос отведе Едрик Буря далеч. Мел претендираше, че се нуждае от кралската кръв и ще успее да призове каменен дракон.

Мандърли ако много изчаква може да се окаже в позиция на принц Мартел, който от чакане да ожени Визерис за Ариан изпусна момента.

*Сполейрна глава -Теон

"Може и да  загубим тази битка – намръщи се кралят. - В Браавос може да чуеш, че съм мъртъв. Може дори да е истина. Въпреки това ти трябва да намериш наемниците.
Рицарят се поколеба.
- Ваше величество, ако сте мъртъв...
- Ти ще отмъстиш за смъртта ми и ще сложиш дъщеря ми на престола. Или ще умреш, докато се опитваш." - навремето доста коментирахме този текст, забравила си.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 11:57 от Лорд Сняг

# 185
  • Варна
Откъде да те почна Лорде... Wink Аз не виждам нищо общо със заръката към Маси и това което прави Мандърли. Нито пък го приемам " че Станис се прави на убит".   Ако спечели битката при езерото и е направил заверата с Мандърли изобщо не му трябва да играе сценки със смъртта си        Както и да е явно логиката ти за нещата е различна.   Офтопик: викингите ми са много безразлични, да не кажа по- силна дума. Твърде холивудски привкус има тоя хайп по тях, а са си нагли пирати...в повечето случаи.. / като Железнородените Stuck Out Tongue Winking Eye / Та ще ми простиш невежеството за тяхната история.    Мандърли си действа методично - нахрани фрейчетата с пайове, вся раздор между баща и син Болтън и ще изчисти ЗХ отвътре. Ако Станис спечели ще има коз  ако държи Рикон. Та си е много на място да е така. За събуждането на дракони от камък, май стана ясно че Мел се е объркала... Ама Станис в момента гори хора на клади...

# 186
За събуждането на дракони от камък не стана ясно нищо. Мел твърдеше, че й трябва човек с кралската кръв. Давос и отне Едрик Буря, та явно нямаше как да стане.  тя врънкаше и да изгорят Манс, Скъгс мрънкаше да изгорят Аша или поне Теон.  н. в сериала е виждаме, че след като изгориха Шарийн силите на Мел се увеличиха и тя спаси Джон.Но Мел вече не се намира на Драконов камък, отмина момента да разберем можеше ли да приложи магия със съживяване на каменен дракон

Не съм казал, че трябва да виждаш нещо общо, казах че на времето доста коментирахме тази теория. сега не помня всичко, но май в спойлерната глава Теон забелязва, че Станис не носи меча си, а от писмото знаем, че  Рамзи иска и меча, та е възможно да има завера с Мандърли...ама само при случай, че Станис не счита Давос за мъртъв.

Те викингите имат 4-5 супер известни героя
Скрит текст:
- Зигфрид и Беулф (които са митични образи), Рагнар Лодброк, който е най-великият им владетел и единствен е успял да обедини викингите (след смъртта му всичко се разпада.), прословутия Роло, който е нещо като ранен кап. Морган (получава титла  "херцог" и защитава земите на франсетата от събратята си) и Ерик Червенокосия който открива Северна Америка презд 9 в.... Принципно са преди всичко завоеватели, но са прочути и като изследователи, наложили културата си в много земи- От Русия до Англия.

Лично аз много искам да видим и нещо извън Вестерос - Юай Тай, Лорат..като един фен на религиите и митологиите живо се вълнувам дали е имало и друга раса преди Първите хора.

Особено ми е интересно за черния камък.
Скрит текст:
,От него които са построенни постройките е в Драконов Камък, Бурен Край, Юин, Високата кула в Староград, който срещаме на Престола на железнородените, във Волантис и по валирианските пътища…
За мен той е интересен с това, че Първите хора вероятно не са първи. Има поне два много показателни случя – на железнородените, които са дошли отвъд морето и на Високата кула, която е строена преди да дойдат Първите хора. Ако е истина, че валирианците са я построили (черният камък се използва активно от тях), тогава значи са дошли във Вестерос близо 10 000 години преди Егон Завоевателя. Тогава защо са го изоставили? Също се отнася и за Острова на битката, в Староград…но коя битка и между кого и кого се е провела. Да кажем, че строежът във Високата кула е строен от древните лорати, строителите на лабирнити - черният камък и лабиринта подсказват това - тогава защо в Бурен край или Харънхъл няма лабиринти? и къде са изчезнали древните лорати?

Интересно е, че черният камък съвсем не е използван в строежите на север от Шийката, т.е. където има явно присъствие на Първите хора. Любопитно кой го е донесъл и откъде? Това би значело да говорим за тайнствена раса от хора, за която не знаем нищо. Възможно е да са предтечите на железните (тайнствените „дълбоки“), или древните лорати, или дори древните валирианци. Съществуват ли непознати за нам територии и народи в света на Мартин, които са посещавали Вестерос в незапомнени времена?
Не по-малко любопитно е за мен, че според легендите древните лорати били прогонени от хора- моржове или пък дори от русалки. Но също така според майстер Терон (виж "Странен камък" - История на светът от огън и лед) железнородените са дошли от дълбините на морето…те били наследници на русалки и храбри моряци. Майстерите Квирт ("песни на Удавените")и Херег ("история на железнородените"№, също загатват, произход на друга раса за железните –нищо общо нито с първите, нито с андалите, нито с ройнарите.
Възможно ли е навремето Островът на битката да е място, където Високата кула е отвювана от загадъчните „дълбоки“?

Едит - каменните дракони също са от черен камък.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 13:43 от Лорд Сняг

# 187
  • Вестерос
Дядо казал, че ветровете била готова на 3/4 🤣

# 188
Не мога да разбера защо не пусне  Ветровете в две части, както много издатели му предлагат. Очевидно има събран материал за половин книга, а другата половина може да си я дописва допълнително.

# 189
  • Вестерос
Защото като я довърши, може да маха или доразвива нещо от първите глави примерно.

# 190
  • Варна
Не мога да разбера защо не пусне  Ветровете в две части, както много издатели му предлагат. Очевидно има събран материал за половин книга, а другата половина може да си я дописва допълнително.
Там е работата че пише главите разбъркано. Може да има началото и края, а по средата да не е готово.

# 191
  • Русе
Защото като я довърши, може да маха или доразвива нещо от първите глави примерно.

Той докато я довърши, ще съм дърт с деменция и няма да имам нужда от него, за да махам или доразвивам каквото и да било от собствената си глава Grinning

# 192
  • Дивата природа

George R. R. Martin and Elio M. García Jr. & Linda Antonsson -
The Rise of the Dragon: An Illustrated History of the Targaryen Dynasty, Volume One

Link in ENglish (по-ok от на валириански и др. `@ресвате? => Купувате!)
~възможно е домейнът да го променят; дори сайтът да е извън достъп, но засега 5 резултата се показват; формат: mobi е олекотена версия за преносими устройства и се поддържа от повечето четци, azw3 са за kindle но може и да го подкарате с малко настройване, epub са най-разпространени сред четящи: 237+мегабайтовото би трябвало да е по-качествено от гореспоменатите, но едва ли ще имат някаква разлика спрямо САЩисаната версия или да са на австралийски/'британски английски, май са различни само по оформлението на кориците си... точно като сблъсъсъка: зелените с/у чер(ве)ните?! & стигаме до предполагаемото най-качествено 437-мб /все пак ако в историята няма чак толкова много нова информация, то точно заради илюстрациите си заслужава/. От там си извлякох изображенията отделно и си ги преименувах според заглавието, та ако искате и/или само да разГледате картинkuте в галерия: пОблак = гДиск.
Иначе форматирането на страниците основно зависи от опциите на четците и няма как да изглежда като оригинално печатно издание или изначално pdf/djvu — разопаковане+разлистване на хартиеното издание:

[Ще] има дори аудио-версия, нАглийски; (още) не се знае дали официално ще се издаде на български (Бард срещъ Сиела) ама и за предпочитане да не "бързат" с превода, а да си мине евентуална редакция... в краен случай остава вариант от/за най-заклетите фенове {у форума ; }

# 193
Я да ви питам нещо малко извън темата. Речен пад, като го гледате не ви ли напомня малко на Баба Вида?

# 194
  • Варна
Я да ви питам нещо малко извън темата. Речен пад, като го гледате не ви ли напомня малко на Баба Вида?
За съжаление във Видин не съм ходила. А къде го гледаш Речен пад?

Общи условия

Активация на акаунт