Витамин В 12 - тема 8

• 46 418
  • 757
  •   1
Отговори
# 165
При всички форми ли това е проблема - акне?
Да пробваш с по-малки дози?
Акнето беше само при инжекциите преди 3г. Сега бих пробвала пак ако знам, че реакцията ще е само акне, нищо, че беше отвратително, но предвид ал. реакция почва да ме е страх. Заради това искам да се консултирам с лекар и се чудя с кой.

# 166
Писах по-рано,че сама си открих недостижим на б12 желязо витД нисък хемоглобин. Ходих на хематолог изписа ми терапия инжекции + поддържаща терапия за 3м.
Вегетарианка съм от 10+ години вероятно това е причината + обилен цикъл, който ми се получи след раждането. Детето ми има абсолютно нормална кръвна картина дали трябва да изследваме и нея за б12?
Всъщност никога не съм обичала месо и съм го избягвала и винаги съм била много тревожна и трудно съм се концентрирала.

# 167
Аз бих изследвала. При дефицит на В12, няма кой знае какви отклонения в кръвната картина, за да съдите по това. Там евентуално може да са към горна граница еритроцити, MCV, MCH , но не е задължително. При дефицит на фолиева киселина, често левкоцитите са към долна граница.

# 168
Аз поне нямам спомен да съм чела такова нещо. Проверих в този калкулатор за съвместимост, дава ги неутрални https://i.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D … D0%B8%D0%BD%D0%B8
Miboba значи може да се пие вит Д и Б12 заедно такали?благодаря

# 169
Напоследък чувствам постоянна умора и липса на енергия ,има дни, в които сякаш мога да заспя. А това е доста нетипично за мен, тъй като съм много активен човек, който спортува - е, последният месец се изморявам страшно от обикновена тренировка и правя паузи за почивка.
Пуснах си кръвни изследвания, а ЛЛ ми пусна и хормони на щитовидна жлеза - не съм ходила за разчитане - ще е тези дни, но всичко изглежда в граница- само хемоглобинът ми е в долната граница. Мислите ли, че е добре да си направя изследване за Б-12?
Целогодишно приемам цинк, магнезии, а през есенно-зимния сезон и Вит-Д.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 12:16 от Like_Smoke

# 170
Направи на Б12, както и на вит. Д. Може да си с дефицит и на двете. А това че си в граници, не било значело че са ти наред. Трябва да са над средата за оптимални нива. Вит. Д щом не вземаш целогодишно, като нищо ще си в дефицит. Ако имаш възможност, провери ги и тези двете.

# 171
Ако искаш, дай снимка на щитовидните, да ти кажем дали са OK.
Иначе, B12, D, Фолиева киселина, Хомоцистеин и някои други важни показатели, аз мисля, че е препоръчително да се пускат веднъж годишно, ей-така, като профилактика.

# 172
Ако искаш, дай снимка на щитовидните, да ти кажем дали са OK.
Иначе, B12, D, Фолиева киселина, Хомоцистеин и някои други важни показатели, аз мисля, че е препоръчително да се пускат веднъж годишно, ей-така, като профилактика.
Благодаря! Изтрих я, но я пускам отново в скрит текст, за да не е спам

Скрит текст:

# 173
Първо да кажа, че е хубаво да пускаш заедно всичките пет показателя, асоциирани с щитовидната жлеза - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT. Последните две са антителата - те показват дали налице е автоимунен процес. Тях може да ги изследваш и по-рядко (примерно, веднъж на година-две). TSH, FT4 и FT3, обаче, винаги заедно, защото, ако едно липсва, не може да се придобие пълна представа.
TSH ти е с добри стойности, но FT4 е леко ниско при теб. Не е нещо драстично или притеснително, но трябва да се види и стойността на FT3, тъй като именно той е активният хормон - този, който организмът използва, за да поддържа функциите в тялото.

Може би, освен Глюкоза, е хубаво да пуснеш и Инсулин на гладно, макар че, щом пишеш, че спортуваш редовно, може да няма проблем там. Все пак, не се знае със сигурност, преди да се провериш.

Успех! Simple Smile

# 174
Гърненце, много ти благодаря за отделеното време и желание за съдействие Flowers Hibiscus

ТАТ, МАТ съм ги пускала профилактично преди година и нещо, ок са. Наистина ще отида да пусна и едни витамини и F3 - настоящите ми ги назначи лекар съгласно оплакванията ми, не съм ги иницирала сама. Почти сигурна съм, че ще са окей. Изобщо цялата ми профилактика, която правих септември е окей - сърце, кръвно, ехография на вътрешни органи, урина и т.н.
Просто наистина съм доста активен човек и, да чукна на дърво, много рядко усещам неразположение. Може би заради края на една много динамична година за мен и заради малкото слънце напоследък се чувствам изморена и с желание да спя повече Grinning Grinning

# 175
Как мога да разбера дали има причина да не усвоявам б12 от храната(освен, че съм вегетарианец, все пак консумирам животински продукти)?
Преди време съм си правила изследване за непоносимост към глутен и имах лека реакция.
Имате ли опит с гастроентеролог, който да обръща внимание на този тип анемия?

# 176
Ако си вегетариянец и не суплементираш, няма от къде да набавиш и усвоиш Б12. Аз ям по 300гр. месо на ден + яйца, сирена, кашкавали, мляко и пак съм в дефицит. И не мога да повярвам. Суплементирам целогодишно. Гледам да не изтървам положението, че тогава започвам инжекции. Никой не го интересува като цяло защо не усвояваме. В дефицит ли си, почваш суплементи и така. Това им е лечението. Но защо не се усвоява, нямат време за такова ровене.

# 177
Всеки един стомашен проблем - колит, гастрит, бактерия и какво ли не, може да е причина да не се усвоява, както и хр.непоносимости, което сочи пропускливи черва, както и някои лекарства и ред други причини.

Преди време една лекарка коментира, че при  човек на средна възраст почти задължително има някакъв проблем, който пречи на усвояването в някаква степен. Не случайно има епидемия почти от дефицит на В12

# 178
Че е така, така е. Съгласна съм. Аз сума и нещо съм изчела медицинска литература по темата. Въпроса е кой доктор ще се затревожи толкова и да търси проблем. Ако се спре до ниво личен лекар, забрави. АКо се потърси хематолог, и той няма да се впечатли, ако не са избили други серизони проблеми. Изследвах сума и нещо кръвни хомоцистеин, фолиева, стомах проверявах с гастроскопия няколко пъти, хеликобактер излекувах преди години, вит. Д наваксах и до там. Всичко ми било наред. Не умирам. Няма какво повече да се търси. Предписват ми суплементите, ако изтърва положението съм на инжекции до наваксване и с това се изчерпва грижата за болния.

# 179
О да, съгласна съм - лекарите не търсят.

Просто отговорих на жената преди това, че причините могат да са безброй.

При сина ми една от причините се оказаха хр.непоносимости. След преминаване на диета и оздравяване на червата, нещата се подобриха значително. Но и сега понякога е с по-ниски стойности и суплиментираме

Общи условия

Активация на акаунт