Витамин В 12 - тема 8

• 46 440
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря за отговорите! Да, имам пълните изследвания за тсх, включително тат и мат, добре изглееждат според мен. На няколко места четох, че и твърде много вит б12 е лошо при бременност, и да не се самоназначават неща, но мисля, че с моя дефицит трябва да започна поне отсега и едва ли ще мога да прекаля.

# 676
Няма да прекалиш, започвай.

Щитовидните хормони е важно да са поне в средата на граница, не само да са в норма. И ако имаш такъв проблем е нужно по време на бременност ежемесечно следене, защото ако сега нещата са добре, след 2 месеца може да си в хипофункция вече

# 677
Попитах доктор в healee, който ми каза,че имам латентен дефицит, а не изявен истински който дава отражение върху нервната система и кръвта и ми каза, че не е толкова ниско и не дава отражение на плода. Шокирах се малко. Каза ми иначе,че спря е достатъчен, прекаляването водило до други проблеми. Объркана съм сега. Еднокриноложк дали също би дала добро мнение по въпроса с витамина,тъй като  при нея имам най-ранен час. Започнах иначе със спрея,че дозировката 5000 на natural factors не можах да я намеря.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 16:13 от elleonore1

# 678
За шокиране си е, но голяма част от лекарите са така... за възрастни нивата трябва да са около 500-600pg/ml , т.е. в дефицит си и то не латентен, още повече че по време на бременността нивата тепърва ще намаляват. Много вероятно и ендокринолога да не реагира. Или търси добър хематалог, гинеколог или се информирай по темата и вземи решение за себе си какво да правиш. Съвети не давам, още повече на бременна, но аз лично бих си вземала добавка.  На сина ми при резултат 269pg/ml лекар изписа добавка, да при децата се изискват още по-високи нива, но мисълта ми е, че този резултат беше в граница, а твоя е поднормен даже

# 679
В друга тема тук ме посъветваха да редувам няколко дни доза 1000 с доза 5000. И аз смятам,че дефицита ми е голям и ми трябват високи дози таблетки или спрей, не ми се започват инжекции. Така че ще редувам спрея с подезичните на natural factor ако успея да намеря. Поне до 27ми,когато се записах при хематолог.Благодаря за отговорите!

# 680
  • През девет планини в десета...
elleonore1 виж този витамин В12 на jarrow мисля че не е лош, има и 5000 и 2500 подезични таблетки. Аз сега от тях вземам. А фолиевата ти киселина как е?

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 20:26 от зелено камъче

# 681
В лабораторията в която изследвах не правеха фолиева в момента, а ръцете ми вече и двете са надупчени от изследвания. Приемам от 1 месец преди бременността фолиева, но смених на метилирана в 6 гс чак…неофолик мета по една таблетка. ще изследвам и нея. Този на natural factors 5000 в една аптека ми казаха че са го спрели, взех от 1000 и ми казаха че мога да приемам повече таблетки. Имам друг въпрос - защо да спирам приема на витамина преди контрола след като сигурно ще го пия през цялата бременност?

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 21:25 от elleonore1

# 682
Здравейте! Бременна съм почти в 9 седмица, това ми е резултата. Взех си спрей на better you, по колко пъти се впръсква в устата? При хематолог ли се обръщате за лечение? И колко зле е положението за бременността?
Консултирайте деьс доктора който ви следи задължително.

# 683
Агто при което ходя, каза да се обърна към ендокриноложката,която ми следи тсх-то. Аз иначе започнах да пия подезични таблетки и да редувам със спрей. Започвамми желязо допълнително. С този дефицит няма как да навреди. Час при хематолог имам чак на 27.06… излезе ми мутация за неусвояване на б12, фолиева к-на, въпроса е че вече в 8 седмица не знам какви са последствията…

# 684
  • София
Извинете за въпроса, но вит. В12 предизвиква ли запек? Някой с такъв симптом, след като го е приемал 2-3 седмици?

# 685
Извинете за въпроса, но вит. В12 предизвиква ли запек? Някой с такъв симптом, след като го е приемал 2-3 седмици?
Не мисля,че е от него.

# 686
Искам да попитам изследването за вит. В12 един вид ли е? В смисъл преди много време бях чула за случая на някакво дете, което започнало да губи двигателни способности, но много дълго не била ясна причината - недостиг на В12 в тъканите. Това същото ли е като недостига му в кръвта, при който има промени и в кръвната картина?

# 687
  • Столичанин ама не в повече :D
Най-популярния е този, по принцип има и активен, но той се изследва по-рядко.

# 688
"Симптомите на дефицит на витамин B12 се проявяват късно (най-често под формата на анемия или неврологична симптоматика)"?! Аз имам неврологичната симптоматика, но не и отклонения в кръвните показатели. В същото време имам проблем с червата, дебелото черво по-точно (неустановен) и искам да разбера усвоявам ли го? Другите от В групата си се усвояват с перорален прием, нали (В-комплекс)?

# 689
  • Столичанин ама не в повече :D
Да но виж какви са нивата, защото реално долната граница е ниска, за да не е човек в дефицит трябва да е над 330 pmol/l (450 pg/ml). Друго, което можеш да направиш е да изследваш активен б12 (холотранскобаламин).

Общи условия

Активация на акаунт