Витамин В 12 - тема 8

• 46 500
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
Тези резултати са от тази събота. Малко се е вдигнал хемоглобина. Вероятно тотемата е свършила работа. Сега съм на ферогер. Опитах се оставя само тези показатели, които не са в норма. В12 ми е на друг лист. Обаче сега пия хормони за цикъла. Днес ми е последен ден и до 2-3 дни пак ще ми дойде, а като знам колко е обилен вероятно няма да се вдигне още хемоглобина докато не спре кървенето. Ей така месеци наред съм била и затова се докарах явно до тук. Лошото е че съм уж с високо кръвно от 3 години и пия хапчета за кръвно. Намалила съм ги но ме е страх да ги спра. Кръвното ми е ниско сега. Постоянно съм замаяна и уморена и все ми се спи. Да не говорим че също и постоянно ми е студено. Дали и това са признаци на анемията и дефицита на В12 ?

# 256
Salli, според мен всеки е хубаво да си провери б12, защото и при нормален Hg може също да има дефицит. Ако пък човек има нисък Hg, то е направо задължително.
Моят също се върти около 100 последните 2г. и съм хипер уморена и бях влязла в цикъл мн съм уморена за да ям и съм уморена защото не ям (солети и кафета само) както и да е. Желязото ми беше на минимум, а б12 тежък дефицит. Фолиева киселина също трябва да се пусне.
И на мен от години ми е студено, след инжекциите усетих как ми се затопли тялото, мисля си че и подезичните таблетки ми го затоплят.
След дългогодишно вегетарианство мисля да се откажа дадох си сметка, че не консумирам абс нищо, което да съдържа желязо. Б12 съдържащи храни консумирах от дъжд на вятър и кой знае колко съм усвоявала.
По време на цикълът ми казаха да спра желязото и наистина не беше кой знае колко обилен.

# 257
Сега установих, че Solgar предлагат 2 разновидности на Б12. Пия от първите вече 2 месеца, започвайки при резултат: 205pg/ml.
Кои са по-подходящи и каква е разлика..

# 258
  • София
Вторите са подезични.

Аз започнах нов курс на прием на Б12 и  вит.Д след резултатите,а те са:
Хемохлобин-100
Желязо 16,7ммол/L        Реф 5,83-34,5
Феритин 7,51 ng/mL        Реф 13-150
Б12  312 pmol/L                Реф  145-569 pmol/L
Вит. D  15,6 ng/mL              Реф: липса <10; недостатъчност 10-30
Фолиева к-на 18,2            Ре ф 4,6-34,8
Приемам метилкобаламин Б12 1000мг. на Now и Вигантол по 10 капки на ден. Поне два-три месеца смятам да ги пия и после пак проверка.

# 259
Вторите са подезични.

Аз започнах нов курс на прием на Б12 и  вит.Д след резултатите,а те са:
Хемохлобин-100
Желязо 16,7ммол/L        Реф 5,83-34,5
Феритин 7,51 ng/mL        Реф 13-150
Б12  312 pmol/L                Реф  145-569 pmol/L
Вит. D  15,6 ng/mL              Реф: липса <10; недостатъчност 10-30
Фолиева к-на 18,2            Ре ф 4,6-34,8
Приемам метилкобаламин Б12 1000мг. на Now и Вигантол по 10 капки на ден. Поне два-три месеца смятам да ги пия и после пак проверка.

Аз приемам и първите като подезични.. тотално се обръках, различна ли е мерната единица 😤

# 260
  • София
Еднакви са - микрограми. Вторите са коензимна форма - по-високо усвоими.

# 261
  • Пазарджик
Аз започнах с Вигантола по 7 капки на ден. Утре ще взема и К2 но не знам в каква доза да го взимам него.
За В12 се спрях на Солгар при мен стойностите са 358 pg дали по 1 таблетка на ден от 1000 ще ми е достатъчна?

# 262
Еднакви са Солгар и като микрограми и като форма т.е. подезични са то си пише на етикета как се приемат. Вземала съм и двата вида, едните от айхърб, другите от тук.

Аз започнах с Вигантола по 7 капки на ден. Утре ще взема и К2 но не знам в каква доза да го взимам него.
За В12 се спрях на Солгар при мен стойностите са 358 pg дали по 1 таблетка на ден от 1000 ще ми е достатъчна?

Достатъчно е!
Аз от К2 вземам 100мкг, повечето марки са такива дозировки

# 263
Сега установих, че Solgar предлагат 2 разновидности на Б12. Пия от първите вече 2 месеца, започвайки при резултат: 205pg/ml.

Аз мисля че и двете показати опаковки са подезични.

# 264
А към витД+К2 взема ли се и магнезий и по колко?

# 265
  • София

Аз мисля че и двете показати опаковки са подезични.

И двете са подезични, питах вносителя. В търговската мрежа май се намира само първото, а на него не пише как се приема. Казаха, че е подеизчно и то.

# 266
А към витД+К2 взема ли се и магнезий и по колко?

Да, препоръчително е да се взема, спомага усвояването а и при дефицит на Д, се изчерпва и магнезия. Аз лично вземам 200-300мг

# 267
Прочетох педиатричното издание на книгата на Сали Пачолк(другото все още го чета).
Не ми става ясно (извинявам се ако сте го коментирали) следното. Има признаци(в края на книгата), които говорят за б12 дефицит, едно от тях е анемия предполагам се има предвид желязодефицитна.
Тоест ако е налице много ниско желязо(при дъщеря ми)- 5(при долна граница 9), но б12 е в норма(601.8pg/ml) причината за дефицита на желязо в б12 ли е?
Другото нещо е, че мн трудно я прилъгваме да яде месо и си мисля, че е по-скоро това.

# 268
Аз педиатричното го нямам, но и другата съм чела отдавна и там не помня пише ли такова нещо. А дефицита на В12 също е анемия, може за нея да става въпрос...нямам идея.
Иначе анемиите често си влияят една на друга, сина ми е бил по едно време и с двете анемии -желязодефицитна и мегалобластна и желязо, В12 и фолиева му бяха ниски.

# 269
Привет!
Бременна съм в 6-ти месец. От 1 месец пия витамин Б12 ПО 1000мг на ден, както и витамин Д спрей на бетър ю, който се равнява на 6 капки на ден, 42 капки на седмица.
Кога трябва да направя контрола на витамин б12, след 1 месец прием ли?
витамин д пия от юни месец и все още ми е доста ниско, но се покачва постепенно. Мога ли през цялата бременност да си го пия така по 3 впръсквания на ден, 6 капки все едно на ден?
желязото ми последния месец спадна доста и в момента имам изписано желязо по 1 таблетка на ден. Хемоглобин и е 110, а желязо 13. Мисля, че аг превантивно още сега ми изписа желязо, защото не ям месо и е ясно, че ще пада още повече.
б12 - 320
вит д - 33
хемоглобин - 110
желязо - 13
Може ли от приема на б12 да ми падне много желязото, макар че приемам таблетки вече?

Общи условия

Активация на акаунт