Нормално ли е младо семейство да живее при родителите на мъжа?

• 23 811
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
Не че нещо, ама и на село може да се живее под наем. И къщите не струват колкото апартамент в София.
Не е проблемът в селото, а в отказа на младежа да порасне и да се пусне от полата на мама.
Такива изобщо не трябва да свъртат жена край себе си. Като не можеш да се издържаш сам и да живееш самостоятелно, без мама, къде си тръгнал семейство и деца да правиш???

# 121
Скрит текст:
Заврян зет не е толкова зле като завряна снаха.
Завреният зет в повечето случаи при тъщата се радва на същия комфорт, както и при майка си – две жени му се въртят на пети, готвят, чистят, гледат му децата, а от него се иска само да казва навреме „наздраве“ на тъста. Изключение са тези с проклетите тъщи, които могат да конкурират и най-злата свекърва по гърч и психически тормоз. Но са пренебрежимо малък брой, предполагам заради малкия брой заврени зетьове.

Относно живеенето с родители... Имам, а и не само аз, едно такова впечатление, че у нас всичко се повтаря през едно поколение.
Имаме хора, които почват от нулата. Блъскат се, трепят се, стягат дом и други благини. В един момент решават, че не искат децата им да се гърчат по същия начин и продължават да се трепят - вече заради децата си.
Децата им получават всичко наготово – дом, някой им плаща сметките, отглежда им децата... Те си живеят безгрижно на принципа „пей, сърце, плющи, г@з.“ Малцина са тези, които оценяват предимствата, които са получили и продължават да надграждат за своите деца. Когато вече няма кой да ги дондурка, защото дъртите вече не могат или са се спасили на оня свят, смяната поемат техните деца. И започват претенциите към синове и дъщери... И колелото се завърта и така през поколение.

Между другото, това не е наш патент. Беше ми попаднала преди години книжка за най-богатите фамилии по света – Рокфелер, Ротшилд и т.н. И ми направи впечатление, че там е същата работа, само че през 2 поколения, грубо казано.
Едното поколение се блъска, трупа, второто надгражда, третото профуква. Четвъртото пак почва от почти нулата, петото надгражда, шестото профуква...
Скрит текст:
Такава една схема, която за кой ли път ме убеждава, че най-вредното за един човек е да му се даде всичко наготово. Да му се даде определен старт – да. Било то финансов, като добро образование, намиране на добра работа... Но и да му се остави възможност сам да се бори и да придобива нещо. Полученото наготово не само не се цени, но и се отразява неблагоприятно на следващото поколение.
Добре, ще заведе Мунчо жена си в дома на мама, ще се свират в детската, ще си родят 2-3 деца, които ще спят при тях и ще им пречат на секса, без надежда на собствена детска стая и пишещи домашни на кухненската маса. Или ще наврат хората, дали им покрив над главата, да спят в хола/кухнята/някаква си там пристройка в двора, за да освободят стая за децата, защото не се сещат да умрат навреме и да освободят терена за младите (по една съфорумка).
Като чуете израза „младежки егоизъм“, ето за това става въпрос
.

Това са го забелязали още древните китайци - имат поговорка, че богатството не стига до третото поколение. Има подобни поговорки и в Европа, напр. при испанците в средновековието е нещо от рода, че третото поколение е обратно в цървулите на първото.

# 122
  • София
Авторке, като не искаш - не искаш!
Тези, които живеят със свекъри и тъстове са неспособни да понесат отговорност за собственото си битие и възпитание на децата. Ако̀ отделните етажи, видиш ли.
Съжалявам, но това са ми преките наблюдения.

Здрави и прави млади хора устроени в столицата да подпетят галоши за към село - не, не, не.

# 123
  • пустинята Гоби
Какво стана, да не стягате куфарите?

# 124
  • София
Само неговият.

# 125
Заврян зет не е толкова зле като завряна снаха.
Завреният зет в повечето случаи при тъщата се радва на същия комфорт, както и при майка си – две жени му се въртят на пети, готвят, чистят, гледат му децата, а от него се иска само да казва навреме „наздраве“ на тъста. Изключение са тези с проклетите тъщи, които могат да конкурират и най-злата свекърва по гърч и психически тормоз. Но са пренебрежимо малък брой, предполагам заради малкия брой заврени зетьове.

Относно живеенето с родители... Имам, а и не само аз, едно такова впечатление, че у нас всичко се повтаря през едно поколение.
Имаме хора, които почват от нулата. Блъскат се, трепят се, стягат дом и други благини. В един момент решават, че не искат децата им да се гърчат по същия начин и продължават да се трепят - вече заради децата си.
Децата им получават всичко наготово – дом, някой им плаща сметките, отглежда им децата... Те си живеят безгрижно на принципа „пей, сърце, плющи, г@з.“ Малцина са тези, които оценяват предимствата, които са получили и продължават да надграждат за своите деца. Когато вече няма кой да ги дондурка, защото дъртите вече не могат или са се спасили на оня свят, смяната поемат техните деца. И започват претенциите към синове и дъщери... И колелото се завърта, и така през поколение.

Между другото, това не е наш патент. Беше ми попаднала преди години книжка за най-богатите фамилии по света – Рокфелер, Ротшилд и т.н. И ми направи впечатление, че там е същата работа, само че през 2 поколения, грубо казано. Едното поколение се блъска, трупа, второто надгражда, третото профуква. Четвъртото пак почва от почти нулата, петото надгражда, шестото профуква... Такава една схема, която за кой ли път ме убеждава, че най-вредното за един човек е да му се даде всичко наготово. Да му се даде определен старт – да. Било то финансов, като добро образование, намиране на добра работа... Но и да му се остави възможност сам да се бори и да придобива нещо. Полученото наготово не само не се цени, но и се отразява неблагоприятно на следващото поколение.
Добре, ще заведе Мунчо жена си в дома на мама, ще се свират в детската, ще си родят 1-2-3 деца, които ще спят при тях и ще им пречат на секса, без надежда за собствена детска стая и пишещи домашни на кухненската маса. Или ще наврат хората, дали им покрив над главата, да спят в хола/кухнята/някаква си там пристройка в двора, за да освободят стая за децата, защото не се сещат да умрат навреме и да освободят терена за младите (по една съфорумка).
Като чуете израза „младежки егоизъм“, ето за това става въпрос.
Интересното е, че това на Запад не става вече точно така. Налага се всяко поколение да работи здраво и накрая няма много за наследство, че и за самоиздръжка в старчески дом като си продаде имота, та нещата отдавна не са това, което са били.

На въпроса отговорът ми ще е кратко Не!

# 126
Зависи-
не е честно да живееш при техните и при неговите условия,

при положение, че ти можеш да предложиш по- добри условия
 или си се борила за това да имаш жилище.

Имам предвид изтеглила си кредит, работиш и правиш вноски, с идеята някой ден да сте независими....

Ако не е така, а това което искаш е просто твоя мечта да бъде сбъдната ...

или не искаш баш този мъж

или си много глезена

или имаш нереални очаквания към човека

Те и твоите очаквания не са много реални, ако си мислиш, че са много оправните булки, нагърбили се сами с кредит за жилище, и мечтаещи за ориентирани към село момчета, на които да им поднесат на тепсия независимостта. Т.е. да, със сигурност не искат баш такъв мъж този тип жени. Малкото, които искат, сигурно са достатъчно оправни, че да нагърбят селското момче с плащането на преките разходи по съжителството, докато си изплащат кротко ипотеката на жилището, с идеята някой ден да са независими като еднолични собственици.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 09:06 от кукумицинка

# 127
На мен друго ми прави впечатление: че момъкът й казал, "като не й харесва, да си ходи".
Бе тя още не е отишла, и той вече я изпровожда.
Лошо, Седларов, много лошо.

# 128
Абе не всеки мечтае да живее в двустайна кутийка, която ще изплаща до пенсия, да пътува по един час до работа и обратно из задръстванията, след това да обикаля още половин час из квартала докато си намери място да паркира, след това смазан и изнервен да се забие в кутийката с клаустрофобични размери и да гледа някое от малоумните риалити шоута по телевизията.
Живота на село си има предимства, особено ако е близко до големия град, маса хора се изнесоха точно по тази причина и на цената на един апартамент можеш да си купиш/построиш доста прилична къща с двор и да живееш на широко. Но пак си е въпрос до манталитет, щото сред селяните масово съществува (все още)- там у града на панелката е хубаво, няма да копаеш и ще се наричаш гражданин....

Точно пък в село близо до големия град цените на приличните къщи с дворове въобще не са еквивалентни на цената на масов апартамент в големия град. И да не е до София,  а до някой от областните градове, на разстояние до 10-20 км, прилична къща, която няма нужда от големи ремонти, винаги идва по-скъпа от апартамент в съответния град, може и 2-3 апартамента да излезе, без да е баровска къща и без апартаментите да са луксозни мезонети в идеалния център. Добави и ежедневните транспортни разходи до работа в града, защото уж е близо, ама не чак дотам, че да вървиш пеша 10-20 км до работа и обратно, и да си купиш имот с готова къща или да си построиш такава в село близо до голям град, въобще не е възможна опция за хора, които трудно си позволяват финансово апартамент в града.

# 129
Да де. Тия къщи са готови от 20 години. За младите. Нали не си мисли някой, че като се каже къща, независимо в град или село, иде реч да я вдигаш тепърва?
Има и друго. Не знам колко наем плащат в София, но едва ли са наели тристаен с отделна кухня. По-вероятно са я бокс, я гарсон, я модерна минидвустайка. Такива вървят за макс 600 лв. Че то, ако отсега ги озорват двама души такива суми, как ще си плащат бензина от село? А колко коли имат?
Ергенче, което милее за село, не е юпи с кежуъл облекло в метрото, ами кара кола. Ако въобще смята да работи в София и след местенето, сто про не си смята разхода за гориво село-София. Нито колата за жената и нейния бензин.
Разходи за дом и особено деца са пък съвсем отделно перо.

# 130
Живея в къща, много е скъпо, но понеже мъжът ми се грижи за нея, не се оплаквам. Ако обаче бях сама, винаги бих предпочела панелна гарсониера. В тази връзка не ги разбирам тия дето стискат имоти, а не го оставят на младите, за да се грижат за тях, а те не си гледат кефа, някъде на евтинко.

# 131
Възрастни хора, родени и расли на село в собствена къща, трудно се местят "у градо". Не им е тяхното нещо, ако не чуват сутрин петела на съседите.
Докато пък човек, отраснал в града, се кефи на панелка.
Разни хора - разни идеали.
Живеене с родители: може и да има толерантни родители, които хем не се месят, хем помагат за децата. Но конкретния мъж явно се чувства велик и убеден какъв дар е за жената. А такъв мъж едва ли е отгледан точно от толерантни родители.

# 132
Не е само до месене, Uncommon. Няма начин да живееш с родители (или други хора), дори и най-толерантните на света да са, и да имаш дом с твои правила, където ти си господар.

# 133
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Скрит текст:

Гайгеровия ми брояч се побърка след тоя коментар. Ти така ли определяш дали една жена си струва? Според това какво прави за нея някакъв, който още иска да живее при мама и тати? Има мъже, на които и най-ценната жена да им стовариш, те пак ще си предпочитат кочината, независимо от нейните качества като човек. По-кротко с оценките кой си струва и кой не.
И какво толкова е казало момичето? Казва, че той е нерешителен, днес говори едно, утре тотално различно, освен това усеща, че ако покаже желанията си, той ще й покаже вратата. Как успя нея да я видиш черна от тази информация?

Никой не е закарал мацката насила там, нали? Ако толкова много държи на Ромеото, трябва да го приеме с всички активи и пасиви. Сега остана и да ни каже, че нямат брак и само съжителстват.

Може много да държиш на някой, това пак не означава, че трябва да приемаш всичките му простотии. Трябва и на себе си да държи човек и да може да постави границата, въпреки чувствата си към партньора. Затова и няколко пъти й се каза, че това, което прави той, е токсично и да мисли не къде ще живеят, а дали изобщо да остава с такъв човек.

Трябваше да съобразя, че на потребителките тук не им минава през акъла, че в някои жени изобщо, ама изобщо, не си струва да инвестираш.

Авторке, мяташ ни яко.
Така и на каза какво предлагаш, освен Se_ks + 1000 претенции, за да остане мъжО при теб в София.

# 134
А, минава ни. Ама мъжете сте взаимозаменяеми донори , та не се впечатляваме много от претенциите ви за стойността на инвестициите - не сте много добри на истинската фондова борса Trollface

Общи условия

Активация на акаунт