Нашите орхидеи – тема 36

• 30 235
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Анджи имам поне 5-6нови издънки и до момента ни една не иска да пусне цветонос. Ще ходи и този паф на село на студено при Цимбидиумите и една Камбрия.
Флокс мерси за насоките за отглеждане на Пафчета от топлолюбивите. Имам си Пинокио, което дойде с напъпил цвят, но едва ли ще разцъфне сякаш покафенява. Как ги поливаш? Проточно?

# 661
  • Мадрид / София
Аз поливам по малко на често от горе проточно. Мойто пафче остана с един корен. Смених му субстрата с мой, че този, с който дойде, беше зле и пафчето танцуваше, което ще рече никакви корени. Е, имаше един и ще видим дали ще оцелее.

# 662
И аз поливам проточно, или пръскам корите, когато ме домързи да ги разнасям до мивката.
Майче, огледай субстрата на пинокио, често ги продават в едри кори като за фаленопсис. Те не са подходящи. Корените на пафчо трябва да са хубаво уплътнени и напълно покрити със субстрат, а не да са на въздух като фалчета. В природата корените са в земята. Ако го пресадиш, може малко да ти се обиди и да не цъфне веднага, но много бързо се съвзема и изкарва нова пъпка.
И моя първи паф - пинокио, беше с един корен и в супер едри кори. Част от корена беше даже над корите, те просъхваха много бързо и хвърли пъпките, листата пожълтяха, мислех, че ще мре. Пресадих го в ситен субстрат и скоро след това започна да расте.
На мен пъпки ми е хвърлял, когато стана студено на перваза и освен това го преполях. Сега е вътре на топло, и пак ще цъфти от същия цветонос.

# 663
Момичета,и аз идвам за съвет. Тази орхидея нещо не ми хареса и я извадих. Малкото корени ,които бяха в кори са изгнили. Другите растат на горе,а не в корите. Изчистих всичко и остана това:

Преди това пусна две кейкита,които отделих. Какво да я правя? Сега я оставих без да я засаждам,но не знам как да процедирам. Ще съм благодарна на всякакви съвети.

# 664
Бяхме коментирали по-рано. Най-добре закрепена над вода, в съд имитиращ парник туба от минерална вода.
Да е във влажна среда, без да е в контакт пряко с водата, за да се стимулира производството на нови корени, без да има опастност от загниване от директния контакт с водата.

# 665
  • Мадрид / София
Изчисти тази долна част от черното, до здраво и третирай с фунгицид. Дехидратирана е и явно корените са причината. Не са действащи.

# 666
Благодаря ви. А цветоноса да го отрежа ли? Сложих я в една бутилка,която разрязах наполовина и обърнах горната част надолу. В долната сипах вода,мисля,че ще е добре. Утре ще взема нещо да я третирам. Дано се съвземе.

# 667
Аз бих го отрязала, ако целта ти е да спасиш майчиното растение, а не да имаш кейки от него. Още повече, че казваш имаш 2 кейки вече от него.

# 668
Ох, Ени... това черното бобче в основата на корените ми е познато. И новите корени излизат с черно връхче, нали?  Гъбички са, при мен фал с такива корени винаги има фузариум. Внимавай да не си заразиш някое друго растение. Няколко такива си отидоха през годините, имам още една-две дето са живи и иначе си изглеждат в добро състояние. Типично е за супермаркетските хибриди, тях нали ги селектират за цвят, много са кекави.

Аз бих отрязала стъблото над цветоноса, това черното отдолу е подозрително, а и няма смисъл да губи сили за цветонос. И бих обелила остатъците от стари листа, мъртвата тъкан е развъдник на болести. Може да намериш отдолу неприятна изненада.
Ако имаш кейки от това растение, вероятно и те си носят болестта, това пак от опит. Но те поне са лесни за третиране, цялото го потапяш във фунгицид, да остане под повърхността и накисваш задълго. С майката можеш да постъпиш по същия начин, и тя не е голяма. Така си излекувах друго растение, мисля че го киснах цяло денонощие. Беше отчаян опит за спасение преди да го хвърля, но подейства. Но не беше с фузариум, той май е много упорит.

# 669
Благодаря още веднъж. Утре ще отрежа,пък ако оцелее,добре. Ще взема Топсин да ги кисна.
Флоксче,не са с черни върхове корените,но един от въздушните имаше изсъхнал връх.
Тя от началото не вървеше добре,но сега съвсем се скапа. А е хубав цвят и ще направя всичко възможно да я спася.
Иначе лилавата пак цъфна,чакам още две. Тази я признавам за най-благодатната орхидея форевър. 😁 Нямаше и месец без цвят. Почти целогодишно цъфти. Това е от преди седмица,вече са повече отворените цветчета:

Имах три кейки от нея,които подарих. И трите се готвят да цъфтят. 🥰

# 670
Ени, много е хубава, харесвам такива с жилки.

# 671
  • София
Горната част на вандата за мен е неспасяема. Навсякъде пише, че вандите не са фалчета и не пускат корени отвсякъде. Трябва стеблото да достигне определена възраст, за да може да порасне корен. Този връх с три листа е прекалено млад.
Разбира се, нищо не пречи да постои, но поне да е отделно от корените с бебето. Ако загние, което е много вероятно, поне гниенето да не предаде на другата част.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 02:08 от Raya

# 672
Здравейте момичета!
Идвам да се допитам до вас.
Имам една орхидея от лятото на 2020. Купих я август и цъфтя до февруари. Цветоносите бяха зелени и ги оставих. На единия се разви кейка и на другия мисля ще цъфти. Проблемът е, че точно сега цветоносите взеха да съхнат и не знам дали кейката ще отцелее. Има 3 листа и няма корени. Какво мога да направя?

# 673
  • София
Най-вероянто ще изсъхне до кейкито и до разклонението. Имала съм няколко пъти цветонос, който изсъхва и надолу, но частично по дължина - половината от него, която опира в основата на кейкито остава зелена. Малко подхранване ще им дойде добре.

# 674
Благодаря ти Raya, точно този цветонос с кейкито е изсъхнал точно до него. Ще го наблюдавам тези дни, та да видим.

Общи условия

Активация на акаунт