Нашите орхидеи – тема 36

• 30 236
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Мая, не се обвинявай. Възможно е да си купила болно растение. Мисля, че re_ ge беше споменала в някой пост, че е голям късмет човек да попадне на здрава Ванда. Simple Smile

_re_ge, аз също ти благодаря за положения труд и цялата информация която ни предоставяш. Simple Smile

# 646
Здравейте разбиращи от орхидеи момичета. Наследи едно цвете, което ми казаха, че било вид орхидея. Ако е така моля посъветвайте ме как се гледа или поне насочващи материали за четене по темата

# 647
Не съм виждала с такива листа орхидея до сега.

# 648
  • Мадрид / София
Ре-ге благодарности за труда и времето, което отделяш за да има повече информация 🤗. Не зная при мен ли е проблема, но скоро исках да прочета от библиотеката за Пафчето или не помня вече, но не ми се отвори материала. Но пак казвам  не знам при мен ли е проблема.

За съжаление бавно и безвъзвратно Ванда си заминава 😢

По рано по съвет на Ре-ге ако не се лъжа премахнах 4-5листа мазах с каша редомил голд имам в момента. Преди два дни забелязах че едно по горно листо жълтее. Днес доста повече. Отново махнах 5-6листа. Сега пак ли с каша фунгоцити да можа или нещо друго кислородна вода?
Не виждам спасение, висока топка е Ванда. Иска си парник и добри условия, у нас явно не е достатъчно влажно и светлината от дни я няма никаква ☹
Аз бих я отрязала малко под пожълтялите горни листа, бих ги махнала пожълтялите и обработила среза и основата на листата. Като позасъхне бих в сложила над вода, в полу затворен съд за да има влажност на околната атмосфера, но и да има проветрение за да не мухляса. Имам една мини вандичка така и престана да гние. Чакам корени да пусне като ѝ кефне.

# 649
🌹_tedi,
Прилича ми на еухарис.

# 650
Мая, и аз ще ти кажа, да не приемаш лично проблема с вандата.
И при мен е така, както си е в цветущо състояние, пуска листа, расте и хубавее, и изведнъж решава - ще мра! Изобщо не им се впечатлявам вече, ако ще.
Аз след много експерименти с отглеждането, се отказах от вандите и всякакви висящи. За да са в добро състояние поне при мен искат много дондуркане, а цъфтят сравнително рядко. Чела съм, че при други хора цъфтели и по два-три пъти годишно, но у нас явно нещо не им достига. Имам в момента няколко растения, изглеждат добре, даже цветоноси тук-там се подават. Но си знам, че всеки момент може да се тръшне някое.

За орхидеята на Теди, аз залагам на Pleurothallis

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 19:52 от Phloxx

# 651
  • Мадрид / София
Май наистина е Еухарис. Плеуроталиса прилича, но и се различава. Листата на Плеуроталиса са по-малки, излизат единично, по-твърди са и имат изразено прегъване по централната нишка, като в началото ѝ е зародиша на цветоноса. При дадената снимка листата са по-меки и се огъват и го няма зародиша на цветоноса. Излизат като от розетка.
Не знам орхидея с такива листа.

# 652
Ре-ге благодарности за труда и времето, което отделяш за да има повече информация 🤗. Не зная при мен ли е проблема, но скоро исках да прочета от библиотеката за Пафчето или не помня вече, но не ми се отвори материала. Но пак казвам  не знам при мен ли е проблема.

Тя библиотеката се реконструира постоянно и за бг-мама всяка реконструкция е невъзможно да бъде отразена на първа страница, защото всеки път се сменя линка към библиотеката. В Фб групата линкът е винаги актуален. А ако нямате Фб, не се притеснявайте - пишете ми на лични, ще ви пратя линк към който искате раздел.

Що се касае до вандата, това е клиничен пример на тайско гниене. Ако ще се реже трябва да е поне пръст и половина над жълтото, т. Е. С'ъс захващане на здрава тъкан, иначе е неспасяемо. Аз, в случая, виждам че нещата са трагични и че  не  може да се направи друго освен да се среже и да се опита да се рамножи горната част ИЛИ долната част ако има здрави корени. За съжаление като гледам горницата ако се среже колкото казвам да се среже,  то няма да остане нищо качествено  от стъблото.... А при вандите е малко по-различно от фалчетата, тяхното стъбло има нужда от узряване за пускане на корени, затова, тук, за горната част имам минимум очаквания да оцелее. Но пък долната част има шансове ако корените са добри.  Но пак трябва да се резне до здраво и да се затапи с каша фунгицид.

И като последно. Вандите на повечето  хора в бг мрат от прекалена влажност а не от недостатъчна. Това разтакаване по баните да се поливат 2-3 пъти седмично зимата буквално ги убива. Ще.останете изненадани колко малко вода им трябва на вандите. Говоря за бг. Анжела живее в Испания и нейните съвети не са приложими за тук. Средните температури, географските ширини, близостта с Африка, топлите течения, получаваната дневно светлина са  тотално различни от тук.

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 23:29 от _re_ge

# 653
За поливането на ванда ще подкрепя Рени. Аз съм на малко по-влажен климат, мокря ги на една-две-три седмици зимата, и са доволни. Никога не ги  накисвам, само пръскам или поливам корените под душа, без да мокря листата. Лятото в жегите се налага и всеки ден понякога да мокря корените, зависи от температурата и доколко я напича слънце.

# 654
  • Мадрид / София
Това, което казах е, да се сложи НАД вода без да е потопено във водата. А съда е за да се повиши околната влажност при необходимост. При мен климата е сух и затова ги слагам в полуотворен съд, но при по-голяма влажност на въздуха може и да е  в отворен съд.

# 655
Един купешки цвят, но е огромен и толкова красив, че не мога да не ви го покажа Blue Heart

# 656
  • Бургас
Флоксче ако успееш да го цъфнеш догодина този Пафчо, ще чакам да споделиш какви грижи си положила, че моя същия трета година нИще да цъфне 😤

Теглих ножицата на Ванда без да ми стане болно. Ако ще оцелее ще оцелее, ако не повече Никога Ванда.
Ето я фризирана в долната част

ако бебето оцелее ще е висш пилотаж за мен🤭
И горната част

Сега е във ваза на дъното с керемезит навлажнен и отгоре коренищата на долната част и горната част мушната върху керемезита. Нямам големи надежди- последен шанс 🤞

# 657
  • Мадрид / София
Частта с бебето бих го сложила в субстрат още сега и мисля, че ще оцелее. Вижда се хубаво и с желание за оцеляване.
Горната част дето си я боднала в керамзита я сложи да е над него във въздуха. Закрепи я с тел или нещо друго. Пък дано пусне корени след време.

Пафчето това е студенолюбиво! И ако има ново растение, може и да цъфне. Само новите издънки цъфтят.

# 658
Майче, досега такъв хибриден паф не съм успяла да цъфна вкъщи. Те цъфтят само с един едър цвят, май американски хибриди се водят. Но правят издънки, значи има надежда. Ако нещо цъфне, ще се похваля непременно.
Вкъщи ми цъфтят револверните пафчета, които пускат цвят след цвят -  пинокио и разни други видови. Те сякаш не растат толкова много на листа, цветовете са по-дребни и нямат толкова много издънки.
Никак не са трудни за гледане, искат равномерно влажен субстрат без удавяне и без пресъхване, отвреме навреме тор в корените. Имай предвид, че и те като вандата не обичат да им се мокрят листата, нито да се киснат. Субстратът трябва да е по-фин, даже имам едно-две само в кокосови влакна. Понасят варовик, те са земни орхидеи.

# 659
Първи цъф за сезона:

Общи условия

Активация на акаунт