Нашите орхидеи – тема 36

• 30 252
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Прилича на гниене на стъблото. Има ли корени над тази точка? Ако не, вероятно ще се наложи да я отрежеш и да пробваш метода за вкореняване в стъклен съд над вода с надеждата да пусне корени над мястото на гниене.
Дано са де включи и друг, аз говоря на теория, не ми се е случвало такова нещо.

Най вероятно е попаднала вода между листата и е стояла там дълго време, за да се получи това.

# 106
  • Велико Търново
Има, да. На втората снимка се виждат корени, които излизат и от тази част, и от долната. За много кратко време се появиха всичките. Имайки предвид с предишни колко бавно се случваше.

Вода няма как да е попаднала, аз не поливам отгоре, а потапям. Пък и винаги много внимавам точно за това.

# 107
Ако има корени, които излизат над загнилото, е добре. Вероятно е напускала корените в опит да се спаси. Може би може и вариан без да режеш за сега, но корените трябва да излизат от здраво. Тези двата ми се струва, че са от обратната на загнилото страна и пожълтяването е засегнало вече и базата на листата, та има риск да не упеят.

Ако гнилото е активно - меко, може да пробваш да напудриш с канела. Канелата изсушава тъканта и има вероятност да запечата и спре процеса, само внимавай да не попада върху корение, защото може да ги убие.

Междувременно, може да пробваш да направиш кейки с кейки паста, за да имаш бебе, ако тази загине. Ако загнилото се разпрострнати нагоре, има голям риск да загубиш цялата розетка, но основата може да изхрани кейки. Цветоносът ми се струва под нивото на гниенето?

maya_76, много хубаво растение имаш. Защо го разделяш? Аз иксам моите онцидиумподобни да са огромни. Колкото повече булби, толкова повече цветоноси Satisfied

Последна редакция: нд, 03 окт 2021, 19:15 от Миоки

# 108
  • Велико Търново
Сега го поопипах, повече на изсъхнало прилича, отколкото на гнило. Всъщност, появи се много скоро след прецъфтяването на цветовете, и е точно на мястото, откъдето излиза цветоносът.
Не знам дали тук не се вижда по-добре:

А най-горното листо се показа почти едновременно с цъфтежа и също ми направи впечатление, че доста бързо порасна.

# 109
Ако е сухо и не се разпространява, може и да е прескочила трапа и да не трябва да правиш нищо освен да наблюдаваш да не се активизира. Може да махнеш листата, които са с пожълтяла основа след няколко дни, ако продължават да жълтеят, а от основата където са били може да тръгнат корени.
Аз така направих с една моя, която започна да жълтее двете най-долни листа. Не бяха омекнали и напълно жълти все още. Сега вади корени там, а и цветонос даже.
Ето я - показала съм къде бяха листата.
Скрит текст:
Аз лично бих работила в посока кейки, ако държиш много на точно това растение. Ако вземе пък и изкара повечко корени от здраво, по-нататък може да можеш да отрежеш долната част и да я подновиш един вид, но това ще отнеме време ако се случи изобщо.

# 110
  • Бургас
Дама пика не искам да те обнадеждавам, но растението е на път да загине. Пробвай да намажеш пожълтялото с паста от фунгоцид. Дано спре гниенето. При мен една орха изгни отгоре от розетката не беше мокрена не мога да си обясня защо от май е в керемезит със здрави корени пусна кейка. Друга от скоро края на август е в керемезит и тя супер бързо хвана мокро гниене и за отрицателно време изсъхна стеблото, има здрави корени, но дали ще пусне кейки незнам и тя не е мокрена в розетката дори лятото твърде рядко кисната във вода на три и малко повече седмици.

Миоки разделих Милтония, защото част от новите бубли растяха от средата нагоре имаше много корени във въздуха, катереше се на горе и една от бублите се изроди странно. От старото растение останаха доволно много бубли и нови растежи. За първи път ми е да деля надявам се и двете разстения да са добре.

# 111
А да, катеренето вярно. Аз ще имам този проблем със зайгото като гледам начина, по който расте.
Стискам палци да са ти добре разделените.

# 112
Мацки, четох четох за лампите за доосветяване.. и от толкова лумени, келвини, луксове, нанометри се замаях. Та с две приказки - тая лампа става ли и на каква светлина се пуска, колко време да се доосветява и понеже има различни степени-на макс ли или по-слабичко?
https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0894QTYKD/ref=sspa_mw_detail … ie=UTF8&psc=1

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 22:24 от second

# 113
Става, моята едната е такава, но с две рамена. Не осветява голяма площ, но става за няколко растения. Само че този цикламен цвят, който свети не е от най-приятните за гледане.

# 114
  • София
Като чета, яркостта ѝ не е голяма /недостатъчна за нормални и светлолюбиви растения/. За съжаление, няма дадени много показатели. Пише, че е 60 W, което на 4 лампи е по 15 W - не бих казала, че е много. При мен на един рафт са две по 15 W, 1200 лумена - т.е. 30 W  на площ от 1 х 0,40 метра. Хубавото, е че може да се пуснат всички ледове заедно и тогава светлината ще е бяла с розов оттенък. Това няма да натоварва очите, както лилавата светлина.
С две думи - става, но е малко слаба. Малко ме притеснява, че има около 20% мнения с проблеми от технически характер. Другото, което не ми харесва е, че доколкото разбрах, лампата някой я включва за 4, 8 или 12 часа и после тя сама угасва. Всъщност е много по-удобно да имаш таймер, който сам да я включва в определен час /например 17 часа/ и да свети 4-5 часа или колкото е необходимо и после пак сам да я изключва. Аз ползвам механични таймери за контакт, но има и електронни. Механичните са около 7-8-10 лева. Електронните да са двойно. Нямам друга грижа, освен периодично да измествам началния час - лятото към 18 часа, зимата към 15. Лампите светят до 21 всеки ден.

# 115
Това е другото, което е дадено. Иначе е 80 вата

# 116
Другият проблем с таймера на тия лампи е, че се измества времето на включване и изключване. Поне при моята примерно я настроя на 12 часа, тръгва в 8 и се изключва в 8, ама на другия ден се включва малко по-рано и така постепено, в рамките на няколко дни започва да се включва в 7 после в 6 и т.н и трябва рестарт на таймера.
Не знам защо така се получава.
Иначе с моите две рамена, едно от растенията ми започна да вади нови листа много по-често от преди да му сложа лампата. Разстояние от края на листата до рамото около 20-тина см. За допълнително осветление става, за основно, ако цветето е далеч от прозорец е слабичка, но пък тази е с 2 рамена повече от моята.
15 ватовите крушки при мен са силни за орхидеи - всичките фалчета които цъфтят в розови нюанси зачервяват листата под тях.

# 117
  • София
Тук пише, че ледчетата са 80 броя, а в Техническите детайли в Амазон, е записано, че е 60 Вата. Отгоре над табличката на снимката пише, че се настройва веднъж и лампата сама се включва и изключва всеки ден, което е добре.

# 118
  • Мадрид / София
Мойта е такава, без жълтата светлина, само синя и росова или смесена от двете и е със щипка, а не със стойка. За фалчетата и други с по-малки изисквания към светлината е идеална. Но както каза Миоки всеки ден се измества с 5 мин. Мойта изостава с 5мин. Но не ми е проблем да я рестартирам веднъж седмично. Веднъж като се нагласи сама си светва и угасва след часовете, които си задал - 3, 9, 12 при мен. И определено растежа е по-интензивен.
Някъде назад в някоя тема бях пуснала снимка и описание на мойта лампа.

# 119
  • София
При мен естествената светлина е малко - източно изложение, а цветята са навътре. Миналата година бях с по една лампа от 15 вата, но виждах, че е слаба. Досложих по още една и разликата е чувствителна. Стоят на около 30-40 см. над листата.

Общи условия

Активация на акаунт