Нашите орхидеи – тема 36

• 29 672
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
Моите пъпки съхнат. Rolling Eyes Напълниха се и точно преди да се отворят - съхнат. Всички са така. Не знам какво им е и какво не им е вече. Подозирам, че светлината е дяволчето в случая, но нищо не мога да направя по въпроса.
ММ е категоричен, че няма да робува на китки и за лампи, и дума не може да става, хеле пък с лилава светлина  - абсурд!
И този сезон май ще пропусна да видя цвят. Много ми е мъчно и разочароващо след всички усилия.

Честити цъфки! Ще се радвам на вашите. Simple Smile

# 706
  • Мадрид / София
Sisly, той като не ще, купи си я ти. На тези лампи не им се слугува. Слагаш, включваш, нагласяш стойностите и толкоз.

# 707
Sisly, той като не ще, купи си я ти. На тези лампи не им се слугува. Слагаш, включваш, нагласяш стойностите и толкоз.
Купих, дразни го светлината и не може когато е вкъщи. Smirk А за да е ефективна, трябва да е включена още от ранният следобед, та до вечерта. На източени прозорец са, други нямам. Апартаментът е изцяло с източно изложение.

# 708
  • Варна
Защо да е малко светлината на източен прозорец? И нашият апартамент е изцяло на изток, светлина има предостатъчно. Майка ми гледаше нейната орхидея на северен прозорец. Друга е причината според мен... Моите пък тази година пускат повече и по-богати цветоноси, доволна съм. Всички са напъпили здраво, първите две започнаха да се отварят. Чакам с голямо любопитство прецъфтялото мини дето не му знам цвета.

# 709
Не знам от какво е, само предполагам. Всичко друго си им е наред. Здрави са, зелени, пускат листа и корени, изкарват цветоноси. От тук нататък папките започват да съхнат.

# 710
  • Варна
Не е от светлината. Ако са на перваза обаче може да им е студено. Моите са на цветарник до прозореца.

# 711
При мен пък е един разклонен цветонос - едното клонче цъфти, на другото пъпките пожълтяха и паднаха. Нямам обяснение и аз...

# 712
Купих, дразни го светлината и не може когато е вкъщи. Smirk А за да е ефективна, трябва да е включена още от ранният следобед, та до вечерта. На източени прозорец са, други нямам. Апартаментът е изцяло с източно изложение.
Повярвай, надали има по-тъмен западен прозорец от моя, но въпреки това, фалчетата си се развиват прекрасно. На този, на който са, нямам лампа. При мен 80% от времето целогодишно е облачно, на първи етаж съм с храсти и голямо дърво отпред и зимата се стъмва в 4 часа следобяд.    Crazy   
Съхненето на пъпките не е заради светлината. По-вероятно е заради студен прозорец или течение. Може би има и други причини, но слабото осветление, освен ако не е съвсем тъмно в продължение на седмици и месеци, не им е проблем.

Бялото ми мини започна да отваря пъпките. Този път цъвтежа ще е богат, ако не ми мине котка път. Mr. Green   
Скрит текст:

# 713
И аз подкрепям-не е от недостатъчно светлина. На моите никога не съм им пускала лампи,само на западен и източен прозорец са наредени и са ок. Е едната сега ми хвърли пъпките,щото ММ реши да проветрява и отвори всички прозорци в най-големия студ. А и над конвектора също съхнеха,заради жега и сух въздух.

# 714
  • София
Светлината зависи не само от изложението. Имам само източни прозорци в ателието. Саксиите, които са на повече от 60-80 см. от прозореца видимо се мъчат. Налага се ги доосветявам. У дома кухнята е с източен прозорец, но на около 5 метра е стената на другия вход, който е и по-висок от нашия. Сигурно е по-зле от чисто северен. Та, самото изложение е само част от условията.
Осветявам с модулни лед-лампи. Не се разбрах с лилавите светлини - безумно дразнят очите. Имам по две лампи на рафт - една с 2700 К и една с 6000 К. Така осигурявам необходимата светлина. Разклонителят ми е включен в механичен таймер, който е дневен - т.е. всеки ден включва от към 15 часА и гаси в 21 часа. Това е повече от достатъчно, понеже слънцето изгрява сега малко преди 8 сутринта. Имам орхидеи, които са на около 3,5 м. навътре в помещението. При тях, лампите се включват още към 11 часа.

# 715
  • София
Мога да ви кажа, че когато времето е по-студено, само едно отваряне на външна врата/прозорец е достатъчно да лъхне орхидеята и след това да се окаже, че има някой измръзнал цвят.

# 716
  • Варна
Честито Рождество!
И честит нов цъфтежен сезон Heart Eyes

# 717
Аз си имам орхидея от 3 години и корени и листа растат, като луди. Grinning Началото на тази година поникна цветоносно стебло и толкова се зарадвах, само че стана 7-8см и спря да расте. Преди 6 месеца поникна и втори цветонос и него го сполетя същата съдба. Не са изсъхнали, но се чудя трябва ли да ги отрежа, за да стимулирам евентуално поникване на нови. Или просто да ги оставя така... Не съм променяла местоположение или някое от останалите условия на орхидеята.

# 718
  • Варна
Ако са зелени ги остави.

# 719
Случва се цветонос да спре развитието си. Но два за няколко месеца, расли при различни условия... Интересно.

Общи условия

Активация на акаунт