На небето зърнах падаща звездичка - ще ми донесе ли втората чертичка ? ~бебеправене 395~

• 32 416
  • 777
  •   1
Отговори
# 600
Лютиче и аз като Марго реших да търся личен лекар с такава специализация и той прави скреенинг на ЩЗ и изписва терапия. Ендокринолог тук се намира по-бавно отколкотобда спечелиш в тотото. УНГ и Кожни лекари също са така. Другите варианти са да разшириш радиуса на търсене или да се поинтересуваш за прегледи от ендокринолог в някоя болница. Третия вариант полет до България също го има. През това време пиеш хормона и чакаш. Според зависи към коя каса си имаш право на основен преглед веднъж годишно. Той включва и пълна кръвна картина. Прави се при личния лекар. Аз така се добрах до изследвания. Верно ще чакам повече от месец, но пак е нещо. Като говорих с личната и казах, какво ми е важно, защото планираме дете. Та така каза, че обърне внимание на ЩЗ. Опитай и ти така. Аз съм на 36, а моята каса покрива такива основни прегледи от 35 години.

# 601
Лютиче... добре че си изнудила лекарката да пусне изследвания... Избива ме на такова грозно псуване от такива ситуации, че няма на къде. И моето Хашимото го намериха с много настояване да ме изследват, но за щастие в България мога да отида до лабораторията, да дам 50лв и да ме тестват с пълен пакет.

Прочети в групата за Хашимото, обяснени са всичките компоненти, както и връзката между тях - tsh, ft3, ft4 и антителата. Като тръгнах сама да чета в началото ми беше каша в главата, но там е описано много добре в първия пост и ми се подреди.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1335413
Аз не съм правила опити за сваляне на антителата до сега, но има съвети и за това, ако се наложи.

# 602
Лютиче, сега виждам и втората ти снимка. Повишените МАК и ТАК са индикатор за Хашимото. Това са ти резултатите за изследваните антитела. Задължително трябва да се види дали наистина е Хашимото.

# 603
С такива стойности никакви ли симптоми не си имала??🙄

# 604
Какви симптоми, бе, дами? И да съм имала, съм ги пропуснала.
Избива ме на агресия. И то от безсилие. Защото няма какво да направя. С вързани ръце съм.

# 605
  • Замък сред облаците
Баш си е Хашимото с тия резултати. Интересно, само Т4 липсва. Т3 е с нелоша конверсия обаче, нищо че е към долна граница. Щом не е под нея...

“Диетата” е лечебно хранене. Като имаш диария не ядеш мазни и дразнещи храни, нали? Същото е и с жлезата. Ако ядеш провъзпалителни храни, по-дълго време ще се бориш да нормализираш резултатите.

Не си с вързани ръце, ето имаш изследвания, имаш и решение. Друго не знам какво може повече, защото просто няма какво...

# 606
За мен тия 3-4 неща, които са изследвани, не ми дават решение. Имам някакви парченца от пъзел само, които се чудя какво да правя. Темата за Хашимото направо ме е страх да я отворя. Че ако прочета някоя страхотия и няма да заспя довечера.
Взех си отпуска утре и ще звъня по лекари цял ден.

# 607
Лютиче, не ме разбирай погрешно, ама капризна не ядене, не искаш хормон, не искаш лекарство, ама многа искаш бебе?
Понякога се налагат саможертви. Прецени кое искаш повече.
Много хора живеят с Хашимото без проблем Simple Smile

# 608
За мен тия 3-4 неща, които са изследвани, не ми дават решение. Имам някакви парченца от пъзел само, които се чудя какво да правя. Темата за Хашимото направо ме е страх да я отворя. Че ако прочета някоя страхотия и няма да заспя довечера.
Не се изнервяй. Просто попитах. Моето ТСХ е в границите, но усещах сърцебиене, паники, депресии и кво ли още не... За това те попитах. А това са поправими неща. Аз пия еутирокс за да смъкна тсх-то и се чувствам много добре след приема му. Не се панирай, важното е, че все пак си разбрала къде има проблем, и той в края на краищата е решим.

# 609
Изобщо не е задължително да си имала симптоми, които да се различават от общо неразположение, недоспиване, дехидратация и т.н.. Хванато е. Щеш - не щеш. От тук нататък вече ще се бориш да става по-добре - с цифрите, със системата, със себе си. Щом аз, дето мляко не консумирам, си намерих вариант за кокосово мляко с добавен калций значи не е невъзможно Grinning + чия, като да не повярва човек, за омега 3. И ей такива врътки.

Но ще се наложи да почетеш и да разпиташ бая. И моята е прясна диагноза и тук-там се хващам, че се спирам за някакви ежедневни неща. "Ей, сега може да пия спирулина за калций с тая "менопауза"!... ъм... май не мога... имуностимулант е." Проверявам всичко по 5 пъти, после като свикна ще е по-леко.

Тия дойчовци нямат ли като нашите форуми за взаимопомощ? Някой съвет от някъде за специалист? :/

Относно страха от информация - имаш два варианта. Или четеш и се съобразяваш, до колкото искаш, със съвети и насоки, или "блажени са невежите" и "кот-такоа" Simple Smile Аз ти препоръчвам първото.

Ако те е шубе да я отвориш пускам ей тук само информация за компонентите, да разбереш кое как работи: (липсва ти един, но да добиеш представа)

Скрит текст:
Автоимунен тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което в организма се създават антитела Anti-TG (ТAT) и/или Anti-TPO (MAT) които атакуват щитовидната жлеза. В следствие на тази атака във времето се нарушава структурата и функцията й и се стига до състояние на понижена функция (Хипотиреоидизъм) .  Хашимото се диагностицира по завишени антитела и/или по структура на жлезата при преглед с видеозон. Жлезата при Хашимото обикновено има структурни промени - хипоехогенни нехомогенни участъци, намалено кръвоснабдяване, намалени размери и т.н.
Хашимото НЕ се лекува с хормон!

Хипотиреоидизъм – това е състояние на понижена функция на щитовидната жлеза. Поради някаква причина щитовидната жлеза не успява да произвежда достатъчно щитовидни хормони нужни на тялото и затова се налага хормонозаместителна терапия. Приема на хормон НЕ лекува, а компенсира недостига и в повечето случаи се налага да се приема цял живот. Хипотиреоидизъм може да се получи по ред причини, една от които е автоимунния тиреоидит на Хашимото, друга е дефицит на витамини и минерали и т.н.

TSH (тиреотропен хормон)  - Това е хормон произвеждан от хипофизата, има стимулиращо действие върху образуването и отделянето на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза.
Т4 (тироксин) – Това е хормон произвеждан от щитовидната жлеза. Т4 се води неактивен хормон, защото той не може да се използва директно от организма. Щитовидната жлеза произвежда над 90% Т4.
Т3 (трийодтиронин) – Това е активният хормон произвеждан от щитовидната жлеза, който тялото използва. Щитовидната жлеза произвежда около 10% Т3. Другата част нужна на тялото се получава при преобразуване / конвертиране на неактивния Т4 в Т3.

Т4 се преобразува основно в черния дроб, червата и бъбреците. Когато там има някакви проблеми съответно и конверсията се затруднява. Много голям процент от хората имат проблем с преобразуването/конверсията. На нея могат да повлияят освен здравословни причини и някои лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти и нервни модулатори.
И затова понякога се стига  до ситуация, в която в организма да има достатъчно Т4, но ако той не може да се преобразува добре в активния Т3 и до клетките не достига достатъчно хормон. Те от своя страна подават сигнал за недостиг и съответно хипофизата започва да произвежда повече TSH за да стимулира жлезата. Симптомите на понижена функция са точно от нисък Т3.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 17:04 от Inferiya

# 610

Лютиче, не му се бой на това хашимото. Аз имам едно дете, което е заченото при високи антитела и хормони в норма. С втората бременност, която не завърши успешно, само ТАТ ми беше завишено, поради стафилококова инфекция в носа. Правила съм всякакви автоимунни протоколи на хранене - когато не ям млечни и глутен - антителата падат, ако няма друг фактор. Храненето е трудно в началото, но вече има супер заместители на млечни и глутен - има си готови безглутенови хлябове, паста дори, кори за лазаня от леща! За млечните - ползвам кокосово, бадемово, овесено. Даже квасих кокос. На мен много ми помогна изчистването на храненето. Ако са завишени само антителата, без понижение на щитовидните хормони, можеш и 20 г да си изкараш без синтетичен хормон. Ако обаче ТСХ вече е висок и целиш бебе, трябва да приемеш л-тироксин, докато падне под 2. Това го зная от доктор Начев. Аз го харесвам, въпреки, че има противоречиви мнения за него.

# 611
Почвам да пия, каквото трябва и изкарвам списанието с безинтересните рецепти, което се излъгах да купя преди време Grinning
Дано няма някакви други последици и щети, докато се закрепи положението. Бебето ще го чакам, то се е видяло. Ама поне да не вися при други лекари да се боря и с други проблеми.

# 612
Здравейте, момичета! Simple Smile

Чета ви, но не съм писала, защото няма много ново при мен. След прием на Дуфастон, уж ми дойде, но около 5 дни само зацапваше, много слабо... А от два дни съм с температура, 37.3-37.5, която не свалям и ми се гади и ми е лошо, нямам хрема, не ме боли гърло и съм с отрицателен ковид тест... Вече се чудя дали да не направя и един за бременност, въпреки че се съмнявам на + след 5-дневното, макар и супер слабо течение.

Лютиче, успех! Не се отказвай - всичко ще е наред!

Успех и на всички дами, които чакат двете чертички!

# 613
Извинявам се, че така от нищото се включвам, но си ви чета - Лютиче, защо не пробваш да си запазиш онлайн консултация с български лекар? В супер док има 3 страници с лекари, които я предлагат и то с часове в близките дни. Всичко ще си влезе в норма, като започнеш да действаш, другите са ти дали страхотни съвети. 
На останалите мацки - не пускам палците, мисля ви и в другата тема си ви чакаме. Yellow Heart

# 614
Здравейте, за първи път пиша, но ви следя, скоро се надявам да почнем и ние с опитите за бебе.
Бих искала само да успокоя Лютиче. Майка ми е с Хашимото. При ТСХ 7, лекарката беше отказала да й предпише лекарство, не било високо и т.н., въпреки тревожността и нощното потене. След много силен стрес хормонът скочи до 41, майка ми се чувстваше по същия начин. След 2-3 месеца прием на хормон, успя да го смъкне. Твърди, че много й е помогнала книгата Протоколът Хашимото на Изабела Уенц да разбере повече за това заболяване. Аз не съм я чела все още. Въпреки че и аз съм с Хашимото и пия еутирокс (защото планувам бременност).Честно казано това ми е най-малкият проблем. Grinning Имам проблеми със стомаха и мога да ям много малко неща, имам и сериозни проблеми със съня, трудно спя без едно определено лекарство. Тази година ми откриха и дискова херния във врата. И аз бях като теб...  Самосъжалявах се.. Цял живот ще трябва да се пазя и т.н. Само че в момента се радвам, че разбрах навреме. Казах си,че всичко е в моите ръце. И най-после започнах да се грижа за себе си, да ям хубава храна, да си почивам и да се мъча да намаля стреса, който супер много вреди. И в момента се чувствам прекрасно.
Много добре разбирам колко бавно стават нещата в Германия, моя приятелка, която живее там има същия проблем... и идва специално до България за прегледи. И аз смятам, че онлайн консултациите в супер док са вариант.
Успех и не се отчайвай!

Общи условия

Активация на акаунт