Пестил!

  • 3 098
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 28 782
Ако имате в повече плодове, които се чудите какво да правите или как да ги съхраните за зимата, ако искате да изненадате децата си с нещо вкусно и здравословно, може да се опитате да направите... пестил.
Споделям с вас три актуални за сезона рецепти, като две от тях съм пробвала лично. Оказва се, че пестил може да се направи с всякакъв плод – от малини до дюли.

Пестил от смокини



Продукти:
За всеки 1 кг изчистени и нарязани смокини
100 – 200 г захар ( зависи от вашия вкус)
1/4 ч. л. лимонена киселина
Обелете смокините и ги нарежете на парчета в дълбока тенджера. Посипете ги със захарта и ги оставете за няколко часа да пуснат сок. Вода не се добавя.
Ако смокините са много сладки и не искате да слагате захар, налейте на дъното на съда 1 чаша вода.
Тенджерата се поставя на котлона. Оставете сливите да врат 5 – 10 минути и пасирайте до гладко пюре. Добавете лимонената киселина и варете на слаб огън до сгъстяване.
Застелете тавичките на сушилнята с предварително изрязана по техните размери хартия за печене и разстелете пюрето. Сушете на 65 – 70 градуса, докато пестилът престане да лепне. (Приблизително 12 – 13 часа.) Трябва да се получи мека, еластнична маса, която разрязвате на парчета по желание – квадратчета, триъгълници, лентички, които се навиват на стегнато руло…
Пестилът се съхранява в кутии между парчета хартия за печене в хладилник или на стайна температура.

Пестил от сливи и орехи



Продукти:
1 – 2 кг сини сливи
1 – 2 ч.ч. орехови ядки
захар на вкус
1/4 ч.л. лимонена киселина
Почистете от костилките 1 – 2 кг добре узрели сини сливи и ги посипете със захар на вкус за няколко часа. Ако сливите са много сладки, може и без захар. Разбърквайте от време на време, докато захарта се стопи и си пуснат сока. Сварете ги в дълбока тенждера, пасирайте и към тях добавете смлени на ситно орехи. Варете, докато пюрете се сгъсти и го разстелете върху тавичките на сушилнята, покрити с хартия за печене. Сушете на 70 градуса, докато получите суха и еластична маса.
Нарежете пестила на парчета и го наредете в кутии между парчета хартия за печене. Съхранявайте в хладилник или на стайна температура.
Може да прибавите какао към пюрето от сливи и ще получите много вкусен и здравословен „шоколад“.


Пестил от ябълки

Продукти:
1 – 2 кг ябълки
1 – 2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 пръчка канела (по желание)
1/4 ч.л. лимонена киселина
Нарежете ябълките на парчета и ги сложете в дълбока тенджера. Посипете ги със захарта, добавете водата и сложете да врат на слаб огън, докато плодовете се разварят. Пасирайте до гладко пюре и продължете да варите до сгъстяване с пръчката канела.
Разстелете пюрето върху покритите с хартия за печене тавички на сушилнята. Сушете на 60 – 70 градуса, докато престане да лепне и стане меко и еластично. Нарежете на форми по желание и съхранявайте в кутии между парчета хартия за печене.
Ако нямате сушилня, можете да изсушите пестила във фурната на тънък слой в тава, покрита с хартия за печене. Сушете на 70 – 80 градуса, като оставите вратичката на фурната открехната.
Пестилът е готов, когато започне да се отделя от хартията.

По тази технология можете да си направите пестил и от други плодове: кайсии, праскови, дренки, дюли, круши и т.н.

# 1
  • Мнения: 51 035
Чак пък здравословно... Нищо, консервирано със захар не е здравословно. На пръв поглед захарта не е кой знае колко, ама в свежите плодове има много вода и като се махне тя остават захар и плод 1:1.  Е, може би все пак е по-малко вредно от разни сладки неща с консерванти, палмово масло и прочее, ама чак пък полезно...

# 2
  • Мнения: 5 412
Благодаря за идеите, не съм се сещала за пестил от дете

# 3
  • Мнения: 28 782
Чак пък здравословно... Нищо, консервирано със захар не е здравословно.

Прочете ли рецептата? Захарта не е задължителна, спокойно може и без нея. Просто тогава се добавя малко вода.
Иначе и лимонената киселина може да се пропусне, все пак и тя е от Е-тата... Simple Smile Или да се замени с лимонов сок или оцет.
Абе, демокрация е сега – кой каквото иска да слага, само да не нарушава технологията. Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 сеп 2021, 19:47 от Как' Сийка

# 4
  • Мнения: 14 731
Ето вариант без нищо друго, освен ябълки.
https://www.youtube.com/watch?v=is-8D-4Igqw
Без захар, лимонтузу и сушилня, даже без белене. Само тенджера, пасатор, тава, фурна и хАртия за печене трябва.

# 5
  • Мнения: 749
Рецептите са много хубави! Искам да попитам и за Петмез, как точно се приготвя?

# 6
  • Мнения: 28 782
За петмез бабите са ми разказвали, че когато са смилали грозде за вино, са отделяли част от ширата и са я варяли на тих огън, докато се сгъсти като мед.
Но сега гледам по магазините петмез от какво ли не, та явно става от всякакъв плод, стига да е с по-висока захарност.

# 7
  • Мнения: 14 731
Това с ширата е идея! Стига мъжът ми да не ме очисти, че му намалявам бъдещото вино. Wink

П.П. У наше село (е, на мъжа ми от селото, аз съм от градо) правят петмез от захарно цвекло, само че не знам как. Казват му обаче маджун. И след това му добавят парчета тиква, за да стане рачел от тиква. Честно, на мен повече ми харесва рачел от тиква с обикновена захар, както го правеше майка ми.

# 8
  • Мнения: 11 506
Вчера се  чудихме какво да направим от едно грозде Отел и ми хрумна нещо като сок за разреждане. Намачквах зърната да пуснат сок и със захар. Доста варене падна. Добре стана.
Направо не ми се мисли колко време са варили тази шира за петмез.

Този пестил има много примамлива визия, но голяма играчка изглежда. Благодаря за рецептата.
Ето вариант без нищо друго, освен ябълки.
https://www.youtube.com/watch?v=is-8D-4Igqw
Без захар, лимонтузу и сушилня, даже без белене. Само тенджера, пасатор, тава, фурна и хАртия за печене трябва.

Последна редакция: пн, 27 сеп 2021, 15:01 от Diorela

# 9
  • Мнения: 28 782
Не е играчка. Пюрето става сравнително бързо, повече се чака, докато се изсуши. Но ако имаш сушилня, става лесно.
Когато правих от сливи, ми останаха няколко черпака от пюрето - недостатъчно за втора доза за сушилнята. Затова му добавих какао, изсипах го в тава и във фурната. Ами... Много по-бавно стана, отне почти двойно време да изсъхне. Освен това стана и по-твърдо, не можах да го нарежа, а го начупих на парчета. Дали проблемът е в моята фурна, дали заради какаото стана по-трошливо, не знам. Пак ще се изяде, просто споделям. Simple Smile

# 10
  • Мнения: 9 736
Снощи се захванах за първи път да направя от сини сливи.
Не сложих почти никаква захар нарочно.  Една лъжица, че ми се стори кисело.

След като пасирах, подържах за час-два във фурната някъде на 60 градуса, защото не си спомнях точната рецепта на колко градуса трябваше.

Към момента това чудо е все още като пюре.....  Не виждам изобщо да е започнало да се засушава.
Оставих го вкъщи на масата, защото не исках навън да ми го кацап мухи.

Ще стане ли изобщо и евентуално какво да го правя, колко време се очаква? Аз ли нещо обърках?!?!

# 11
  • Мнения: 28 782
Писала съм в първия пост, че се суши в дехидратор за 12-13 часа. А във фурна с вентилатор става още по-бавно...

# 12
  • Мнения: 9 736
Нямам дехидратор.

Не съм взела рецептата от тук, а от интернет, но презполагам, че принципа е един.

Гледам, че го оставят навън да се суши........

# 13
  • Мнения: 749
Във фурната на 50 градуса, ако няма такива, а по-високи се отваря вратичката. Процесът е дълъг, 12 часа.

# 14
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 151
Много обичам пестил от сливи.
И сливи имам доста...Чудесна идея...
Много благодаря за рецептите.

Общи условия

Активация на акаунт