Седмокласници 2021/2022

• 36 672
  • 786
  •   1
Отговори
# 90
Днес входно по История и по Математика!
Мислех си, че нямат право да им дават две входни в един и същи ден.
Вчера прочетохме учебника по История. Днес е на урок по Математика. И да става каквото ще... Въпреки че аз й казвам да не се притеснява /понеже не очаквам отлични оценки точно на входните на толкова много материал/, но тя ми отговаря, че иска да се представи отлично. /явно се е амбицирала тази година най-сетне/.
Голям стрес са това входните нива. Разбирам изходните - все пак цяла учебна година са учили. Но входни след дългата лятна ваканция си е направо ужас.
Да оставим настрана въпроса с недодяланите учебници на Просвета по История, дето трябва да си с IQ 250, за да разбереш за какво именно се говори в съответния урок.

Абе няма ли в това министерство поне един, който да мисли по някакъв средноинтелигентен начин? Защо причиняват на децата такъв безсмислен стрес с тези входни нива? Да си направят преговора и да вървят напред с новия материал. Това да се четат на един дъх цели учебници, безсънни нощи и притеснения още преди да е почнала като хората учебната година, за какъв ... е нужно??? Ей, много се ядосах!

# 91
  • София
Тя идеята на входните е да са ориентир на учителите каква част от материала от миналата година е усвоен, къде са пропуските, кое най-много затруднява учениците. И не за отделни ученици, а средно за класа/випуска. Като замисъл е ОК, може да си нов учител за класа и трябва да се ориентираш за нивото. Като видиш, че има нещо, което масово се бърка, да го преговориш/обясниш отново. Но тези входни не трябва да имат оценки изобщо.
Обаче, като всичко друго (генерализирам, да) и този замисъл е тотално опорочен. Учителите използват да напишат по една оценка на целия випуск още веднага, защото имат да гонят бройка. И както обикновено, подготовката за тези входни се прехвърля на ученика, респективно родителя. А няма и учебници, от които да се преговаря. Добре, че в днешно време има интернет, иначе изобщо не знам как щяхме да "минем" миналогодишния материал по който и да е предмет.
Вчера наборката изслуша всички уроци от раздел Биология за 5 и 6 клас в уча.се. Днес има входно. Разпечатах две входни (стон, жива да си, душо! Gift Heart тоя линк е безценен), направи ги и толкова. По история имат адски подробни планове и презентации от миналата година, прочете ги, преговори ги, направи 2 примерни входни и това го броим "минато". По физика участвах активно в преговора. По химия май ще е другата седмица. География още не са имали тази година, защото е блок в сряда Close
Мога да обобщя, че учихме цяла събота и неделя, но не по БЕЛ и мат, а по всичко останало. Единствено написа домашните за уроците и някаква теза за училище и това беше по тези предмети. А мислих преразказ да пробутам, че уж е по-лежерно в началото. Егати заблудата Rage

# 92
utrp77, и да се ядосваме, и да не се, файда йок, ще го преживеем. По моите спомени, и при нас май ги имаше, но учехме съвсем по друг начин, преподаването беше друго.
За това и не мисля да се дразня и ядосвам. Щом школо ми показа статистиката, спокойно мога да прежаля ниските оценки. Не искам мойто мързеливо дете да се тормози за такива неща. Пък и на който му се отдава помненето и изкарването, на хубави оценки, без много усилия , родителите му може само да му се радват и гордеят с това. Девойката до 5 клас си беше добре, после с физиологичните промени, обучението което имаха, може само да ми покаже на какво ниво са нещата.
Поне при нас, няма учител който да ги грабне, заинтригува и т. н.,по някакъв начин, за тях са важни отличниците, а слабаците и средните, да се спасяват.
Вчера срещнахме първата и класна, от първи клас, която напусна и от втори бяха с друга, жената потвърди моето мнение, само две учителки читави, и то кои, ми по АЕ и НЕ, при тях не видях да правят деление, и жената си каза - това са от старите ветерани. Каквото и колкото може, няма да съм от взискателните, и нетърпящите. И за нея ще се намери местенце под слънцето, знае ли човек след време накъде ще задуха вятъра. Времето ще покаже, какво им е предначертано.

# 93
  • София
Моята е с 3 входни днес - физика, ИТ, ТП.
По ТП учителката е готина. Дава достатъчно проекти, за да се оправи оценка от тест. По ИТ е справедлива - дори и да се поиздъни детето на писмен тест, ако работи и прави практически проекти/домашни, пише по-високата оценка. Тук момата е спокойна. Само по физика все още величината е неизвестна Simple Smile

И не, не ми харесват тези входни. Чете, чете, но имаше да мине нещата по три предмета (умишлно пази тетрадките и чете оттам), че и домашните да напише.  Кога време да излезе и да се пораздвижи...

За петокласниците - наистина се чудя какъв ориентира са, освен по бел/мат? Заради нво за 4 клас, леко се неглижират другите неща - поне при сина беше така. Да не говорим, че музика/рисуване/фвс се пропускаха редовно. И да, питали сме какво се случва. На среща с директора категорично се отрече това, нямало такова нещо. Затова синчето си има една красива двойка по музика като първа оценка изобщо за пети клас.

Първолачката пък се прибира с недовършени домашни. Казва, че пише бавно, не можела бързо. Но и в заниламнята контролът нещо куца, ми се струва.
Дано поне тук да има развитие, иначе аз ще лудна съвсем покрай прекрасната ни образователна система...

# 94
ves+, никак няма да ти е скучно, първи клас - новобранци, седми клас - стари пушки с НВО, да живее образователната система.

мандаринка, едно голямо браво, толкова много старание за учене, евала, много ви се радвам. Дано само да не се изпари цялото това нещо, като настъпи сублимният момент.

# 95
  • София
ves+, никак няма да ти е скучно, първи клас - новобранци, седми клас - стари пушки с НВО, да живее образователната система.
Да не забравяме и петокласника, който още не знае къде се намира Simple Smile

ПС. Една колежка се омъжи в началото на месеца и аз я предупредих да внимава с каква разлика ражда децата. Тя го прие като майтап, ама аз си бях напълно сериозна. Моите се получиха с много нездравословна за мен разлика Scream

# 96
ves+, малеее, и пети клас, ужас, поне 4 - ти го минахте, но след две уч. год., направо не ми се мисли какво ще ти е. Дано дотогава се променят нещата.

# 97
  • София
И при нас започнаха входните. Днес са по история и физика, но като му звъннах да го питам как е минала историята, се оказа че ще правят в сряда! Пффуу.... слава богу, че не успя много да чете по история. Много дати, много събития - ужас! За негово щастие госпожата от миналата година винаги им диктуваше план с маркирани важните събития и дати, та преговаря от тетрадката. В уча се изгледа обобщаващите уроци на разделите и му дадох  от тестчетата на ston (и аз много благодаря за ценните материали!).
Утре е по география, не успя да чете събота и неделя. Ще трябва днес да прегледа, но географията му е любим предмет и там общо взето ги знаеше нещата. Любим, не че седи и чете, а просто му е интересно да научава нови места по света. Като беше 2 клас имаше голям интерес към картата на света. Седеше с часове и гледаше държавите и столиците. Това беше преди ерата "телефон и РС". Даже знаеше столиците на европейските държави, уви после ги позабрави Simple Smile Господинът по география ми харесва, че им праща много допълнителна информация по изучаваните теми, който иска да чете и разшири знанията си. Миналата година им показваше през някакъв сайт /ей богу забравих го/ онлайн разглеждане на Ниагарския водопад, Гранд каньон .... и т.н. Даже и аз се информирах Simple Smile Тази година им е пуснал статии за "Цар Бомба" и още 2-3 интересни неща, но още не ги е преглеждал.

Този уикенд времето беше разкошно и по-голямата част от деня изкара навън с колелото. Еми сърце не ми даде, да го оставя в къщи да чете цял ден. Сега през седмицата ще му бъде натоварено, за да чете и по другите входни.

# 98
Да взема и аз да си огледам собствените линкове 🤣 Шегувам се, няма кога да занимавам детето и с тях.
Моят хич не се е притеснил от входните. В четвъртък е правил 3 - по БЕЛ, история и музика. В петък по биология, днес по география. Каза, че вчера цяяял час е учил по география. Гледал клипове от Уча се. Аз отсъствах от града и изобщо не знам какво е правил. Днес получавам седмичния отчет от Уча се. Гледал е цели три урока миналата седмица. Уж и по биология беше преговарял и география, така че не ми ясно какво толкова е видял с три урока. Обаче системата може да отчита като завършени само изгледаните докрай уроци, а той най-вероятно е прехвърлял от този малко, от онзи малко и така отгоре - отгоре.
Днес или утре ще е входното по математика. Него си го чака с нетърпение, защото там се чувства най-подготвен. Утре най-вероятно ще има и по английски.
Химия и физика имат само в сряда, така че по тези предмети часове още не са имали.

# 99
Идеята за входните не е лоша като цяло, но като изпълнение е тотална щета. Хубаво е да се види кое от най-важното е усвоено и да се продължи нататък, но при нас поне изпадат в такива подробности и детайли на входните, че... От до момента направените входни, детето каза, че най-трудно е било това по музика. Е, кажете ми това на какво прилича, а не е като да е неглежирал този предмет през годините. Не може да пее, не свири и затова си учи системно и съвестно, но можеш ли да помниш някакви детайли за някакви музикални произведения.
Тази седмица всеки ден имат по едно входно. Учим ден за ден. Колкото толкова.

# 100
Незнам защо но имам усещането че се пренавиваме от сега, входни са все пак, до края на годината ще имат възможност да показват на какво ги учат. Че преговор и припомняне няма да направят, няма, но поне тази година дано не случим на някакви промени, от които да се чудим как ще се справят децата.

# 101
  • София
Момичета, голяма молба имам!

Може ли някой, който ползва Христоматията на Рива, да ми изпрати снимани тестчетата след всяка тема?

Ние имаме на Регалия, но се оказва, че трябвало да вземем на Рива, а не ми се купува още една христоматия.
Много ще съм Ви благодарна!

# 102
Не съм сигурна коя христоматия имам в къщи. Довечера ще проверя и ако е на Рива (почти съм сигурна, че е тя) - ще ти снимам.

# 103
  • София
PipiLota, благодаря в аванс! Дано я имате Simple Smile

# 104
  • Русе
Здравейте,
в петък малко след 7 вечерта си погледнах телефона, за да видя колко е часа. Тъкмо бяхме пристигнали в София, защото на седмокласничката в събота ѝ  предстояха 2 състезания там (спортно ориентиране). Видях, че имам съобщение в Школо и го отворих. Там пишеше, че всички деца от класа са под карантина (заради болно дете) от четвъртък(!!!, това беше предния ден!!!) и трябва да си стоят вкъщи. Спряхме отстрани на улицата и се замислихме какво да правим. После решихме, че ще се държим като зрели хора. Това, че съседът си изхвърля боклука през терасата не означава, че и аз ще го направя, понеже вече е мръсно долу, нали? Запалихме колата и се прибрахме. Още 300 км. Госпожицата малко си поплака, понеже купата на следващия ден ѝ беше в кърпа вързана. Но се прибрахме. За разлика от няколко деца от класа, които гордо развяваха снимки къде и как са ходили с родителите си, как си празнуват РД в компания с други деца и възрастни.
Та така за Бай Ганьо и за Гюро Михайлов.

Общи условия

Активация на акаунт