КГБ = Клуб на Готините Баби - 206

• 56 571
  • 763
  •   1
Отговори
# 630
  • Кубрат/ Пишурка
Танче, бих ти помогнала, но не мога да ползвам компа - май пак ми изгоря нещо в монитора. И ми е доста неудобен и тежък да го нося сама до сервиз, пък Галена, ако дойде, идва в събота и тогава няма къде да го занеса. Така че ще чакам някога, някой, някъде...
За сега съм само на таблет. А там имам доста презентации и сценарии. Да не говорим за снимки.
Честита да си Пипи! Здраве и късмет! Не пуснах поздрав за Анжела на 17 ти, но много са я поздравили директно. Ще пусна снимка Там.

# 631
  • София
Янке, да е жива и здрава Анжелка!
Дидимити, като пускаш робота трябва да вдигаш всичко от земята.
Ако няма как - очертай с черна лента около напр. елхата. Така роби няма да минава през нея - спира ги. Иначе може и да се настрои и от програмата да заобикаля. Но е по-сложно. Аз си имам 1 черно тиксо и действам с него.
Фло, стегнахте ли багажа? Май и ПСР ще трябва да правите? Гледах днес в сайта на МВнР изискванията за там и за при Ани.
Марулета, как е Кати?
При нас Мрънколинка беше малко болна след баткото. Но живна детето, пооправи се. Сега тати е пипнал  актуалния детски вирус.
Ние с Пл. мързелуваме, разхождаме се по ветровита София.
Ровим нещо за билети за януари, но не намираме удобни.

# 632
  • Вила Великула
Благодаря за хубавите пожелания. Толкова е хубави като получиш такива поздрави. Много ви обичам и знам, че заедно сме голяма сила.
Танита, като напишеш късметите, моля те дай жокер, че сме решили тук на село на 26 декември да правим градински купон с греяно вино, баница и т.н.

# 633
  • София
Пипи, не съм Танита, но да си кажа за късметите.
Днес купих кори за баница на Фамилия с късмети в опаковката.
Сигурно са тривиални - здраве, сватба, работа и т.н. , но вършат работа. А и във Фантастико видях нещо като книжка с късмети. Трият се като лотарийни билети. Пращала съм на Ани от тях.
Иначе Гугъла предлага всякакви късмети  - на първо търсене
https://lazara.bg/dekoraciq/nova-godina/novogodishni-kasmeti/ 

# 634
  • Вила Великула
Айша, много благодаря. Мисля си обаче, че Танита с нейния талант би измислила нещо не толкова често срещано.
Както се казва и ние благодарение на нея да "изпъкнем".

# 635
  • Варна
Пипи, дамите от моето дружество са пенсионерки, затова късметите не са свързани с работа, с бизнес.
Пият по цели шепи лекарства, магнезий, варят коприва, стържат джинджифил.......
Половината може би са вдовици, някои други разведени, семейните сме малко.
Така, че съм подбирала повечето късмети да са все около любов и секс.
Дано да ти свършат работа, за изпъкване не съм много сигурна, но съм по-лас-ка-на! Мерси!.  Nerd

Скрит текст:
През Новата година си приготви голяма кесия,
ще вземаш голяма пенсия!

Чака те година съдбовна,
ще бъдеш в плен на магия любовна.

Много здраве, любов и късмет,
през следващите 365- ет!

Окъпана в любов сияйна,
за теб годината ще е омайна!

Здравето на теб се падна,
няма вече болест гадна,
няма все да кльощавееш,
даже малко ще напълнееш!

Любовта ще дойде нежна, като в стих,
ще си намериш ти богат жених!

Здраве ти се пада тука,
хвърляй лекарствата на боклука!

Идва време за палуване,
пада ти се голямо пътуване!

Ако искаш да караш "Мерцедес"
пускай тото още днес!

Ще се радваш на подарък мил,
гаджето ще те вози в нов автомобил!

Бяла спретната къщурка,
с две коли отпред,
младо гадже за притурка,
това е Новогодишният ти късмет!

Новата година, нов късмет ти прати,
ще постигнеш завидни креватни резултати!

Стига ти тази награда,
дълголетието на теб се пада!

Каквото си пожелаеш,
ще го получиш, тъй да знаеш!

През Новата година
ще пътуваш във чужбина!

Новата година на вратата чука,
носи здраве и сполука!

Новата година ще те зарадва,
пада ти се годеж и сватба!

Навън може дъжд и сняг да вали,
в портмонето ти ще валят пари!

Късмета ти за следващите 365 дни,
е здраве, любов и купища пари!

Каквото пипнеш - здраво дръж,
пада ти се в легло гол мъж,
няма лъжа и измама,
наистина ще е без пижама!

През цялата година твоите пухкави паласки,
не ще се отърват от ласки!

Екскурзия за двамина,
до страна незабравима!

Очаква те радост голяма,
билет до Париж за двама,
и незабравяй от чужбина,
подаръци за всички да има!

Очакват те яки запивки,
любовни забивки,
здраве в изобилие
и секс до безсилие!

През Новата година всичко ще ти върви по ноти,
а в джоба ти ще има все едри банкноти!

Вече няма да ходиш сама на пазар,
пада ти се нов любовник-другар,
той ще ти носи торбите
и няма да пита къде му харчиш парите!

Цялата рода ще се зарадва,
пада ти се сватба!

Сърцето си за любов отвори,
комшията от дясно главата ти ще завърти!

Каквато си стройна, напета,
ще ти излезе тази година късмета,
мъж симпатичен и лудо влюбен,
ще те чака на гарата в Шумен!
Пипи, ако нещо ти допада може да групираш две пожелания, ние сме повече на брой и затова съм ги поразтеглила малко, трябват ми доста бройки пожелания.
Например последното пожелание беше нещо такова: "Чака те голяма любов, на гара Бов!" Обаче на нас гара Бов ни е далече, за това го написах за град Шумен, ей го къде е, на стотина километра.  Money

Лека!

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 02:11 от tanitatania

# 636
  • София
ИГНАЖДЕН Е!  Полазник ще влезе в дома ни, ако го поканим. Wink

Аз каня теб, Господи, пръв да прекрачиш прага ми!

Малко от фолклора:

Скрит текст:
Най-типичен за Игнажден е общобългарският обичай пола(я)зване. Първият човек, който влезе вътре в къщата, се нарича пола(я)зник. Домакините държат той да е добър, работлив, заможен, за да ги полази късметът в семейството. Гадае се по пола на полязника – ако е жена, ще има повече женски приплод, ако е мъж, съответно мъжки. Гостът разравя с пръчка огъня в огнището и нарича: „Колкото искрици, толкова пиленца, патенца, агънца, дечица… най-вече мед и масло и бяла пшеница в тая къща!“. Стопанката посипва спохожнякът (Източна България) с пшеница, боб, орехи, сушени плодове, за да има берекет и реди пред него трапеза с постна гощавка. Традиционно се слага жито, хляб – игинашка питка, орехи. Забожда се игнашка свещ, която се запазва заедно с игнашката пепел и орехите.  От пепелта и зърното посипват около къщата, за да е защитена от мамници (жени, които обират берекета от чуждите ниви) и да има богат урожай.
За да не се разпръсва имането и да има плодородие, на Игнажден се спазват ред ритуални действия и забрани:
● Пари назаем не се дават. Добре е дотогава да се съберат вересиите, ако има такива.
● Не се изнася нищо от вкъщи навън. Дори боклукът не се изхвърля, за да не се изнесе имането.
● Домашните не работят и се пазят от кавги, за да не върви годината на инат. Самият празник се зове Инатят (Източни Родопи).
● Съпрузите се въздържат от сексуално общуване.
● Тогава са започнали предродилните мъки на Божията майка. „Трудните“ жени не шият, не предат, не тъкат, не перат, за да раждат леко.
● Жените намотават прежда на кълбета и мотовилки, за да няма запъртъци по яйцата и да се излюпят много пилета.
● В този ден всички си стоят у дома. Не се ходи по съседите и по чуждите дворове.
● Жените пукат и варят царевица, дават от нея на кокошките, на децата и гостите.
● Докато се месят хлябовете, с дарака или с четката за вълна бодват от втасалото тесто – вярва се, че то служи за лек от бодеж. Замесват малки колачета, които се оставят да изсъхнат, а по-късно с тях церят болестите.
● Върху тестото за игнажденските колаци се правят три кръстни знака за предпазване от зли сили.
● През целия ден в домовете са запалени свещи от пчелен восък и това „помага на пчеларите“.
● В Чепинско има момите пускат пръстените си в котле с „мълчана вода“ и с припявки се правят наричания за женитба.
● Вечерта преди лягане момите слагат къшей хляб от празничната софра под възглавницата и вярват, че който ерген дойде в съня им, за него ще се оженят през идната година.

На този ден започва събирането на коледарските дружини и подготовката за святата нощ с разучаване на песните и благословиите за Рождеството.

ДНЕС НА ТАКЪВ ХУБАВ ДЕН СЕ Е РОДИЛА НАШАТА ДРУЖКА РИМАР.
ЧЕСТИТ ТИ ЮБИЛЕЙ, РИМАР!
Здраве, обич и добри приятели да са в дните ти! Много подаръци от Съдбата да получиш и с радост да ги изживиеш!

НАЗДРАВЕ ЗА ЗДРАВЕ!

# 637
  • Кубрат/ Пишурка
Честит юбилей, Римарче! Бъди здрава и благословена! На хубав ден си родена и така хубави да са дните ти занапред!
Честит Игнажден на всички!

# 638
  • Вила Великула
Танитка, много благодаря.
Римарче, да си здрава, обичана и щастлива.

# 639
Честит рожден на Римар!
Да е здрава и само хубави нвща да и се случват и хубави хора да са в обкръжението и!

Честит Игнажден!

Да е честита малката чаровница Анжелка!

Да е честита Пипилотка ( не си спомням поздравих ли я за празника).

# 640
  • София
Благодаря на всички за пожеланията! Нека те се върнат и към вас и вашите близки.

# 641
  • тук, на мястото си
Честит рожден ден, Римар!
Здраве и щастие да пълнят дните ти!

Честит Игнажден!

# 642
  • Варна
Римар, честит рожден ден!   Flowers Hibiscus
Много здраве, късмет, дълголетие!  Flowers Four Leaf Clover

Момичета, имам въпрос, спасявайте ме!  Smile
През изминалата седмица се уговорих с техник, който живее през две улици от нас, почти съсед и поддържа климатиците в читалището ни, където пея в хорчето, да дойде да провери и почисти и моят. Откакто е монтиран /през 2012 или 2013 година/, само му мия филтрите, ако така се казва на мрежичките му. Днес бил зает, утре бил зает..... в понеделник бил свободен, демек днес. Аз така се зарадвах, че даже не се сетих да проверя каква дата е, а то Игнажден!!!
Та днес, преди обяд у дома влезе техничарчето, отвори климатика, похвали ме че е чист, подържам го добре, през м.Март, след зимата, ще дойде да го разглоби и почисти, тъй като не е спешно. Попитах го колко му дължа за визитата, не пожела да му платя, тъй като сме били "колеги в читалището"! Дадох му 5 лева да пие едно кафе и отиде на друг адрес момчето.
Въпроса ми е: След като не съм кафеджийка, нямам кафе в къщи, пия само горещ шоколад, тия 5 лева за почерпка, броят ли се за изнасяне на пари от къщи, или просто да пие едно-две кафета момчето, за дето изкачи 83 -те стъпала до моята къща?
Приятелка ме успокоява, че съм се уговорила преди днешния празник и не се брои, ама петолевката, петолевкатаааааа.......  Money

Лека вечер, девойки и дано не съм си вкарала автогол с тия ПЕТ лева!  Nerd

# 643
  • София
Честит рожден ден !   Анжелка!Пипилота!Римар! Да се здрави и много щастливи!

# 644
  Римар, честит рожден ден! Бъди здрава, обичана и обичаща! Хубав празничен  ден!

Честит Игнажден на всички!

Аз не знам обичаите и не ги спазвам. Прочетох написаното от Маринка, ама вече е късно. Моят полазеник е сватята. По нейно желание доведе  внучката от училище вместо мен. Тръгна си веднага, че ходи да работи при другата ѝ щерка  и дори не я почерпих.
 Здраве да е! Друг път.

Общи условия

Активация на акаунт