Нормално ли е младо семейство да живее при родителите на мъжа?

• 23 890
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ключът за мен е в нюансите.
Моят съпруг например по дефиницията на форума си е мамино синче 🤣 обича си я, слуша си я, обажда й се Поне веднъж дневно, съобразява се с нея и тн.
Обаче. Това по никакъв начин не е нарушенило баланса в нашето семейство, тъй като аз харесвам колко е грижовен към родителите си, харесвам и тях, и никога не е имало случай майка му да настоява за нещо, което да ощети нас с детето например. Ако й трябва помощ, ще попита първо удобен ли е за нас моментът и тн,схващате. Аз пък нямам против да отстъпя за нещо, ако нейната нужда е по-належаща. Например ходихме на спа миналия уиленд и в събота сутринта тя му се обади да го помоли за нещо, преценихме с него, че е по-добре да съкратим спато и да помогне на жената. Няма драма, такъв е животът и родителите ни не стават по-млади, все по често ще имат нужда от нас. Обаче колкото повече чета този форум, толкова повече оставам с впечатление, че такава постъпка на синът е мега путьовска и една ли не слушка мама, като ощетява съпругата.

Едит: как така "гледат" кой влиза и излиза? Селски клюкарки? Ако някой си зарязва личните дела, за да след кой влиза и излиза от вас, проблемът не е, че делите сграда, а в самите хора.

Имаш късмет с читава свекърва, а явно и ти си читав човек. И точно този факт позволява тази ситуация на разбирателство и взаимопомощ. Ако свекито беше с друг характер, и мъжлето пак я слушаше, щеше да се намериш в съвсем друг тип лозе. Не мога да кажа по описаното дали си случила на мъж, но за радост, определено си случила на свекърва. От там насетне, просто няма как да усетиш какво значи маминото синче, дори твоят реално да е такова.

# 496
Измежду всички, аз съм най-малко читавата😂 обаче не е и до късмет само, не бих се обвързала никога с човек, който не е от добро и образовано семейство, колкото и високопарно да звучи. Всеки сам си избира, а как точно моя се е спрял на мен... негов си проблем 😁
То тия свекърви не стават зли от днес за утре, имат си историята. Но тъй като сме живели къде ли не из Европа, просто споделям наблюдения, че им толкова много варианти за съжителства, че намирам за много наивно да се определя категорично кое е общонормално и кое не. И не вярвам много много в това че мъжът е бонбон, а майката дзвер. Факт е, че единствено от приятелки в България съм чувала за такива сблъсъци. Една испанка, с която следваме заедно си живее със свекърите че и със семейството на брат на мъжа, също без сътресения. Лично на мен би не би ми било по вкуса и не твърдя, че така е правилно, а просто казвам, че много зависи. За много хора е напълно нормално да си живеят с поколения заедно, за други е източник на стрес. Но, пак казвам, не бих се сродила с хора, които да гледат кой влиза и излиза от нас, кога си отварям бира и да дебне. Просто не.

Philomena, аз пък тогава не искам да съм ти съседка, щом всичко у вас се случва толкова шумно 😁 не би ми било комфортно който и да е да ми слуша личните терзания, маминки, съседи, все тая.
Янтра, причината не е кой знае колко сериозна, но жената имаше нужда от помощ и транспорт. Не че не може да хване такси например, ама го обсъдихме с любимия и някак си няма да ми е кеф да се глезя, докато възрастната жена би се почувства много по-добре и по-спокойна сред близки. Спа то няма да избяга, докато напоследък все по-често се замислям как родителите ни в един момент няма да са сред нас, та някак автоматично им давам предимство.

Последна редакция: сб, 25 сеп 2021, 22:08 от Olya.F

# 497
  • пустинята Гоби
Човек, когато е притиснат с много хора може да живее. Вече от самите тях зависи дали ще е в сговор. И колкото и да е добро съжителството, при условие че е по принуда, когато се отдаде случай пак ще се отделят едните от другите. Та какво излиза - най-добре отделно.

# 498
То и за мен е най-добре самички, но се сещам за две двойки с възможности в родителски къщи.

# 499
  • пустинята Гоби
И аз познавам такова, ама знам, че някой не е щастлив от тази конфигурация. Ха познайте кой?

# 500
  • Пловдив
Янтра, причината не е кой знае колко сериозна, но жената имаше нужда от помощ и транспорт. Не че не може да хване такси например, ама го обсъдихме с любимия и някак си няма да ми е кеф да се глезя, докато възрастната жена би се почувства много по-добре и по-спокойна сред близки. Спа то няма да избяга, докато напоследък все по-често се замислям как родителите ни в един момент няма да са сред нас, та някак автоматично им давам предимство.
Значи, вместо да глези мен, при условие, че вече сме на СПА, на хотел, явно не на 5 км, мъжът ми ще глези майка си..... Ми мъжът ти е мамино синче. Аз не бих приела подобно пренебрежение. То не ми се и налага де.

Не говорим за сериозни проблеми, сериозни задължения, лекари, болници, здраве. А да не ползва свекърва ми такси, аз ще си прекъсвам почивката.... БЕЗ МЕН. Мъжът ми е свободен да ходи с която от двете иска - мен или свекърва ми, при няколко такива изцепки ще го върна на майка му. Аз не вдигам скандали, не ми се налага да се боря за надмощие. Аз бих му събрала багажа и право при мама на Благоверния.

# 501
Ето на, казах ви аз 😁 хотелът беше сравнително близо, не че има значение.
Според мен постъпихме правилно, ето колко сме различни хората 😉

# 502
  • Пловдив
Чудесно, ето как някои хора си живеят със свекървите, в подчинено положение. Аз оценявам семейния си комфорт по различен начин. При равни нива на нужда очаквам мъжът ми да поставя мен над майка си. Примерно ако свекървата има нужда от такси докато съм на СПА, то свекървата да си повика такси.

Ако свекървата има нужда да бъде заведена в болница докато аз съм на СПА, естествено, че ще бъде заведена, това е съвсем друг случай.

# 503
Не че не е нормално, ако все още сте студенти и нямате възможност да излезете на квартира, но не е препоръчително. Живяла съм известно време и със свекърва - макар и в триетажна къща и без още други роднини. И в седеметажна къща да живеете, отърване няма. Все ще дойде при вас да си побъбрите, ще си пусне турския сериал, ще ти се пречка в домакинството, ще ти задава глупави въпроси и ще дава акъл. Винаги тя ще бъде господар на дома, а вие ще сте ратаите. Ако някой някога ми каже Ела да живеем тримата с мама, предпочитам да си направя сепуко. Дори да ви е трудно в началото, мили деца, пестете пари и се отделете. Дори на квартира, дори в боксониера, пак ще е по-добре. Убедих се, че две различни поколения не могат да съжителстват добре заедно. Оникновено снахата ще е най-потисната психически от цялата работа. За свекито е добре някой да й чисти цялата къща, но за теб не. Давала съм и по 1000 лв накуп, за да се изнеса на квартира, с депозити, два наема напред. Е, това бяха смислено похарчени пари с кеф. Преродихме се като се изнесохме навремето. Не ни е било лесно, ограничавали сме се в харчовете, но свободата е нещо безценно. Навремето поставих ултиматум на мъжа ми - или се изнасяме, или всичко приключва. Изнесе се заедно с мен и плащахме квартири тогава. Ако не иска да се изнесе и предпочита да живее под полата на мама, явно иска да си остане стар ерген. Има мъже, които продължават да сучат до преклонна възраст.

# 504
О господи, подчинено положение 🤣🤣
Предвам се, тук е безнадеждно... Почвам да разбирам защо има толкова зли свекърви, то не е лесно с такива снахи. То рангове, позиции, ситуации, очаквания, а всъщност трябва просто елементарно уважение. Няма смисъл, отивам да живея в подчинение 🤣

# 505
  • Пловдив
Именно - трябва уважение. Към мен и почивката ми.

# 506
  • пустинята Гоби
И най-готината свекърва е чужда, това е положението. Всеки иска собствен дом и правила, съвсем нормално е да не живеете накачулени един върху друг, ако има разум някакъв. Отделен е въпроса, че някои хора си умират да се месят в живота на порасналите си деца, без значение синове ли са или дъщери. Чак се чудя какво толкова има да се дискутира, при все, че не прочетох някой с години да живее при маминка и да примира от любов къч нея.

# 507
Olya, твоите понятия са много разтегливи, ти и в "подчинение" образно казано, можеш да си си щастлива. Това не е нещо лошо. Просто е непонятно и невъзможно за много други хора, различни сме.

За мен Дядовата ръкавичка си е Дядова ръкавичка, дори и да е 7 етажна с 15 входа. Пътят към ада също е постлан с добри намерения по принцип.

# 508
  • София
Олия, мога да приема, че някъде съжителството няколко поколения е възможно и дори приятно, но явно ти не можеш да приемеш обратния вариант. Човек е добре да може да погледне и от чуджа перспектива. Няма да убедиш хората, които са изживели кошмар живеейки с родителите на половинката, колко добре са си прекарали.

# 509
Аз не съм изживяла този кошмар, но за мен това е най-страшната перспектива и сигурен начин да си съсипя психиката. Не бих си го причинила, освен в случай на война, катаклизми и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт