Къща около София - 3

• 75 987
  • 675
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Търся човек за съдействие за урбанизиране на парцел във вилната зона на Герман.

# 241
О, не, Годеч си е далеч според мен. Трафикът е доста сериозен почти целодневно и във всеки ден от седмицата. Плюс влизането в София в права линия води до ремонта на Ломско шосе в момента и положението е мъка. Когато някога го завършат, ако може човек да си позволи да остави колата на буферния в Надежда и да се качи на метрото - до някъде ок. На юг - околовръстното е ок до кръговото за Перник и после пак мъка. В северна посока е единственото бързо и безболезнено придвижване в момента, ако там е посоката и работата на човек.

# 242
Ние се отказахме от с.Железница, наистина са си доста завои, тесен път и сме с малко дете. Ще търсим други локации. Уикенда разгледахме Петърч, хубав път, село в равното, устроено, с детска градина. Някой има ли идея защо има толкова много обяви за парцели и къщи там? Прави ми впечатление,че са доста за толкова хубаво място и се чудя има ли нещо, което ми е убягнало?

# 243
Ние се отказахме от с.Железница, наистина са си доста завои, тесен път и сме с малко дете. Ще търсим други локации. Уикенда разгледахме Петърч, хубав път, село в равното, устроено, с детска градина. Някой има ли идея защо има толкова много обяви за парцели и къщи там? Прави ми впечатление,че са доста за толкова хубаво място и се чудя има ли нещо, което ми е убягнало?

До Петърч няма градски транспорт, до Железница има и е в Столична голяма община. Всичко което е в рамките на градски транспорт е по-скъпо. Отделно че покрай Витоша са по-скъпи, нищо че Бояна, Симеоново и Драгалевци са на северен склон, а Железница на 1000 м н.в. Въпрос на престиж.

# 244
с.Богданов дол е на 30 километра от София. Вижте там.

# 245
За Петърч имам наблюдения, че живеят и цигани. При случайна разходка из селото се срещат. Иначе имат фреш маркет, железария мисля също, което е плюс. Пресича се жп прелез и понякога се налага изчакване на влака, ако се засечеш с разписанието му. То всъщност едва ли ви е от помощ от коментара ми, но все пак.

# 246
За Петърч имам наблюдения, че живеят и цигани. При случайна разходка из селото се срещат. Иначе имат фреш маркет, железария мисля също, което е плюс. Пресича се жп прелез и понякога се налага изчакване на влака, ако се засечеш с разписанието му. То всъщност едва ли ви е от помощ от коментара ми, но все пак.
Всякаква информация ми е от полза защото още сме на етап огледи, ходим на място да разгледаме преди да отворим обявите. Но аз цигани не видях като бяхме там, махала ли имат? В някои села и малки градчета циганите имат по-хубави къщи, малко по-цивилизовани са. Признавам си селото ми хареса, доста се разочаровах,че няма градска линия, аз не съм шофьор.

# 247
Всякаква информация ми е от полза защото още сме на етап огледи, ходим на място да разгледаме преди да отворим обявите. Но аз цигани не видях като бяхме там, махала ли имат? В някои села и малки градчета циганите имат по-хубави къщи, малко по-цивилизовани са. Признавам си селото ми хареса, доста се разочаровах,че няма градска линия, аз не съм шофьор.
Градска линия няма, защото Петърч е към община Костинброд, а не към София, но автобуси има https://avtogari.info/search.php?start=%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A% … D1%84%D0%B8%D1%8F  Тръгват от автогара Север, това е до ж.к. Лев Толстой.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 07:58 от Fatalina

# 248
Fatalina много ти благодаря за информацията! Значи ще се организираме за оглед, дано най-накрая намерим нашето място

# 249
  • Сф
Аз живея в северен квартал. Много от съседите имат къщи/вили по Костинброд, Петърч, Годеч и тези райони. Специално за Годеч, че има хора които пътуват , хайде не всеки ден, но на смени - има. Особено на възраст, с големи деца. Работят по северната част в Сф, поне тези които познавам. За млади хора с деца е далеч, да и се губят предимствата на градската среда тук в Сф. А тези, които работят тук идват заради по- доброто заплащане например, отколкото е в Костинброд примерно. Има и с коли пътуват, има и с маршрутките / рейсове. Аз ги виждам и вечер ,когато слизат от метрото на Ломско или Обеля и се чакат с кола. И от Петърч се изсипват цели рейсове сутрин на метрото. И от село до Годеч имам близък ,който има собствен бизнес и всеки ден си пътува до Сф и работи. Че те и от Ихтиман идват хора и работят тук. Свиква се явно с пътя. Не е община София Костинброд и околията. Т.е. нямат предимствата на Столична община. Знам, че хората са искали да са към Сф, ама не е станало.
Как да няма роми в Петъч? Цяла махала си имат. Ето произволна статия https://www.informo.bg/2018/10/15/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB … %B2%D0%BE-%D0%BD/
 Не знам обаче дали са проблемни например като в Врачеш, Ботевградско например. Мисля, че не.
Аз харесвам Железница. Зимата като че ли е по- проблемен района. Но..зависи кой как е подготвен. Според мен изобщо не може да става и  дума сравнение  Петърч/ Железница.
Петърч си е едно обикновено село ( столица ) на зелето 😂и това е. Скоро минахме оттам , ми на нас не ни харесва . Никой от хората около мен ,които имат семейства с деца и имоти там не живее постоянно . А, да района северния като цяло.. лятото пек, зимата мъгли. А, да автобусите минават всички през Ломско шосе и има връзка с метрото. Не и трябва чак гара север в нищото.
Вижте Мрамор . Много се е развило селото и е на хвърлей място от Сф. Естествено и с градски транспорт. Но за цените ..не знам . Успех !

# 250
Така е, то с всичко се свиква, но никак не е удобно. Не бих живяла над 15 км. от София и да работя и пътувам всеки ден, децатат ми да ходят на училище и градина в София. Ужасно неудобство е. Казвам го от гледна точка, че имам роднини с къщи в близки села и никой не остава там през зимата и през учебно време.
Иначе има хора всякакви, но от е от липса на друг вариант, не вярвам съзнателно да си го причиняват.

Железница и баирните селца (квартали) въобще не ги харесвам. Нищо, че някои станаха престижни Wink

# 251
  • София
aDream, зависи кой какво има предвид под понятието "15 км от София". От центъра до краищата на града са 10-12 км, т.е никое село не е твоето място. След околовръсното на 15 км отстояние има доста села. Няма лошо да не харесваш села и квартали, много хора харесват само центъра Hands V
Темата е информативна, нека всеки запази чувствата и предпочитанията за себе си.

# 252
aDream, зависи кой какво има предвид под понятието "15 км от София". От центъра до краищата на града са 10-12 км, т.е никое село не е твоето място. След околовръсното на 15 км отстояние има доста села. Няма лошо да не харесваш села и квартали, много хора харесват само центъра Hands V
Темата е информативна, нека всеки запази чувствата и предпочитанията за себе си.
Е, добре, значи аз не съм се изразила правилно. Тогава да се разбират първа линия селата (по принцип пускам Гугъл Мапс и задавам от София до конкретното село, и гледам колко км го дава, ако е над 15-20 км. -  не става, поне за мен. Доста села от всички страни има в този порядък. Не бих си причинила неудобството за повече).
Не виждам нищо положително да пътуваш дълго, да ставаш доста по-рано през седмицата само, за да спиш някъде далече, пък било то в къща.... че какво ще разбереш.

Разбира се, това е моето мнение и не ангажирам никого.
Ако майката е в майчинство, ако бащата работи онлайн, или и майката работи онлайн, ако децата са малки и в селото има градина, ако живеят с баба и тя помага, тоест децата не излизат извън селото, а само родителите и се съобразяват само с работен график и т.н., т.н., тогава има смисъл - да, но в редовните случаи на работещи родители и учещи деца, не бих го правила.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 13:54 от aDream

# 253
  • София
Когато става дума за къща, винаги се обсъждат малките деца и се пропускат тийновете. След 12-13 са напълно самостоятелни и ходят на тренировки, школи, кино, разходка, гости съвсем сами. Удобен и редовен транспорт е абсолютно задължителен. Трябва да се мисли с перспектива, защото иначе ще възникнат доста проблеми. Возенето от родителите на тази възраст е по изключение - много ранно мероприятие или някаква друга извънредна ситуация.

# 254
Не мога да коментирам в километри пътя до Железница и до Петърч, но честно казано на мен до Железница ми беше по-некомфортен пътя. Като пътуваме някъде винаги си представям какво ще е ако се наложи да минавам този път няколко пъти на ден - завои, тесни участъци ...ако бързам с дете абсурд, особено ако стане някое задръстване. Иначе Железница много ми хареса също - чист въздух,тишина, планина. Понякога се случва местоположението да е по-далеч, но ако пътя е по-удобен се пътува за по-кратко време отколкото до по-близки точки. За циганите ми казаха (брокер) че били от богатите, с хубави къщи, не правели проблеми. В София съседния блок има един алкохолик, за който редовно викат полиция. Т.е. проблемни съседи може да има навсякъде. От мястото където живеем в момента до Петърч пътя е 25 минути, някак си съм склонна да приема това увеличение. Костинброд ми се видя доста пренаселен. С. Мрамор също съм следила обявите, не са много и са си цифри, на този етап не ни отговарят на бюджета

Общи условия

Активация на акаунт