Витамин В 12 - тема 8

• 46 456
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
Благодаря за отговорите! Да вероятно проблема ми е в червата + бедна диета.
Вече съм на 3та инжекция и като цяло живнах много, затоплиха ми се изведнъж крайниците, изтръпванията почти отшумяха, сякаш усетих кръвта да се движи.

# 181
Здравейте, нова съм във форума стигнах с четенето на темите за Б12 то тема 5 и се извинявам предварително ако съм изпуснала нещо. Накртако при мен какво се случи миналата година Юни започна да ме обзема страшна тревижност и депресия, направих ПА стигнах до бърз помощ, съответно там нищо не откриха личния лекар ми изписа Деанксит и хапчета за обезводняване да пия при нужа без прегледи без изследвания. Тази година през Април всичко се повтори като към тревожноста и депресията вече се чувствах като парцал, постоянно отмаляла все ми се спеше, интерес нулев към всичко, ужасно виене на свят и постоянна тревожност, сърцебиене и вдигане на кръвно. Личния лекар ми пусна изследвания за женски хормони и щитовидна жлеза-всичко в норма като ендокринолога ми каза да направя контрол Декември и ме изпрати на кардиолог, там ехография като не откри нищо сериозно и ми изиписа хапчета за кръвно и деанксит и така започнах да ги пия, като същевременно взимам и Ашваганда за тревожноста. До Септември когато започнах да получавам ужасно сутрешно сърцебиене и иглички първо в едната ръка после и в двете, тремор и се хванах че  запчвам да забравям и безсъние. Започнах пия Магнезий с витамин Б комплекс но без Б12 и след месец прием се почуствах една идея по добре. Зачетох се в темите за Б12 и без изледване си поръчах метилколбамин 500 (90 хапчета) като започнах прием по 2 хапчета сутрин, още на 2 ден почуствах енергия и сила , пия ги вече 10 дни като добавих и магнезии с Б комплекс без Б12. Явно съм имала много сериозен дефицит, сутрешното сърцебиене почти изчезна, тремора намаля, тревожноста и мрачните мисли също, но се появи друг проблем кръвното започна да ми пада но ме е страх да спра Б12 за да не се врнат симптомите пак, мисля да изпия опаковката и да се изследвам за да знам къде съм. Има ли някой друг които е бил на хапчета за кръвно и как се е чувствал селед започване на приема на Б12? Предварително се извинявам за дългия пост.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 14:48 от Tatyana_R

# 182
Майка ми е на лекарства за високо кръвно и е вземала В12 от 1000, но нямам спомен да се е оплаквала от падане на кръвното.

# 183
Четох доста в темата и не ми е ясно. Защо смятате, че нивата трябва да се поддържат много високи, на база на какво смятате, че така трябва? Разбирам, че аз съм крайност с моето вегетарианство и б12 ПОД долна граница, но защо да трябва да е на макс. Точно обратното чета, прекалено високи нива даже пишат, че са канцерогенни. Мисля си, че никоя крайност не е добра.

# 184
Когато е бременна жената спира ли б12 преди изследване няколко дни или не го спира?
Аз от лекари знам, че не се спира. Обаче пък за 20 дни да ми се е качило с 200 единици, много не ми се вярва.

# 185
Когато е бременна жената спира ли б12 преди изследване няколко дни или не го спира?
Аз от лекари знам, че не се спира. Обаче пък за 20 дни да ми се е качило с 200 единици, много не ми се вярва.

Не се спира ако има дефицит, но и не е реално. Резултата отчита външната добавка, така че не може да знаеш, колко си усвоила всъщност

blue_eyez не го смятаме ние, а специалистите. И кой казва много високи? Долните граници по лабораториите са занижени. Има достатъчно информация в интернет по темата, на първата страница също не знам дали си я чела.
Ето книги по темата https://www.book.store.bg/p185604/a-dali-ne-e-b12-epidemia-ot-po … ali-pacholok.html
https://www.book.store.bg/p233901/a-dali-ne-e-b12-pediatrichno-izdanie.html

Ето да прочетеш дали е канцерогенен https://vitaminb-12.com/b12-cancer.html .

И никой не те кара да правиш нещо въпреки убежденията си.

# 186

Не се спира ако има дефицит, но и не е реално. Резултата отчита външната добавка, така че не може да знаеш, колко си усвоила всъщност

blue_eyez не го смятаме ние, а специалистите. И кой казва много високи? Долните граници по лабораториите са занижени. Има достатъчно информация в интернет по темата, на първата страница също не знам дали си я чела.
Ето книги по темата https://www.book.store.bg/p185604/a-dali-ne-e-b12-epidemia-ot-po … ali-pacholok.html
https://www.book.store.bg/p233901/a-dali-ne-e-b12-pediatrichno-izdanie.html

Ето да прочетеш дали е канцерогенен https://vitaminb-12.com/b12-cancer.html .

И никой не те кара да правиш нещо въпреки убежденията си.
Естествено, че никой не ме кара не го приемай така, благодаря за отговора Simple Smile Аз за важността на витамина съм се убедила на собствения си гръб! Просто както съм била в онази крайност не искам да отида в другата, както и да е...

# 187
Ами не е нужно да отиваш, просто дръж ниво над средата поне. Аз държа моя в граници около 600-650pg/ml , а нормата в тази мерна единица е до около 900.
За сина ми обаче, понеже е дете гледам минимума да му е около 600, защото за тях трябва по-високо ниво.
Аз сама се следя и набавям, но на него лекар му е изписвал  добавка при ниво 300, като границата почва от 190 така, че не е важно просто да си в границата.

# 188
Ами не е нужно да отиваш, просто дръж ниво над средата поне. Аз държа моя в граници около 600-650pg/ml , а нормата в тази мерна единица е до около 900.
За сина ми обаче, понеже е дете гледам минимума да му е около 600, защото за тях трябва по-високо ниво.
Аз сама се следя и набавям, но на него лекар му е изписвал  добавка при ниво 300, като границата почва от 190 така, че не е важно просто да си в границата.
Сега разбирам, благодаря!
Непременно ще изследваме и дъщеря ми направо място не мога да си намеря, че никой не ми е казал да го следя и по време на бременността. Това трябва да е задължително според мен!

# 189
  • София
Долкото разбрах витамин Д и Б12 вече се изследват при бременност.

# 190
Долкото разбрах витамин Д и Б12 вече се изследват при бременност.
О не знаех, това е чудесно. Преди 3 г. не беше част от изследванията, следих се при 2ма гинеколога и не са ме изследвали.

# 191
  • Пловдив
Здравейте, след двумесечен прием на B12 при стартово ниво 277, направих пауза повече от месец и половина и си направих ново изследване, сега е 400. Да започвам ли пак да пия?
Изследвах и желязото, при реф. ст-сти от 6-26, моето е 13, което мисля е ок?

# 192
Да, трябва още да се вдигне нивото, до 450 е лек дефицит, нека мине над 500 поне. Ако оставиш така скоро време ще си пак  в сериозен дефицит. Да, желязото е прилично.

# 193
  • Пловдив
mibobo, много благодаря!

# 194
Влизам с питане. Пуснах си вчера кръвни изследвания, и реших за информация да си пусна Б12 и вит Д.
Вит Д ми е в дефицит, но повече ме притесни резултата при Б12-  884.1 при рефирентна горна граница 878.0. притесних се понеже преди време бях чела, че високите нива се свързват с чернодробни проблеми. От друга страна последните две седмици приемам Б-комплекс с магнезий, и си мисля, че може и това да е повлияло на резултата.
Разбира се ще спра приема на таблетки, но според вас имам ли причина за притеснение?
Сега си спомням,че преди години когато съм го изследвала пак е бил висок, над 800, но винаги в границата.

Общи условия

Активация на акаунт