че моята лекарка ме изгледа много странно като я питах и каза, че е за хора с проблем със слезката 
Значи и мен ми е интересно, като питах какви не-задължителни ваксини е добре да правим лекарката ни препоръча АктХиб, и то еднократно след годинката, както си очаквах, а за пневмокока каза само че не сме от контингента и е излишно, нямаше време да разпитвам повече
та и на мен ми е интересно, какъв и е тогава контингента? иначе не се натискам ако е излишно да я бода и с това, но Хиб ще сложим като му дойде времето, че имам ужасен страх от менингити 
Не е от контингента, сигурно значи, че в Бг няма опасност от такова заболяване, но тук вече има доста случай на деца под 2 год.възраст и затова я сложиха в имунизациония календар, тъй като последствията от едно такова заболяване са много лоши.
Пневмококовата ваксина е за: минигит(мисля, че този най-опасния от всичките, но не съм сигурна) , пневмония и натравяне на кръвта, това последното не ми е много ясно

А ние от зелената чушка се разхлабваме повече и аките имат един чуден цвят после...
Иzляzохме преди обяд, пове4е от 4ас бяхме на вън, иzполzвахме сухото време, 4е според прогноzите към сряда се о4аква първия сняг
Каза, че изключително рядко се наблюдавали пневмококови инфекции и то при хора с незнамсикакъв проблем и че пневмониите в БГ били вирусни или най-често простудни, като вирусните се причинявали от различни видове вируси и за това ваксините не са ефективни. Малеее, ква съм патка-шматка
, защо така все забравям