Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Напускане на работа?

 • 1 837
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 136
Здравейте, имам няколко въпроса относно напускане на настоящата ми работа. Шефовете ми са доста остри хора. Имисля, че ще срещна някоя друга пречка при напускането ми. Дължа 30 дневно предизвестие по договор, като  никои от бившите ми колеги не са го изкарвали докрай, а ги освобождават по-рано. Но винаги им удържат от почти половината заплата за липсващи повредени стоки. Бивша колежка, която работи 2 месеца във фирмата, накрая я отрязаха със 150 лева. На друг колега пък му казваха, че не могат да му намерят трудовата книжка, изобщо момента в който някой реши да напусне, отношенията стават доста напрегнати. Въпроса ми е по кой член, да пусна молбата и как да си спестя цялата тази какафония, знам че не е приятна и за двете страни тази ситуация, но е наложителна. Как съобщавате, че ще напускате и как се разделяте с възможно най-добри чувства?

# 1
 • Мнения: 6 545
Аз съм напускала винаги по един и същи начин: Пускам заявление за напускане по взаимно съгласие, член 325 ал.1 т. 1. от КТ, с предизвестие от един месец.
В трудовия ти договор би трябвало да пише колко е за теб срокът на предизвестие при напускане.
Обаче как да стане с добри чувства - труден въпрос. Зависи от хората. От едно място напуснах с най-лошите възможни чувства към мен. От друго след напускането си останахме приятели. И на двете места разчитаха на мен и не бяха доволни, че напускам, но от това произтекоха съвсем противоположни реакции.
Няма как да се гарантират добрите чувства.

# 2
 • Мнения: X
Последния път, когато напусках, получих дори заплахи, че ще ми натрошат краката и ръчичките...Което ме улесни много пуснах заявлението по члена за психически тормоз. Освободиха ме на следващия ден мирно и кротко.
Винаги, когато ценен кадър напуска, се правят спънки и опити някакви (по-често грешни) да бъде задържан. За да ти направят удръжки, трябва да си МОЛ, ако е стандартен договор и няма клауза за подобно нещо, можеш да оспориш.

# 3
 • София
 • Мнения: 171
Молба за прекратяване на трудовото правоотношение и болничен за срока на предизвестие. Ако този срок е по-дълъг, може да е сложно издаването на болничен. Може и неплатен отпуск за срока на предизвестието, ако ти разрешат да ползваш такъв. А може да прекратиш договора, без да спазиш предизвестието и да платиш обезщетение на работодателя.   Въпросът е колко бързо искаш да напуснеш и дали и каква цена си готова да платиш за това.
Успех!

# 4
 • Мнения: 7 566
Кой е членът за психически тормоз?

# 5
 • Мнения: X
Мисля, че беше 327
една от точките му

# 6
 • Мнения: 3 605
Получаваш ли част от заплатата в плик? Ако да - вероятно няма да я видиш. Удръжки от официално преведената по банка заплата се правят много трудно.
Дали ще ти удържат и ще ти правят мръсно, или не, не зависи от члена, по който си подаваш молбата.

# 7
 • Далечният изток
 • Мнения: 5 528
Мисля, че беше 327
една от точките му

Има точка за прекратяване на трудово правоотношение поради психически тормоз?

# 8
 • Мнения: X
Мисля, че беше 327
една от точките му

Има точка за прекратяване на трудово правоотношение поради психически тормоз?
Трябва да се разровя да потърся членът точно. Преди две години го използвах, но не мога да се сетя как точно беше формулирано. По принцип КТ е направен така, че в 85% от случаите да защитава служителя.
Аз работех при изключително лоши условия в учебен център, бяха ми обещани много неща, а като си ги потърсих, се опитаха да ме притиснат да преподпиша договора си с нови неизгодни клаузи със задна дата, някаква декларация, че им дължа неустойки в размер на 10 работни заплати, ако споделя с някого "вътрешна информация" и т.н. Заплахите бяха само малка част от ужаса, който изживях за 4 месеца там.

# 9
 • Мнения: 3 605
Виж в лекс.бг, там са качени всякакви нормативни документи. Вероятно е 327 3а.

# 10
 • Далечният изток
 • Мнения: 5 528
Към мен ли това да търся в Лекс? /Между другото такова съчетание "нормативни" и "документи" няма. Използва се масово от неюристи, но не съществуват такива документи./
Аз искам от опита на съфорумката да видя за какво става въпрос, че ми стана интересно. И защото съм сигурна, че такова чудо като психически тормоз в КТ няма, та затова.

# 11
 • Мнения: 3 605
Ти си с диплома в джоба, баш на теб ли да казвам?
Към нея беше, да види дали по тая точка е било.

# 12
 • Мнения: 7 566
Мисля, че беше 327
една от точките му

Има точка за прекратяване на трудово правоотношение поради психически тормоз?
Не, разбира се. И аз затова попитах. Стана ми интересно кой текст е интерпретиран по подобен абсурден начин.
Нарциса, за 327а първо трябва промяна по чл.123. И тук изобщо не става дума за никакъв психически тормоз. Става дума за промяна на работодателя и по-лоши условия при новия такъв.

# 13
 • Мнения: X
Намерих го Simple Smile не е 327 (използвала съм го за напускане при нередовна заплата) извинете за подвеждането.
заявлението ми изглеждаше така:
"Госпожо Управител,

Във връзка с неправомерния опит за подмяна на трудовия ми договор, осъществен на 14.11.2019г., психическото и емоционално насилие, упражнявани нееднократно от Ваша страна върху мен, и с правата, дадени ми от Кодекса на труда и Конституцията на Република България, заявявам желанието си ТД 000/0.0.2019г с .......... да бъде прекратен по взаимно съгласие на основание чл. 325, ал.1 от Кодекса на труда, считано от 30.12.2019 г. или по-рано."
С копие до Инспекция по труда. Веднага ме освободиха и всичко си ми платиха.

# 14
 • Далечният изток
 • Мнения: 5 528
E, ми то това е най-честото и лесно прекратяване на трудово правоотношение. Дори и мотиви не е нужно да се посочват...

Общи условия

Активация на акаунт