Витамин В 12 - тема 8

• 46 415
  • 757
  •   1
Отговори
# 150
По повод кръвното,преди години бях с такъв дефицит на В12,че лекаря веднага ми назначи инжекций.Но кръвното винаги ми е било Ок.
Сега три седмици след прекаран Ковид, съм с кръвно 87/57.
Не знам дали го изкарах. Децата лятото бяха болни от ковид аз съм ваксинирана и не съм правила тест.

# 151
Здравейте, сама си пуснах излседвани и открих ниските б12, които както чета в темата дори и да са в границите, пак са ниски, а моите са дори под долната граница. Също така имам нисък хемоглобин и желязо в границите но ниско, а фолиевата ми е ок. Имам неврологични симпотими, изкарах ковид преди 2 месеца и все още нямам възвръщане на обонянието и тн +изтръпвания по обратната част на дланите и лицето + трудна концентрация и депресия.
Към какъв специалист най-ефективно да се насоча хематолог или невролог?
Според личната лекарка заради обилния цикъл ми е ниския хемоглобин и готово, да пия желязо, да ям яйца(не ям месо) и това е, имало капсули за б12 и всеки път ме отпраща.

# 152
Хематолог, но най-вече се хващай да четеш и да си решиш проблемите с активно твое участие, както и сама си пуснала изследвания. Ако разчитахме само на лекарите, повечето щяхме да сме ангели с включвания от отвъдното...Close При В12 под долна лабораторна граница аз бих поставила първо инжекции, кога ще го чакам да се трупа от храни и добавки...а такъв тежък дефицит е опасен.

# 153
За обонянието днес имаше коментар от доцент от Исул. Че не трябва да се чака много, трябва да се направи лечение ако не се въвърне до две седмици, защото може да остане перманентно състояние. Те там имат специален уред за диагностика на обонянието и специализирано лечение. Би трябвало да го има навсякъде по сайтовете днес.

# 154

Бременна съм в 5-ти месец и ми е изписан от ендокринолог и потвърден за прием от АГ. И двамата са много добри специалисти. Направи ми впечатление, че този вид се предписва на бременни много. Някой има ли лични впечатления? Мерси!

# 155
Първо цианкобаламин е най-неусвоимата форма на В12, отделно прием минаващ през стомах още повече, т.е. вероятността нещо да усвоите от тези 1000 микрограма е минимален.

# 156
Да, с това съм на ясно, макар че е относително твърдение. Но това не променя факта, че го изписват често на бременни - това ми беше питанката. Simple Smile

# 157
Не е точно относително твърдение, а си е факт, не случайно има толкова хора с дефицит на В12. Е естествено, че ще има и хора които ще усвоят нещо. Това е както с фолиевата киселина, хубаво, че затова поне се научиха повечето гинеколози, та изписват фолат.
Иначе въпросния препарат аз лично съм го засичала 2-3 пъти изписан на хора (в тази и друга тема), но не помня да са били бременни, в смисъл не мисля, че това е от значение...но не мога да съм сигурна разбира се.

# 158
Ако са много добри специалисти нямаше да ви изпишат неметилирана форма на Б12, която както ви казаха по горе се усвоява минимално, да не говорим, че може изобщо да не я усвоявате. Ваша си работа, но ако имате дефицит на този витамин (предполагам, че е изследван) трудно ще го наваксате с тези таблетки.

# 159
Аз нямам дефицит на В12 в граници ми е,  но искам да го взигнем към горна граница и въпреки, че не съм в дефицит ендокроноложката ми каза винаги да приемам под езика, защото по-бързо и лесно се усвоява и ми изписа метилкобалин. Дори и да нямаш мутации, които не усвояват вштамините от групата В, пак е по-добре в метилирана форма да го приемаш.

# 160
А, кога се приема б12 - преди или след храна? Благодаря.

# 161
По-добре след.

# 162
Сблъсквал ли се е някой с алергична реакция при прием на B12? Препоръчка за хематолог, който може да е адекватен при тежък дефицит и алергична реакция... С големи паузи съм пробвала различни форми: метилкобаламин 1000 (Солгар), метилкобаламин 1000 (better you), b12 на virgian 500 метилкобаламин , 500 аденозинкобаламин, 1000 хидроксикобаламин на АОЕ.
Инжекции 1000 хидроксикобаламин ми биха преди 3 г., на 2 инж. направих ужасно акне, по цялото тяло... Спряха го, мъчих се с последниците от акнето 6 месеца...Направо съм в  безиходища. Преди година правих консултации с д-р Кадъм, сега не знам към кога да се обърна и да имам опит.

# 163
На твое място бих опитала да натрупам В12 с храната, щом е такъв случаят с препаратите. За алергичната реакция не мога да помогна.

# 164
При всички форми ли това е проблема - акне?
Да пробваш с по-малки дози?

Общи условия

Активация на акаунт