Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 219
  • 690
  •   1
Отговори
# 330
Много ви благодаря за бързите отговори. Сега най-ценно ми е да имам информация.

По време на сън се е случил припадъкът и при моя син. Той прекарва много време пред екран. Предполагам, че има връзка. Стараем се да го контролираме, но явно недостатъчно. Какво ще ме посъветвате в тази връзка? Изобщо без екрани? По 1 час на ден? Като стигнем до лекар, той предполагам, че ще обясни, но дотогава.

А, да. Детето също така се вълнува дали това ще провали плановете ни за море. Планирахме до пътуваме до Китен на 30-ти. Но сега се чудим дали е добра идея.
По принцип, един пристъп не е епилепсия. Може да не се повтори. Първият пристъп на детето ми се случи по време на почивка (това всъщност често е така, защото тогава родителите спят по-близо до детето и имат повече контакти, отколкото ако е на училище например). Ние нямахме никаква възможност за лекар, обадих се на познат невролог. Той каза да си довършим почивката, нямало страшно. Със сегашния ми опит бих се прибрала и веднага на лекар. Що се отнася до екраните, бих ги спряла съвсем до ЕЕГ-то, по време на ЕЕГ се тества дали става дума за фоточувствителна епилепсия. Бих наблюдавала детето много внимателно за отнасяния, забавяне на речта, клюмване на главата, нощем бих проверявала как спи. Морето не мисля, че е проблем, но не бих оставяла детето само във водата. Въртележки може да са проблем. Успех и дано не се повтори.

donau_janine2,
Припадъците заради проблеми с кръвното са нещо съвсем различно. По-добре си следи кръвното, там препоръките не ги знам, май повече течности.
Що се отнася до спирането на лекарствата, зависи от вида епилепсия. Доброкачествените се израстват даже и без лекарства. Сигурно затова хи спират толкова бързо.

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 14:28 от katta

# 331
Здравейте, детето ми е на 7 години, от известно време споделя, че получава 'обърквания', по няколко пъти на ден. Водихме я на психолог, който препоръча да запазим веднага час за невролог, защото напомнят епилептични пристъпи, макар че не се заглежда в една точка. При някого от вас детето споменавало ли е за такива 'обърквания'?
Също така, прочетох в началото препоръки за болници, а може ли някой да препоръча и конкретен лекар в София? Запазихме час за детски невролог в Стара Загора, но доколкото разбирам тук не правят ЕЕг. Благодаря предварително!

# 332
SAB-f,
Ако не се лъжа детски невролог в СЗ има в МЦ САНО, където пише, че правят ЕЕГ.
Друго място е МЦ "Св.Анна", там със сигурност има невролог - д-р Цанев, който прави ЕЕГ, но не е детски, което не пречи да направи ЕЕГ.
Третия, за който се сещам е д-р Панов. Той най-добре разчита ЕЕГ, но е чудо.

# 333
Момичета, много благодаря на всички за отговорите! Много ми помагате.

Май забравих да кажа, че лекарят от спешна помощ (невролог) изписа на детето Неуротоп - 2 пъти по 1 таблетка. Имате ли коментар за това лекарство? Ние го даваме, но той вчера се оплакваше, че му е лошо. И се питам дали не е от тези хапчета. В спешното са му били и Диазепам преди да го пуснат. Не знам дали и това не оказва влияние.

# 334
С Диазепам се овладяват гърчовете. Това е спешен медикамент. Ако се постави правилната доза, при моя син няма проблеми. Става малко по- сънлив, но веднъж нещо се бяха объркали и накрая се наложи да му включат кислород, защото се оказа, че са го предозирали. Иначе и аз имам вкъщи Диазепам за всеки случай. Никъде не тръгвам без него.
Нямам опит с другото лекарство.

# 335
SAB-f,
Друго място е МЦ "Св.Анна", там със сигурност има невролог - д-р Цанев, който прави ЕЕГ, но не е детски, което не пречи да направи ЕЕГ.
Мерси, какво имаш предвид д-р Панов е чудо? В смисъл, че трудно се запазва час за него ли?

# 336
SAB-f,
Мерси, какво имаш предвид д-р Панов е чудо? В смисъл, че трудно се запазва час за него ли?
Да, трудно се запазва час, а понякога самия той има поведение, което може да те смачка.
Преди години - детето ми беше на 12, така се държа с него, че то се обърка тотално, разплака се и избяга.

Ако трябва да препоръчам детски невролог, това е проф. Иванов в Пловдив. И там е трудно записване и чакане, но си заслужава.

# 337
SAB-f,
Да, трудно се запазва час, а понякога самия той има поведение, което може да те смачка.
Преди години - детето ми беше на 12, така се държа с него, че то се обърка тотално, разплака се и избяга.

Ако трябва да препоръчам детски невролог, това е проф. Иванов в Пловдив. И там е трудно записване и чакане, но си заслужава.
Благодаря, а от др Сараилиева в Ст Загора какви са ти отзивите?  Четох за Божинова, Станева, Литвиненко, Христова в София... Не мога да се ориентирам къде да идем.

# 338
Скрит текст:
SAB-f,

Благодаря, а от др Сараилиева в Ст Загора какви са ти отзивите?  Четох за Божинова, Станева, Литвиненко, Христова в София... Не мога да се ориентирам къде да идем.
От изброените сме се срещали с Божинова, когато бяхме в Св.Наум. Там практиката беше такава, че имаш лекуващ лекар, който всъщност се занимава с детето. Ако се налага се назначава ЕЕГ, КТ, среща с психолог и т.н. После всички се събират и обсъждат положението. Божинова преглежда и задава въпроси, съответно дава мнения, коригира /ако се налага/ лечението.
Видях, че има хора, които ходят само на преглед при нея, но как се записва и протича,  не знам.
Саралиева дойде в СЗ, когато вече детето ми беше пораснало и не съм се срещала с нея.

# 339
Д-р Сарайлиева става, ако положението не е много сериозно. Детето вече доста години е при нея. Общо взето си знае капацитета и ако има нещо предпочита да праща към св.Наум.
За ЕЕГ на дете - или при нея в Тракив, при д-р Цанев. Панов не го харесвам, въпреки че съм нямала директен контакт с него, от чужди мнения ми е впечатлението.

# 340
Благодаря, какво щях да правя без вас? На всички дечица ли назначават ямр? Така като ви слушам май е най - добре да си запазя направлението за др Божинова, а при Сараилиева да не го изгърмявам, за всеки случай и да направим еег на частно.

# 341
Където и да отидеш е добре да имаш направено ЕЕГ, ако там, където отиваш не може да бъде направено.
По преценка на специалиста, ще ти каже какво е нужно понататък. Дали ще е КТ или ЯМР той решава.
Не знам как е с направленията, но КТ беше 80 лв., ЯМР - 280 лв., затова пък не се налага да се чака. И двете ги има в Стара Загора.

# 342
Тогава направете ЕЕГ при Цанев.
То всъщност където и в Стара Загора да го направиш все се плаща.

# 343
Frozen, мислех, че ЕЕГ и ЯМР се поема от касата. Ама явно в Ст. ЗАГОРА не. А ЯмР/КТ предполагам е най-добре в Тракия за града като качество?

# 344
Ами лично ние не сме правили и не мога да дам мнение. Обаче и кой ти го разчита е важно.

Общи условия

Активация на акаунт