Витамин В 12 - тема 8

• 46 491
  • 757
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте момичета. Изчетох почти всичко до тук. Но малко се обърках. Ще започна с това че имам анемия, поради много обилни цикли всеки месец и е станала хронична. Пих ампули Тотема, а сега вече съм на ферогер, в който има така нужната фолиева киселина. Като ме прати гинеколога на изследвания сама реших да си пусна и В12. Като че ли лекарите го неглижират, поне моето наблюдение е такова. Резултатът ми е 43,5 при граници 25-165. Но в началото написах че съм объркана тъй като ползвах калкулатора от линка на първа страница. 43,5 pmol/L , който е в моето изследване от калкулатора излиза около 59 pg/ml. А там пише , че от 100 до 200 pg/ml е тежък дефицит. Тогава какво значи моят резултат, който е в референтни граници на лабораторията всъшност. Нищо не разбирам. Питах гинеколога, каза ми че не било нищо особено, ама ако искам да си купя някакъв В12 да попия малко. Е как така сама да реша какво да купя и колко време да го пия. Истината е че не се чувствам добре от доста време, особено вечер - смазваща умора и непрекъснато съм като схваната, врата и раменете постоянно ме болят. Извинете ме, но съм абсолютно не на ясно с този В12. Много моля за някакво разяснение и съвет какво да си купя да пия - капки ли, спрей за нос ли, обикновени хапчета ли...омръзнаха ми тези неразположения.

# 241
Тези граници на В12 ги срещам много рядко и не мога да ги коментирам, защото и на мен са ми странни в серум мисля се водеше. Но дори да погледнем само твоя резултат, се вижда, че си към долна граница, вероятно има нужда от поне малко прием.
Или да се изследваш в друга лаборатория или си вземи подезични таблетки от 1000мкг и си вземай 1-2 месеца, после чакаш поне 20-30 дни и се изследваш пак.
Желязото много ли ти е ниско, защото при прием на В12, ще падне още малко.

pipilota_85 вит.Д поне 7-8 капки дневно , вземай си и магнезий и вит.К2 . В12 трябва да се вдигне още в дефицит си.

# 242
Не съм изследвала желязо. Само ПКК ми пуснаха. Всъщност гинеколога ме изпрати да си проверя хемоглобина. Под 100 е, 90 май беше. И всички около него някакви показатели с букви са разбутани, което значело че е желязо дефицитна анемията, а и тъй като смята че причината е обилния цикъл, нямало нужда да се изследва желязото. Може би и него трябваше да си пусна сама. А това че пиенето на В12 сваля желазото леко ме притесни,не го знаех. Но как е възможно лекарите нищо да не обясняват, при все че аз винаги питам. И после човек сам трябва да се балтае какво се случва. Имам горчив опит с тиреотоксикоза,която ми откриха след като аз не се спрях да търся причина и да се ядосвам че не ми е добре. То не бяха хапчета за кръвно, бетаблокери за пулса, една камара хапове за нерви, докато попаднах на правилния лекар - ендокринолога. От тогава внимавам, чета, търся. Станах хипохондричка,но много зор видях с тая щитовидна жлеза и винаги търся и мнения на препатили, като вас тук във форумите. Половин лекари сме станали , всеки с проблемите си.  Жалко е.

# 243
И мен ме убеждаваха, че е от цикъла докторите и майка ми и баба ми, но честно казано дори последният път не ми беше и обилен.
Не са наясно и не искат и да се образоват лекарите. Хематологът ме прати на невролог, каза "неврологичните ти проблеми не са от б12 😱"
Изчезнаха ми игличките в крайна сметка, тялото ми се затопли няма как да не е благодарение на б12. Това което изчетох е че, тежестта в главата ми се е получила от първоначалните инжекции с цианкобаламин защото се отделя цианид и при хора с проблеми с оптичния нерв се получава това. За момента нямам проблем от метилкобаламиновите таблетки. Основното ми притеснение е, че при хора с неврологични проблеми препоръчват метилкобаламин инжекции, каквито няма. Единственото ми успокоение е, да се надявам че нямам кофактори, а дефицита ми да е от дългогодишното вегетарианство. Мисля си, че щом таблетките ми затоплят тялото би трябвало да ги усвоявам.
Другото, което ме шашна е, че прочетох в книгата на Пачолок е, че дефицитът предизвиква изменения на шийката на матката, които погрешно могат да се сметнат за предракови. Ами преди 2 г. ми направиха конизация, заради биопсия с резултат дисплазия и познайте какво от изрязаното парче от шийката резултат ми беше "не се открива дисплазия"!!!

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 09:59 от blue_eyez

# 244
Salii ако е толкова много нисък хемоглобина е вероятно и желязото да е доста ниско, хубаво е да се провери...но ти в момента приемаш железен препарат, т.е. да спреш приема за известно време.

Има ли проблем със сърце - винаги първо се проверява щитовидната, но да всеки лекар лекува на парче Sad

# 245
  • София
И мен ме убеждаваха, че е от цикъла докторите и майка ми и баба ми, но честно казано дори последният път не ми беше и обилен.
Не са наясно и не искат и да се образоват лекарите. Хематологът ме прати на невролог, каза "неврологичните ти проблеми не са от б12 😱"
Изчезнаха ми игличките в крайна сметка, тялото ми се затопли няма как да не е благодарение на б12. Това което изчетох е че, тежестта в главата ми се е получила от първоначалните инжекции с цианкобаламин защото се отделя цианид и при хора с проблеми с оптичния нерв се получава това. За момента нямам проблем от метилкобаламиновите таблетки. Основното ми притеснение е, че при хора с неврологични проблеми препоръчват метилкобаламин инжекции, каквито няма. Единственото ми успокоение е, да се надявам че нямам кофактори, а дефицита ми да е от дългогодишното вегетарианство. Мисля си, че щом таблетките ми затоплят тялото би трябвало да ги усвоявам.
Другото, което ме шашна е, че прочетох в книгата на Пачолок е, че дефицитът предизвиква изменения на шийката на матката, които погрешно могат да се сметнат за предракови. Ами преди 2 г. ми направиха конизация, заради биопсия с резултат дисплазия и познайте какво от изрязаното парче от шийката резултат ми беше "не се открива дисплазия"!!!

Може ли да помоля за линк към това, което сте чели за цианида от инжекциите, или ако е в книгата - долу горе къде да го търся. Благодаря.

# 246
Напоследък чувствам постоянна умора и липса на енергия ,има дни, в които сякаш мога да заспя. А това е доста нетипично за мен, тъй като съм много активен човек, който спортува - е, последният месец се изморявам страшно от обикновена тренировка и правя паузи за почивка.
Пуснах си кръвни изследвания, а ЛЛ ми пусна и хормони на щитовидна жлеза - не съм ходила за разчитане - ще е тези дни, но всичко изглежда в граница- само хемоглобинът ми е в долната граница. Мислите ли, че е добре да си направя изследване за Б-12?
Целогодишно приемам цинк, магнезии, а през есенно-зимния сезон и Вит-Д.

Имаш някаква анемия щом  е ниско хемоглобина пусни б12,фолиева киселина и желязо сигурно от трите от едното иваш дефицит

# 247
PC_sun, редполагам, че моята реакция е много частен случай, просто аз така си обясних какво ми се случи. Прочетох в последствие в самата книга стр.276.

Излязоха и на дъщеря ми резултатите на 2.5г.
444 pmol/l (156-672), значително по-високи от моите, но пак в дефицит.
Хомоцистеинът й не е завишен. Фолиевата й е  близка до горната граница. Желязото й е ниско. Естествено отиваме при педиатърката.
Но вероятно няма да има забележки към б12 щом по нашите норми е ок.
Тъй като обаче тя мн отбягва месото, си мисля все пак да й давам след като изчетох целия свят и този витамин е безвреден и ме спаси мен самата.

# 248
  • София
Благодаря за информацията. Имам роднина, на която също и биха инжекции с цианкобаламин 10 дни всеки ден по една. Беше споменала, че има иглички, но в краката. Не си и бях помисляла, че може да е от това, но явно….. има нещо общо.
Чета че схемите за поставяне са различни…

# 249
  • София
При нисък хемоглобин, освен желязо е добре да се види и феринтина (това са депата на желязото). Имам анемия и следя и тези показатели.

Пих последно тотема, 2 месеца, с нея пиех и вит. Д, че имам дефицит, след като свърших тотемата, започнах вит. Б12 на Солгар. Честно казано, сигурно екомбинация и от трите, но имам доста повече енергия и не с еуморявам толкова. Сега като свърша вит. Б12 (ще го пия общо 2 месеца), ще направя почивка и ще си пусна пак изследвания.

# 250
Здравейте знам за вит б12 преди да си пусни изследване не трябва да се приема няколко седмици.Същото важи ли и за вит Д искам да изследвам но от 2 седмици насам взимам 4 капки вигантол на ден,ако пусна изследване сега да не излиза грешен?Трябва ли да чакам?Благодаря ви

# 251
  • София
Поне 7-10дни трябва да изчакате за витамин Д

# 252
Аз Тотема пих само няколко дни по 2 ампули на ден. В момента съм на ферогер, но ще го пия поне 2 месеца, вероятно даже 3. През това време не бива да пия В12 така ли? Правилно ли съм разбрала? Имам вигантол и ще го започна по 4-5 капки на ден. Мислех и В12 едновременно, но ако правилно съм разбрала по-добре да изчакам. catty m, истината е че не мога вече да търпя тази умора. През деня на работата се справям. Като дойде вечерта вече съм адски уморена и само ми се спи. Вероятно всичко това ще премине като оправя анемията.

# 253
  • София
Аз Тотема пих само няколко дни по 2 ампули на ден. В момента съм на ферогер, но ще го пия поне 2 месеца, вероятно даже 3. През това време не бива да пия В12 така ли? Правилно ли съм разбрала? Имам вигантол и ще го започна по 4-5 капки на ден. Мислех и В12 едновременно, но ако правилно съм разбрала по-добре да изчакам. catty m, истината е че не мога вече да търпя тази умора. През деня на работата се справям. Като дойде вечерта вече съм адски уморена и само ми се спи. Вероятно всичко това ще премине като оправя анемията.

Напълно те разбирам за умората. Но при мен забелязах изчезването й може би след 2 месеца, някак си постепенно беше. Не помня изследвала ли си щетовидните хормони? Защото зверска умора изпитвах точно преди да ми открият Хашимото. Тогава се будех уморена, измиването на зъбите и очите ми се струваше като копаене на нивата.

# 254
Salii можеш ли да покаже ПКК, как са показателите MCH и MCV? Притеснението ми е, че ти е ужасно нисък хемоглобина, а не се знае от какво е. Хубаво е било да си изследваш желязото, че и фолиевата киселина. Ако е много ниско желязото и може да го свалиш още повече, това имам в предвид. Ако искаш да си вземаш и В12, вземай поне по-малки дози, ако ще вземаш хапче от 1000 вземай през ден. И както са споменали не е лошо да си провериш щитовидната жлеза, въпреки, че вероятно от анемията ти е умората

Общи условия

Активация на акаунт