Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №22

• 21 114
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
# 241
Привет!
Катя, Якут, благодаря за фрагмана и превода! Flowers Bouquet

Аз два пъти заспах на превода с озв. и се отказах да гледам, ще чакам суб.
От вашите коментари и от споделеното от Ваня разбрах повече Flowers Bouquet. Благодаря!

20 000 лири е огромна сума и Ерджан яко ще загази, а Бетюл ще го държи на къса верижка и оттук нататък отърване няма. Очаквано съблазни Фикрет, нали каза, че ще се омъжи за него. Но още една възглавница не бих изтърпяла. Rage

Ние нали коментирахме, че Демир не разказа всичко на Фикрет за познанството си с Хакан. Ще изплуват още тайни от миналото.
Зюлейха няма друг избор освен да държи съдружника близо до себе си. Но мен ме дразни, че не съобщи веднага на Шади за М. Кара от Испарта, а го остави да проверява безбройните му съименници. Сигурно ще чакаме разследването толкова дълго, колко чакахме и за Бехидже. За да може през това време Зюлейха и Хакан да се сближат повече. Може даже случайно и тя като Фекели да разбере истината преди Шади да се появи. За да е по - голяма драмата.
Неприятно ми е да коментирам последните кадри от епизода, но се чудя - защо след като уби Демир, взе пръстена и написа фалшивата бележка, Кадир не го погреба. Защо пази тялото му, за какво още може да му послужи, освен да направи така че то да бъде намерено в подходящ момент. И съм почти сигурна - за да обвинят Хакан. Което Зюлейха няма да понесе.
Дана, мисля, че това по Демир не е кръв, а шал. Но е убит скоро, Кадир лесно свали пръстена, още не се е вкоченил.

От Ибрахим - "Той е учител, душа, по - голям брат ..."

Най - малката фенка всеки четвъртък е пред екрана. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 09:59 от LU4IQ

# 242
Сумата, с която изнуди Ерджан беше уж по поръчка за телефонни секретари за фирмата за износ  в Истанбул, но човекът уж изчезнал с парите. Сумата е 20 000 (ясно се чува yirmi bin lira).
https://www.youtube.com/watch?v=xca15sA2X1A

Ясно е, че иска да хвърли изцяло вината на Хакан. Дано той се усети навреме, Акадир смята да премахне и него след като си свърши работата. Акадир е психопат. На него му чужда всякаква проява на човещина и състрадание. До известна степен е мъжкия вариант на Бехидже. Много е жесток и безскрупулен.

# 243
Здравейте! Animal Bee
Благодаря за фрагмана и коментарите! Flowers Bouquet

Най-малката фенка гледа ужасено, филмът е за (много) възрастни.

Към кого са думите на Зюлейха: към Бетюл или към Ерджан; по-скоро към Ерджан.

Фикрет в хотел с Бетюл. По-сръчна е от Юмит. Фикрет е като батко си, падна в същата клопка. Бетюл си изпълнява намеренията. Но нейните ми се струва, че се разминават с тези на Абдулкерим. Той може да се ядоса, защото мисля, че я иска на финала за себе си. Тя е кръвна наследница на Яман и е много подходяща за брак. В семейството на Демир на нея отговаря Лейля. Абдулкерим е човек на физическото, кръвното. Затова беше отвлякъл Лейля, а не Аднан. Абдулкерим явно е тръгнал да унищожава докрай семейството на Демир. Той „пусна“ Зюлейха на Хакан, но контролира връзката между тях. Чрез Бетюл може да получи наследството на Яман. Ще видим как Абдулкерим ще действа сега.
Защо ли удари Бедир; дали той не е видял Фикрет да излиза от хотела и да му е казал?

Хакан успокоява сестра си. Казва и, че ще отмъсти, за какво: за нея или за Еркан?

Двамата защитници на Зюлейха: Фикрет вероятно говори с Лютвие, а Хакан – на Зюлейха, а тя го гледа въпросително.

Хакан ще отнеме всичко, но на кого: на Демир или на Абдулкерим?

Трилър.
Вече ме е страх да отворя хладилника.

Може разследването на Шади да е полезно. Да има и друг с това име, замесен в историята. Затова да е взето много разпространено име. Да е взета самоличността на този друг, а не на този от Испарта. Но това да не знае Хакан. Другият да е ликвидиран и когато се разбере, Хакан да бъде обвинен в убийството му. Абдулкерим нарича Хакан „капитан“, но всъщност капитанът е самият той. Той използва Хакан като уж пострадал от Демир, така го амбицира за отмъщение, създава много истории, уж причинени му от Демир, но целта накрая е да се отърве от Хакан и сам да получи всичко. Хакан искаше да застане лице в лице с Демир, но Демир беше ликвидиран в навечерието на идването на Хакан. Защо? Защото, ако двамата се бяха срещнали, сигурно историите щяха да изглеждат по друг начин.

Къде ли е този хладилник? Той е много голям, за да бъде домашен. Прилича на такъв, нужен за съхранение на стоки и превози – това, с което се занимава Хакан. Обстановката също е странна.

Абдулкерим уби Фекели, но като свидетел на погребението, сигурно е вбесен от това как хората се прощават с него. Може да пази Демир с цел да го омаскари с историята за сестрата на Хакан, която със сигурност не е такава каквато Абдулкерим я разказва, а Хакан да бъде обвинен в убийството на Демир, което да е извършил чрез брат си Еркан. И така да направят погребение на две на три, паметта за Демир да остане лепкава и да отдалечи Зюлейха и Хакан. Не знаем Еркан с какво се е занимавал, може хладилникът да е негов. Проблемът за Абдулкерим не са само хората, но и паметта за тях.

Yakut, Абдулкерим наистина напомня много Бехидже. Но в сравнение с нея, Абдулкерим е навредил много на самия Хакан, който е уж негов приятел и партньор.

Керем се е сбогувал с екипа.

И Ahmet Çeri - Ерджан, също се е сбогувал с екипа.

Animal Hear No EvilAnimal See No Evil

Имало едно време в Чукурова 107 еп., бг. суб.
С благодарност за превода и субтитрите! Flowers Bouquet

https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_204181
https://ok.ru/video/2619047152324
https://cloud.mail.ru/public/iZrg/WMuNNrnxV

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 11:12 от vanja@

# 244
Цитат
Имало едно време в Чукурова 107 еп., бг. суб.
С благодарност за превода и субтитрите! Flowers Bouquet

https://vk.com/club113691288?w=wall-113691288_204181
https://ok.ru/video/2619047152324
https://cloud.mail.ru/public/iZrg/WMuNNrnxV
Eeee, браво на нашите дами!!! Flowers Cherry Blossom Flowers Cherry Blossom Flowers Cherry BlossomFlowers Cherry Blossom Flowers Cherry Blossom Flowers Cherry Blossom
Направо са светкавични! Hands Clap

# 245
Здравейте Flowers Blossom
Благодаря за всичко споделено!  Flowers Bouquet
Благодаря за превода! Flowers Bouquet
Лучия,
Цитат
Дана, мисля, че това по Демир не е кръв, а шал.
Шалът на Демир се вижда и беше - бяло и черно на ромбове; мисля, че нямаше червен цвят на шала. Демир беше със синя риза под тъмния елек и шалът на ромбове. Според мен, червеният цвят е кръв върху шала и за това е и леко замътнен, както имат традиция да правят в някои сериали. Или друг шал с който са го удушили Sob Thinking
Явно ще се разделим и с Ерджан. Дали сам напуска и си тръгва или го елиминират?! Дано да си тръгне по живо по здраво. Може след заплахата на Зюлейха, той да е разбрал, какво е станало: че е жертва на Бетюл и да е решил да се махне. Зюлейха остава сама в ръцете на Бетюл. Дано нещо й подскаже; Хакан знае за Бетюл и дано някак си да се намеси, без да го обявява на АКадир.
Бетюл може да е преспала с Фикрет, но АКадир няма да я остави да се омъжи за него. Той има свои планове за нея, както спомена Ваня. Така че, той ще й пречи в домогванията до Фикрет.
Да, Хакан е набелязан да поеме вината за всички мръсотии, сторени от АКадир. Но, той сам влиза в капана и никой не му е виновен. Голям човек е, има глава на раменете си и можеше да постави под съмнение доста неща, да проучи сам и да бъде наблюдателен и внимателен. Прекаленото му доверие в АКадир ще го вкара в голям проблем, но това си е негово решение. Както каза Фикрет: той не е дал разрешително за подпис и да го представлява Четин, който му е като брат, но Хакан всичко доверява на АКадир и дори не се замисля. Даде му пистолета на Зюлейха, не го следи какво и как прави; вярва му на всички приказки и внушения. Нека се замисли малко - онзи му намекваше, че Фекели е виновен, а се оказа друго. Ако не започне да мисли критично, сам ще си е виновен за наивността и последиците след това.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 13:55 от dana78

# 246
Здравейте! Animal Bee

Когато Хакан се появи като нов герой, потърсих значението на името му: бях сигурна, че е някакъв метал, но се оказа, че не е. Все пак метал има, но той е във фамилното име: гюмюш е сребро, видях в бг. превода. Металът е най-важното, символ на епохата на индустриализация. За Демир и Йълмаз си спомням, че писах, сега тримата: Йълмаз – Демир – Гюмюшоолу са „метали“, съответно: диамант – желязо – сребро; основният черен метал – желязо, към който отвън са прибавени два благородни метала, в резултат на което ще се отлее, изкове нова сплав.
„Металните“ имена не са специално измислени, те са познати, разпространени, но получават специално значение в контекста на епохата. Всяко поотделно и тяхното съчетание са характеристика на отделния герой, неговата роля в процеса на преход от аграрно към индустриално общество, а съчетанието от трите имена, събрани в Зюлейха, е образ за взаимодействието, смесването и достигането на ново качество. „Металургичният“ процес има нужда от огън и вода – има ги в изобилие; достигнатият момент обаче ни показват като недостиг на вода, ще видим как ще бъде преодолян, за да продължи процеса до получаването на нужната сплав.
Демир е желязо, желязото е най-масовият метал в природата, основа на индустрията, свойствата на желязото го правят незаменим при изработването на строителни конструкции и в машиностроенето. В природата желязото е с много примеси и се нуждае от обработка, в която присъства и днес, въпреки използването на машини, хилядолетна традиция от познания и умения.  Демир е местното, масовото, той присъства от самото начало и ще остане до финала. Той представя както железния къс, който се кове и така се променя, така и ковача, който кове и променя – Демир стои и в началото, и в продължението на процеса, ще бъде и на финала – той е основната съставка: бракът със Зюлейха извика Йълмаз и Фекели, стари отношения на Демир с него са довели и Хакан в Чукурова.
Двата благородни метала, които имат приложение не само в изработването на бижута, но и в индустрията, се очаква да придадат липсващи качества на желязото: твърдост – диамантът е най-твърдият от естествено образуваните минерали, и податливост на лесна обработка, което е качество на среброто. Същевременно металите са характеристика на самите герои: Йълмаз – смел, несъкрушим, победител в битките, а как ще ни покажат Хакан - предстои да видим. В лекотата, с която Абдулкерим го манипулира, може би прозира лесната обработка на среброто. Засега Хакан остава обаче по-скоро загадка.

Най-напред помислих, че Бетюл е примамила Фикрет, използвала е емоционалното му състояние и той се е хванал в нейния капан: тя си има цел и така я постига.
Обаче сега мисля по друг начин. Историята в хотела ми се струва, че е по-скоро по пътя на план на Фикрет. Тръгва, докато тя спи – това не говори за любов. Но не го виждам и ядосан или гневен, Фикрет гледа към Бетюл и излиза от хотела по-скоро замислен: започнал е нещо, което обмисля и чийто край е неясен. Това разчитам от тази сцена.
Когато Бетюл седна до него, говориха и тя сложи главата си на рамото му, Фикрет се обърна на другата страна и последва едно специално изражение на лицето. Той вече е разбрал, че тя има намерения към него, обсъдиха вижданията си за това, че са донякъде роднини, тя обаче е настоятелна - мисля, че в този момент на Фикрет му проблясна идеята да използва нейното желание. Не откри Демир, изгуби Фекели, Зюлейха държи до себе си Хакан, а Фикрет няма как да бъде близо до нея и да се намесва. Но в този специален поглед да използва желанието на Бетюл в началото това проблясна само като идея.
Последваха разговорът край картината, когато Фикрет дори заблуждавайки я за резултата от пътуването, настоява пред Зюлейха да остане в конака и семейството, а тя подчерта любовта и събирането на Хюнкяр и Фекели и продължава сближаването с Хакан; сцената на вратата, когато Лютвие му „затвори“ пътя към конака на Яман, видя ги как влизат заедно под дъжда, на следващия ден – отново заедно в градината. Фикрет носи отговорност за семейството на Демир, но той няма как да вижда какво се случва, няма откъде да получава информация: нито в конака, нито в холдинга – той няма работа там, а Зюлейха и Хакан са непрекъснато заедно и въпросите на холдинга се решават далече не само в сградата на холдинга и в работно време. Всички врати за Фикрет са затворени. Това е, според мен, причината, която е довела Фикрет до решение да бъде с Бетюл. Бетюл живее в същия двор – това ще му даде възможност да я посещава, Бетюл работи в холдинга и от нея ще може да получава информация за случващото се там. В този момент Фикрет дори не знае какви още връзки ще може да проследява чрез Бетюл. Във фрагмана Фикрет нещо следи от огледалото на колата, дали не е проследил Бетюл и така вече да е разбрал къде го води тя?
Зюлейха жертва себе си във връзка с Хакан, а Фикрет може би е решил да направи същото с Бетюл. Когато пътуваше към градината, Фикрет изказа своята цел по отношение на Хакан: „Ако не разкрия играта ти, името ми да не е Фикрет Фекели.“ И за тази цел ще използва всички средства, вкл. и Бетюл. Много опасна игра, но в този момент е опасно изобщо да си жив: Фикрет е в списъка на Абдулкерим, а там също е и Зюлейха.

Героите от първия план на постера: Хакан - Зюлейха - Фикрет;
но Фикрет прави връзка с герой от другата страна на колата  - Бетюл,
където Абдулкерим също вече се е приближил до нея.

# 247
Привеет! Simple Smile
Да кажа и аз нещичко по последната серия, изгледана вече с превод.
По повод смъртта на Фекели - като че ли дадоха възможен отговор на въпроса за наивността в действията му, предизвикали смъртта с думите на Мевляна: "Бях неопитен, живях и изгорях" (които се отнасят и за другите му действия, разбира се). И още, надявам се да започнат въпросите за смъртта му, още повече, че Лютвие и Зюлейха се усъмниха в естествената му смърт. Има много неща, за които да се захванат Фикрет, Лютвие - майстор Исмаил, работниците в работилницата на Абдул Кадир, които го видяха да влиза с пистолет там, тези в мелницата, които знаеха кого търси, пътя, на който го намериха... Тук много се надявам и на Четин, щото при Фикрет емоциите засега замъгляват мисленето. А и намери пред кого да си излива душата, че и да вкарва в леглото си. Grinning Нещо бърка майката с любимата в жената тоя човек, но засега не го виждам влюбен и съм спокойна.
Най- странни ми са обаче отношенията между Хакан и Зюлейха. Зюлейха, струва ми се, вече започва да приема, че Демир е мъртъв и сложи снимката му в портрета на Хюнкяр с думите: "Дай Боже и ние да се съберем с Демир, майчице". От друга страна, споделя съмненията си по повод смъртта на Фекели с Хакан. В два - три случая погледът й към него направо си е съблазнителен. Може и да играе, както твърдите, но мене играта на Хилял не ме убеждава в това. Например, в сцената с помирисването на портокаловото листо, хващането на ръката й от Хакан предизвика поне два погледа - учудване, а после някаква радост, макар че Хакан не я гледаше в този момент. Последва нервният й изблик при намесата на Фикрет, в който говори за децата си, които я питат, къде е баща им. Въобще има неща, които ме объркват в играта й и това е. Виждам я по-скоро като объркана жена, която има нужда от мъжка подкрепа.
Хакан?! Тоя поглед на присвитите очи определено показва интимни (да не кажа - сексуални) намерения. Същото и в последната сцена с листото. Завладян е от Зюлейха, следи я с поглед непрекъснато. Но има моменти, когато в погледа му се долавя завладяващ стремеж на хищник. И то когато Зюлейха не го вижда. Такъв поглед се появи в колата, когато наблюдаваше Зюлейха на терасата. Играта с пръсти показва нервност, нетърпеливост. А и вметката му за свекървата - майка (за Хюнкяр) , както и цитирането на Ашък Вейсел ("Ако не се съберат не е любов."), е стремеж да обърка мислите и ценностите й в живота. Това последното ме навежда на мисълта, че е сигурен - Демир няма да се върне. Не, че има участие в убийството му, той си подозира Кадир в не едно убийство. Но сякаш засега е зает с друго и Кадир е просто под наблюдение.

# 248
Привет!
Благодаря на екипа за българския превод! Flowers Bouquet И за всичко споделено! Flowers Bouquet
Якут, редактирах. Не зная как съм видяла повече нули.

Фикрет разказа на леля си за резултата от издирването на Демир и подхрани надеждата на Зюлейха, за да не се доверява тя на Хакан. Но Зюлейха му зададе въпроси и не повярва на отговорите за марката, за Сирия, нито на обещанието, че ще намери Демир.
Зюлейха сподели подозренията си за смъртта на Фекели с Лютвие и Хакан, но не и с Айкут и сега би трябвало да последват действия.
Много странно, че Лютвие не попита новопоявилата се за името ѝ - коя е, откъде идва. От улицата - в хола, без да се представи.

Трудно е да се приеме, че този поглед на Зюлейха не е истински.

За кого е този куршум?

От фотосесията в портокаловите градини на Чукурова за октомврийския брой на Re Touch Man

В Световния ден на момичетата

# 249
Здравейте и от мен Flowers Blossom
Благодаря за споделеното! Flowers Cherry Blossom
Катя, съгласна съм с теб и аз писах моите предположения за държанието на Зюлейха - да подхранва чувствата или отношението на Хакан и така да го направи свой съюзник; каквато и да е целта му, поощряван от нейното поведение, да не й вреди на нея и на децата й и да печели време...време, докато Демир се върне или ако не се върне, то тя да има влюбен мъж до себе си, който не би тръгнал срещу нея, а напротив - би я поддържал. Точно и за това, Зюлейха отдалечава от себе си Фикрет...защото с поведението си Фикрет пречи на плановете й. Сега, ясно е, че Зюлейха действа според случая. Както мъжът ми (на когото на кратко разказах историята Blush) каза: ако Хакан имаше същото поведение и като цяло и към Зюлейха, но беше застаряващ, плешив мъж с наднормено тегло или грозноват с лош дъх Stuck Out Tongue Winking Eye, то Зюлейха надали щеше да го гледа така и да му дава да мирише цитрусово листо от ръката й.
Със сигурност и при други "форми" на Мехемед Кара - застаряващ мъж или при грозноват такъв, Зюлейха щеше да намери балансиран подход и да любезничи, за да може да попречи на агресивни действия в стопанската сфера на закупилия акциите, но нека не се заблуждаваме - тук играе роля и видът, харизмата и външният вид на Мехемд Кара. Няма как този мъж да не се хареса на една жена. Има и нотка на "дежа вю" при действията на Хакан по отношение на предишните любими за Зюлейха мъже. Хакан е самоуверен бизнес мъж като Демир и кахраман като Йълмаз. Подобно на момента, когато Йълмаз е хванал ръката на Вели и го е отблъснал и заплашил, така и Хакан събори крадеца и върна чантата на Зюлейха. Подобно на Демир в бизнес обстановка, Хакан/Мехмед Кара свободно споделя идеи и бизнес модели, има образование подобно на това на Демир; както Йълмаз и Демир и той има визия за модернизация, нови машини и нови техники за подобряване на процеси и т.н. Като външност, маниери и общо впечатление, Хакан няма нищо общо с Йълмаз и Демир, но в някои отношения, в определени моменти (които посочих), Зюлейха може подсъзнателно да прави връзка и това да я доближава до Хакан.
Хакан има различни погледи към Зюлейха: на моменти нежни, влюбени, очите му сякаш горят; а в други моменти - точно както и Катя писа и както бях споделяла и в предишен пост: като на хищник, сексуални, насочени към физическото, плътски. Да, погледът в колата към Зюлейха, която е на терасата е много интересен и дори плаши, изглежда зловещ. Имаше подобен поглед и на погребението на Фекели.
Но, като цяло изражението му, докато гледаше Зюлейха на същото място, от където  Фекели гледаше Хюнкяр е противоположно на това на Фекели, както бях писала. Почти идентични ситуации: Фекели и Хакан в черните си коли на същото място; Зюлейха и Хюнкяр от същата стая излизат на същата тераса; с пуснати коси, светлите очи и замисления поглед, тъжен. Но, разликата е във физиономиите на мъжете в черните коли. Фекели гледаше с обожание, светнали очи, блага усмивка и ръката на кормилото на която беше броеницата и пръстена с думи за Аллах; Хакан гледа с хищни очи, присвити като на вълк, ехидна усмивка, арогантна; играе с пръсти в нервност, припряност, сякаш иска "плячката си" сега, но....не... по-добре да изчака, усмихва се на това, което си представя. Дали СЦ искат да ни покажат нещо с тези прилики и разлика?! Че има или ще има нещо различно?
Не мога да разбера, дали Хакан наистина е влюбен в Зюлейха и го осъзнава, но се опитва да го отрича, обяснявайки си го само с физическо привличане и за това са тези погледи; или е влюбен, но не го осъзнава и си мисли, че това е силно плътско привличане, което ще му помогне в неговата игра. Не мога да си обясня тези два вида погледи: кой е истинският?!
Според мен, Зюлейха много добре разбира защо Фикрет не споделя с нея истината за откритията за Демир в Сирия, защото и тя не споделя с него подозренията си за Фекели, по други причини, но с благородна цел. Зюлейха вижда, че Фикрет се старае, страда, измъчва се, но с поведението си той й пречи за това, което тя има предвид и към което се е насочила. За това беше и избликът в градините. Иска Фикрет да й каже истината и същевременно да стои встрани и да й помага, както и когато тя реши. Фикрет трябва да осъзнае това, но и Зюлейха трябва да бъде честна с него за подозренията си за Фекели, иначе следите ще "истинат". Казвайки на Фикрет, така той ще се насочи и в друга посока, а няма да е фокусиран само върху ситуацията с Демир и съответно върху Зюлейха. Мисля, че ако не Зюлейха, то Лютфийе може да каже на Фикрет за Анкара и за лекаря на Фекели, за да тръгнат по следата заедно и за да го отдалечи от конака на Яман и обсесията за поведението на Зюлейха. Отделно, Бахтияр е другият племенник на Лютфийе и братовчед на Фикрет и може да настоява за есхумация и за преглед на тялото на Фекели впоследствие. Странно, че Бахтияр го нямаше на погребението. Явно актьорът не е бил в Адана Stuck Out Tongue Winking Eye, а може и да не го видим вече, знам ли. Дано дадат обяснение.
Дано наистина Фикрет да има план по отношение на Бетюл, а не да е бил пиян или да е бил достатъчно глупав, за да се остави да бъде съблазнен. Чакат го тежки моменти Фикрет. Виждам, че е объркан и се чуди, кое първо да "захване" и за кое първо да мисли.
Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 12:49 от dana78

# 250
Здравейте. Изгледах и аз епизода с превод. Колкото интересен, толкова и тъжен. За мен историята на Фекели беше изчерпана, вече съм го писал, но начинът, по който го убиха ме натъжи. Грешка беше да се хвърля в "бърлогата на звяра", трябваше първо да говори с Фикрет и Зюлейха, преди да предприеме някакви действия. Хакан и Зюлейха са ми много странни. Едни такива погледи, че не мога да преценя играе ли Зюлейха, или нищо не подозира. Съгласен съм с Катя, играта на Хилал в тези сцени ми е леко объркана и не мога да кажа със сигурност. По въпроса за тайните, които крият един от друг Зюлейха и Фикрет, не ги разбирам. Да, Фикрет не иска да тревожи Зюлейха, но мълчанието му сега, може да доведе до по-лошо. Същото важи и за Зюлейха, относно Фекели. И аз си мисля, че Демир е убит наскоро. Възможно е както беше писала Дана, да е измъчван дълго време от Абдулкадир и след това да го е убил. Такъв край не заслужава никой. Отношенията между Бетюл и Фикрет са ми толкова глупави, възможно е да е заради това, че аз не приемам толкова близкородствени връзки. Дано Фикрет се усети навреме, преди да е станало прекалено късно.

# 251
Привет момичета и момче! Благодаря за интересните коментари.
Честит международен ден на дъщерите, момичета! Бъдете много здрави, все така позитивни и креативни.
Vanja, аз също преди време се замислих, че във филмите не дават имената на героите случайно. Писаното от теб е вярно що  се отнася до характера на Йълмаз и Демир. Замисляла съм се над името на Хюнкяр. Защо са й дали такова име? И то не се оказа никак случайно, защото Хюнкяр не беше само господарката на конака, тя  притежаваше характер и осанка, която внушаваше власт, респект  и  духовна сила на  владетел. Впрочем името й означава точно това. То има персийски корен и е съкращение от думата hudâvendigâr ,  което е и прозвище на османския владетел Мурад I (1326-1389). Съкратената му  форма е    hûndgâr или hûngâr , оттам започва да се използва обръщението към османските султани под формата  hûnkâr. Това прозвище също макар и по -рядко се дава и на някои велики мистици. С Хюдавендигяр е наричан известния  поет Мевляна Джеляледдин Руми, а хюнкяр - Хаджи Бекташ Вели. Та Хюнкяр  е не само господарка, а и владетелка. Обаче като се появи Хакан ми стана още по-интересно, защото неговото име също има подобна семантика.   Каган или кааан е титла давана на тюрските владетели преди приемането на исляма. Хакан (независим върховен владетел) е арабизираната й форма, която се среща за пръв път у арабски автори за владетелите на  тюрките и моголите след приемането на исляма и по- късно тази форма се разпространява и в тюрска среда. Тя влиза като част от титулатурата на османските владетели от султан Султан Мехдед II  Завоевател (1444-1446, 1451-1481). Та аз се питам дали не се опитват с името на Хакан да ни внушат, че той ще е новия владетел на Чукурова?
Скрит текст:
Черпя ви виртуално с хубав запарен чай. Да ви е сладко!

# 252
Yakut, ти споделяш предложението на Абдулкерим:
„Демир Яман е мъртъв. Да живее Мехмед Кара.“
Може затова да крият името Хакан, да не се изплашат чукуровци и да не издават прадварително новия владетел.
Има няколко неща, които трябва да се случат, за да стане превратът:
Зюлейха трябва да предаде Хюнкяр, т.е. майка си. Зюлейха нали е новата Хюнкяр Яман.
Трябва да предаде Демир.
Трябва да се съгласи да се омъжи за човека, който дойде заедно с неговия убиец, което  прави новия владетел съучастник в убийството на предишния. Последната стъпка към Демир Зюлейха направи след като Демир спаси живота на Йълмаз. Но хората се променят, може сега при вида на този красив, според някои, нов владетел Зюлейха да стане изобщо една чисто нова Зюлейха.
И най-важното, Зюлейха трябва да се съгласи баща на децата на Демир да стане съучастникът в  убийството на баща им.
Но има и нещо още по-важно, Хакан трябва да остане жив. А това изобщо не е сигурно.

# 253
Vanja, в тази връзка е интересно и за избора на името Зюлейха.  А за това дали съпругата на убития господар взема за съпруг убиеца на съпруга й, мисля че в история и митовете има доста подобни примери. Такъв пример е легендата за  Юсуф и Зюлейха. Но за това утре.
Лека нощ от мен!

# 254
  • Бургас
Здравейте!
Харесвам много Ибрахим Челиккол и следя филмите и сериалите му. Зарадвах се, че скоро след Домът.... ще снима сериал и то какъв, няколко сезона, утвърден и любим на много хора, с отличен каст и т.н. Опияних се, така да се каже! Simple Smile
Но.... изтрезнях като видях, че за да вляза в историята на сериала, трябва да изгледам 102 епизода! Казах си "НЕ"! Не мога да си го причиня, още повече, че не ми е скучно - гледам летни сериалчета, които са ми "тамам"- леки, забавни, неангажиращи.....
Но, нещо ме загложди, най-вече заради Вахиде. Казах си, че тази актриса няма да влезе в сериал, който не струва. И...... вече съм на епизод 100. Просто след първия епизод ме блъсна тежката артилерия! Явно имах нужда от такава история и то, поднесена по този начин! Превъзходни! Е, има си и нелогизми, пълнежчета, пресилени моменти, но пък за Турско дизи си е Класика! Умирам да се смея на Гафур и ваната, на Азизе и сутляша.........! Страхооотни!
Та, скъпи момичета, дотук добре.
Реших да вляза в темите и малко да почета вашите коментари. Да съм в час за новия сезон. Ееее, ами че вие пишете едни фермани, те по-дълги и от епизодите....
 Шегувкам се!
Не се сърдете, но няма да имам сили да чета темите назад. Започнах от вчера и ще следя от тук нататък. Да си знаете! Само като видях кои списват в темата и съжалих, че не го започнах по-рано този сериал! С много от вас сме се засичали във времето, но аз съм от четящите. Рядко пиша.
Та.........
Радвам се, че ви настигам!

Мокър, но усмихнат ден, момичета!
ГУШ!

Общи условия

Активация на акаунт