Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 192
  • 690
  •   1
Отговори
# 345
ЯМР може да се поеме от касата, но невролог (който работи със НЗОК) трябва да пусне запитван към нея. Ако има одобрение, получавате обаждане и вземате направлението (в нашия случай за 2 седмици получихме отговор). Синът ми го водих на ЯМР в Св.Иван Рилски (София).
За невролози в София мога да споделя мнение.
Д-р Божинова - записах час (номер намерих в сайта на Св.Наум) и прегледа се състоя в кабинет в педиатричното отделение на болницата. Беше обстоен преглед; насочи ни и към диагноза и ни извика на ЕЕГ месец по-късно. Изследвания там се правят с прием в болницата. След като се получат резултатите има визитация, на която присъстват д-р Божинова и нейните колеги. Дават становище, лечение. Но след първия преглед, ни пое д-р Колева.
Спряхме да ходим там, защото докторът, който разчита ЕЕГ, беше сгрешил мястото на огнището (и то два пъти). Оттам грешна диагноза. Това не се отрази негативно на състоянието/лечението на детето, но не е приемливо.
Д-р Христова - преглежда и прави изследвания в болница "Здравето". Веднага след ЕЕГ гледа и коментира резултатите.
Доволна съм от нея.
Ходили сме и при още двама, но те с голямо нежелание ни приеха. Не са от тези, за които питате.

# 346
Frozen, мислех, че ЕЕГ и ЯМР се поема от касата. Ама явно в Ст. ЗАГОРА не. А ЯмР/КТ предполагам е най-добре в Тракия за града като качество?
Има по здравна каса, но не знам какви са условията.
Дъщеря ми е диспансеризирана от години. Теоретично по каса и се полагат две безплатни ЕЕГ-та на година. Никога не са ми били безплатни, винаги съм доплащала или плащала, спрях да питам.
ЯМР ми поискаха преди една година, но беше частен преглед и няма кой да ми издаде направление. Дори да влезе в болница, ако от там не решат, че е нужен няма да го направят. Просто отидох, разбрахме се с доктора, какво и кога, платих си на касата в болницата и се приключи.
ЯМР е в Окръжна болница, като влизаш от бариерата в дясно има едноетажна постройка. Там е.
Тракия имат КТ, но нямат ЯМР.

# 347
При моя син се очакваше да отключи епилепсия заради преживения вътреутробно съдов инцидент в мозъка. Бях си казала, че случи ли се това, ще направя веднага ЯМР. И без друго ни беше препоръчан от невролога.
Така и стана, не съм чакала да минем по каса. Изписаха ни от болницата и след няколко дни го направихме. Платих си го и избрах този с най- добрите показатели по тесла. Неприятното беше, че се налагаше упойка, понеже детето ми беше на 1г. и 6м.

# 348
Здравейте, детето ми е на 7 години, от известно време споделя, че получава 'обърквания', по няколко пъти на ден.
Да, това може да са пристъпи. Нека ви каже веднага щом го получи, може по време на "объркването" да може да отговори, а може и просто да изглежда отнесен. Снимайте клип.

# 349
Днес направихме консултация с д-р Сарайлиева в Стара Загора и тя постави диагноза Роландова епилепсия. Назначи лечение с Конвулекс. На ЕЕГ в будно състояние се забелязват огнища. Тя каза, че на 9 годишна възраст, трудно може да се направи ЕЕГ по време на сън в амбулаторни условия. Синът ми направи първи и единствен за сега пристъп преди около седмица. Не знам да искаме ли второ мнение, да започнем ли лечение, да правим ли допълнително изследвания. Много съм объркана.

# 350
Днес направихме консултация с д-р Сарайлиева в Стара Загора и тя постави диагноза Роландова епилепсия. Назначи лечение с Конвулекс. На ЕЕГ в будно състояние се забелязват огнища. Тя каза, че на 9 годишна възраст, трудно може да се направи ЕЕГ по време на сън в амбулаторни условия. Синът ми направи първи и единствен за сега пристъп преди около седмица. Не знам да искаме ли второ мнение, да започнем ли лечение, да правим ли допълнително изследвания. Много съм объркана.
Наистина такъв пристъп е типичен за Роландова епилепсия. Това е доброкачествена епилепсия, която се израства и не влияе на развитието. Лекарството обаче трябва да се дава, макар че Конвулекс не е типичното лечение. Както и да е, би трябвало като го започнете, пристъпите да изчезнат завинаги. Нощно ЕЕГ на тази възраст може да се направи без проблем, може да попитате на друго място.

# 351
И на моя приятелка детето имаше Роландова епилепсия, пристъп не е имало, или поне не са го виждали/разпознали. Беше на лекарства 6г и лекарите ги спряха.

При нас не е имало пристъп от началото на февруари. Скоро ще летим до Бг и така ме е страх да не се случи в самолета… А като се сетя за болницата в нашия град ми се реве и само се надявам дано не се наложи да търсим помощ там по какъвто и да е повов.

# 352
ЯМР може да се поеме от касата, но невролог (който работи със НЗОК) трябва да пусне запитван към нея. Ако има одобрение, получавате обаждане и вземате направлението (в нашия случай за 2 седмици получихме отговор). Синът ми го водих на ЯМР в Св.Иван Рилски (София).
За невролози в София мога да споделя мнение.
Д-р Божинова - записах час (номер намерих в сайта на Св.Наум) и прегледа се състоя в кабинет в педиатричното отделение на болницата. Беше обстоен преглед; насочи ни и към диагноза и ни извика на ЕЕГ месец по-късно. Изследвания там се правят с прием в болницата. След като се получат резултатите има визитация, на която присъстват д-р Божинова и нейните колеги. Дават становище, лечение. Но след първия преглед, ни пое д-р Колева.
Спряхме да ходим там, защото докторът, който разчита ЕЕГ, беше сгрешил мястото на огнището (и то два пъти). Оттам грешна диагноза. Това не се отрази негативно на състоянието/лечението на детето, но не е приемливо.
Д-р Христова - преглежда и прави изследвания в болница "Здравето". Веднага след ЕЕГ гледа и коментира резултатите.
Доволна съм от нея.
Ходили сме и при още двама, но те с голямо нежелание ни приеха. Не са от тези, за които питате.
Др Христова още на първия преглед ли прави ЕЕГ? Или и тя вика след месец?
Какви изследвания правят в свети наум когато приемат, ЕЕГ там се прави само с прием ли?
Като цяло, търся място където ако се наложи веднага, в същата сграда, да направим ЕЕГ и ЯМР, ако лекарят препоръча, тъй като не сме от София. Сещате ли се за такъв вариант в София?

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 21:45 от SAB-f

# 353
В св.Наум май нямаха ЯМР. На колежка детенцето го пратиха в Иван Рилски на ЯМР.

# 354
За д-р Христова - може да се обадите на болницата "Здравето" и да си запазите час за ЕЕГ и консултация с нея (в рамките на час-два ще сте готови - веднага след ЕЕГ се влиза в кабинета ѝ).
В Св. Наум май имат скенер, но за ЯМР не зная..
Там се правят изследванията по време на болничен прием - ЕЕГ и кръвни (и каквото още преценят.
При първия прием спахме една вечер и ги помолих да се приберем (живеем на 20мин от болницата). Втория път не спахме там, а ходихме всяка сутрин за изследвания+визитация.
Ако няма къде да спите, е удобно, че има прием, но три дена е стандартната пътека.
ЯМР има в Св. Иван Рилски. Там също има невролози и се провеждат ЕЕГ, но нямам допълнителна информация - попитайте по телефон от сайта.
Доколкото знам д-р Димова е популярен невролог от Св. Иван Рилски, но не сме ходили и нямам впечатления.

# 355
Здравейте, имам въпрос към тези които се лекуват от епилепсия колко често ходите на преглед годишно. Аз съм от началото на годината на лекарства, посетих няколко пъти невроложката, докато се увери дали е правилното лечение за мен. Следващ преглед ми каза след година, ако нямам промени. Това така ли е, очаквах на няколко месеца да я посещавам?

# 356
Детето, диспансеризирано, по принцип трябва до 4 прегледа годишно. Ние ходим на 2 прегледа годишно, ако няма проблем.

# 357
Благодаря за отговора. Очаквах да са през няколко месеца прегледите, но не са.

# 358
Ходим веднъж в годината. Но ми се е случвало и по телефона да са обаждам ако нещо ме е притеснявало.

# 359
Здравейте!
Можете ли да ме насочите към лекар, който препоръчва cbd масло (масло от канабис) към лечението? За определяне на дози и т.н. Става въпрос за дете на 9г.
Има ли сред вас ползвали го при Роландова епилепсия? А има ли деца, които не ползват лекарства при този вид епилепсия, а само се наблюдават?
Ще се радвам да споделите мнения.
Благодаря предварително.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 14:36 от TanyaG

Общи условия

Активация на акаунт