Витамин В 12 - тема 8

• 46 513
  • 757
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте, може ли някой да ми препоръча
лекар в Пловдив, който ще обърне внимание на нисък витамин Б12 и високи стойности на хомоцистеин и ще даде адекватно лечение? Благодаря.

# 271
И аз питах и за съжаление не получих отговори, ами няма мн такива лекари. Вероятно съществуват, но още не съм открила и се заех да чета сама.

# 272
  • Самоков
Здравейте, нова съм в темата и бих искала да попитам, синът ми на 12 години е с дефицит на витамини В12-и Д към какъв специалист да се обърна за терапия или по-задълбочено изследване.

# 273
Хематолог, може и ендокринолог.

# 274
  • Самоков
Благодаря. Ще запиша час.

# 275
Детски ендокринолог или детски хематолог да допълня.

# 276
Хематолог си е точно специалиста за В12, това е вид анемия, ендокринолозите не са много в час или поне не всички. Те евентуално за вит.Д, но за това и личен лекар може да изпише лечение.

# 277
  • София
99% от личните лекари не изписват нужната доза при дефицит. По-добре при хематолог/ендокринолог

# 278
Зависи от ЛЛ, но да повечето не смеят да изписват нужните дози. Но и от ендокринолог съм се начела на неадекватни дози на вит.Д, та относително е.

# 279
  • София
Зависи от ЛЛ, но да повечето не смеят да изписват нужните дози. Но и от ендокринолог съм се начела на неадекватни дози на вит.Д, та относително е.

Да, аз също. Зависи на кой ще попаднеш. Покрай мен има доста случаи с дефицити и понеже са в различни градове, ходят по различни лекари, единия даже беше хематолог. Хематолога дори се беше учудил как човек на средна възраст можешо да има дефицит на Б12 😄. Срещал се по-често при деца…
 Съответно ако въобще решат да изпишат нещо… по принцип е различно от това, което обсъждате тук.  

В 2 случая на дефицит на Б12 със стойност около 180, двама различнк лекари изписват Цианкобаламин 1000микрограма и казват “друго освен това няма да вземаш”. Единия човек след 3 месеца си направи изследвания - стойноста се беше вдигнала само на 190.
Другия още не си е правил изследвания.

За дефицит на витамин Д изписани таблетки за пиене 2000 единици на някаква си фирма - след 3 месеца прием, не стига, че не се беше вдигнал, а беше паднал от 18 на 17.
А ние си мислим, че се лекуваме и чакаме подобрение…. Лошото тук е, че не е и само до лекар. Огромна част от хранителните добавки не подлежат на контрол от ИАЛ и…. Въобще не се знае какво пием.
За това тази група тук е много полезна, като не може друг, поне сами да си помогнем 🙂

# 280
И аз не съм доволна моя хематолог и не го препоръчвам. С недостиг на Д(не помня стойността, но от референтните стойности попадаше в нещо от сорта "не се открива"), Б12 и желязо отидох. Забележете изписа ми 2 капки Вигантол, ами как да не се осъмня и за другите неща, които ми изписа.

# 281
  • София
Аз моята ендокриноложка мога да я препоръчам в чисто сърце. Не бях запозната с дефицита на вит Д - открих си го сама. Отидох при нея по препоръка от познати. Тя ми каза, че този дефицит протичал много тежко и да не се притеснявам всичко ще мине едно по едно. Аз държах на Вигантол, тя каза, че и по-модерни имало, но ми даде доза за Вигантол, от която се оправих и съм и благодарна. Освен това по оплакванията, които имах ми пусна и други изследвания за проверка. На мен лично ми помогна.
Д-р Светла Иванова - 6 ДКЦ София.

# 282
  • Варна
За много години, много здраве желая на всички! Преди няколко дни излъгах ММ да му вземат кръв за антитела и успях да изследвам и Б12. Много е трудно да го накарам да се изследва или да отиде на лекар. Установих умерен дефицит 210 pg ml. Знам че е за инжекции, но няма начин да го склиня. Мисля да му давам Солгар 1000мг на ден. Това достатъчно ли ще е и за какъв период?

# 283
Поне 3 месеца, после 20-30дни почивка и ще е хубаво контрола да се видят до къде се е качил.

П.П. Моя мъж е същия, последния път когато го склоних за едно изследване да му вземат кръв...покрай него направих още 10 сигурно, оставих 170лв в лабораторията. Но открих както нисък В12, така и вит.Д .

# 284
ЧНГ Simple Smile И моят е същият, никакъв шанс.
Да питам за фолиевата киселина. Някъде четох, но не го намирам в книгата, че е хубаво да се взима 5мг фолиева заедно с Б12? Това дали е така, много ми е странно защото например мета фолиевата киселина е в съвсем друг грамаж. В момента приемам Малтофер, който съдържа 0.35мг. 2 пъти на ден, но излиза, че това е много малко.

Общи условия

Активация на акаунт