Къща около София - 3

• 67 900
  • 619
  •   1
Отговори
# 435
Нито съм се объркала, нито живея в мизерия. Брат ми се занимава с изграждане на отоплителни инсталации и ми е превърнал мазето в космически кораб имам датчици за външна и вътрешна температури, с контролери към тях, отделно имам 1000 литров буферен съд. Също така да не забравяме и много добра външна и вътрешна изолация. Може би трябваше да уточня, че поддържаме 22 градуса от 06 до 22 часа, а през нощта на 20 градуса.
Няма да споря повече. Дай, Боже, всекиму, да живее в 260 кв./м. къща и да се отоплява по-евтино от мизерна панелка в краен софийски квартал!

Гроздето е кисело. Аз отоплявам 400 м2 за около 1200 лв на сезон с термопомпа, пък вие ако искате вярвайте. Въпрос на изолации и добра добрама.

# 436
  • София
Да отидем да поспорим в някоя друга тема, кое отопление на къща колко струва като инвестиция и месечни сметки?
Да, напълно реални са тези малки числа, но преди тях има много, много други фактори.
В строителната тема има потребителка, която топли 250 м2 къща с по 60-70 лв месечно зимата и го е показвала много пъти.
Понеже сме в темата Къща около София, мъжът ми прави преди пет години инсталация на приятел в мъглива и студена Враждебна, пелетен котел. 130 м2 светла площ, външна изолация 20 см каменна вата и вътрешна на тавана 10 см, има втори, необитаем етаж. И да, гори по 3-3,5 т пелети максимум на сезон и ходят по гащи.

За сравнение, ние в двустайно ЕПК, с вътрешна изолация картон + вата с ниска плътност плащаме по 100-120 лв/месец на Топлофикация само за топла вода и сградна инсталация, защото естествено се краде, плюс 80-100 лв ел.енергия за климатици и всичко друго, като рядко Т надвишава 22-23 градуса. Това са максимални зимни сметки, но са много високи за 68 м2 чиста площ.

# 437
Енергоефективността на сградата е много важна. Не случайно в някои европейски страни при продажбата на имот се изисква и сертификат за енергийна ефективност.

За селските къщи това също е важно. Дори и да няма изолация, трябва да се гледа дали е лесно да се направи. Колкото повече чупки и врътки има къщата, толккова по-трудно се изолира. Изолацията на тавана също е важна.

# 438
Имам къща в село до Самоков и всяка зима ходим и тока спира. Подготвени сме с батерии Simple Smile
Ами зависи в кое село ви е къщата. Аз също от 4 години имам 2 къщи в село Белчин до Самоков, като от почти 2 години живеем постоянно там и до изминалото лято токът не беше спирал. Имаме вила в друго самоковско село от над 30 години, където токът все спира или пък често е с по-малко от 220 kW напрежение.
[/quote] това само може да ме радва. Скоро купихме парцел в Рельово. Надявам се токът и там да е като в Белчин.

# 439
Някой има ли мнение за село Ковачевци - Пернишко? Ромско население, ВИК, изобщо каквото се сетите.
Благодаря!

# 440
  • София
Поддръжката в 400 кв къща ми е колкото в двустаен в столичен квартал, не знам защо плашите хората.

Само да Ви попитам - дали възприемате участниците в темата за деца от първа яслена група в ДГ "Смехоранчета"?
Аз вас не ви възприемам никак, но себе си възприемам като разумен човек.

Ток, пелети и вода, сумарно разделено на 12 месеца ми е под 250лв на месец. Разточителна съм при това, обичам да ми е много топло и светло.
В столичен панел, ток, вода и отопление + входни такси - под 300 няма опции.

BobyB, някак трудно се обяснява, че направените инвестиции във времето се оплащат повече от добре. Остави...

# 441
  • В небето
Поддръжката в 400 кв къща ми е колкото в двустаен в столичен квартал, не знам защо плашите хората.

Само да Ви попитам - дали възприемате участниците в темата за деца от първа яслена група в ДГ "Смехоранчета"?
Аз вас не ви възприемам никак, но себе си възприемам като разумен човек.

Ток, пелети и вода, сумарно разделено на 12 месеца ми е под 250лв на месец. Разточителна съм при това, обичам да ми е много топло и светло.
В столичен панел, ток, вода и отопление + входни такси - под 300 няма опции.

BobyB, някак трудно се обяснява, че направените инвестиции във времето се оплащат повече от добре. Остави...

Не е никак хубаво да гледаш на околните като на обекти, не като на живи същества. Говори най-малкото за липса на човечност....
И все пак, не успяхте да ме убедите в правотата си - не представихте предпоставките, за да бъдат налице условията и в крайна сметка - резултата.
Не може да има спор, че инвестициите в добри материали, изолация, система за отопление и охлаждане и пр. при строежа на едно жилище (без значение дали е кооперация или самостоятелна къща) имат значение, особено при бъдещото плащане на режийните. Обаче сумата, която цитирате изисква огромна инвестиция като първоначална сума, която явно не слагате в сметката. Само месечната сметка за водата от пролет до есен, при положение, че имате облагороден двор, който се полива, няма да е по-малко от 50 лв. на месец (ако нямате, разбира се самостоятелен кладенец/сондаж, но и тях не слагате в сметката).
Бъдете здрава и все така разумна.Simple Smile

# 442
  • Out of the Mix
Какви 50 лв.?
Толкова плаща минимум семейство в апартамент с 1 дете, а с 2?
Кубик вода в Софийско вече е 3.60 лв., като само ще върви нагоре.
Е, добре че не е 5-6 лв., както е в Североизточна БГ.
Повечето около София не гледат градини.

# 443
Какви 50 лв.?
Не гледат зеленчукови градини, но поливат яко райграс и цветя.
Точно 400 кв. м. къща трудно се поддържат с 250 лв. на месец и със сигурност разходите по къща са доста повече от двустаен апартамент, няма какво да се лъжем. И да, за да се постигне добра енергийна ефективност е необходимо да се направят сериозни инвестиции във фотоволтаици, слънчеви батерии за топла вода, модерно отопление с газ, термопомпа, пелети, рекуператор, подово, добра изолация, качествени входни врата и дограма. Много зависи и къщата в какъв район и климат се намира. Едни ще са разходите за къща в Пловдив, Сандански и Русе и съвсем други в планински район или покрай морето, където зимата брули силен и студен вятър, а влагата е сериозна целогодишно.

# 444
Какви 50 лв.?
Не гледат зеленчукови градини, но поливат яко райграс и цветя.
Точно 400 кв. м. къща трудно се поддържат с 250 лв. на месец и със сигурност разходите по къща са доста повече от двустаен апартамент, няма какво да се лъжем. И да, за да се постигне добра енергийна ефективност е необходимо да се направят сериозни инвестиции във фотоволтаици, слънчеви батерии за топла вода, модерно отопление с газ, термопомпа, пелети, рекуператор, подово, добра изолация, качествени входни врата и дограма. Много зависи и къщата в какъв район и климат се намира. Едни ще са разходите за къща в Пловдив, Сандански и Русе и съвсем други в планински район или покрай морето, където зимата брули силен и студен вятър, а влагата е сериозна целогодишно.

Баси, какви сте дървени философи, седите си в панелката и смятате как живеел някой в къща. Ми 50 лв за вода са стандартна сметка независимо дали си в апартамент или в къща или вие не се къпете? Аз имам освен цветя и зеленчукова градина и два парника, но имам и сондаж, къде е проблема? Или и това трябва да го смятам като инвестиция? А като смятате инвестициите по изолации, термопомпи и прочие дали смятате безумната "инвестиция" в апартамент на 3000 евро на м2? И гараж за 50К евро, щото ти е писнало да обикаляш квартала всяка вечер по половин час за да си паркираш таралясника?

# 445
Ние поливаме с пречистената вода изразходвана от нас.
Водата е по-евтина, защото няма канализация.

Сметката за ток лятото беше 80лв въпреки, че сме на промишлен ток.

Поне ние със сигурност ще даваме повече пари за отопление в къщата спрямо апартамента. В апартамента енергийната ефективност също беше много добра и сме пускали парното само, когато беше сумрачно. Когато беше слънчево, дори навън да е  -20 в апартамета беше доста топло.

# 446
Я малко намали тонът! Каква панелка те гони?! От години живея в нова къща извън София в много добре уредено село с централно ВиК, хич не ме еня дали си със сондаж, че на мен такъв не ми трябва, а за сметките  много добе знам какво пиша. Следващият път ще те докладвам да те изтирят за невъзпитаният ти тон.

# 447
  • София
Имайте си разходи, аз ви казвам за моите.
Не поливам, не гледам градина.

Инвестициите не знам защо да ги слагам в сметките, тях съм ги сложила в строежа и цената на къщата.

# 448
Здравейте, търся да закупя къща с двор в района около София, спряла съм се на Костинброд/ Божурище и бих била благодарна за информация за продажби от собственици , тъй като съм прегледала почти всичко в сайтовете за имоти. Бюджетът ни е около 200- 250 Хил евро зависи от състоянието на имота.
Здравейте, предлагам ви да разгледате и гр. Сливница като вариант ако не сте го разглеждали като опция. Наши приятели си купиха тази година къща ново строителство там в този бюджет. Децата им учат в Сливница, а те работят в София.

# 449
  • София
Здравейте, обмисляме да вземем къща в Маслово/ Костинброд, до реката. Ще се радвам ако можете да споделите мнения за района и условията там. Много благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт