Нашите орхидеи – тема 36

• 29 299
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
  • Мадрид / София
Нежна и красива.

# 76
Мацки, дайте акъл.
Извадих я таз мома, защото имах намерението да й редуцирам малко корените. Много стърчи над саксията вече, изкарва нови листа нагоре, старите засушава и съответно се вдига нагоре. Ама като я гледам сега как са оплетени и слепнали.. да не я повредя повече отколкото да я подобря…

# 77
  • Мадрид / София
Аз бих я сложила в по-голяма саксийка, така както е. Перфектни са ѝ корените, не режи нищо.

Нови придобивки:
Cambria

Paphiopedilum

И последно как наредих малките:

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 10:44 от Angela61

# 78
Мацки, дайте акъл.
Извадих я таз мома, защото имах намерението да й редуцирам малко корените. Много стърчи над саксията вече, изкарва нови листа нагоре, старите засушава и съответно се вдига нагоре. Ама като я гледам сега как са оплетени и слепнали.. да не я повредя повече отколкото да я подобря…
Скрит текст:
И според мен да не режеш нищо, освен ако няма изгнили. Може да се опиташ да поотлепиш някои, ако е възможно и да я набуташ в същата или една идея по-голяма саксия. Слагаш я в саксията и я въртиш леко в една посока колкото може, после слагаш корите. Така има вероятност да се събере по-лесно в избраната, ако не е много голяма и корените влизат трудно.
Стъблото отдолу също може да се отреже малко, ако е мъртво и няма корени които да излизат от мъртвата част, но внимателно да не отрежеш живо. Отрязаното може да се напудри с малко канела, ако случайно резнеш до живо - изсушава раната и възпрепятства проникването на бактерии, но пазѝ живите корени.

Angela61, идеята ти за малките много ми хареса.
Честити нови придобивки Simple Smile Аз за сега се въздържам от нови покупки, че наистина нямам никакво място, а стаята е като коледна елха с тия сумати лампи навсякъде. Ще  работя в посока по-компактно разположение на саксиите, да не са пръснати из цялото помещение за момента, че и зимата въздуха е по-сух и ще е по-трудно да поддържам висока влажност навсякъде.

# 79
Само че по-голямото фи саксии разширявя само странично, не е по-дълбоко. Досега беше в 12-ка. Мерих ги преди малко и 13 и 15, само ширина осигуряват.

# 80
Само че по-голямото фи саксии разширявя само странично, не е по-дълбоко. Досега беше в 12-ка. Мерих ги преди малко и 13 и 15, само ширина осигуряват.
Ако бръкнеш отвътре и отрежеш сухата част на шийката заедно с меките и сухи корени, обема на корените ще се намали. С лек натиск надолу и завъртане ще я наместиш в същата саксия, в която си е била.
Само трябва да намажеш с нещо антибактериално среза и да я изчакаш добре да просъхне преди да я върнеш в саксията.

# 81
Ако успееш да поотлепиш малко корени, ще могат да се наместят в празното което се вижда в момента и както каза Sisly, със завъртане и лек натиск, ще я събереш в същата саксия.

# 82
  • София
Аз бих търсила по-подходяща саксия, вместо да режа здрави корени. Нищо за изрязаване не виждам. Кашпа за орхидеи, на която да се направят дупки за дренаж би могла да свърши работа. Аз бих я сложила в стъкло, но не всеки харесва затворената система.

# 83
  • Мадрид / София
Саксия с не по-голям ф от 14 см. Ако намериш ф 13см мисля, че е най-добре. Леко могат да се притиснат надолу корените със завъртане, както казаха девойките по-горе.

Чакам една Catlleya и три миниатюри и с това приключвам. Кога ще дойдат обаче не е много ясно. Катлеите ги чакат да цъфнат за да ми изпратят моята, а едната миниатюра иде от далече и също зависи от доста фактори. Най-скоро ще дойдат две миниатюри Stelis Argentata и Epidendrum Porpax. Другата миниатюра е Lepanthes Calodictyon.

# 84
Не мога да се стърпя да се поФаля въпреки че цветовете още не са на 100% Smile И двете орхита са с цветоносите, с които дойдоха и двете са пресаждани докато са с неотворени пъпки, от там и не може да се очаква някакво високо качество на цветчетата, за това и им се радвам толкова.

# 85
  • Бургас
Анжела, това тъмно Пафче много ми хвана окото и бях на косъм да си взема, но аз още това в къщи не съм цъфнала и затова се въздържах. Миниятюрките са много добре аранжирани Heart Eyes

Първи цвят при мен на Камбрия, още не е особенно разпънат и засега не мирише

Градинката зад телевизора Grinning

Спасих от прогизване едно мини от Лидъл

бяха преоценени на 5.89 с кашпа.

# 86
  • Мадрид / София
Супер ти е градинката. Пафчетата в повечето случаи искат топличко и светло. Цъфти есента или зимата. Ако листата му са на петънца - е от типа на умерено към топло за Т. Ако е от типа да отваря няколко цвята на цветоноса - обича още по-топло. И винаги светло. Определи твоето от кой тип е и пробвай с температурата и светлината да ги засилиш/регулираш. За да цъфти обезателно трябва да е от нова издънка. Старите не цъфтят. Толкова знам за пафчето.
Мойто малко ме притеснява, че гледа надолу. Не знам дали е нормално, защото нямам практика с тях. Тепърва ще се уча.

# 87
  • Бургас
Анжи моето Пафче е от този вид Paphiopedilum Leeanum. Според мен обича по студено, надявам се тази зима да ме зарадва с цвят, има три нови издънки.

# 88
Понабутах я в 13, всъщност пак стърчи доста, но няма как да я натъпча още една идея.

# 89
Добре е, перфектно даже. Сухото стъбло не трябва да стои влажно, защото може да започне да загние.

Общи условия

Активация на акаунт