Месец, два, три... АПРИЛчето годината преполови!

• 9 709
  • 349
  •   1
Отговори
# 180

Юлче, светни ме малко за пневмококовата ваксина,  Praynig че моята лекарка ме изгледа много странно като я питах и каза, че е за хора с проблем със слезката  newsm78

Значи и мен ми е интересно, като питах какви не-задължителни ваксини е добре да правим лекарката ни препоръча АктХиб, и то еднократно след годинката, както си очаквах, а за пневмокока каза само че не сме от контингента и е излишно, нямаше време да разпитвам повече  newsm78 та и на мен ми е интересно, какъв и е тогава контингента? иначе не се натискам ако е излишно да я бода и с това, но Хиб ще сложим като му дойде времето, че имам ужасен страх от менингити  Tired

Не е от контингента, сигурно значи, че в Бг няма опасност от такова заболяване, но тук вече има доста случай на деца под 2 год.възраст и затова я сложиха в имунизациония календар, тъй като последствията от едно такова заболяване са много лоши.
Пневмококовата ваксина е за: минигит(мисля, че този най-опасния от всичките, но не съм сигурна) , пневмония и натравяне на кръвта, това последното не ми е много ясно

Последна редакция: пн, 30 окт 2006, 16:04 от R i n a

# 181
  • 2 етажа над тавана

Чаена, аз ще давам печена белена и смляна червена чушка.  chef
И аз такава давам Peace
И аз, и аз Peace

Говорих с доки - спираме пюретата, минаваме на каша. Купила съм кафяв ориз, та сега трябва да видя как се прави. Някой правил ли е такава домашна каша?

Ох, и тоя вятър ми отвя мозъка, бяхме вън за половин час и сега съм със страхотен главобол smile3511

# 182
А за Блевит, Слънчо и т.н. - мерси за предложенията момичета, ама на мен проблема ми е да намеря безмлечна безглутенова каша (освен на Милупа която ядем сега но ни запича яко). Около нас няма.

Мамо Меца, ако съм схванала правилно ти търсиш оризова каша на ХИП, която е безмлечна и безглутенова и Иван се раздриска яко от нея  Laughing
Червената чушка не съм забелязала да разхлабва  ooooh!

# 183
  • София
Аз съм давала и варена, белена и пасирана чушка (червена и зелена) - когато ме мързи да ги пека, ги слагам заедно с другите зеленчуци да се вари, че е по-лесно   Wink  А ние от зелената чушка се разхлабваме повече и аките имат един чуден цвят после...  Mr. Green

А аз сега почвам да творя ябълков сок, че си надонесохме еко-ябълки  Laughing и съм взела ампули вит.С да си слагам по малко в сокчето. Само дето, на ампулите пише да не се замразява, та си мислех, ... то в ампулите не трябва, че да не се спукат, ама по принцип, ако сока се замрази, дали остава нещо от вит. С-то?!  newsm78  Един пич разправяше, че има някакъв химичен вит. С ( Е 300 май беше ), който не се разгражда при висока Т, а дали има такъв, който е устойчив на ниска Т, чували ли сте?

# 184
Здравейте,

уф, сега на финала (2 горни zъба са пооооооо4ти пробили) сме много нервни, ве4е цял ден й е криво, добре 4е стана 4 4аса, оЩе 2 4аса и Ще викам сън4о  Mr. Green  А днес е много яЩна, иzяде си цялото буркан4е с пюрето и настояваШе zа цица, и доста иzцока  Shocked

Да кажа само zа пневмококите, ваксината се слага веднъж сега, втори път 6 до 8 седмици по късно и трети път около годинката. Аz реШих да я имуниzирам сега, zаЩото преz zимата има пове4е пневмококи/болни и съответно по голям риск от zаболяване. Рина хубаво е описала zа какви болести иде ре4, само да добавя 4е много zаболявания на дихателните пътиЩа/бронхите са при4инени от пневмококи и 4е много антибиотици ве4е не помагат, има ресистенция. А, и отит съШо може да е при4инено от пневмококи. За това, и zаЩото гласувам доверие на тукаШните комисии, които вклю4иха ваксината в имуниzациония календар ( и не само тук, в Англия и Франция съЩо, кой zнае къде другаде оЩе), реШих да я боцнат. И я понесе много добре, никаква реакция  Peace

Тук определено е есен. Студено, ветровито, мра4но. И много вали  Sad  Иzляzохме преди обяд, пове4е от 4ас бяхме на вън, иzполzвахме сухото време, 4е според прогноzите към сряда се о4аква първия сняг  Shocked

# 185
  • София
Ей, да бе, Рина, сега като го споменаваш и се сетих, че нещо такова обясни педито  smile3555  Каза, че изключително рядко се наблюдавали пневмококови инфекции и то при хора с незнамсикакъв проблем и че пневмониите в БГ били вирусни или най-често простудни, като вирусните се причинявали от различни видове вируси и за това ваксините не са ефективни. Малеее, ква съм патка-шматка  newsm57 , защо така все забравям  newsm78

А на нас педито ни каза, да почваме с жълтъка преди месото. Вие защо смятате да го отлагате, има ли някаква причина? Да не е някакъв силен алерген? Извинявайте, ако сте го обсъждали, ама аз пак не съм разбрала!

# 186
Дея, пиши какво става с вас Hug

Ами добре сме засега,само че аз легнах болна с температура,ужас е Confused
Дано  скоро се отървем от тези болести,иначе Дея-Мария е добре,лудее тука,хвърля ,блъска  Simple Smile
Надявам се,скоро да можем и на разходка да излезем,днес цял ден лежа,повръщам,разстройства,температури,лошото
е че тази вечер сме сами  Rolling Eyes

Пазете се много  Hug

# 187
Дея, дано по-бързо се оправиш!

А сега правя едно домашно пюре от морков, картоф, чушка и копър:) Дано утре го яде, че иначееее! #Cussing out
Даму скагам ли някаква мазнина?
А гъби може ли да се дават? Mr. Green Или печурките са много опасни? Малко трудносмилаеми са...

# 188
  • София
Деичка, да оздравяваш бързо и да нагушкаш малката лудетина от нас!

Чаена
, гъбите не са добра идея!   Naughty

# 189
Ами за инстантна каша от кафяв ориз и аз не съм чувала  Mr. Green Ама ако ви кажа, че домашната ми отне 5 дни да я чистя, 1 ден да я пека и 1 ден да я смеля на брашно, мисля че ще разберете нежеланието ми... Втори път такова нещо - нееееееееее, молависъ! Мислех за оризовата на Милупа, дето е с желязо. Нали не съм споменавала, че е от кафяв ориз? Ако съм казала нещо подобно, не ми вервайте  Laughing

За ваксините да обясня, че всеки път, като ги спомена, ги обсъждаме  Mr. Green - ще слагам АктХиб, менингококова и пневмококова след годинката. Реших, че по-рано няма сми (нали тук в Бг ги няма в имунизационния календар и без това), защото Иво няма да е контактен с деца от ясли и детска градина (те са главните преносители на тези бактерии) и поради тази причина не желая да товаря имунната му система. Разпитах, проверих и установих, че може да има еднократен прием на тези ваксини след определена възраст. Това са мотивите за моето решение за моето дете.

Ренка, жълтъкът е алерген - не колкото белтъка, но все пак е по-опасен от месото (пилешко, пуешко и заешко визирам).

# 190
Дея, бързо оздравяване и на двечките!  Hug

А гъби може ли да се дават? Mr. Green Или печурките са много опасни? Малко трудносмилаеми са...

абе даже са много трудно смилаеми май - малката пръцка та чак гащите ще си скъса когато аз съм яла гъби, та на нея пък хич няма да дам в близката година примерно - пък и нищо не губи без тях.

А на нас педито ни каза, да почваме с жълтъка преди месото. Вие защо смятате да го отлагате, има ли някаква причина? Да не е някакъв силен алерген?

Яйцето е изключително силен алерген, особено белтъка, но и жълтъка също. Дотолкова, че дори по старата схема с ранното захранване, белтък се дава след годинка, а жълтъка се дава троха по троха докато се увеличи количеството. Единствената причина да го дават толкова рано едно време е, че тогава не е имало добри адаптета и рано-рано са давали краве мляко, а не знам дали знаете, но храненето на бебе само с такова мляко докарва анемия - та затова жълтък. Едва в последни години са доказали че желязото в жълтъка се усвоява в пъти по-слабо отколкото в месото. Да не говорим ък че яйцата изобщо не са по-лесносмилаеми от месото (всъщност най-лесно се усвояват сурови, ама това вече ни праща към фолклора  Wink ) Та смятам че е безпредметно да давам жълтък при наличието на месни пюрета или домашни такива, едно време не са могли и да пюрират месото поради липса на такава техника, за да става за малко бебе и затова не е давано.

Стана длъжко, само да добавя че това не е само от четено във форума а и от други източници и потвърдено от нашата лекарка.

Ама ако ви кажа, че домашната ми отне 5 дни да я чистя, 1 ден да я пека и 1 ден да я смеля на брашно, мисля че ще разберете нежеланието ми...

С хромелче ли го мля  Mr. Green бъзикам се, и аз още дори не съм почнала този процес... а за ваксините и аз разсъждавам като теб, препоръчителните ще ги слагаме еднократно след годинката (само не съм решила сто процента кои от тях).

# 191
Oh,6e me izvinite pak za latinicata,no sled preinstalaciata ni flextype ima ,ni ni6o!A i Kredora ne raboti newsm78

Samo da spomena za Eldata,4e nie si ia pohapvame ot okolo 2 sedmici dosta 4esto i se priena dobre.

Nuni i hris iade do maksimum 60 grama Peace

Az ni6o ne znam za vaksinite Embarassed

Iaice 6e dam po-kasno.Ne sam re6ila koga Thinking

4ervenata 4u6ka e po-bogata na jeliazo,a v zelenata to lipsva defakto Wink

Zeleniat fasul na nas ne ni se e otrazil zle Simple Smile

Ia mi kajete dali e vazmojno na pazara da misliat Pa6arnaka za riapa newsm78?
V Plovdiv pitah na edno miasto,no jenata kaza 4e neznae 6o e tui 4udo pa6arnak newsm78
Biaha go slojili pri riapata :thinking:Da riskuvam li da kupia ili  ne?

# 192
Ia mi kajete dali e vazmojno na pazara da misliat Pa6arnaka za riapa newsm78?
V Plovdiv pitah na edno miasto,no jenata kaza 4e neznae 6o e tui 4udo pa6arnak newsm78
Biaha go slojili pri riapata :thinking:Da riskuvam li da kupia ili  ne?

Цвети, ще ме извиняваш, ама с глас се смях на постинга ти. И аз не знам какво е пащърнак  Mr. Green за рискуването - ти си решаваш, от ряпа обачееее ще те скъса от пръцкане и аромати
Що те нямаше в събота - не можа да ни намериш ли?
А за флекстайпа - не си слагай туй чудо, по-добре си направи настройката на виндовса. Ако ти трябва фонетична, ще ти пратя линк да си я свалиш, на сайтчето е обяснено с картинки как да си я сложиш. Флексът не е готин - бъзика се с компютъра и е неизтриваем.

Мамо меца, с витал центъра го мелих, ама нали се сещаш, че не меленето беше проблемът  Laughing А какво е хромелче???

# 193
Iul4e pra6aiiiiii Hug
a ne doidoh ,za6oto obikaliah s maika mi iz celia grad.A i 12 mi be6e edno nikakvo vreme.....
Abe samo az li pravia barzo tui orizovo bra6no,a i eldata i prosoto.Za 1 4as i 5 minuti i sam ready newsm78
Ima gotovo bra6no ot oriz,no ne kafiav newsm78

Aaaaa riapa nema da dam,ama se 4udia dali te ne go misliat za riapa newsm78

# 194
Пащърнак дадохме на Тони., от рода на морковите е, много интересен на вкус и много се хареса! Сигурна съм, че е полезен! Peace

Общи условия

Активация на акаунт