Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин В 12 - тема 8

  • 3 227
  • 96
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2
Здравейте.От известно време имам шум в ушите,леко замайване, изтръпване на ръцете и краката.Понеже живея в Лондон и тук е почти невъзможно да се добереш до личен лекар,след много четене реших да си направя тест за дефицит на Б12.Резултата е 106 pmol/l.Според лабораторията стойността е нормална и няма нужда да правя нищо.От това което чета не ми се виждат нормални резултатите.Не знам какво да правя😔

# 31
  • Мнения: 9 546
Какви са границите?
В дефицит си, вземи си някакви подезични таблетки.

# 32
  • Мнения: 1 215
Имам дефицит на Б12 и Д3, но пък имам и миоми.  Ендокриноложката ми изписа витамини, но пък се чудя дали няма да повлияят негативно на миомите. Срещали ли сте информация по темата?

# 33
  • SMOLQN
  • Мнения: 27
Здравейте,интересувам се от марка -конкретно име на б12 от която сте доволни като резултат.Доста изчетох, но не открих.Аз съм с леката форма на таласемия, много ниски стойности на б12,но в границите,както и фолиева киселина.Това е нормално, но ме интересува мнението ви за продукт😁
Благодаря на отзовалите се ♥️

# 34
  • Мнения: 9 546
Само в тази тема поне няколко пъти споменахме подеизчни таблетки метилкобаламин  на Солгар. Не знам къде сте чели Simple Smile

# 35
  • Милано
  • Мнения: 844
Здравейте,интересувам се от марка -конкретно име на б12 от която сте доволни като резултат.Доста изчетох, но не открих.Аз съм с леката форма на таласемия, много ниски стойности на б12,но в границите,както и фолиева киселина.Това е нормално, но ме интересува мнението ви за продукт😁
Благодаря на отзовалите се ♥️
  Аз съм доволна от капките на Nature Love.

# 36
  • Мнения: 7 690
Да ви попитам имам резултати извън норма на следните показатаели:
RBC 3,76 (4,1-5,4 10**6/uL)
Hematocrit 36,8 (37-47%)

B12 ми е в норма - 528 (180-914pg/mL)
Проблема е че вземах б12 цяла година през ден през два когато се сетя. Спрях го месец преди изследванията. Дали е възможно това дълго вЗемаме да е повлияло на горноте две? Желязо не са ми пускали. Друго което е, в деня на кръвните се оказа че съм лепнала ковид. Но се разбра по-късно. Дали би повлияло също? Всички останали изследвания са наред. Също така в деня на иЗследването ми и дойде. Но аз съм с доста оскъден цикъл вече, та няма някакви кой знае какви кръвоизливи. Какво мислите?

# 37
  • Мнения: 9 546
Ковид доста влияе на ПКК, най-добре е след това да се пусне пак. Иначе намалени еритроцити (RBC) може да сочат желязодефицитна анемия, но там би трябвало да са по-ниски и MCV и MCH. Понижения хематокрит може да е от ниските RBC, както и от дефицити на В12, фолиева и желязо.

След време като не си в цикъл и е минал месец от Ковид се провери пак, но пусни и желязо

# 38
  • Мнения: 7 690
mibobo, тези MCV, MCH са в норма. Фолиевата също. Не знам обаче дали личната ще иска да ми пусне кръвна картина отново за тази година. Сега не знам дали да продължа да вземам Б12 както преди или въобще да спра.

# 39
  • Мнения: 9 546
Те може да са в норма, но ако са на долна граница сочат ниско желязо. В12 го спри за сега според мен, нивото е прилично може да стоиш известно време без прием. Една кръвна картина е 4-5лв, желязото и то е някъде там, когато ти е възможно пусни си ги сама

# 40
  • Мнения: 89
Да, вероятно се е отразило на резултата т.е. в действителност е още по-нисък. Но и този резултат е в дефицит, но по-сериозен е дефицита на фолиева. Вземете си активната форма - фолат, не обикновена фолиева киселина и вземайте дневно поне 800mcg. В12 също вземете някакви подезични - метилкобаламин от 1000mcg или спрея на БетерЮ(там 4 впръсквания са 1200)
Благодаря ти много. Чакам да ми излезе утре хомоцистеина ... от миналата седмица изчетох всички теми и причината я намирам в гастрита и хиатална херни, които имам. Искам само да те помоля за мнение за НЕОФОЛИК МЕТА таблетки 0.4 мг * 90 . ... удачна фолиева киселина ?

# 41
  • Мнения: 9 546
Да, аз нея пих последно и от резултат 8 за 2 месеца ми качи нивата на 19, сега продължавам още. Но вземах по 2бр дневно

# 42
  • Мнения: 89
Да, аз нея пих последно и от резултат 8 за 2 месеца ми качи нивата на 19, сега продължавам още. Но вземах по 2бр дневно
Съжалявам, че те тормозя, но в теб намерих човек, който може да ми даде адекватни отговори, за разлика от лекарите ми до сега. почнах да пия б9 и б12 и чак след това видях и хомоцистеина. бях пила витамините 3  дни и го изследвах.
Сега ми излязоха резултатите 17 µmol/L при референтни до 15.
Да се притеснявам ли или това,че пия б9 и б12 ще го свалят?

# 43
  • Мнения: 9 546
Принципно той е един от маркерите доказващи дефицита, когато е завишен. Така че би трябвало след попълване на дефицитите да се оправи.

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 19:09 от mibobo

# 44
  • София
  • Мнения: 196
Здравейте, да се включа и аз. Писала съм и преди - бях с тежък дефицит на витамин Д и с обширна симптоматика. Вит Б12 ми беше 370pg/ml, а хомоцистеина 11. Ендокриноложката ми изписа Вигантол, магнезий и Милгама /заради неврологичните симптоми, които имах/.След 3 месеца на Милгама или Невраксил, Б12  се беше качил на 390, като никой от лекарите не го отчете като проблем. Докато пиех Милгамата се чувствах по-добре, определено!
От 3 месеца съм само на Вигантол и Магнезий, страшните симптоми изчезнаха, но остана едно неприятно усещане в дясната част на тялото ми /нещо като схващане и от време на време леки болки и изтръпване, както и проблем пак с дясното око, който не разбрахме какъв е../ В началото на лечението симтомите бяха много силни, сега просто напомнят за себе си, особено като се преуморя. Имам и тежест в краката.
Реших на своя глава да включа само витамин Б12 и за това си направих пак изследвания и се оказа, че е паднал, хомоцистеина също.

Фолиевата киселина я изследвам за пръв път, цинка също…. Така че там нямам никаква идея как стоят нещата и дали трябва нещо да се пие.
Изчетох А дали не е Б12 и се амбицирах 😉

Лекарите не биха го отчели като проблем, но при положение, че имам неврологични симптоми от година и половина, си струва да опитам!

Общи условия

Активация на акаунт